Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Starkovs: "Mēģināsim padarīt Šveices dzīvi vēl grūtāku - sitīsimies par katru bumbu"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Starkovs: "Mēģināsim padarīt Šveices dzīvi vēl grūtāku - sitīsimies par katru bumbu"
Aleksandrs Starkovs
Foto: LFF

Šodien "Skonto" hallē risinājās Latvijas futbola izlases galvenā trenera Aleksandra Starkova preses konference pirms rītvakar gaidāmā Latvijas un Šveices valstsvienību dueļa "Skonto" stadionā PK2018 kvalifikācijas turnīra ietvaros.

Aleksandrs Starkovs sākuma uzrunu veica latviešu valodā, pēc tam uz jautājumiem atbildot krieviski. No futbolistiem preses konferencē piedalījās Dāvis Ikaunieks. Iespēja uzdot jautājumus vispirms bija Šveices mediju pārstāvjiem, pēc tam šāda iespēja tika sniegta arī Latvijas mediju pārstāvjiem.

Aleksandrs Starkovs: "Labdien! Aizvakar mēs aizvadījām spēli pret Ungāriju - bija laba līmeņa komandas spēle. Mēs ar kļūdām spēlējām gan aizsardzībā, gan uzbrukumu nobeigumos, taču esmu apmierināts ar spēlētāju pašatdevi un raksturu. Mēs negribam spēlēt tikai aizsardzībā, mēs meklējam iespēju gūt vārtus. Un tādi momenti mums bija. Lielākā problēma bija standartsituācijas pie mūsu vārtiem - mēs treniņos daudz strādājam, bet pretiniekam bija ļoti labi izpildītāji.

Šveices izlase ir TOP līmeņa komanda pasaulē ar ļoti labiem spēlētājiem. Mūsu argumenti ir mājas laukums, mūsu līdzjutēji, pašatdeve, disciplīna, raksturs. Mēs izdarīsim visu, lai katrs spēlētājs un komanda kopumā nospēlē savā labākajā līmenī rīt."

Šveices mediju pārstāvju jautājumi

Pārņēmāt izlases grožus īsi pēc spēles Ženēvā tieši starp Šveici un Latviju. Kas ir mainījies, kopš esat kļuvis par Latvijas izlases galveno treneri?
Starkovs: "Rīt redzēsiet. Ja nopietni, tad, protams, galvenā ideja ir palikusi - izmantot Latvijas labākos spēlētājus. Mums valstī nav tik lieli [spēlētāju] resursi un mums ir jāsaprot, ka katrs futbolists mums ir svarīgs. Rītdienas mačā favorīts, protams, būs Šveices izlase, gluži kā tas bija marta spēlē, taču, neskatoties uz to, mūsu uzdevums ir pēc iespējas vairāk apgrūtināt dzīvi Šveices izlasei. Viņi mums toreiz iesita vārtus, šķiet, 65. minūtē [66. minūtē - aut.], bet tagad mēs mēģināsim viņiem dzīvi padarīt vēl sarežģītāku. Mēs sitīsimies par katru punktu, par katru bumbu - par 100%."

Mēs Šveicē esam dzirdējuši par problēmām ar Latvijas klubu futbolu - ka Virslīgā ir palikuši tikai astoņi klubi un ka lieli klubi beiguši pastāvēt. Kādā veidā tas negatīvi atsaucas uz izlases galvenā trenera darbu?
Starkovs: "Dabiski, ka spēcīgi klubi nozīmē spēcīgu izlasi. Tāpat izlasi stiprina spēcīgi leģionāri ārzemēs labās līgās. Taču es neesmu radis žēloties - kāda ir situācija, tāda ir. Galu galā futbolā ir Nīderlandes piemērs - lieliski, bagāti klubi ar infrastruktūru, taču izlase jau otro atlases ciklu pēc kārtas nespēlē spīdoši, maigi izsakoties. Futbolā tas [melnās joslas - aut.] gadās gan ar lielajām, gan mazajām izlasēm. Mēs strādājam, mans uzdevums ir atrast kopēju valodu ar futbolistiem, palīdzēt viņiem, tostarp brīžos, kad viņi ir savos klubos. Palīdzēt ar padomu, parādīt virzienu, kurā viņiem būtu jāattīstās. Arī Latvijas klubus savā ziņā provocējam, lai tie nopietni nodarbotos ar futbolistu attīstīšanu - lai Latvijas spēlētāji klubos augtu līdz izlases līmenim, līdz starptautiskajam līmenim."

