Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Mežeckis: "No futbola nepazudīšu, būšu Kaspara un Edgara padomnieks"

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Mežeckis: "No futbola nepazudīšu, būšu Kaspara un Edgara padomnieks"
Jānis Mežeckis
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

3. maijā Latvijas Futbola federācijas valde tika sasaukta uz pirmo sēdi jaunievēlētā prezidenta Kaspara Gorkša vadībā, pēc kuras Gorkšs kopā ar Jāni Mežecki un Edgaru Pukinsku improvizētās preses konferences formātā atbildēja uz mediju uzdotiem jautājumiem.

Kāda ir aktuāla situācija izlases trenera jautājumā?
Kaspars Gorkšs [tālāk K.G.], LFF prezidents: Konkrēts lēmums izlases galvenā trenera sakarā šobrīd vēl nav pieņemts. Mans lūgums bija iepazīties ar tiem kandidātiem, kuri ir izteikuši vēlmi strādāt valstsvienībā. Tāpēc lūdzu valdes sēdē piedalīties arī darba grupai, kas atbild par trenera meklējumiem. Šobrīd dienaskārtībā ir klātienes tikšanās ar diviem atlasītiem kandidātiem.

Vārdus vai vismaz valstis neatklāsiet?
Jānis Mežeckis [tālāk J.M.], LFF ģenerālsekretārs [līdz 31. maijam]: Nē. Jūs jau paši zināt labāk!

Vai pastāv iespēja, ka Baltijas kausā izlase vēl nebūs apstiprināts treneris?
K.G.: Ideālā variantā mums gribētos, lai Baltijas kausā izlasi vada jaunais treneris. Taču mums negribās šo lēmumu sasteigt. Tam ir jābūt detalizēti izvērstam, pārdomātam un precīzam.

Ar kandidātiem jau notikušas pārrunas video zvana formātā. Par ko šajās pārrunās vairāk runājāt?
J.M.: Mēs runājām vairāk par filozofiju, kas mums tapusi skaidra. Taču klātienes tikšanās laikā varēsim saprast arī citas nianses. No diviem kandidātiem es zinu vienu labāk, Kaspars zin otru labāk. Nenoliegšu, ka abi speciālisti ir labi iepazinušies ar mūsu futbolu.

Vai trenera kandidāti grasās ņemt līdzi arī asistentus?
K.G.: Kandidāti ir izteikuši vēlmi savam treneru štābam piesaistīt vienu savas valsts asistentu, pārējo korpusu veidojot Latvijas speciālistiem. Es uzskatu, ka tā ir laba prakse iesaistīt pašmāju trenerus, ļaujot viņiem krāt papildus pieredzi.

Cik liels ir jaunā trenera atalgojuma budžets?
J.M.: Ziņosim mazliet vēlāk. Tagad varat ieiet internetā un noskaidrot, cik kuras valsts treneri saņem atalgojumā. Sākot ar Rumāniju, beidzot ar Vāciju un Krieviju.
K.G.: Šobrīd mēs nevaram atļauties nevienam pārmaksāt...

Ko nozīmē pārmaksāt?
K.G.: Tā teikt, riskēt ar federācijas budžetu, lai iegūtu milzīgu vārdu, kas var kaut ko iedot, bet var arī neiedot mūsu izlasei. Ir nepieciešams paņemt papildus laiku, lai neizvēlētos nepareizo speciālistu.

Atlikušie kandidāti ir saskārušies ar Latvijas futbolu vai ir cilvēki "no malas"?
K.G.: Abi divi ir speciālisti no tuvās Eiropas.
J.M.: Un abi divi ir strādājuši ar nacionālajām izlasēm! Viens no viņiem ir spēlējis pret Latvijas izlasi. Arī kā spēlētājs. Kasparam tika iedots saraksts ar 31 treneru uzvārdiem [visi ārzemnieki], izgājām visiem cauri. Apstājāmies uz pieciem: viens atbrauca, bet ar četriem bija video intervijas. Tagad palikuši tikai divi.

