Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Freimanis par kritiku: "Brīžiem nāk domas, kamdēļ spēlējam, ja nevienam tas nepatīk"

Agris Suveizda

Freimanis par kritiku: "Brīžiem nāk domas, kamdēļ spēlējam, ja nevienam tas nepatīk"
Gints Freimanis
Foto: LFF.lv

Latvijas Futbola federācija savā mājaslapā piedāvā interviju ar "Jelgavas" aizsargu Gintu Freimani, kurš pret Ungāriju (1:3) guva mūsu vienīgos vārtus. Rītvakar pret Šveici Freimanis nedrīkstēs spēlēt diskvalifikācijas dēļ.

Diennakti pēc spēles beigām kādi ir Tavi secinājumi pēc piedzīvotā zaudējuma pret Ungāriju?
Noskaņojušies spēlei bija visi, un mums likās, ka šoreiz uzvara beidzot būs... Treniņos labi un brīvi visi izskatījās tieši tādā fiziskajā un saspēles ziņā. Tomēr dabūjām divus ātrus golus. Pirmos vārtus ielaidām jau 6. minūtē. Pēc ielaistajiem vārtiem līdzjutējiem varbūt tobrīd ienāca prātā doma, kas te atkal notiks... Pa lielam mani ne brīdi nemāca šaubas, ka mēs tiksim atpakaļ spēlē. Galvenais bija no sākuma iesist vienu golu pašiem, un tad tā spēle būtu savādāka.

Protams, mums bija grūti. Varēja redzēt, ka arī Ungārijas izlases spēlētāji bija uzvilkušies un mobilizējušies, jo tomēr pirms tam tika piedzīvoti četri zaudējumi. Ja jau mūs rok nost pēc četriem zaudējumiem pēc kārtas, tad tādai valstij kā Ungārijai tas ir pasaules gals. Viņi bija ļoti mobilizējušies un iesita no standartsituācijām, lai arī mēs tos atstrādājām, mēs par viņiem domājām un zinājām, ka ir tie spēlētāji, bet šoreiz diemžēl tā sanāca... Jā, tajās epizodēs bija laba un precīza piespēle, viņiem veiksmīgi nospēlēja gara auguma uzbrucēji, bet, protams, mums katram jāmeklē vaina, pirmkārt, sevī. Vienmēr tā es esmu pieradis darīt. Katrs jau saprot, kur un ko viņš varēja labāk izdarīt. Varbūt nevajadzēja to sodu no sākuma uztaisīt vai tajā burzmā kaut kur vajadzēja pieturēt pretspēlētāju, kā teica treneris. Katrs varēja izdarīt mazlietiņ vairāk, lai to zaudēto golu nebūtu.

Īstenībā mani šajā reizē priecēja tas, ka mēs mēģinājām spēlēt futbolu. Protams, bija reizes, kad vienkārši vajadzēja iznest bumbu tālāk no briesmām, bet kopumā mēģinājām iziet no savas laukuma puses caur piespēlēm, kontrolējot bumbu. Man liekas, tas mums ir jauns sākums, jo komanda mēģina spēlēt.

Pārrunājot komandas iekšienē aizvadīto spēli un tās epizodes, kādi ir galvenie secinājumi par ielaistajiem vārtiem?
Protams, tā ir pretinieku spēlētāju meistarība. Gan centrējums, gan noslēgums. Tomēr galvenie iemesli mums jāmeklē pašiem sevī. Pirmās spēles minūtes jābūt super koncentrācijai uz visām lietām. Kaut kur mums katram tā pazuda. Manuprāt, tas ir galvenais, kāpēc divus ātrus vārtu mēs arī zaudējām. Skatījāmies video. Pēc spēles viņi neizveidoja daudz vārtu gūšanas iespējas, neskaitot mūsu pašu pieļauto kļūdu rezultātā radušos momentus.

Vai Ungārijas izlase kādā ziņā ar savu spēli pārsteidza vai tieši šādam spēles stilam bijām gatavojušies?
Bija tā, kā mēs bijām gaidījuši. No spēles īpaši daudz momentu viņiem nebija. Momenti radās pamatā pēc mūsu kļūdām piespēlēs utt. Tā mēs visam bijām gatavojušies un zinājām pretinieku. Es domāju, arī pārliecība pirms spēles mūsu spēlētājos bija. Ja salīdzinām Ungārijas izlases sastāvu ar to pašu Portugāli vai Šveici, tad grupas līderiem ir vēl klasi labāks sastāvs uz papīra. Pirms šīs spēles man tiešām likās, ka tā diena beidzot pienāks un mēs izrāpsimies no pašreizējās situācijas... Jo nometnē visi strādāja, bija mobilizējušies. Jaunie spēlētāji gribēja, skrēja, sitās un komandā valdīja nobriedusi atmosfēra un domas, ka bija jāņem punkti.

