Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Vuvuzela parādās arī "Skonto" stadionā

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Vuvuzela parādās arī "Skonto" stadionā
Foto: Romans Kokšarovs

Vakar vēlā vakarā septiņi tūkstoši skatītāju klātienē vēroja Latvijas un Horvātijas izlašu spēkošanos 2012. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Viens no skatītājiem uz stadionu pacentās atnest arī daudzu ienīsto vuvuzelu. Tieši par skatītājiem un atmosfēru tribīnēs šajā rakstā.

Par Latvijas izlases sāpīgo un pelnīto zaudējumu ir runāts daudz, un to darīt vēlreiz nav ne mazākās vēlēšanās, tomēr vienu lietu par pašu maču gribētos pateikt. Daudzi jau paspējuši aizsūtīt pensijā tādus spēlētājus kā Oskars Kļava, Pāvels Mihadjuks, Andrejs Rubins un citus, bet pavisam nelielu kritikas devu saņēma vārtsargs Andris Vaņins, kurš, atzīsim, aizvadīja sliktu maču. Domāju, ka arī viņš pats atzīs, ka visi ielaistie vārti bija novēršami, ja vien mūsu Šveices Superlīgas vārtsargs būtu nospēlējis prasmīgāk.

Lai nu kā, ne jau par ilūkstieti ir šis raksts (paskatieties, cik daudz izlasē ir šīs mazpilsētas futbolistu!), bet gan par notikumiem stadiona tribīnēs. Turpinot jau sen iekopto tradīciju, pāris dienas pirms izlases spēles sāku kravāt savu ceļasomu, lai no tālās un burvīgās Daugavpils dotos uz galvaspilsētu, kur labākie Latvijas kājbumbas meistari grasījās spēkoties ar horvātiem. Nav lēts prieks, bet izlase ir pelnījusi atbalstu. Ar drauga palīdzību iegādājos sev jau tik ierasto vislētāko biļeti fanu sektorā, un pacilātā noskaņojumā devos uz spēli. Bija sajūta, ka mēs varam.

Sirsniņai kļuva vēl patīkamāk, kad pie stadiona ieejas ieraudzīju diezgan pamatīgu ļaužu pūli, pie tam arī apsargi darbojās sev netipiski ātri, un ātri vien izdevās tikt stadionā. Līdz tam mani sagaidīja pamatīgs pārsteigums, kad pie ieejas satiku kādu jaunieti ar....vuvuzelu rokās! Nebiju domājis, ka arī latvietim varētu rasties kāda mīlestība pret šo "mūzikas" agregātu. Lai nu kā, jaunietis laikam nav informēts, ka UEFA pāris dienas pirms spēles aizliedza spēlēs izmantot vuvuzelas. Visticamāk, ienest Āfrikas lepnumu centīgajam puisim neizdevās.

Ticis līdz sev tik iemīļotajam sektoram I, meklēju sev tīru solu, un, šeku reku, izrādās, ka tie visi ir notīrīti. Un lai arī spēles laikā apsēsties izdevās vien epizodiski, tas bija negaidīts un patīkams pārsteigums. Vēl patīkamāki bija mūsu pašu fani, precīzāk to bungas un orķestris, jo skaņa ir debešķīga. Ja tomi un basbungas ir ierasta lieta fanu ekipējumos, kreši jeb šķīvji ir vienkārši fantastiski. Skaņa - Super! Kāds no līdzjutējiem bija tik sajūsmināts par šo skaņu, ka ar lamu vārdu palīdzību centās pierunāt bunģieri spēlēt jebkādu ritmu bez apstājas. Līdz kautiņam trūka pavisam nedaudz, bet mēs tomēr esam mierīga tauta, un viss nomierinājās.