Ar ko pārējie 29 bija sliktāki?
J.M.: Nu... viens, piemēram, bija [Slavens] Biličs. Jūs paši saprotat, viņš trenēja "West Ham"... Tāpat [Srečko] Kataņecs, kuru es personīgi uzrunāju. Tāpat bija sarunas ar [Romānu] Grigorčuku. Visi pateicīgi par interesi. Jā, [Latvija] nav tā lielākā nacionālā izlase, taču jebkuram trenerim ir liels gods vadīt izlasi...
K.G.: Domāju, ka šobrīd nevajag noniecināt darbu ar Latvijas izlasi. Nāciju līga ir ne tikai Latvijas valstsvienības lielā iespēja, bet arī iespēja pašiem treneriem pieteikt savu vārdu Eiropā.
J.M.: Ir tā, ka mēs rēķinājāmies, ka jau šodien tiks apstiprināts jaunais treneris, bet objektīvu un neobjektīvu iemeslu dēļ tas nenotika. Nākamnedēļ man ir komandējums no UEFA, līdz ar to Kaspars kļūs par darba grupas vadītāju.

Radio ēterā Krišjānis Kļaviņš sacīja, ka neviens no kandidātiem nav piemērots izlases galvenā trenera amatam.
J.M.: Par ko Kļaviņš teica? Par pieciem kandidātiem? Viņš visu zin? Laikam notikusi informācijas noplūde (smaida).
K.G.: Domāju, ka spekulēt uz Kļaviņa apgalvojumiem nebūtu korekti. Tā būtu mūsu darba grupas kompetenču apšaubīšana.

Kāda ir vienošanās par Jāņa Mežecka amata atstāšanu?
Edgars Pukinsks [tālāk E.P.], LFF izpilddirektors [līdz 31. maijam]: Vienošanās ir pavisam skaidra. Ir noteikts pārejas posms, kas ir viens mēnesis. Līdz 31. maijam Jānis turpinās pildīt ģenerālsekretāra pienākumus, bet ar 1. jūniju amatā stāšos es.

Pirms kongresa sacījāt, ka paši neatkāpsieties, taču tagad, cik var noprast, to esat izdarījuši. Kas ir mainījies pa šo laiku?
J.M.: Es vairākkārt intervijās esmu teicis, ka gatavoju sev maiņu, kas ir Edgars. Līdz ar to, ka Kaspars uzvarēja vēlēšanās un viņa kandidāts bija Edgars, es neredzēju nekādus variantus pretoties vai prasīt valdei izšķirt, kurš būs jaunais ģenerālsekretārs. Lēmums par atkāpšanos tika pieņemts pēc kongresa.

Vai bija kāds cilvēks, piemēram, valdē, kurš vēlējās, lai jūs paliktu amatā?
J.M.: Protams, pēc kongresa saņēmu vairākus zvanus ar jautājumiem, ko es tālāk darīšu. Tagad es palieku kā valdes loceklis bez balsstiesībām līdz nākošā gada kongresam. Strādāšu kopā ar Kasparu un Edgaru vairāk kā padomnieks. Jebkurā gadījumā no futbola nepazudīšu. Var teikt, ka manas funkcijas tagad saistīsies ar starptautiskiem sakariem.
K.G.: Varu piebilst, ka pirms vēlēšanām es par katru savu izteikumu runāju ar Jāni. Proti, bijām atstrādājuši scenāriju, kas būs, ja mani ievēlēs par federācijas prezidentu.

Vai valdes sēdē tika runāts par kompensācijas izmaksu Aleksandram Starkovam?
E.P.: Šis jautājums netika izrunāts, taču tika aktualizēts globālāks jautājums par kopējo budžetu, tā analīze un pārskatīšana.
K.G.: Ar Starkova kungu tikšos tieši pēc šīm intervijām. Droši vien, pēc šīs tikšanās man būs precīzāks komentārs par šo situāciju.

Vai neesot LFF ģenerālsekretāram turpināsies saņemt uzaicinājumus pildīt delegāta pienākumus UEFA un FIFA sacensības?
J.M.: Domāju, ka tagad varēšu arvien biežāk braukt. Agrāk nevarēju braukt uz izlases spēlēm vai UEFA miniturnīriem. Uz citu izlašu spēlēm esmu bijis tikai tad, kad mūsu valstsvienība nespēlēja. Kopš 1993. gada esmu izlaidis tikai divas Latvijas nacionālās izlases spēles!

Vai varēsim sagaidīt Latvijā UEFA prezidentu Aleksandru Čeferinu un FIFA vadītāju Džanni Infantīno?
J.M.: Nākamnedēļ būšu uz Eiropas līgas finālu, kur tikšos ar Čeferinu. Kasparam arī jābrauc uz UEFA, jāstāda sevi priekšā. Ar Infantīno mums ir ļoti labas attiecības, esmu jau saucis viņu uz Rīgu. Domāju, drīz mēs viņu dabūsim. Jūnija sākumā dosimies uz Maskavu, kur [13. jūnijā] risināsies FIFA kongress, pēc kura [14. jūnijā] dosimies uz Pasaules kausa atklāšanas spēli. Kasparam šī būs jauna pieredze. Kaut kur man ir skaudība par to, kas viņam priekšā, jo strādāt futbolā tā ir laime!

