Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pahars: "Varētu runāt negatīvi tik daudz, bet ko gan tas mainītu?"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pahars: "Varētu runāt negatīvi tik daudz, bet ko gan tas mainītu?"
Marians Pahars
Foto: Ģirts Ozoliņš/f64

Šodien Arkādijas stadionā Rīgā pirmo treniņu pirms PK2018 kvalifikācijas turnīra mačiem ar Fēru salām un Ungāriju aizvadījusi Latvijas futbola izlase. Pēc treniņa žurnālisti aprunājās ar valstsvienības galveno treneri Marianu Paharu.

Vispirms pastāsti par traumētajiem - visiem pēc kārtas...
Jā, traumu tik daudz, ka nezinu, ko ar to visu darīt... Tiem, kuri spēlē augsta līmeņa līgās, varbūt ir cits spiediens, citi ātrumi un arī citas, ilglaicīgas traumas. Diemžēl nav Dubras, kurš ir ļoti liels zaudējums - to pierādīja arī spēles pret Andoru un Luksemburgu, jo viņš ir viens no tiem, kurš labi prot uzsākt uzbrukumu. Es šeit negribu teikt, ka to nevar izdarīt citi, taču Dubra to var darīt ļoti augstā līmenī.

Cauņa vēl tomēr netrenēsies kopā ar klubu piecas sešas dienas. Runājām ar viņu līdz pēdējam brīdim - viņš gribēja atbraukt, un arī es cerēju, bet pirms trim dienām viņš paziņoja, ka vēl netrenējas, viņam vēl sāp un viņa nebūs. Tas īsumā.

Par Rudņevu tikai vakar uzzināju, ka pēc Bundeslīgas spēles viņš sajutis diskomfortu tajā vietā, kuru savainoja Andorā. Tā pati vieta. Klubs veica skenēšanu un izrādījās, ka tur ir neliels plīsums. Izlēmām arī viņu neizsaukt, jo ko gan mēs šeit darītu ar spēlētājiem, kuri nav gatavi? Ja būtu kā Zjuzinam, ar kura klubu runājām un uzzinājām, ka viņš varētu būt gatavs otrai spēlei [ar Ungāriju - aut.], tad būtu cita situācija. Bet Rudņeva gadījumā bija skaidrs, ka nav iespēju viņu redzēt laukumā, tāpēc nebija jēgas izsaukt.

Mēs izsaucām četrus uzbrucējus un, manuprāt, pietiek. Ir jauni spēki - Gutkovskis grib spēlēt... ļoti daudz [iesmejas], Ģirts [Karlsons] atrodas labā formā, un, protams, Šabala ar Karašausku, kuri ar izlasi ir jau ilgāku laiku. Ceru, ka ar uzbrūkošo līniju viss būs labi.

Minēji par Zjuzinu - tas nozīmē, ka pret Fēru salām viņš nespēlēs?
[Nopūšas] Ceru, ka viņš varēs nospēlēt kaut kādas minūtes, bet pamatsastāvā viņa nebūs.

Kas viņam notika?
Nezinu, to tu vari paprasīt viņa kluba trenerim. Zjuzina nebija pieteikumā Tambovā, bet ceru, ka tagad viņš ir OK. Runāju ar viņu - mazliet sāp, bet... Viņam ir plēsta mediālā vai laterālā ceļa saite un principā viņam jāveic operācija. Viņš cer, ka šo sezonu varēs pabeigt šādi, un tikai tad veiks operāciju. Skaidrs, ka viņš ir radošs spēlētājs un sevišķi mājas spēlēs viņš spēlē ļoti emocionāli, gūst vārtus. Morālā ziņā tas ir liels zaudējums - pat pret Fēru salām. Daudz robu sastāvā.

Lazdiņš?
Viņš tagad normāli jūtas. Viņš trenējas un redzēsim, vai spēlēs vai nē. Domāju, viņa sakarā ir cita situācija - varbūt viņš nespēlēja [acīmredzot domāta Arta nomaiņa Andorā pirmā puslaika izskaņā - aut.] ne tāpēc, ka traumēts, bet tāpēc, ka es izvēlējos citu spēlētāju. Visi redzējām, ka spēles kvalitāte Andorā nebija laba. Protams, mēs izdarījām secinājumus.