Latvijas mediju pārstāvju jautājumi

Kādas izmaiņas pamatsastāvā gaidāmas, ņemot vērā, ka Gints Freimanis diskvalifikācijas dēļ nevarēs spēlēt, savukārt diskvalifikāciju tagad izcietuši Gļebs Kļuškins un Oļegs Laizāns?
Starkovs: "Jā, būs izmaiņas - protams, arī piespiedu kārtā. Mums vēl jāpaskatās, kāds būs futbolistu fiziskais stāvoklis spēles dienā, jo bija ļoti smaga spēle un pārlidojums. Prasības pret spēlētājiem, protams, ir augstas. Šodien [par sastāvu] neko nepateikšu. Tikai rīt. Taču sastāva izmaiņas nebūs kā pašmērķis. Esmu apmierināts praktiski ar visiem futbolistiem, kuri spēlēja Budapeštā - viņi aizvadīja ļoti labu spēli ar labu emocionālo noskaņošanos. Sen neatceros spēli ar tādu pašatdevi.

Starp citu, Gints Freimanis nevis vienkārši guva vārtus un tas nebija nejauši - viņš bija ļoti agresīvs, aktīvs, uzvarēja ļoti daudz divcīņu. To parāda arī mūsu fitnesa atskaite - viņš ļoti daudz kustējās un bija komandas motors. Tā ka mums viņa pietrūks, taču nākamajai spēlei gatavosimies nopietni. Ceru, ņemsim vērā tās kļūdas, kas bija, gatavojoties otrajai spēlei pirms trim mēnešiem - pēc mača ar Portugāli mēs vāji sagatavojām komandu spēlei ar Igauniju. Var teikt, ka komanda nebija līdzīga sev. Šīs kļūdas centīsimies ņemt vērā."

Ungārijā vismaz pāris epizodēs standartsituācijās kļūdas pieļāva mūsu centra aizsargi. Ja arī negribat neko atklāt par sastāvu, varbūt varat pateikt, vai Kaspars Dubra ir šobrīd spējīgs iziet pamatsastāvā un nospēlēt 90 minūtes?
Starkovs: "Runājot par kļūdām standartsituāciju izspēlēs, tur bija ne tikai centra aizsargu kļūdas. Ne tikai! Ja Dubra būs laukumā, protams, tas būs pastiprinājums. Viennozīmīgi. Viņš ir viens no mūsu aizsardzības līderiem - viņš gadu nespēlēja, taču nav aizmirsts, ka viņš ir līderis."

Par Dubru savā galvā jau esat izlēmis tagad vai tas būs atkarīgs no pēdējā treniņa?
Starkovs: "Savā galvā zinu, taču jums neteikšu, piedodiet [smaida]. Tas tāpēc, ka līdzās Dubram spēlei jāgatavojas arī visiem pārējiem. Maz kas gadās."

Dāvi, cik daudz tu kā uzbrūkošās grupas futbolists biji apmierināts ar savu sniegumu, ar to, cik daudz tiki pie teikšanas ar bumbu un to, cik augstu izlase spēlēja?
Ikaunieks: "Par manu sniegumu var pateikt treneris, bet personīgi uzskatu, ka vajadzēja un varēju nospēlēt labāk. Centāmies nespēlēt no aizsardzības, centāmies spēlēt augstāk un tāds arī bija mūsu mērķis. Varbūt pašam nebija baigo momentu, kurus vajadzēja realizēt, bet komandas biedriem bija. Trīs četri momenti."