     [+] [-]

, 2018-05-03 16:28, pirms 6 gadiem
Padomnieks haha, nu kāds tur brīnums.

 +10 [+] [-]

, 2018-05-03 16:33, pirms 6 gadiem
Man ari skauzh.
Darba grafika isti nav.
Atskaitities bossam nevajaga.
Budzets 7mil.
Brauka pa pasauli, skaties futbolu.
Aicina uz ekskluziviem pasakumiem.
Uzvaraas atgadini cik labd esi.
Zaudejumos atlaid treneri.
Savejos darba iekarto.

  +3 [+] [-]

, 2018-05-03 16:50, pirms 6 gadiem
Skaidrs . Varējām paņemt labu treneri ,bet tā vietā ielikām naudu kabatā ,par visu tāpat atbild Gorkšs .Es te tuvumā paganīšos ja būs iespēja izmantošu

  -1 [+] [-]

, 2018-05-03 17:43, pirms 6 gadiem
Padomnieks nopietni. Tas viss izskatās pēc tādas shēmošanas itkā simboliski viņš tur nav, bet reāli varu derēt tur par vien būs.
Un jūs vēl te priecājaties ka Gorkšs vadonis. Bļin tāds vadonis na.. nekas te nemainīsies. sēdēs tie paši čehisti pagultēs un sniegs savus padomus.

  +2 [+] [-]

, 2018-05-03 17:43, pirms 6 gadiem
Mežeckim tagat pat labāk, dari ko gribi un par neko neatbildi!!

  -1 [+] [-]

, 2018-05-03 17:44, pirms 6 gadiem
SteveDavis rakstīja: Skaidrs . Varējām paņemt labu treneri ,bet tā vietā ielikām naudu kabatā ,par visu tāpat atbild Gorkšs .Es te tuvumā paganīšos ja būs iespēja izmantošu
Tā arī reāli ir, Gorkš ir marionete, un viņam būs jāatbild par bardaku ko sataisīs čehisti.

  +3 [+] [-]

, 2018-05-03 18:02, pirms 6 gadiem
Edgars tika gatavots vismaz 5,5 gadus:
Mežeckis ies pensijā, ja... (2012.gada raksts).

     [+] [-]

, 2018-05-03 18:12, pirms 6 gadiem
padomnieks .. vēl viens goda prezidents ok vismaz varēs konsultēt, kas interesējošajiem cilvēkiem starptautiskajā sabiedrībā patīk, garšo, interesē un kā labāk piebraukt .. kontakti ir vērtīga lieta (ja lietderīgi izmanto)

     [+] [-]

, 2018-05-03 18:27, pirms 6 gadiem
NU nē, nē, neapgrutini sevi, jāiet pensijā jāaudzina mazbērni, tomāti, gurķi

     [+] [-]

, 2018-05-03 19:17, pirms 6 gadiem
Vācies impotent!!!!!!!
Prom no futbola.....
Ja Gorkšs to pieņems,tad tas zaudēs cieņu daudzu acīs...N nedrīkst palikt tie ,kas nolaida Latvijas futbolu podā...!!!!
Jātiek tacū prom no tien stagnātiem....tāpēc futbols stagnē....
Kaut ko dari Kaspar....samazināt štatus,prēmijas ,ja ir pelnīas....
Rādi piemēru citām federācijām un valsts institucijām....
Ja tas nenotiks,tad IZMAIŅU futbolā nebūs....skumji....

  +3 [+] [-]

, 2018-05-03 19:24, pirms 6 gadiem
Nu kas tas par sviestu? Vispirms, nto reizi atlaiž Starkovu, a šis smaidīgs sēž prez. vēlēšanās pirmajā rindā. Nomaina Indriķi, bet šis redz būs goda prezidents. PAR KĀDIEM NOPELNIEM? Par stadiona naudas izsaimniekošanu? Un tagad vēl šis smilšu maiss konsultēs Gorkšu... Lai gan reāli būtu jāsēž aiz ##

  +1 [+] [-]

, 2018-05-03 19:44, pirms 6 gadiem
1 rakstīja: Edgars tika gatavots vismaz 5,5 gadus:
Mežeckis ies pensijā, ja... (2012.gada raksts).
Kā tāda privāta firmele, paši jau izlemj kas nāks vietā kad ies pensijā un tad jaunajam kadram arī darbs uz mūžu.

