Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Šteinbors būs kapteinis, D. Ikaunieks netrenējas, LFF jaunā vadība sola prēmijas

Agris Suveizda

Šteinbors būs kapteinis, D. Ikaunieks netrenējas, LFF jaunā vadība sola prēmijas
Dainis Kazakevičs. Foto: Sanita Ieva Sparāne/LFF

Latvijas futbola izlase jau rītvakar, plkst. 19:00 "Daugavas" stadionā pie tukšām tribīnēm uzņemot Andoru, uzsāks UEFA Nāciju līgas otro sezonu. Spēles priekšvakarā tradicionālo preses konferenci apmeklēja valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs un centra aizsargs Mārcis Ošs.

Kāda ir situācija ar savainojumiem un pašsajūtu – ar traumām ieradās Mārcis Ošs un Černomordijs, vakardienas treniņā nebija Zjuzina un Dāvja Ikaunieka, bet Šteinbors trenējās nepilnvērtīgi.
M. Ošs: "Esmu aizvadījis divas labas treniņu dienas. Pirmkārt, jau iepazinis vēstījumu no trenera, ko viņš vēlas sagaidīt, bet tālāk jau katram spēlētājam fiziski un mentāli jāsagatavojas pašam. Ja esmu divas dienas notrenējies un šodien esmu šeit, tad jūtos labi un, ja treneris būs izvēlējies mani laukumā sūtīt rīt, pietaupīt vai sūtīt nākamajā spēlē [Maltā], būšu gatavs. Esmu kopā ar komandu un gatavojos spēlei."
Kazakevičs: "Situācija ir tāda, kāda tā ir parasti: ir atsevišķi spēlētāji, kuriem ir mazi savainojumi. Tai skaitā Dāvim un Artūram vakar nācās izlaist treniņu. Pašlaik novērojam situāciju saistībā ar viņiem, un Artūrs šodien jau piedalīsies pirmsspēles treniņā. Dāvis gan nepiedalīsies, un skatīsimies, vai viņš būs gatavs pirmajai spēlei vai gatavosim viņu uz otro spēli – to rādīs rītdienas rīts. Pāvelam viss ir kārtībā – viņš ir gatavs spēlēt. Viņam tikai bija diezgan sarežģīta spēle Polijas čempionātā un diezgan sarežģīts ceļš, kas daudziem Latvijas izlases spēlētājiem bija izaicinājums, jo no dažādiem klubiem nokļūšana līdz Latvijai citreiz prasīja vairāk nekā 10, pat 15 stundas."

Kāds bija trenera vēstījums? Un kā uzvarēt Andoru?
Kazakevičs: "Spēlētājiem nav viegli, jo viņiem no manas puses nāk liels informācijas apjoms. Ar nelielu humora devu varu pateikt, ka vakar bija vienīgā diena šogad, kad varējām pilnvērtīgi trenēties, jo visā pārējā laikā bija vai nu atjaunošanās, vai pirmsspēles treniņi. Tāda ir realitāte. Īpaši par to nesūdzos, taču tas nozīmē, ka jaunā realitāte ir tāda, ka vēl vairāk ir jāstrādā ārpus laukuma – teorētiskajās nodarbībās, sarunās ar spēlētājiem. Jaunos virzienus jau diezgan skaidri iezīmēju preses konferencē pirms nometnes. Manuprāt, ir ļoti būtiski, lai mēs pakāpeniski mainītu savu spēles stilu un izmantotu savas stiprās puses. Rītdien neapšaubāmi gribam pietiekami kvalitatīvu spēli ar bumbu, bet mums ir jāsaprot, ka pret mums spēlēs diezgan organizēta un pieredzējusi komanda, kas visai nemainīgā sastāvā spēlē jau kādu laiku. Mūsu gadījumā būs ļoti būtiski, cik ātri spēsim spēlēt ar bumbu, lai iegūtu pārsvaru pār pretinieku. Tāda ir galvenā doma. Ja runājam par mentālām lietām, tad ir ļoti svarīgi, kā laukumā gan individuāli, gan kā komanda reaģēsim uz sarežģītām situācijām. Tādas situācijas noteikti radīsies, un ir svarīgi, kā mēs uz tām reaģēsim un vai pieturēsimies pie spēles plāna. Rādām diezgan daudz video piemēru, kad pretinieki var mūs izgrūst no komforta zonas, tā ka ir diezgan daudz informācijas un piemēru, no kuriem jāmācās."

