Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Izlases treniņi: kad vienam sanāk labāk un otram ne tik labi...

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Izlases treniņi: kad vienam sanāk labāk un otram ne tik labi...
Valērijs Šabala
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Apmeklējot Latvijas futbola izlases treniņus, ir iespēja spēlētājus redzēt ne tikai spēles apstākļos, bet arī treniņprocesā - cik aizrautīgi spēlētāji veic treneru norādījumu un cik meistarīgi viņi ir tādā vai citā futbola elementā.

Skaidra lieta, ka futbola izlases treniņos spēlēt futbolu izlases dalībniekam neiemācīsi - visi tāpat ir profesionāļi un katra spēju robežas ir tādas, kādas tās ir. Izlases treneriem jāatlasa sastāvs un treniņos lielākoties vienkārši jāuztur futbolisti tonusā, ir jāsaliedē viņi, jāpanāk labs noskaņojums un tamlīdzīgi. Protams, ir arī tā saucamie "mājas darbi", ko var uztrenēt - spilgtākais piemērs šai ziņā ir standartsituācijas, tāpat aizsardzības līnijai jāsaskaņo darbības, kā arī, protams, taktiskās nianses pret konkrētu pretinieku.

Runājot par futbolistu "uzturēšanu tonusā", futbola ritmā, ir daudzi vispārzināmi vingrinājumi, ko izpilda spēlētāji. Ja kādam tas šķiet interesanti, ir visas iespējas apmeklēt izlases treniņus. Arī šodien, plkst.18:30, Arkādijā, izlases spēlētāji trešo reizi aizvadīs treniņu. Galu galā - ja īpaši neinteresē futbola vingrinājumi, tad ir iespēja apskatīt mūsu futbola lielākās zvaigznes, kuras Latvijā ir reti, tikai izlašu pauzēs. Šoreiz nav Andra Vaņina, taču tādi vīri kā Aleksandrs Cauņa, Kaspars Gorkšs, Artjoms Rudņevs komentārus neprasa.

Apmeklējot divus pirmos treniņus, patiesību sakot, atkal pārliecinājos, ka tie lielā mērā ir šī te manis pieminētā "futbola tonusa" rutīna. Un tas ir normāli, tā tam jābūt. Taču viens vingrinājums šķita aizraujošs. Kāds? Nu bet, protams, tāpat kā bērnībā, kad pašam visvairāk patika sist pa vārtiem, arī izlases uzbrūkošo futbolistu sitieni pa "kasti" ir interesantākā daļa.

Valērijs Šabala, Artjoms Rudņevs, Oļegs Laizāns, Ritvars Rugins un Jurijs Žigajevs katrs pēc kārtas devās uz soda laukumu, lai saņemtu piespēles no pārējiem četriem, plus tehniskā Mariana Pahara un sistu pa vārtiem. Vispirms katrs izpildīja, šķiet, 10 sitienus (divos piegājienos, 5+5) ar diviem pieskārieniem (respektīvi, bumbas apstrāde un sitiens), bet pēc tam vēl pieci sitieni uzreiz ar pirmo pieskārienu. Zemāk redzamajā attēlā sarkanie punkti bija aptuvenās piespēlētāju pozīcijas, bet dzeltenie "konusiņi" ierobežoja sitošā spēlētāja teritoriju. Piespēles brīžiem bija neērtas, pa gaisu - visticamāk, tāds bija Pahara norādījums, to no tribīnēm nevarēja saklausīt. Vārtus sargāja neizsauktais, taču uz vienu treniņu pieaicinātais vārtsargs Kaspars Ikstens. Jāpiebilst, ka "divu pieskārienu" vingrinājumā viss bija jādara ļoti ātri, citādi Pahars pat precīzu sitienu neieskaitīja.

Uzreiz sacīšu, ka turpmāk aprakstīto nevajag uztvert pārāk nopietni - tas bija tikai treniņš, tas bija tikai viens futbola elements (kurš, piemēram, Oļegam Laizānam kā centra pussargam nebūt nav svarīgākais) un tie bija tikai padsmit mēģinājumi, tātad arī sakritības klātbūtne bija būtiska. Un tomēr.