Jums komandas iekšienē galvas ir augšā, neskatoties uz ieilgušo zaudējumu sēriju?
Ikaunieks: "Pēc spēles bija sāpīgi, ka zaudējām, bet nebija laika pārdzīvot, jo pēc divām trim dienām spēle ar Šveici. Tagad jau sanāk, ka rīt."

Pirms astoņiem gadiem šai pašā "Skonto" stadionā parādījām labu spēli un nospēlējām ar Šveici 2:2. Vai rītdien varēsim atkārtot šādu sniegumu?
Starkovs: "Futbolā viss ir iespējams un mēs centīsimies. Ziniet, domāju, ka arī toreiz Šveice bija favorīte, turklāt izteikta favorīte - viņi iekļuva finālturnīrā. Diez vai kāds pilnā nopietnībā lika uz mums. Daudz kas ir atkarīgs no mums pašiem - veiksme mums smaidīs atkarībā no tā, kā attieksimies pret spēli. Saprotam, ka favorīti ir tepat laukumā [preses konferences laikā savu treniņu stadionā aizvadīja šveicieši - aut.] - miljonus vērti futbolisti no lieliem klubiem. Taču ne visu izšķir šie miljoni. Centīsimies panākt, lai pēc spēles līdzjutēji mūs atbalstītu."

Vai nav kādu nelielu savainojumu? Šabala spēli Ungārijā pabeidza ar apsaitētu galvu.
Starkovs: "Visi gatavi, Šabala arī."

Par psiholoģisko stāvokli - cik daudz runājat ar spēlētājiem, lai viņi ticētu, ka varam sekmīgi nospēlēt pret Šveici un lai neiesēstos galvās tie zaudējumi?
Starkovs: "Nav tādu tiešo sarunu kabinetā ar mīkstiem spilveniem, lai nebūtu sāpīgi. Nē, tas notiek nepārtraukti ikdienā mūsu nedēļas nometnes procesā. Ja spēlētāji laukumā iziet pārliecināti, tad šis mūsu izveidotais mikroklimats ir bijis pareizs. Ne vienmēr izdodas - reizēm rezultāts ir otrāds. Laikam pareizāk būtu prasīt Dāvim, kā viņš jūtas - pārliecinoši vai nē.

Starp citu, viņš runāja par pagājušo spēli - viņš nospēlēja lieliski. Viņam bija sava loma komandā. Un viņš deva rezultatīvu piespēli - viņš bija uzbrukumā, kad rezultāts bija līdzīgs, 1:2, un viņš deva rezultatīvu piespēli Gintam, kuram bija jāgūst vārti. Tad Gints būtu vispār Varenais, ja būtu guvis divus vārtus. Tā ka Dāvim nav jābūt kautrīgam - viņš normāli, ļoti labi nospēlēja, ļoti daudz kustējās, izdarīja ļoti daudz vērtīga komandai. Viņš bija tuvu golam, kad atdeva šo piespēli."

Kuras varētu būt stiprākās puses Latvijas izlasei rītdienas spēlē?
Ikaunieks: "Domāju, kā vienmēr pret favorītiem - pretuzbrukumi, pēc iespējas ātrāka kustība gan bez, gan ar bumbu."

Vai bija jēga analizēt Šveices - Andoras spēli, ņemot vērā, ka spēle notika smaga lietus apstākļos? Uz kādām šveiciešu spēlēm balstījāties - uz Latvijas spēli tur vai vēl kādām citām?
Starkovs: "Jā, laikam saņēmām maz informācijas pēc Šveices spēles ar Andoru, it sevišķi ņemot vērā, kādos apstākļos spēle risinājās. Taču var atzīmēt to, ka šveicieši ne tikai ir spēcīgi, bet arī to, ka viņu treneris ir pieredzējis un spēcīgs - ņemot vērā šos apstākļus, viņš pamainīja taktiku, izlaižot otro lielo uzbrucēju. Šveicieši novienkāršoja spēli un tas arī ļāva pārliecinoši uzvarēt. Tātad Šveice spēles gaitā spēj mainīt spēles plānu. Kaut gan tāpat skaidrs, ka Šveice ir TOP komanda un tur var būt tikai un vienīgi TOP treneris. Informāciju esam ieguvuši, gatavosimies spēlei. Esam analizējuši gan Šveices, gan savas spēles - mums komandā ir treneri, kuri analizē principā jebkurus pretinieka spēles aspektus."