Lukjanovs izsaukumu izpelnījās, tāpēc, ka ir savainotie spēlētāji?
Arī tāpēc. Ir traumēti spēlētāji, sevišķi uzbrūkošie. Diemžēl pēdējos mačos pietrūka kvalitātes laukuma malās. Tāpēc izsaucām viņu.

Ģirtu izsauci jau brīdī, kad zināji, ka nebūs Rudņeva vai lēmums tika pieņemts pirms tam?
Pirms tam. Jau uzreiz zinājām, ka izsauksim 24 spēlētājus. Kad uzzinājām par Artjoma traumu, ir palikuši 23 spēlētāji un vairs nevienu negribēju aicināt.

Parasti tāda vecuma spēlētājus nesauc, lai sēdinātu uz soliņa. Tas nozīmē, ka tu viņam redzi kaut kādu spēles laiku?
Kāpēc tu domā, ka viņš negrib atrasties uz rezervistu soliņa izlasē? Manuprāt, viņš var gūt vārtus mača pēdējās 10 minūtēs. Ja būs vajadzība, tad viņš palīdzēs. Par tiem, kuri iepriekš nebija un izsaukti tagad, nevaru teikt, ka ir garantēta vieta pamatsastāvā. Protams, nē! Nevienam nav garantēta. Protams, ir spēlētāji, kuri izlasē spēlē jau ilgāku laiku, viņi zina, ko gribu no viņiem un par tādiem uzreiz varu pateikt, ka viņi būs pamatsastāvā - Vaņins, piemēram. Par daudzām citām pozīcijām vēl ir jautājumi un būs jādomā. Redzēsim, kā spēlētāji jūtas treniņos, kāds ir garastāvoklis. Man piektdien laukumā būs vajadzīgi īsti vīrieši. Tas būs svarīgi.

Ar sastāvu kopumā labāk ir tagad vai pirms spēles ar Andoru?
Es nezinu, godīgi. Negribu par to tagad domāt. Mums ir 23 spēlētāji un priekšā mačs ar Fēru salām. Vai mums ir vai nav traumētie, būs jāspēlē futbols un cenšos nedomāt, kā būtu, ja būtu kāds no traumētajiem. Kāda jēga no tā? Kas no tā mainīsies?

Karašausku klubs nepalaida vai tas bija viņa paša lēmums [Karašausks vienīgais nebija pirmajā treniņā, jo viņa klubam šovakar spēle Šveices otrajā līgā - aut.]?
Klubs nevar palaist, un mēs to izlēmām kopā ar Artūru. Viņš šovakar kluba sastāvā gribēja spēlēt, un es viņam devu tādu iespēju, kāpēc nē? Piedalīties spēlē ir labākais, kas futbolistam var būt. Ja viņš negribētu šodien spēlēt [gardi smejas], tad man būtu vienalga, cik dienas viņš pavadītu treniņnometnē ar izlasi. Viena spēle tur Šveicē, domāju, dos viņam tikai labumu.

Atskaitot Zjuzinu un Lazdiņu, pārējiem nav mikrosavainojumu?
Lukjanova kluba pēdējā spēlē nebija pat pieteikumā - viņam kājas aizmugurē bija spazmas. Kluba pēdējā mačā viņš negribēja riskēt, bet man saka, ka tagad viss ir kārtībā. Redzēsim. Manuprāt, visi šodien [pirmajā treniņā] normāli kustējās. Bet šodien kā jau pirmajā treniņā. Vēlāk sāksies taktika, būs jākoncentrējas, tad būs grūtāk [smaida]. Ir laba atmosfēra, un spēlētāji grib iepriecināt līdzjutējus. Viņi grib reabilitēties par iepriekšējo spēli Andorā, kur nebija labs sniegums, nebija... Viņi šo situāciju grib mainīt.