Sitieni no gaisa, atklāti sakot, reti kuram sanāca (un arī piespēles nereti bija ļoti neērtas), toties divu pieskārienu vingrinājumā spilgti varēja redzēt, kādas kuram spēlētājam ir iemaņas. Ļoti akadēmiski (gluži kā robots), tehniski un prasmīgi visu darīja Šabala - šķiet, viņam arī visvairāk precīzo sitienu. Ja godīgi, tas arī laikam ir tas, ko Šabala futbolā pieprot vislabāk - ātri lēmumi, labi/akurāti sitieni vārtu apakšējos stūros. Tomēr vēl labāku futbola apstrādi demonstrēja O.Laizāns - lai kāda sekotu piespēle, viņš katrā epizodē pareizi novērtēja, ar kuru ķermeņa daļu bumba jāapstrādā, darīja to ārkārtīgi "mīksti" (protams, labā nozīmē), vienīgi sitieni īsti nesanāca. Nosmēju, ka Laizāns lieliski prot sist tikai no tālākām distancēm - 20-35 metriem, bet pretinieka soda laukums viņam ir mazliet pasvešs. Bumbas apstrādes ziņā Laizānu izlasē varbūt varētu pārspēt tikai Cauņa, kura šī rīta treniņā vēl nebija un kura veselība joprojām ir zem jautājuma zīmes (domājams, plkst.17:00 Pahara preses konference ieviesīs skaidrību).

Rudņevs... ar pirmo pieskārienu gandrīz katru reizi sarežģīja sev situāciju, ļaujot bumbai vai nu uzlidot augstu gaisā, vai atlecot tālu prom. Slikti. Toties tas, ko viņš darīja izcili (vismaz uz pārējo mūsējo fona), ir "izlīšana" no sev sagādātas neērtas pozīcijas. Proti, lai kur atlektu bumba, Rudņevs prata diezgan asi uzsist pa vārtiem. Dažbrīd tas pat izskatījās ērmoti, tomēr fakts paliek fakts - līdz sitienam viņš tika un vienreiz ieraidīja bumbu Ikstena vārtos tehniski ļoti sarežģītā veidā, disbalansā pāri sev.

Futbola triku slavenība Žigajevs, redzot tādu Rudņeva meistarstiķi, protams, nebija mierā un vēlējās to pārspēt. Lai gan Pahars pieprasīja akurātu uzdevuma izpildi, Žigajevam tas viss piekliboja un šis vingrinājums īsti negāja, tomēr savu Jurijs panāca - vispirms viens sarežģīts triks neizdevās (Rudņevs, malā lieliski redzot, ko mēģina paveikt izlases biedrs, ķircinot labsirdīgi novilka: "Kā tad..."), bet nākamais piegājiens bija izcils. Šķiet, ar papēdi Žigajevs bumbu uzmeta augstu gaisā un tad no gaisa puspagriezienā ļoti spēcīgi to raidīja zem pārliktņa, izpelnoties komandas biedru ovācijas. Tomēr pakratīsim pirkstu - kopumā Žigajeva sekmes nebija tās labākās.

Šķiet, ne no tās kājas šodien bija pamodies Rugins, kuram šoreiz, godīgi sakot, nesanāca nekas - bumba atlēca tālu un neizdevās ne tikai sitieni pa vārtiem, bet arī būtībā elementāras piespēles, kad sita kāds cits. Pahars mēģināja uzmundrināt, bet nekas neizdevās. Nekas, citu reizi, varbūt kādā svarīgā spēlē? Pahars, ejot malā, mums, pāris žurnālistiem, apjautājās, kurš tad, mūsuprāt, bija labākais šai elementā. Viņam gan kā uzbrucējam pašam viss ir skaidrs.

Ja aprakstītais jums šķiet interesants, tad aicinu nākt uz izlases treniņiem un skatīt to savām acīm. Vēl tikai piebildīšu, ka milzīgu centību demonstrēja Pāvels Šteinbors - treniņos viņš spēlē bez maskas, tomēr tāpēc nav mazāk biedējošs. Aizsmakušā balsī viņš skaļi deva norādījumus partneriem pat tādos vingrinājumos (spēlēs), kuros šķietami tas nemaz "neprasījās".

Trešdien visi uz stadionu! Latvija pret Armēniju!