 +14 [+] [-]

, 2017-09-02 20:35, pirms 7 gadiem
STARKOV, ATKĀPIES!

 +15 [+] [-]

, 2017-09-02 20:38, pirms 7 gadiem
STARKOV,ATKĀPIES! rakstīja: STARKOV, ATKĀPIES!
to tas vatņiks jau pāris gadus atpakaļ jau izdarija... bet paskaties, atkal tur sēž, runā slāviski, gudri smird un laiž izlases futeni uz grunti....drausmīgi klausīties un skatīties uz tiem nabagiem kas laukumā mokās
Slēpts komentārs: hokejists1188

 +10 [+] [-]

, 2017-09-02 20:52, pirms 7 gadiem
HAAAAAAA... Privet i do svidaņija....

  +2 [+] [-]

, 2017-09-02 21:27, pirms 7 gadiem
Ņirgu rauj

  +1 [+] [-]

, 2017-09-02 21:27, pirms 7 gadiem
Kāds drīz pašu Starkovu sitīs.

  +6 [+] [-]

, 2017-09-02 21:30, pirms 7 gadiem
Atslēgas vārds ir "mēģināsim"! Mēs jau ilgi "mēģinām"!

  +3 [+] [-]

, 2017-09-02 21:44, pirms 7 gadiem
Šoreiz izraudzīsimies jaunu taktiku- laidīsim laukumā 6 aizsargus!!!

  +4 [+] [-]

, 2017-09-02 21:53, pirms 7 gadiem
hahah! Da STARKOV ATKĀPIES! Dāvi, ko Tu tur pļūti, kādas jums ir stiprās puses??? jūs visi esat pilnīgas nulles. Pusamatieri ne profesionāļi. Smiekli nāk. Amatieru turnīros tehniskāki un spēcīgāki čaļi spēlē.

  +6 [+] [-]

, 2017-09-02 21:54, pirms 7 gadiem
kadreiz ar ''Skonto'' Starkovs bija labs specialists pat latviski runaja tagad kad atgriezies pie krievu valodas un nebauda vairs lidzjuteju simpatijas ar saviem ''lozungiem'' kluvis par nulveidigu un turpina gremdet Latvijas futbolu arvien dzilaka purva pat nesaprot Petrovics ka laiks noiet no skatuves ar godu lidzi nemot ari ''ekstraklases'' vecmeistarus Gorksu un Laizanu tapat kardinali jamaina LFF funkcionaru attieksme pret futbolu lai futbola paredzeta nauda neplustu vinu kabatas bet paliktu futbola paliktu stadionos paliktu halles

  +9 [+] [-]

, 2017-09-02 21:59, pirms 7 gadiem
staigājoša anekdote....bāba...kas tas par veci///starkov tu esi bāba...zosis dzīt māki....

  +1 [+] [-]

, 2017-09-02 22:33, pirms 7 gadiem
Sašam ir savs style

  +1 [+] [-]

, 2017-09-02 22:40, pirms 7 gadiem
un cik ilgi spēlēs zonas!!!??? smieklīgi, jo Gorkš katrā, katrā spēlē krīt ieksā..!!! nu labi, pret Ronaldu, bet tagadiņ atkal iekrita....!!!! cik ilgi PEDERASIČ TU SĒDĒSI UN GREMDĒSI LATVIJAS UTBOLU!!!????