Vien pāris minūtes vēlāk pār manu galvu nolaidās Latvijas karogs, kurš gan, maigi izsakoties, bija ļoti netīrs. Nu, nekas, galvenais, ka tas vispār bija. Kā jau fanu sektorā, klusuma brīžu bija maz, bet tie tomēr bija. Īstie fani jeb H sektora iemītnieki nerimās ne brīdi, ko nevarētu teikt par blakus stāvošajiem - atbalstīt komandu līdz spēles beigām viņi neiespēja. Jebkurā gadījumā, futbola fani stāv pāri visam, arī Latvijā. Lai piedod "Dinamo", Latvijas hokeja izlases, basketbola atbalstītāji, bet mācīties fanot ir jānāk uz futbolu. Šeit vismaz nav apnicīgo un vienveidīgo "Sarauj, sarauj", "Latvija, Latvija" un "Hei, hei". Jā, šie saukļi arī tiek izmantoti, bet nav tā, ka pa visu spēli tiek izmantots tikai augstāk nosauktais trijnieks kā nereti notiek hokejā, basketbolā un citos sporta veidos. Šeit fani patiešām dzied dziesmas, un tās neaprobežojas ar "Vai tu zini mana mīļā". Dziedāšanas atmosfēra nepazūd visa mača garumā. Vārdu sakot, visu cieņu!

Viss gan nav tik forši, kā izklausās. Vienotības gara nav arī šeit. Un tieši tas sāpina visvairāk, jo kopā varētu izdarīt daudz vairāk. Pārāk jau nu sadalīti bija līdzjutēji vakar. Protams, ka netrūka arī tādu, kuri bija pārāk labi iesildījušies, starp tiem arī kāds vīrietis gados, kurš sēdēja, precīzāk gulēja, vienu rindu man priekšā. Laikam pārāk traki pārdzīvoja par komandu, zaudējot visus spēkus. Interesanti, vai viņš zina, ka spēle noslēdzās ar 0:3, jo trešos vārtus viņš noteikti palaida garām!? Mācība - nedrīkst iesildīties pārāk daudz!

Ar lielu sajūsmu un skaļiem skatītāju aplausiem laukumā tika sagaidīts Artjoms Rudņevs, tribīnēs aktīvi tika skandēts šī mana novadnieka vārds. Man, protams, tas patika. Ko nevarētu teikt par latviešu tradīciju atstāt spēli pirms tās noslēguma. Nu neko Jums nedos tās divas ietaupītās minūtes, toties futbolistiem (hokejistiem, hanbolistiem..), paliekot līdz spēles finālsvilpei un aplaudējot tiem, sagādāsiet prieciņu.

Novēlot būt īstiem faniem no A līdz Z, cerot, ka nepažēlosiet naudiņu un laiku, lai atnāktu arī uz nākamajām izlases spēlēm, Latvijas izlases atbalstītājs no Daugavpils. Nav Latvijas izlase tik vāja, kā izskatījās pret Horvātiju. Viss būs labi. Augsim un progresēsim kopā ar futbolistiem!

1 2 3 88 komentāri

  +8 [+] [-]

, 2010-09-04 22:21, pirms 14 gadiem
Labi ir ,ka neizdevās ienest.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-04 22:21, pirms 14 gadiem
Labs! visu cieņu!!!

  -2 [+] [-]

, 2010-09-04 22:21, pirms 14 gadiem
Lai tā būtu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-09-04 22:32, pirms 14 gadiem
Vien pāris minūtes vēlāk pār manu galvu nolaidās Latvijas karogs, kurš gan, maigi izsakoties, bija ļoti netīrs.

Njaa... godu tas nekādā ziņā nedara.
Slēpts komentārs: Western
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2010-09-04 22:39, pirms 14 gadiem
Western rakstīja: Tev obligāti bija jāraksta, ka saņēmies un no Daugavpils atbrauci, lai gan tas ir nav lēti iegādājies vislētāko biļeti?! mīlu Latviju, bet ne tādus latviešus-gauduļus kā Tu. To izsakot, Tu neko labu par sevi nepasaki! Nekad lietišķā vidē nedrīkst izrādīt, ka Tev kaut kas nav, vai kaut ko nevari, it sevišķi strādājot medijos!
Biļete ir lētākā, jo tā ir vislabākā vieta aiz vārtiem, kur var izbaudīt īstu fanošanu.

  +7 [+] [-]

, 2010-09-04 22:45, pirms 14 gadiem
Kādēļ jau labu laiku sportacentrs.com autoru komentāri ir boldā? Ar to tiek parādīts - tev nav nekādas ietekmes, parasto lietotāj?

  +4 [+] [-]

, 2010-09-04 22:50, pirms 14 gadiem
Interesants blogs, var uzreiz manīt, ka viss no paša piedzīvotā spēlē, nevis vienkārši uzbliezts rakstiņš.