Slēpts komentārs: Anonymous187

 +14 [+] [-]

, 2014-09-01 17:11, pirms 10 gadiem
Anonymous187 rakstīja: Pagaidām nevaru saprast uz ko īsti ir tēmēta šī E.Novicka Latvijas futbola izlases spēju apšaubīšanas kampaņa..
Kas tad cits jādara - jādrukā varoņeposs?
Mans minējums ir tāds, ka autors nevis apšauba, bet reālistiski raksta par to, kas notiek. Un rakstītajam mērķis ir viens: likt saprast, ka džekiem viegli neies, taču tam nav jābūt par iemeslu, kāpēc futeni neskatīties un izlasi neatbalstīt.

  +2 [+] [-]

, 2014-09-01 17:19, pirms 10 gadiem
cik īsti maksā biļete uz trešdienas spēli ?
nekur nevaru atrast precīzu summu tieši tai vienai spēlei

  -2 [+] [-]

, 2014-09-01 17:25, pirms 10 gadiem
Anonymous187 rakstīja: Pagaidām nevaru saprast uz ko īsti ir tēmēta šī E.Novicka Latvijas futbola izlases spēju apšaubīšanas kampaņa..
Uz to lai visus jau laicīgi samierinātu ar ideju, ka šajā ciklā iztiksim bez uzvarām.

     [+] [-]

, 2014-09-01 17:31, pirms 10 gadiem
luisnani rakstīja: cik īsti maksā biļete uz trešdienas spēli ?
nekur nevaru atrast precīzu summu tieši tai vienai spēlei
Cena
6.00 - 35.00 €

  +9 [+] [-]

, 2014-09-01 17:31, pirms 10 gadiem
Runājot par Pāvelu Šteinboru, vairākus gadus atpakaļ man sanāca paspēlēt ar viņu Jūrmalas dublieru sastāvā un teikšu ka 14 gadu laikā, kurus aktīvi pavadu futbolā tik profesionālu vārtsargu neesmu saticis. Spēlējot aizsardzības pozīcijā, pa lielam man pat laukumā nevajadzeja domāt, jo Pāvels visu lieliski teica priekšā, un ziniet ar tādu vārtsargu bija bauda spēlēt kopā! Tāpēc vel liellāks prieks par Pāvelu ka viņam karjera izvēršas pozitīvi !

  +3 [+] [-]

, 2014-09-01 17:58, pirms 10 gadiem
Paldies, bija interesanti palasīt, kautgan video būtu aiztaupījis visas pūles

  +3 [+] [-]

, 2014-09-01 17:59, pirms 10 gadiem
"Rugins, kuram šoreiz, godīgi sakot, nesanāca nekas - bumba atlēca tālu un neizdevās ne tikai sitieni pa vārtiem, bet arī būtībā elementāras piespēles, kad sita kāds cits."

Nu izklausās pēc tipiska Rugina spēles stila

     [+] [-]

, 2014-09-01 18:08, pirms 10 gadiem
portugalec90 rakstīja: Cena
6.00 - 35.00 €
biletes cenai butu jabut atbilstosai speletaju sniegumam. par katru sitienu uz pretinieku vartiem pa 1eiro klat. tatad ieeja par brivu!

  +3 [+] [-]

, 2014-09-01 18:12, pirms 10 gadiem
bembists rakstīja: "Rugins, kuram šoreiz, godīgi sakot, nesanāca nekas - bumba atlēca tālu un neizdevās ne tikai sitieni pa vārtiem, bet arī būtībā elementāras piespēles, kad sita kāds cits."

Nu izklausās pēc tipiska Rugina spēles stila
Tieshi to pashu gribeeju teikt. Nekad neesmu sapratis par kaadiem sansiegumiem vinsh vispaar tiek saukts uz izlasi. kreatiivs 0, sitiens 0, piespeeles tikai uz atpakalju vai pa liiniju. Stumbrs, koka gabals, pagale utt. Kaut kas liidziigs Kleverlijam no United, tikai, protams, visi ''skili'' zemaakaa liimenii.

  -4 [+] [-]

, 2014-09-01 18:26, pirms 10 gadiem
Prasta liešana, it kā mēs paši nezinam, cik s*dīgi tie špīleri izlasē

  +4 [+] [-]

, 2014-09-01 20:03, pirms 10 gadiem
Jigsaw rakstīja: Prasta liešana, it kā mēs paši nezinam, cik s*dīgi tie špīleri izlasē
Laikam gan neziniet, jo katru reizi pēc izlases paredzami vājā snieguma ir daudz izbrīnītu cilvēku, bet atkārtošu viedokli augstāk - tas neatceļ izlases atbalstīšanu visās spēlēs!