Dzirdam, ka daudziem spēlētājiem ir savainojumi. Kādēļ izvēlējies izsaukt tādus spēlētājus ar mikrotraumām, neformā, kuri varētu nepalīdzēt pirmajā vai pat abās spēlēs?
Kazakevičs: "Netika izvēlēts neviens tāds spēlētājs, kurš tobrīd būtu traumēts un par kuru būtu bijis pilnīgi skaidrs, ka viņš nevarēs spēlēt nevienā mačā. Runājot par to, kurš ir vai nav formā, tas ir izlases sakarā ir ļoti stiepts jēdziens, jo ir daudz piemēru, kad spēlētājam klubā nav lielas spēļu prakses, bet uz izlasi atbrauc ar milzīgu motivāciju un enerģiju, ko raujas parādīt laukumā. Un var būt citi gadījumi, kad spēlētājs ir ar lielu praksi klubā, bet diezgan noguris un bez emocijām. Jau diezgan skaidri pateicu, ka izvēlējos tos futbolistus, kuri atbilst manām prasībām un manam redzējumam, kādam jābūt izlases futbolistam pirmajā nometnē. Teikšu tā, ka šīs trīs dienas absolūti nelika vilties par savu izvēli."

Ņemot vērā šīs jautājuma zīmes, vai jau ir skaidrība par izvietojumu spēlei un galvenajiem taktiskajiem akcentiem?
Kazakevičs: "Taktiskās detaļas pirms spēles diemžēl nepastāstīšu, bet, jā, skaidrība ir pilnīga. Tas plāns, kāds bija pirms nometnes, tika mazliet koriģēts, ņemot vērā atsevišķu spēlētāju gatavību un reālo pretendēšanu uz vietu pamatsastāvā. Skaidrība ir, un arī spēlētājiem, domāju, vismaz teorētiskā līmenī ir skaidrība, kādā veidā grasāmies spēlēt. Ja runā par pamatsastāvu, šobrīd ir divi atklāti jautājumi, bet par pārējām pozīcijām jau esam tikuši skaidrībā."

Ņemot vērā, ka Maltā varētu gaidīt drusku smagāka spēle, vai galvenais, lai viss sastāvs būtu pieejams tieši uz svētdienas maču un rīt kādu varētu arī pietaupīt?
Kazakevičs: "Mana pieeja ir tāda, ka vissvarīgākā ir katra nākamā, tuvākā spēle. Gadījumā, ja ir iespēja izmantot spēlētājus un viņi fiziski un veselības ziņā ir gatavi spēlei, mēs rītdien izmantosim visus potenciālos labākos spēlētājus. Nevienu nedomājam taupīt, jo Nāciju līgas sākums ir ļoti būtisks. Protams, ir objektīvi medicīniskie rādītāji: ir atsevišķi spēlētāji, kuri dažādu mikrotraumu dēļ, iespējams, vienkārši nebūs spējīgi iziet laukumā, bet papildu 48 stundas var dot pozitīvu tendenci un viņi var būt izmantojami [Maltā]. Būtībā nebūs situācijas, kurā redzēsim, ka spēlētājs ir gatavs par 100% un ir spēcīgāks par savu konkurentu, taču taupīsim nākamajai spēlei. Tādas situācijas nebūs."

Kā raksturotu izlases pašreizējo fizisko sagatavotību?
Kazakevičs: "Gatavības līmenis ir dažāds. Domāju, ka divu dienu laikā to ir grūti uzlabot, to var ietekmēt tikai ar nedaudz kvalitatīvāku atjaunošanās procesu pēc spēļu slodzes iepriekšējā nedēļas nogalē. Situācijas ar spēlētajiem ir stipri dažādas – Latvijas spēlētājiem ir ļoti intensīvs spēles ritms ar divām smagām spēlēm iepriekšējās nedēļas laikā, ieskaitot kā Eirokausus, tā arī to pašu Rīgas derbiju, bet ir arī spēlētāji, kuri jau gandrīz mēnesi nav spēlējuši un kuriem ir citas funkcionālas dabas problēmas. Taču tā izlasē nav nekāda unikāla situācija – tā ir bijis gandrīz vienmēr, un tā būs arī turpmāk. Nedomāju, ka treneris kādreiz sagaidīs, ka visi spēlētāji būs vislabākajā formā, tādēļ būs jāmeklē līdzsvars starp atbilstošu funkcionālās gatavības līmeni, lai varam spēlēt aktīvi, un gan meistarības līmeni, gan arī mentālo gatavību sarežģītai spēlei, jo labi zinām, kāda Andora ir kā pretiniece un ka spēle būs sarežģīta ne tikai funkcionāli, bet arī mentāli."