Pastāsti par saviem gūtajiem vārtiem! Kā Tu atceries savu pirmo golu valstsvienībā un kā šie vārti ietekmēja spēles gaitu laukumā tobrīd?
Tad, kad Ungārijas izlase iesita otro golu, sapratu, ka kaut kas ir beidzot jādara... Vēl pirms es braucu uz Ungāriju, domāju, ka negribu braukt atpakaļ bez punktiem. Tad labāk vispār nebraukt un palikt mājās. Tā jau kauns ir pa visu ģīmi... Mēs darām visu no sirds, bet nav tas rezultāts. Tajā brīdī es sāku lēnām pats iet augstāk pretinieka laukuma pusē, varbūt kaut kur riskēt, vairāk spēka patērēju, lai aizskrietu uzbrukumā... Arī epizodēs, kur likās, ka nebūs tur nekas, es vairākas reizes skrēju... Divdesmit reizes aizskrēju, divdesmit pirmajā pretinieku aizsargs man uzdāvināja šo golu. Pirmā doma prātā tobrīd bija ar pirmo pieskārienu ieiet soda laukumā, un pēc tam jau redzēju, ka ar pirkstgalu bija jāsit tālajā stūrī.

Vai šie vārti un rīcība pirms tiem Tev ir joprojām ierakstījusies mehāniskajā atmiņā no laikiem, kad spēlēji uzbrucēja pozīcijā?
Kā jau teicu, doma bija ar pirmo pieskārienu tikt soda laukumā, jo tur vienmēr ir visbīstamāk. Varbūt nedaudz bumbu sākumā pa tālu pasitu, bet – ir iesists gols, tātad visu izdarīju pareizi. Galvenais bija skriet tās divdesmit reizes. Ja divdesmit pirmajā reizē neaizskrietu, varbūt arī nebūtu tās iespējas. Ar tādu domu es arī izgāju spēlē, tāds arī bija spēles plāns. Man patika trenera vārdi, kad viņš teica, ka aizsardzībā mēs atdodam tos spēkus, bet uzbrukumā arī vajag piespiest sevi... Un šajā spēlē tiešām mēģināju maksimāli atstrādāt aizsardzībā, turpretim uzbrukumā dažreiz likās, ka pulss bija pāri 200... Bet es skrēju, lai būtu tajā vietā. Tas arī palīdzēja man iesist vārtus. Negribēju aizbraukt kā zaudētājs. Nevienam nepatīk zaudēt. Paldies Dievam, ka viņš man uzdāvināja šo golu!

Otrā puslaika sākumā tev bija vēl viena lieliska epizode gūt vārtus. Kāpēc toreiz neizdevās?
Tajā epizodē bija uzbrukums mums pa otru malu, es tikmēr kādus 30 – 40 metrus skrēju tuvāk un tuvāk pretinieku soda laukumam. Beigās es uztaisīju papildus darbu un nonācu, kur arī vajadzēja. Tobrīd nolēmu vienkārši sist ar spēku vārtu rāmī. Mēģināju mazliet garām vārtsargam, tomēr pietrūkst man tā meistarība un aukstasinība noslēgumā. Paskatoties momentu atpakaļ, tur varēja sist tuvajā stūrī, bet tas atkal no sērijas – kā būtu, ja būtu... Biju jau nolēmis, ko darīšu – sitīšu ar spēku pa zemi. Galvenais bija trāpīt vārtu rāmī. Nesanāca, vārtsargs notvēra.