  -3 [+] [-]

, 2010-09-04 22:58, pirms 14 gadiem
nevar gribet lai viss stadions ir vienots ja uz macju puse vai vairaak ir krievi kas vnk atnakusjies paskatities uz futbolu vai pretinieku.. nevis atbalstit musejos..
njaa karogus arii maz redzeeju..

  -4 [+] [-]

, 2010-09-04 23:00, pirms 14 gadiem
Nu nezinu gan ,vai vakardienas atmosfeera stadionaa bija tik laba ,kaa rakstaa ir slaveets.. Nekaa uber laba tur nebija! Fanu sektors skaitaas. Lielaaka dalja ir paardzeerushies un vnk bezteemaa leekaa.No visiem taaa sauktajiem ''fanie',labi ,ja katram 20tajam vispaar ir LV izlases futbola krekls..
Veel tik truuka ,lai savaa starpaa saak kauties..Parasti jau kaujas preteejo komandu fani ,bet Latvijaa arii saveejie var sakat kauties par neparko
Autors piemineeja netradicionaalas dziesmas? Come on...Visas bija dzirdeetas bez iznjeemumiem.
Nepamet taada sajuuta ,ka autors nemaz nav bijis uz DR speleem,jo uz taam atmosfeera ir savas 3x labaaka! Ok sauklji mozh atkaartojas ,bet nu ir gruuti neatkaarto saukljus ,ja spele iet 60 min.
Katraa zinjaa ar sho visu gribu teikt ,ka vakardienas atmosfeera nu galiigi nebijaa taada kaadu autors te slavee.
p.s. orkestris gan bija labi izdomaats
p.s.2. muusu komandas bezzobainajai speleei nav nekaadu attaisnojumu . Par taadu speeli ,piemeeram ,Anglijaa vispaar izlasi noliidzinaatu liidz ar zemi!

  +6 [+] [-]

, 2010-09-04 23:08, pirms 14 gadiem
Ari man vakardienas spélé visvairak patika tiesi fanu sektors, ko labi vareja dzirdet ari TV!

  +5 [+] [-]

, 2010-09-04 23:08, pirms 14 gadiem
realmadrid7 rakstīja: nevar gribet lai viss stadions ir vienots ja uz macju puse vai vairaak ir krievi kas vnk atnakusjies paskatities uz futbolu vai pretinieku.. nevis atbalstit musejos..
njaa karogus arii maz redzeeju..
Diezgan lielas muļķības tu te runā. Piemēram, tai pašā H sektorā bija diezgan daudz krievu (vai krievvalodīgo, pasē nevienam neesmu skatījies).

  -2 [+] [-]

, 2010-09-04 23:09, pirms 14 gadiem
Vakar H-side(skonteļi) izcēlās ar to kad spēle beidzās,horvātu spēlētājiem ejot uz ģērbtuvēm bļāva:Serbija,Serbija!Agri vai vēlu parāda savu īsto seju.Gaidīsim Gruzijas spēli,kad šitie krievvalodīgie subjekti gruzīnu spēlētājiem bļaus:Rossija,Rossija.Man kā latvietim, vakar tajā brīdī bija pretīgi,bet jauktās ģimenes un integrācija dara savu.

  +7 [+] [-]

, 2010-09-04 23:13, pirms 14 gadiem
gascoigne rakstīja: Foršs raksts, Nauri, patiešām. Gan ar humoriņu, gan sarkasmu, gan nopietnību. Viens no labākajiem ko šogad esmu lasījis.
Jāpiekrīt visam tevi rakstītajam
Hellrevenger - ja tavā signature vel nebūtu Dinamo logo tad varētu spriest par kautkādu tavu objektivitāti.

 +15 [+] [-]

, 2010-09-04 23:25, pirms 14 gadiem
Arī pats biju H sektorā, tāpēc ir vērts formulēt savas pārdomas. Pirmais, ko gribētu teikt - nemaz tik slikti nebija. Kā mīnusu gan varētu minēt to, ka daudzi, pat stāvot aiz vārtiem, kas futbolā parasti ir karstasinīgāko fanu vieta, nedziedāja līdz un labi ja tikai paretam izkliedza kādu saukli 'hei, hei' pie standartiem vai 'Latvija, Latvija'. Un arī to tā klusām. Manuprāt, ja nāc ar šādu pieeju, labāk ej un sēdi pretī laukuma vidum - aiz vārtiem nebūtu jāiet teātra cienītājiem.