Jagodinskim joprojām nav kluba, bet tagad klubos nespēlē arī Maksimenko un Gabovs...
[Rūgti iesmejas] Mēs varam runāt par problēmām un runāt - daudz traumu; klubos nespēlē; spēlē, taču klubi atrodas pēdējās vietās; ne pēdējās vietās, taču slikti spēlē. Kas vēl? Varētu runāt negatīvi tik daudz, bet es negribu! Tāpēc ka - ko tas maina? Tagad mums priekšā viena spēle, un te ir cita komanda, nevis klubs. Klubos var dabūt negatīvās emocijas, bet šeit mēs domājam tikai par pozitīvo. Pēc spēles, kā tas bija pret Andoru, varam parunāt par negatīvām emocijām [smaida], bet tagad... gatavojamies un cerēsim, ka visu izdarīsim labi.

Astafjevs labi treniņā izskatījās...
[Smejas] Astafjevs varētu turpināt karjeru vēl divus trīs gadus - par agru viņš karjeru noslēdza [smaida].

Pirms mēneša sacīji, ka nav vērts atņemt spēlētājus Danim Kazakevičam un U-21 izlasei, ja šeit netiek iedots spēles laiks. Tas ir mājiens, ka Gutkovskis spēlēs?
Jā, ir tāda iespēja. Līdz šim, kad viņu nesaucu, zināju, ka šāda iespēja neradīsies, tāpēc neredzēju iemeslu traucēt Dainim. Tagad bija traģiska situācija ar traumām, zaudējām to pašu Rakelu – vienu no labākajiem spēlētājiem. Bet gribu pateikt tikai labus vārdus Dainim, jo ļoti labi saprotu viņu. Viņam bija Gutkovskis un Svārups – tikai divi uzbrucēji. Bet tagad palicis tikai viens pats Svārups. Taču visi jauniešu treneri strādā, lai viņi varētu būt pirmajā komandā [pieaugušo izlasē]. Tā ir prioritāte. Dainis izdarīja lielu darbu. Nezinu, cik spēlētāju paņēmām no viņa – ļoti, ļoti daudz… No vienas puses, viņam var tikai just līdzi. No otras puses, viņš ir lielisks treneris – sagatavojis tik daudz spēlētāju. Un visi tie, kuri nāca, šeit spēlēja sastāvā. Dāvis Ikaunieks, Jānis Ikaunieks, Vorobjovs.

Par sastāvu turpinot. Kāpēc Ošs, nevis Bulvītis? Un kāpēc Karlsons, nevis Eduards Višņakovs?
Negribu runāt par uzvārdiem – kāpēc tas vai tas, neredzu jēgu par to runāt. Ģirts atrodas lieliskā formā, izskatās solīdi un gūst vārtus. Un pat pēdējā spēlē [pret "Spartaku"], kuru skatījos, viņš pats neiesita, taču izveidoja vārtu guvumu. Viņa sakarā pat nebija šaubu. Savukārt par Ošu. Viņš [jau iepriekš] bija pie mums un pēdējā sasaukumā nebija, jo tobrīd bija bez kluba un nebija spēļu formā. Domāju, ka viņam ir lielāka perspektīva.

Antona Kurakina vietā nav izsaukts neviens cits kreisās malas aizsargs.
Kurakinam ir tāda pati situācija. Viņš varēja būt šeit, taču šobrīd ir bez kluba, ilgu laiku nespēlē un nav nekur. Kur viņš ir – neviens nezina. Bija Polijā, bet vairs nav. Protams, bija daudz domu par šo pozīciju, bet izdomājām izsaukt - negribu runāt par vārdiem – citu aizsargu.

  -2 [+] [-]

, 2016-10-04 00:26, pirms 8 gadiem
Varbūt ne paķeksi, bet kāda vella pēc uz Fēru salām koifs 6.25 ?