  +2 [+] [-]

, 2017-09-02 22:44, pirms 7 gadiem
Jāuzmet uz Šveices uzvaru, iespējams vieglākā nauda dzīvē

  +5 [+] [-]

, 2017-09-02 23:10, pirms 7 gadiem
Mēs sitīsim ārā katru bumbu

  +7 [+] [-]

, 2017-09-02 23:14, pirms 7 gadiem
Starkov atpisies

  -1 [+] [-]

, 2017-09-02 23:52, pirms 7 gadiem
vilnis_stana_106649 rakstīja: kadreiz ar ''Skonto'' Starkovs bija labs specialists pat latviski runaja tagad kad atgriezies pie krievu valodas un nebauda vairs lidzjuteju simpatijas ar saviem ''lozungiem'' kluvis par nulveidigu un turpina gremdet Latvijas futbolu arvien dzilaka purva pat nesaprot Petrovics ka laiks noiet no skatuves ar godu lidzi nemot ari ''ekstraklases'' vecmeistarus Gorksu un Laizanu tapat kardinali jamaina LFF funkcionaru attieksme pret futbolu lai futbola paredzeta nauda neplustu vinu kabatas bet paliktu futbola paliktu stadionos paliktu halles
Rīt ejam trenuškās, ar semenēm un Starkov, atkāpies! krekliem...
Futbolisti, neņemiet personīgi!!!

  +3 [+] [-]

, 2017-09-03 07:40, pirms 7 gadiem
Līdzjūtējiem jau nav ticības šim trenerim,noteikti arī daļai spēlētāju,tikai ārēji to neizrāda.Tādā situācijā pozitīvi rezultāti nav iespējami.LFFvadībai nepatīk sabiedrības negatīvā attieksme,bet draugi mīļie, parādiet sakarīgu ,skatāmu futbolu,un pat zaudējuma gadījumā,jums neviens neko nepārmetīs.Pagaidām viss aprobežojas tikai ar skaistu runāšanu ,dažādu attaisnojumu meklēšanu.

  +3 [+] [-]

, 2017-09-03 08:45, pirms 7 gadiem
Laikam prombūtnes laikā pabijis kursos uz Marsa un tagad rādās nepiepildāmas vīzijas vai bērnības sapņi.

  -1 [+] [-]

, 2017-09-03 08:49, pirms 7 gadiem
Ne jau tikai trenerim nav ticības-ticības nav arī spēlētājiem!! Ir jāsāk visu mainīt pamatos,treniņprocesā, tehnika spēlētājiem nekāda! Ātruma nav! Grūti ar šādiem kadriem vispār kaut ko izdarīt! Talantu redzu tikai D. IKAUNIEKAM,pārējie tādi amatieri! Treneri varētu normālu dabūt-vispirms! Bet tas atkal nozīmē 100k algu gadā,tad jau labāk aizmirst šo sporta veidu vispār! Pasmieties,kā saka Baradāč- saprast un piedot.

  +2 [+] [-]

, 2017-09-03 08:57, pirms 7 gadiem
Principā,ja Starkovs neatbild latviski uz jautājumiem,žurnālistiem vajag ignorēt viņa preses konferences(varbūt sajutīsies neērtāk).Tapat jau atbild ar standartfrazēm utt.Bet Zurnālisti jau vienmēr vinam izpatiks,runās krieviski ar viņu.Varētu jautājumus par izlasi uzdot LFF preses sekretāram.

  +3 [+] [-]

, 2017-09-03 10:33, pirms 7 gadiem
Viens un tas pats stasts pirms katras speles- sitisimies par katru bumbu! Butu labi ja vel to bumbu varetu ari dabut laukuma otra puse.

  +3 [+] [-]

, 2017-09-03 10:48, pirms 7 gadiem
Varbūt jābeiz sisties,bet sākt spēlēt futbolu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-09-03 17:08, pirms 7 gadiem
Sitīsies, kā mušas rudenī pret logu, nevis spēlēs futbolu.

  +2 [+] [-]

, 2017-09-03 19:14, pirms 7 gadiem
Kā var izlasē būt Gorkš, nav tādas spēles, kur viņa kļudu dēļ netiek gūti vārti.

     [+] [-]

, 2017-09-03 20:16, pirms 7 gadiem
0:4 kā minimums, es apsolu!