Par salīdzinājumu ar hokeju grūti teikt, jo pieļauju, ka neesmu objektīvs - man ļoti nepatīk Dinamo (nevis caļi, kas tur spēlē, bet gan Krievijas gāzes finansētais klubs un līga, kurā tas spēlē). Arī tie izlases fani, kuri pastāvīgi atrodas dziļā alkohola reibumā un līdz nelabumam nodrāztais 'sarauj', maigi izsakoties, liek vai nu skumji pasmaidīt vai arī savilkt rokas dūrēs. Iespējams, tas ir šo aizspriedumu dēļ, taču futbola atmosfēra patīk 100reiz labāk, nekā hokeja. Turklāt jāatceras, ka futbols ir pasaules līmeņa fenomens, ko par hokeju nu nekādi nevar teikt. Lai nu kā, futbolā vismaz dzied, un, lai gan repertuāra mainība pagaidām nav visai augsta, tāpat bija labi. Ar laiku būtu jauki, ja varētu uzdziedāt vēl kādu dziesmu. Varētu ieteikt vairākas latviešu dziesmas, kā arī vienu angļu - West Ham dziesmu 'I am forever blowin' bubbles'. Šo pēdējo tādēļ, ka dziesmas teksts ir gluži kā par Latvijas futbolu - par cerībām un laimi, kura vienmēr slēpjas;0

Tā ka kopumā ar atbalstu viss bija normāli. Vienīgais, pievienojos jau iepriekš izteiktajam viedoklim par to, ka horvātu spēlētājiem saukt 'Serbia, Serbia' bija pilnīgs debilisms un par to man arī ir kauns visu fanu vārdā, ka mūsu vidū ir šādi eksemplāri.

     [+] [-]

, 2010-09-04 23:26, pirms 14 gadiem
starp citu pirmoreiz bija aizliegta arī alkohola tirdzniecība stadionā, kā saka pēc UEFA noteikumiem...
neko labu atmosfērai arī tas nedeva.. turklāt darbinieki arī nekautrējās pārdot tā vietā bezalkoholisko alu, pat nepabrīdinot, ja nepaprasa...

jebkurā gadījumā arī futbols bez alus ir daiļslidošana
Slēpts komentārs: Grubons

  +2 [+] [-]

, 2010-09-04 23:28, pirms 14 gadiem
Nauris Mackevičs rakstīja: Biļete ir lētākā, jo tā ir vislabākā vieta aiz vārtiem, kur var izbaudīt īstu fanošanu.
foršāk gan būtu, ja tur vairāk nāktu fanotāji, nevis baudītāji

  -1 [+] [-]

, 2010-09-04 23:30, pirms 14 gadiem
Nauri, fanu labums vai krutums izriet no saukļu daudzuma? Liepājā U20 es arī izjutu īstu fanu atmosfēru, kad mūsējās bija -22 ar RUS, bet fani tik kopīgi atbalstīja skuķus un izvilkām pagarinājumu. Spēlē par trešo vietu bijām -18 pret FRA un atkal fani sakurināja riktīgi latvietes un bronza rokā. Nevajag tagad tipa mācīt vai izcelt kādus. Katram sporta veidam ir savi fani un pietiekoši labi. Spēles ir dažādas, un līdz ar to tās vēro arī dažādi cilvēki ar dažādām gaumēm.

P.S. un ja jau par pamācīšanos, aizbrauc ka nu Nauri uz Rytas un Žalgira spēli, vēlams play off stadijā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-09-04 23:36, pirms 14 gadiem
Neesmu nekads fans,vismaz neatrados fanu sektora,bet speli noskatijos no pirmas minutes lidz finalsvilpei,jo banali skanes,bet lai kaut vai sasneigtu Sanmarino futbolsita limeni sis tas ir jamak,nemaz nerunajot par Horvatijas vai Latvijas izlases futbolistiem,proti civleki trenejas un ir nepieklajigi aiziet dazas minutes pirms speles beigam,protams,varbut,kadam bija objektivs iemesls,piemeram, pedejais transports.
Un starp stadionu truka vienotibas,jo bija mirkli,ka viena stadiona dala skandeja ko vienu,bet cita kaut ko citu.
Labi nekada beda nav notikusi,protams,ar to atmosferu aks bija trucijas-Latviajs maca laika nevar salidzinat ar vakardienas speli.Lai gan biezi uz izlases maciem neeeju vairak skatos tv.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-09-04 23:42, pirms 14 gadiem
Janxz rakstīja: starp citu pirmoreiz bija aizliegta arī alkohola tirdzniecība stadionā, kā saka pēc UEFA noteikumiem...
neko labu atmosfērai arī tas nedeva.. turklāt darbinieki arī nekautrējās pārdot tā vietā bezalkoholisko alu, pat nepabrīdinot, ja nepaprasa...