  +5 [+] [-]

, 2016-10-04 00:39, pirms 8 gadiem
Edmunds atkal pamatīgi pašancējis! Kārtējā labā intervija! Paldies! Bija interesanti lasīt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-10-04 01:56, pirms 8 gadiem
4emsis rakstīja: Varbūt ne paķeksi, bet kāda vella pēc uz Fēru salām koifs 6.25 ?
jo ničā var nospēlēt, arī Ungārija to parādija. viņu spēles neesmu skatijies, bet pēc statistikas un komentāriem spriežot, tad vārtu gūšana ir Fēru salu lielākā problēma, pat Rigas dinamo ir labāki šosezon un aizsardzība arī mēdz būt caurumaina. Visi par viņiem runā nezin ko, jo uzvarēja 2x grieķus, bet cik daudzi zin, ka tie bija viņu vienīgie punkti un pārējās 8 spēles bija 8 zaudējumi un vārtu attiecība 3:16? un nejau stirprajām izlasēm, Grieķi uz papīra tur bija no pirmā groza, tātad teorētiski stiprākie, pārējās izlases bija Somija, Rumānija, Z-īrija un tā pati Ungārija un arī pārbaudes spēles nav tā, ka viņi ko uzvarētu un baigi sistu iekšā. sliktāk par 0:0 vai 1:1 skatoties no Latvijas viedokļā tai spēlē nebūs, tas nu ir 100%. bet nu tu, protams, vari likt un Fēru salām, ja domā, ka viņi var uzvarēt kā jau saku, tās uzvaras pār Grieķiju un teksti, ka ir spēlētāji no Dānijas, Norvēģijas līgām ir daudziem aizmiglojuši acis,(p.s. paskataties arī tos klubus, daži ir vājākie līgā, daži pat netiek sastāvā tajos klubos) pārējie ir no Fēru salu klubiem un Ventiņi jau tika galā ar Viņu klubu vasarā un no tā kluba viņiem ir 3 spēlētāji, ja nemldos. jā viņi var ar nospēlēt labi un dabūt niču pret Latviju, bet tieši tāpat Latvija dabūja ničus pret Turkiem, Čehiem un pārējiem. mana prognoze, ir tāda, ka Latvija uzvarēs, nav nekādu šaubu.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-04 08:12, pirms 8 gadiem
Diezgan bēdīgs skats uz situāciju izlasē.Redzēs kā tas izteiksies punktu izteiksmē ,pēc šīm divām mājas spēlēm.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-04 09:01, pirms 8 gadiem
Palaida Karašausku spēlēt, bet šis palika rezervē

  -1 [+] [-]

, 2016-10-04 09:13, pirms 8 gadiem
Tapat kā visās jomās,arī futbolā neaizvietojamu spēlētāju nav,no traumām nav pasargāts neviens,tāpēc jābūt plašam spēlētāju lokam.Ir mums pietiekami daudz kvalificētu,profesionālu spēlētāju ,tāpēc pesimismam neredzu pamata.Jāmobilizējas tikai uz uzvaru,un ticu Pahars zinās kā to panākt.

  +2 [+] [-]

, 2016-10-04 09:34, pirms 8 gadiem
Negribu piekrist emox, ka nav neaizvietojamu spēlētāju. Ir, varētu pat nosaukt daudz gan futbolā, gan basketbolā, hokejā. . .
Bet konkrēti par Latvijas futbola izlasi. Patlaban Vaņins ir neaizvietojams, kādu spēli jau var cienīgi nospēlēt arī Ikstens, vai Šteinbors, bet augstākā līmenī Vaņins ir neaizvietojams šobrīd, viņš ir stabils un bieži glābj komandu, kas augstas klases vārtsargam ir arī jādara. bez Vaņina diez vai to pašu Andoru būtu uzvarējuši?!

     [+] [-]

, 2016-10-04 11:07, pirms 8 gadiem
Mēs varam iziet arī uz dialogu.Kā Andris Vaņins kļuva par īstu meistaru.18-19 gadu vecumā viņš bija diezgan nestabils,pieļāva daudz dažādu un pat bērniškīgu kļūdu,bet treneri viņam ticēja un deva diezgan lielu spēles laiku.Pamazām radās pārliecība un ar laiku arī meistarība,un bija arī liela mērķtiecība.Latvijas futbolā tā mēdz reti gadīties,jo ne visiem jaunajiem tiek dotas tādas iespējas.Bet nu es esu novirzījies no galvenās tēmas...