Pēc tā momenta arī mūsu komanda uzvilkās, divcīņās gājām ātrāk un agresīvāk. Jo spēles sākumā tomēr bija zināma adaptācija. No Latvijas virslīgas līmeņa aizejot spēlēt šādā starptautiskā līmenī, mums ir vajadzīgs tas laiks, lai adaptētos. Šoreiz tas laiks maksāja arī divus golus... Tā adaptācija nenāk uzreiz. Ja mums būtu spēcīgāks čempionāts, ar lielākiem ātrumiem... Vēl labāk, ja mēs spēlētu labākos čempionātos, domāju, ka nebūtu tā. Tur būtu līdzīgs ar līdzīgu, vai mēs pat būtu dominējuši. Tas ir jāņem vērā arī līdzjutējiem. Tas nav tā, ka uzreiz no 500 skatītājiem Latvijā var ieiet stadionā ar 20 tūkstošiem un sākt spēlēt šādā līmenī, turklāt pretinieku rindās spēlē izskoloti spēlētāji, kas spēlē labos čempionātos. Grūti to izdarīt, tas jāsaprot. Šī brīža situācijā lielākā daļa mūsu futbolistu spēlē pašlaik Latvijā, un tas laiks adaptācijai, lai arī mēs paši to negribam, diemžēl notiek dabiski.

Katrs spēlētājs izliekas laukumā tik, cik viņš var tajā dienā. Tas arī ir jāspēj novērtēt. Ja es redzu, ka cilvēks ar visu sirdi dara un izliekas pilnībā, es paspiežu viņam roku. Jo redzu, ka viņš neko vairāk nevar izdarīt. Tādai ir jābūt attieksmei. Arī no līdzjutējiem sagaidu šādu attieksmi. Jo mēs spēlējam par savu valsti, aizstāvam tās godu, nevis darām to savtīgas intereses dēļ. Bet, ja tu tiec ierauts četrus metrus zem zemes, tad ir tā, ka brīžiem nāk domas, kamdēļ mēs spēlējam, ja nevienam nepatīk tas, kā spēlējam.

Kādu Latvijas futbola izlasi mājās 3. septembrī ieraudzīs Šveices izlase? Ko Tu novēlētu puišiem pirms šīs spēles?
Jāspēlē tā, kā to darījām otrajā puslaikā pret Ungāriju. Katrā epizodē jādodas nekaunīgi ar sportisku niknumu, jāizcīna katru centimetru. Jāatceras, ka viņi ir atbraukuši pie mums nevis mēs pie viņiem. Tas daudz ko izsaka. Tā ir mūsu zeme. Nevienu taču nelaidīsi savā mājā, neļausi tam saimniekot šeit. Spēlē var zaudēt, bet tam jānotiek ar godu un pašcieņu, neļaujot pretiniekam, tā teikt, pasmieties par sevi.

Ungāri arī pie 2:1 mazliet sabijās. Varēja redzēt, ka tie čaļi bija sabijušies, tiklīdz sākām spēlēt agresīvāk. Tāds arī ir Latvijas izlases stils, kuru jāveido – jāspēlē agresīvi, nepiekāpīgi, nevajag baidīties spēlēt ar bumbu, dot piespēles. Nevajag baidīties kļūdīties! Treneris tieši uz to mūs arī aicina. Bet tās jau tieši ir mūsu pašu spēlētāju iekšējās bailes, kuras nevaram pārvarēt. Mēs nedrīkstam baidīties kļūdīties! Protams, jābūt apdomīgiem, jāspēlē droši, bet tajā pašā laikā nav jābaidās. Jāizbauda tas, ka tu spēlē futbolu par savu valsti. Tas vispār ir liels notikums. Man tas vienmēr ir notikums. Katru dienu šeit es izbaudu to. Ir brīži, kad atbraucu, staigāju un aizmirstos, kur atrodos, bet tad atkal atceros, ka nacionālā izlase – tas ir pats augstākais, kas Latvijā ir. Vienmēr ir jāatgādina sev, kur tu atrodies. Manā gadījumā, paldies Dievam, ka vispār tāda iespēja man ir dota. Esmu priecīgs un pateicīgs par katru minūti, ko es pavadu šeit. Es to vienkārši izbaudu!

Izmantotie resursi:
Gints Freimanis: Pret Šveici jābūt apdomīgiem,...

  +7 [+] [-]

, 2017-09-02 13:49, pirms 7 gadiem
Es domāju, ka šeit pareizāk būtu sacīt :"Brīžiem domāju, kamdēļ mēs atsitamies, ja nevienam tas nepatīk", jo pie mums futbolu nespēlē, bet gan atsitas.