Kā uzlauzt Andoras ciešo aizsardzību?
Kazakevičs: "Kā jau teicu iepriekš, ļoti būtiski būs tas, cik ātri spēsim spēlēt ar bumbu, cik ātri spēsim pārvietot bumbu, cik daudz varēsim pretiniekus noķert pārslēgšanās fāzēs, kad viņi vēl nebūs ieņēmuši pozicionālās aizsardzības fāzes, jo viņi visi tiešām spēj ļoti organizēti pagūt savās pozīcijās 4-4 blokā. Otra lieta, kas, manuprāt, ir ļoti būtiski, ir tā, cik daudzveidīgi būsim. Neviena komanda nevar nosegt pilnīgi visas zonas. Ja aktīvi spēlēsim malās, tad pretiniekiem būs vairāk jāpārvietojas malās un pārvietošanās gadījumos var parādīties brīvas zonas starp līnijām. Šajā ziņā skaidrs, ka mēģināsim variēt un meklēt pēc iespējas vairāk brīžu, kad varēsim nogādāt bumbu centrālajā zonā, bet būsim gatavi arī tam, ka, ja būs cieša spēle, varēsim bumbu vertikāli nogādāt aiz pretinieku aizsargu mugurām un malās izmantot skaitlisko pārsvaru, spēlēt ar ātriem centrējumiem. Mēģināsim spēlēt daudzveidīgi un meklēt variantus, lai pretinieku aizsardzība visu laiku būtu 50%-50% situācijās, kad nezinās, kāda būs mūsu nākamā darbība. Ja pret organizētu pretinieku spēlē diezgan paredzami, tad ir diezgan grūti uzlauzt aizsardzību un atliek vienīgi individuālās darbības. Vēl atrodamies savstarpējās pierīvēšanās procesā. Treniņos ir bijušas epizodes, kas mani priecētu, bet tie bija tikai īslaicīgi uzplaiksnījumi. Tādēļ neteikšu, ka mums jau ir ļoti pārliecinošs risinājums, un būšu nedaudz piesardzīgs."

Kāda ir situācija ar kapteini?
Kazakevičs: "Iepriekšējā laika periodā mums ir bijis ļoti atbilstošs kapteinis. Tādi gan ir bijuši vairāki, bet iepriekšējais tāds bija Pāvels Šteinbors, kurš būs kapteinis arī šajā nometnē – šajās divās spēlēs noteikti un, iespējams, vēl arī nākamajā nometnē. Kad kolektīvs jau būs labāk sapazinies, tad būs spēlētāju balsojums par jauna vai tā paša kapteiņa izvēli. Šobrīd paliekam pie tā paša, jo ļoti maz esam bijuši kopā un vajag vairāk laika, lai izvēle būtu saprātīga. Mums ir ļoti atbilstošs un profesionāls kapteinis, kurš šo apsēju var nest. Gribu gan piemetināt, ka ļoti būtiski, lai blakus kapteinim būtu divi trīs citi līderi, kurus laukumā redzam gan mēs, gan jūs, nevis tikai vārdos un komandu sapulcēs, kad pasaka, ka es varu: lai viņš to līderību pierāda reālās situācijās. Un, kas ir ļoti būtiski, pozitīvo līderību, kas palīdz arī pārējiem."

Iepriekšējā ciklā diezgan skaļa tēma izlases iekšienē bija prēmijas. Vai tavā vadībā prēmijas būs? Ja būs, kādas tās būs?
Kazakevičs: "Treniņnometnes laikā mums bija tikšanās arī ar federācijas prezidentu [Vadimu Ļašenko], ģenerālsekretāru [Edgaru Pukinsku] un izpilddirektoru [Arturu Gaidelu], kuras laikā viņi pauda komandai informāciju (kas nav mans, bet gan vairāk federācijas vadības un valdes jautājums), ka viņi plāno atjaunot prēmiju jautājumu dienas kārtībā. Saprotu, ka trešajā datumā būs valdes sēde, kurā, kā sapratu no ģenerālsekretāra un prezidenta, šis jautājums tiks izskatīts. Šobrīd ir iedots tikai viens konkrēts vēstījums – ja grupā izcīnīsim pirmo vietu un par to pienāksies prēmija no UEFA, kas, ja nešaubos, būs 250 tūkstoši, tad šis prēmiju fonds tiks sadalīts starp izlases spēlētājiem un personālu. Tas būs godam nopelnīts. Par pārējām niansēm un prēmiju sistēmu pārrunas notiek, bet arī mums tas detalizēti vēl nav prezentēts, jo tas vēl nav pieņemts. Solīja visu šo informāciju detalizēti pateikt, kad tā tuvākajā laikā būs pieņemta. Manuprāt, tas ir pozitīvs solis. Tas diezin vai ir iemesls, kādēļ spēlētāji brauc uz izlasi, jo izlase nav tā vieta, kur jāpelna nauda, bet, manuprāt, katra darba novērtējumam ir jābūt adekvātam, stimulējošam un atbilstošam komandas, situācijas un pretinieku līmenim. Ja tas tā ir, tad, manuprāt, tas ir ļoti labi un parāda attieksmi."