  +1 [+] [-]

, 2016-10-04 12:29, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Negribu piekrist emox, ka nav neaizvietojamu spēlētāju. Ir, varētu pat nosaukt daudz gan futbolā, gan basketbolā, hokejā. . .
Bet konkrēti par Latvijas futbola izlasi. Patlaban Vaņins ir neaizvietojams, kādu spēli jau var cienīgi nospēlēt arī Ikstens, vai Šteinbors, bet augstākā līmenī Vaņins ir neaizvietojams šobrīd, viņš ir stabils un bieži glābj komandu, kas augstas klases vārtsargam ir arī jādara. bez Vaņina diez vai to pašu Andoru būtu uzvarējuši?!
Nav kas aizvieto un neaizvietojams man liekas, ka nav viens un tas pats.

  -3 [+] [-]

, 2016-10-04 12:48, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Negribu piekrist emox, ka nav neaizvietojamu spēlētāju. Ir, varētu pat nosaukt daudz gan futbolā, gan basketbolā, hokejā. . .
Bet konkrēti par Latvijas futbola izlasi. Patlaban Vaņins ir neaizvietojams, kādu spēli jau var cienīgi nospēlēt arī Ikstens, vai Šteinbors, bet augstākā līmenī Vaņins ir neaizvietojams šobrīd, viņš ir stabils un bieži glābj komandu, kas augstas klases vārtsargam ir arī jādara. bez Vaņina diez vai to pašu Andoru būtu uzvarējuši?!
Nesaprotu kāpēc Ikstens un Šteinbors ir vispār izlasē, veci, jau tāpat nespēlēs baigi, bet tajā pašā laikā varēja Zommeru iespēlēt, nedomāju ka 3. līga Italijā ir baigi sliktāka par 2. līgu Šveicē. Nevaru saprast kāpēc visi labākie it īpaši vārtusargu līnijā nav lielajā izlasē, nav jēgas viņu arī uz to U-21 sūtīt, jo ātrāk iespēlēs, jo ātrāk būs arī aizvietotājs Vaņinam, varbūt ne tagad bet pēc 3 gadiem noteikti. U-21 var kapāt nomināli jaunie un perspektīvie, no Anglijas U-17 West Ham un Nottinham Forest. Vnk jaunie jāmauc uzreiz augstākas izlases līmenī iekšā. CV ieraksts arī labāks būtu, ja jau 20 vai 19 spēlē lielajā izlasē. Vismaz Gutkovski nemarinē kaut kādā bezjēdzīgā U-21.

     [+] [-]

, 2016-10-04 13:24, pirms 8 gadiem
karlosm rakstīja: Nesaprotu kāpēc Ikstens un Šteinbors ir vispār izlasē, veci, jau tāpat nespēlēs baigi, bet tajā pašā laikā varēja Zommeru iespēlēt, nedomāju ka 3. līga Italijā ir baigi sliktāka par 2. līgu Šveicē. Nevaru saprast kāpēc visi labākie it īpaši vārtusargu līnijā nav lielajā izlasē, nav jēgas viņu arī uz to U-21 sūtīt, jo ātrāk iespēlēs, jo ātrāk būs arī aizvietotājs Vaņinam, varbūt ne tagad bet pēc 3 gadiem noteikti. U-21 var kapāt nomināli jaunie un perspektīvie, no Anglijas U-17 West Ham un Nottinham Forest. Vnk jaunie jāmauc uzreiz augstākas izlases līmenī iekšā. CV ieraksts arī labāks būtu, ja jau 20 vai 19 spēlē lielajā izlasē. Vismaz Gutkovski nemarinē kaut kādā bezjēdzīgā U-21.
Par Šteinboru piekrītu, jo pa lielam pēdējās divās sezonās neko nav parādījis.. lai gan iespēja, ka 3.vārtsargs tiks laukumā ir niecīga, tomēr būtu jāparāda, ka ar labu sniegumu var nopelnīt vietu izlasē arī šajā pozīcijā.. Tiesa gan, to kandidātu jau nav daudz - tas pats pieminētais Zommers tikai pirmo sezonu spēlē C sērijā, tad jau drīzāk Māliņš no RFS, bet tur nav saskatāma īpaša perspektīva nākotnē.