  +2 [+] [-]

, 2018-05-03 21:36, pirms 6 gadiem
Šis viss bija izplānots jau no paša sākuma... 2012. gada.
KG pats pasaka, ka bija scenārijs ar JM pēc uzvarēšanas.
KG varēs turpināt fočēties un visi varēs teikt, cik laba futbola seja, bet pa to laiku viss paliks/vadīs kā bijis.

     [+] [-]

, 2018-05-03 22:51, pirms 6 gadiem
Tad jau Hitlers arī varēja palikt par padomnieku, piemēram Staļinam.Šitos jau tikai ar kājām pa priekšu var dabūt prom.

  -2 [+] [-]

, 2018-05-03 22:55, pirms 6 gadiem
No futbola pats neaizies. Turās pie salmiņa cītīgi.

  +1 [+] [-]

, 2018-05-04 00:43, pirms 6 gadiem
Ha, Gunčas ieliktenis! Priekā

  -1 [+] [-]

, 2018-05-04 00:43, pirms 6 gadiem
Kaspar normāls, bet Mežiks neciešams:
Vārdus vai vismaz valstis neatklāsiet?
Jānis Mežeckis [tālāk J.M.], LFF ģenerālsekretārs [līdz 31. maijam]: Nē. Jūs jau paši zināt labāk!

  -2 [+] [-]

, 2018-05-04 00:51, pirms 6 gadiem
Arkādij, paldies par korekto interviju!
Viss stāsts parāda, ka Latvija var! sarunāties.
Jo, lai kāds būtu Guntis un Mežiks, viņi var dot katrs savu pienesumu!
man piemēram ir paldies Mežikam par Aqua due O. Savējie sapratīs. Bet tas bija kaut kas pirms LM un DAG.

  -2 [+] [-]

, 2018-05-04 01:02, pirms 6 gadiem
Kaspars politiski spēlē ļoti pareizi.
Mežikam ietekmes pēc likuma nav, taču - ej nu zini, kās ir aizkrāsnē.
Atstāt pie galda ar putna balsi ir perfekta stratēģija.
Mazie latvieši jau īd.
Es saku - viss ir Perfect 10.
Trenera izvēli nesasteidz. Vecos nenokauj.
Īkšķi augšpus.

  -2 [+] [-]

, 2018-05-04 04:03, pirms 6 gadiem
zaxx rakstīja: Padomnieks nopietni. Tas viss izskatās pēc tādas shēmošanas itkā simboliski viņš tur nav, bet reāli varu derēt tur par vien būs.
Un jūs vēl te priecājaties ka Gorkšs vadonis. Bļin tāds vadonis na.. nekas te nemainīsies. sēdēs tie paši čehisti pagultēs un sniegs savus padomus.
Tavuprāt laikam federācijas prezidenta amatā var ielēkt jebkurš un no pirmās dienas. Esi tālu ne tikai no futbola, bet arī no saprašanas.

Skaidrs, ka Kasparam vajadzēs laiku, lai iepazītos ar federācijas administratīvo darbu un dabūtu kontaktus. Bet par viņa personību un integirtāti man šaubu nav - Mežecka loma būs labi ja simboliska un, kā jau rakstā teikts, kā valdes loceklim līdz nākamajam kongresam un bez balstiesībām.

     [+] [-]

, 2018-05-04 07:02, pirms 6 gadiem
Ja jau atstātu krēslu ar lielisku bērnu un jaunatnes sistēmmu, apmeklētu čempionātu un izlasi 40-50 vietā, tad varētu ar padomiem sprēgāt. Tagad tikai traucēs mēzt tos mēslus un izmest liekēžus. Esmu sastapies visās jomās ar šādiem dinozauriem, kuri nespēj aiziet un atļaut veselīgu paaudžu maiņu.
Nevarot paņemt normālu trenneri, bet 60 darbiniekus federācijā var uzturēt? Pat Puče un Valters "aizrijās" izdzirdot šo skaitli.

  +1 [+] [-]

, 2018-05-04 09:44, pirms 6 gadiem
Gribu dažiem atgādināt,ka"revolūcijas"visu sagrauj,bet daudz lietderīgāk ir paņemt no priekšgājējiem to labāko un pārējo varbūt būvēt pa jaunam.Tā tiks ietaupīts laiks un būs ātrāks atveseļošanās process.