jebkurā gadījumā arī futbols bez alus ir daiļslidošana
Bezalkoholisko alu tirgo jau vismaz kādus 4 gadus,ja ne vairāk.

  -3 [+] [-]

, 2010-09-04 23:44, pirms 14 gadiem
Kāpēc fanu sektors nevar būt laukuma malā, nevis tajā stūrī, kas aiz vārtiem?

  -1 [+] [-]

, 2010-09-04 23:46, pirms 14 gadiem
Vakar uzrakstiiju to pashu..

  +3 [+] [-]

, 2010-09-04 23:50, pirms 14 gadiem
Jautājums Dinamo faniem - kādas tad ir tās jūsu dziesmas? Izņemot protams slaveno ""... vīri cēlās kaujai" ? Cik esmu bijis uz Dinamo spēlēm vairāk par 3-4 dažādiem saukļiem neesmu dzirdējis....

 +10 [+] [-]

, 2010-09-04 23:54, pirms 14 gadiem
BooM rakstīja: Jautājums Dinamo faniem - kādas tad ir tās jūsu dziesmas? Izņemot protams slaveno ""... vīri cēlās kaujai" ? Cik esmu bijis uz Dinamo spēlēm vairāk par 3-4 dažādiem saukļiem neesmu dzirdējis....
Dinamo faniem tak dziesmu nav. Gan "Vai tu zini mana mīļā", gan "vīri cēlās kaujai" viņi nevis paši sāk, bet dzied tad, kad Arēnā palaiž attiecīgo mūziku.

  +3 [+] [-]

, 2010-09-04 23:55, pirms 14 gadiem
ozolinshthebest rakstīja: bet tas, ka vakardienas futbola spēlē katrs stadiona gals mala savējo bija smieklīgi!!
nebija tā kā tu saki! viss stadions centās pielāgoties fanu sektoram un bļaut to pašu, ko viņi!
ja nu vienīgi tu runā par horvātu faniem, kuri dziedāja citas dziesmas, bet ar to jau futbola fanošana ir interesanta, ka stadionā ir liels atbalstītāju pūlis ar savām tradīcijām un dziesmām arī pretinieku komandai!

  +3 [+] [-]

, 2010-09-05 00:05, pirms 14 gadiem
Kāds te rakstija ka hokejā grūti neatkārtot saukļus, jo spēle taču iet 60 min, njā tas laikam ir vairāk nekā btw 90 minūtes futbolā.

Kā arī funtola stadions ir daudz lielāks par hokeja arēnu, plus vēl atvērts. Tātad kā vakar pabijis I sektora saku ka atmosfēra bija līdzīga, tad ar augstākminētejiem faktiem, secinu ka futbolā fano labāk.
Slēpts komentārs: Hellrevenger

  +3 [+] [-]

, 2010-09-05 00:10, pirms 14 gadiem
Hellrevenger, ja Horvātu fani ir atbraukuši uz spēli, tad viņi parasti ir vienota grupa. Jā H sektorā arī viens otru droši vien pazīst un būtu labi ja būtu tāds pats līmenis kā Horvātu sektoram, taču pārējos sektoros gan to nevar prasīt jo kontingents mainās pamatīgi.

  -3 [+] [-]

, 2010-09-05 00:12, pirms 14 gadiem
Jankis rakstīja: Hellrevenger, ja Horvātu fani ir atbraukuši uz spēli, tad viņi parasti ir vienota grupa. Jā H sektorā arī viens otru droši vien pazīst un būtu labi ja būtu tāds pats līmenis kā Horvātu sektoram, taču pārējos sektoros gan to nevar prasīt jo kontingents mainās pamatīgi.
Nu vot tur jau taa lieta ,ka hokejaa blauj/dzied netikai fanu sektors ,bet arii citi!
1 2 3 88 komentāri