     [+] [-]

, 2016-10-04 13:52, pirms 8 gadiem
Fareru salu sasniegumi - 29 pedējās spēlēs izbraukumā 28 zaudējumi un totouzvara Grieķijā. Zaudējumi Lietuvai (divreiz), Grūzijā, Igaunijā, Somijā,Kazahijā. Ventspils vai Jelgava arī uzvarētu tos zvejniekus no salām. Skumji ja to neizdarīs LFF izlase? Un ja izdarīs, tas nav nekāds varoņdarbs.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-04 14:30, pirms 8 gadiem
Civēku, kas ar zināmām ambīcijām spēlē futbolu, Latvijā nav daudz vairāk nekā pundurvalstīs, tāpēc pārliekai pārākuma apziņai nav nekāda pamata. Iedzīvotāju kopskaits gan Latvijā ir vairāk nekā 40 reizes lielāks nekā Fēru salās, taču futbola laukumā šis kopskaits neko neizšķir.

  +1 [+] [-]

, 2016-10-04 15:04, pirms 8 gadiem
Fareru salu pēc iedzīvotāju skaita var salīdzināt ar Purvciemu vai Pļavniekiem. Bet Latvijā uz papīra reģistrēto cilvēku kas nodarbojās ar futbolu ir vairāk nekā Fareru salu iedzīvotāju

  +1 [+] [-]

, 2016-10-04 15:18, pirms 8 gadiem
Tādās reizēs ir iespēja sevi parādīt tiem, kam citādi tā netiktu dota. Ceru uz laimīgu uzvaru ar 2:1.

     [+] [-]

, 2016-10-04 18:15, pirms 8 gadiem
Izskatās, ka izlasē traumu daudz un prieka pamaz, bet tik un tā uzlasei jāspēlē un līdzjutējiem jācer uz uzvaru.

     [+] [-]

, 2016-10-04 19:09, pirms 8 gadiem
Velreiz atgādinu - Fareru salas pedējās 29 spēlēs izbraukumā nebija nieviena neizšķirta un 1 uzvara totospēlē Grieķijā. 28(!!!) zaudējumi. Latvijas futbolistiem un treneru štābam jāatkāpjas, ja nebūs uzvaras par šo amatieru blici. Kāds sastāvs ? FK Jelgava bez leģionāriem uzvarētu Fareru salas vismaz ar 1-0.
kegums rakstīja: Izskatās, ka izlasē traumu daudz un prieka pamaz, bet tik un tā uzlasei jāspēlē un līdzjutējiem jācer uz uzvaru.

     [+] [-]

, 2016-10-05 13:14, pirms 8 gadiem
pfff...Latvija savās mājās zaudēja Kazahiem,un kāds cer ka vinēs Fer.salas !?!

     [+] [-]

, 2016-10-08 14:55, pirms 8 gadiem
Nu bet no pozitīvas dziedāšanas, vai vispār klusēšanas, augsti godātais treneri, arī diezin vai būs kāda jēga...
''Parocīgajā grupā'' pašā startā sanācis piezemēties ar ģīmi sūdos. Un štrunts ar savainojumiem, Fēru salas būtu bijis ''jānokož'' ar otro sastāvu...vai tomēr nē? Jo, ja vadās pēc vīru teiktā intervijās, tad komanda ir gatava uzvarām pret top 20 blicēm. No tā izriet, ka otrā simta komandām vajadzētu braukt pāri bez problēmām (un, lai nestāsta, ka kājas bumbu šajās dienās protot spēlēt visā pasaulē). Manuprāt, šāds te turnīra sākums nav kautkāda nejaušība, bet gan patiesība (un tas nav viens un tas pats, kas uzburtā realitāte LV futbola virtuves darboņu galviņās) par to, kurā tad īsti reģionā (augstumos, vai varbūt ''zemumos'') Latvijas futbols pasaulē atrodas.
Bet nu nav ko ķert kreņķi! Veiksmi pret ungāriem!