Vai jūsu treneru štābā jau esat sākuši izmantot jaunos pozīciju apzīmējumus, kurus LFF vakar prezentēja?
Kazakevičs: "Mēs cenšamies (smaida). Kopumā atbalstu šo ideju, un tas, manuprāt, ir liels solis uz priekšu. Skaidrs, ka šajā procesā droši vien vēl būs pierīvēšanās un precizēšana, apspriešana un diskusijas, bet, domāju, ka daudzi no klātesošajiem, kuri paši ir komentētāji un paši ir dziļi futbolā, var šajā procesā palīdzēt. Neapšaubāmi to vērtēju pozitīvi. Skaidrs, ka vajadzēs laiku, lai tas viss ieietos, jo pieradumam ir liels spēks. Arī man nebūs viegli uzreiz no pirmās dienas apgūt visu terminoloģiju un pareizi pielietot, bet kolēģiem federācijā esmu teicis, ka noteikti būšu viņu pusē un ļoti palīdzēšu to visu ieviest, tikai dodiet man mazliet laika. Kā jau parasti, treneris visā prasa laiku, un tādu vajadzēs arī šajā jautājumā."

Pilna preses konference

     [+] [-]

, 2020-09-02 21:22, pirms 4 gadiem
Standarta pasākums.

  -1 [+] [-]

, 2020-09-02 22:32, pirms 4 gadiem
Par ko būs prēmijas? Par nesmukām uzvarām, vai skaistiem zaudējumiem/neizšķirtiem? Vai varbūt, ja ielaiž mazāk par 3 vārtiem tad?

  -2 [+] [-]

, 2020-09-02 22:35, pirms 4 gadiem
Latvija - Andora 0:1

  -1 [+] [-]

, 2020-09-02 23:50, pirms 4 gadiem
Viena tukša muldēšana,uz Oša rēkina grib pacelt savu neapšaubāmi zemo reitingu.

     [+] [-]

, 2020-09-03 00:40, pirms 4 gadiem
nu šitais demagogs Kazakevičs pēc visām zaudētām spēlēm noņems atbildību aci aiz brili nenomirkšķinot...čugunu liet viņš māk perfekti...

  +2 [+] [-]

, 2020-09-03 07:58, pirms 4 gadiem
Paga,paga.Varbūt kritiskus komentārus pataupīsim pēc aizvadītajiem mačiem?Ja,protams,būs iemesls.

  -1 [+] [-]

, 2020-09-03 08:53, pirms 4 gadiem
algun,Tu uzskati ,ka uzvarā pār Andor vai Grenlandi būtu jādzied slavas dziesmas ?

  +2 [+] [-]

, 2020-09-03 10:08, pirms 4 gadiem
bumbasspārdītāji pacēluši prēmiju jautajumu?

Kauns nav?

     [+] [-]

, 2020-09-03 10:18, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: bumbasspārdītāji pacēluši prēmiju jautajumu?

Kauns nav?
Bet ja nauda nāk no UEFA, kur problēma? Pie tam ja vēl uzvar grupā? Vienīgais jautājums kā to naudu sadalīs

  -1 [+] [-]

, 2020-09-03 10:30, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: bumbasspārdītāji pacēluši prēmiju jautajumu?

Kauns nav?
Tāpat neko nevinnēs

  -1 [+] [-]

, 2020-09-03 10:40, pirms 4 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Tāpat neko nevinnēs
man liekas sākumā kaut kādus panākumus demonstrē un tad var ar kāju spert vaļā priekšnieku durvis un kko prasīt.
šitos klaunus izvālē katras čuhņas pastnieki un vēl prēmiju prasa

     [+] [-]

, 2020-09-03 12:07, pirms 4 gadiem
Gudrs treneris.

  +1 [+] [-]

, 2020-09-03 12:37, pirms 4 gadiem
Krabis44 rakstīja: Gudrs treneris.
Ahujena gudrs! Nevar atkauties no darba piedāvājumiem!
Brīnums ka piekrita trenēt Latvijas izlasi, nevis finansiāli ko izdevīgāku

     [+] [-]

, 2020-09-03 14:03, pirms 4 gadiem
ja godigi,tad protams ,ka premiju jautajums butu cilajams gadijuma,ja bus laba spele un panakumi...alkan-joprojam uz korka-beidz gvelzt stulbena murgus...

     [+] [-]

, 2020-09-03 21:39, pirms 4 gadiem
Par punktu pret Andoru prēmijām jābūt solīdām. Vīri cīnījās sīksti kā priedes Raiņa poēmā!