  +8 [+] [-]

, 2017-09-02 13:54, pirms 7 gadiem
"Brīžiem nāk domas, kamdēļ spēlējam, ja nevienam tas nepatīk"

Vienkārši neviens nekad nedomāja ka kādu dienu LV futbols būs tik zemu kur tas ir patreiz, tāpēc kritizē. Tikai tagad daudzi sāk lēnām attapties jo rangā redzam savu vietu zem Andorras.. Daudziem grūti samierināties, bija taču vēl pirms 13 gadiem EURO2004 bija PK2010 kvalifikācijā kurā bija cīņa par iekļūšanu PK līdz pat pēdējai spēlei savā kvalifikācijas grupā. Klubu futbolā mums bija Skonto kas bija konkurētspējīgs, vēl pirms 8 gadiem Ventspils bija EL grupā tikuši.. Tagad nekā tāda nav, izlases sakarā tuvāko 7 gadu laikā noteikti nekas labs nebūs. Ar šo paaudzi ticiet man nekas labs nebūs. Prieks vismaz par to ka Latvijas klubi tagad sākuši attīstīties tiem aug budžeti. Patreizējā paaudze manuprāt neko labu ar izlasi nesasniegs jo līmenis ir krities un citiem cēlies, jo citiem treniņapstākļi ir normāli. Vai nu labāks klimats vai arī ziemas halles. Ja mums nav ziemashaļļu (patreiz tikai 2 no kuriem 1 tulīt jauks nost), tad par kādiem normāliem treniņapstākļiem mēs varam runāt...

  -1 [+] [-]

, 2017-09-02 13:58, pirms 7 gadiem
man brīžiem nāk domas "kā šādiem amatieriem var maksāt realu naudu par to ko viņi dara"

     [+] [-]

, 2017-09-02 14:42, pirms 7 gadiem
Bēdu ieleja

  +6 [+] [-]

, 2017-09-02 14:52, pirms 7 gadiem
pilnigi pareizi ''Jelgavas futbola stradnieks'' kapec tu spele ja LFF funkcionariem tu esi pie vienas vieta jo viniem ir vajadziga nauda vajadziga sava biznesa attiistiba Tu ''stradnieks'' esi tikai keksitis vinu masinerija ne jau futbols viniem ir galvenais stadioni halles tas ir tikai tuksas runas galvenais ka naudina plust isto viru kabatas bet futbols futbols ir dzila purva no kura tikt ara bus pagruti

     [+] [-]

, 2017-09-02 15:13, pirms 7 gadiem
nu,vecais,speelee cesu jaunos,strada neviens izlasee nespiez

  -3 [+] [-]

, 2017-09-02 15:15, pirms 7 gadiem
To Klavulapa-1.

Par nakotni runajot, Mums ir viens dargakmens - Uldrikis. Ceru, ka vinam bus visaugstaka raudze.

  +8 [+] [-]

, 2017-09-02 15:36, pirms 7 gadiem
Ginča, paldies par savu sirdi, bet futbols sastāv no sistēmas un tajā ir daudz nebūšanu.

  +7 [+] [-]

, 2017-09-02 17:06, pirms 7 gadiem
Gint, man arī bieži nāk domas galvā kāpēc es skatos, ja komanda visu laiku zaudē un knapi pār laukuma centram var pāriet.
bet paldies par vakardienas individuālo sniegumu. ja tā spēlēs katrā spēlē ne tikai viens spēlētājs, bet visa komanda, tad varbūt arī retāk tādas domas galvā nāks.

  +3 [+] [-]

, 2017-09-02 19:37, pirms 7 gadiem
Labi vismaz, ka Dieviņš iedeva golu!!

  +1 [+] [-]

, 2017-09-02 19:40, pirms 7 gadiem
Gint, bet vai komandai TAS patīk?

  +1 [+] [-]

, 2017-09-02 19:51, pirms 7 gadiem
Tik tālu nu Latvijas futbols ir novests, ja spēlētāju galvās iezogās šādi jautājumi.

     [+] [-]

, 2017-09-03 19:24, pirms 7 gadiem
Īstenībā mani šajā reizē priecēja tas, ka mēs MĒĢINĀJĀM spēlēt futbolu

     [+] [-]

, 2017-09-03 20:48, pirms 7 gadiem
max kritiens reitingā par apm. 90 vietām, nezin', kam tas var patikt

  -1 [+] [-]

, 2017-09-03 22:48, pirms 7 gadiem
Kam var patikt atsišanās spēles garumā,un raupjo Jelgavas zēnu maukšana katru spēli(!) pa pretinieka kājām,labi,ka pastāv kartiņu sistēma,citādāk kāds jau sen jums būtu pa muti sadevis par šādu spēli...