  +1 [+] [-]

, 2014-09-01 22:06, pirms 10 gadiem
Paldies Edim, interesanti palasīt.

  +1 [+] [-]

, 2014-09-01 23:52, pirms 10 gadiem
Paldies autoram! Lai arī liels Latvijas futbola cienītājs neesmu, tomēr šādi raksti rada lielāku ieinteresētību par to, kas notiek mūsu pašu izlasē!

  -1 [+] [-]

, 2014-09-02 00:23, pirms 10 gadiem
Kaut kādu iemeslu dēļ Ruginam neizdodas atgūt to līmeni, ko bija sasniedzis savā pēdējā sezonā Ventspilī. Bet neba jau tāpēc jānoraksta cilvēks; potenciāls ir, tātad arī cerības uz labāku sniegumu vēl ir.

     [+] [-]

, 2014-09-02 01:17, pirms 10 gadiem
bembists rakstīja: "Rugins, kuram šoreiz, godīgi sakot, nesanāca nekas - bumba atlēca tālu un neizdevās ne tikai sitieni pa vārtiem, bet arī būtībā elementāras piespēles, kad sita kāds cits."

Nu izklausās pēc tipiska Rugina spēles stila
Rugins jau ir vairāk vērsts uz aizsardzību un tieši bumbas atņemšanu. Ne velti kādreiz kā aizsargs spēlēja. Tas, ka Skonto viņš šosezon tik aktīvi piedalās uzbrukumos, vairāk, manuprāt, uz sastāva problēmām norakstāms.

     [+] [-]

, 2014-09-02 01:19, pirms 10 gadiem
Man personīgi visintriģējošākais šķiet vārtsargu jautājums, jo abi treniņos rāda patiesi atzīstamu sniegumu. Vai Pahars dos iespēju Šteinboram vai tomēr paļausies uz pārbaudītām vērtībām?

     [+] [-]

, 2014-09-02 07:32, pirms 10 gadiem
Varbut arī Rugins nav tehniskākais futbolists izlasē, bet viņam piemin viena ļoti laba īpašība! Tas ie cīņasspars kas bieži pietrūkst mūsu spēlētājiem!

     [+] [-]

, 2014-09-02 08:00, pirms 10 gadiem
aleksejs1988 rakstīja: Varbut arī Rugins nav tehniskākais futbolists izlasē, bet viņam piemin viena ļoti laba īpašība! Tas ie cīņasspars kas bieži pietrūkst mūsu spēlētājiem!
Cīņasspars piemīt jebkuram FK Liepājas futbolistam,bet Rugins piedavām ir rupjš,provokators,simulants!Tā ir vērtība skontā,kur tiesā akli tiesneiši(konkrētas komandas sakarā),bet izlasē šim nav vietas!

     [+] [-]

, 2014-09-02 08:28, pirms 10 gadiem
bembists rakstīja: "Rugins, kuram šoreiz, godīgi sakot, nesanāca nekas - bumba atlēca tālu un neizdevās ne tikai sitieni pa vārtiem, bet arī būtībā elementāras piespēles, kad sita kāds cits."
Rugina stiprākā puse ir pavisam cita - provicēt pretinieku, braucot ar rokām sejā vai citi triki, lai gan pašam arī pēc tam nereti iznāk norauties no soģiem.

     [+] [-]

, 2014-09-02 13:42, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Uz to lai visus jau laicīgi samierinātu ar ideju, ka šajā ciklā iztiksim bez uzvarām.
Ir jābūt lielam pesimistam, lai domātu, kad LV izlase nevienu reizi Neuzvarēs Kazahstānu...tiešām, lai nu kāda mums būs izlase, kazahi ir šīs grupas izteiktie pastarīši, es pat ceru, ka LV pacīnīsies (vismaz mājās) ar Islandi

     [+] [-]

, 2014-09-02 14:42, pirms 10 gadiem
atklāti sakot, tā arī ir Latvijas futbolistu un Latvijas futbola kopumā lielākā problēma - ļoti zemais individuālās meistarības līmenis. iespējams, akmens jāmet jaunatnes treneru dārziņā. tajā ka viņi jau no agras bērnības mazajiem futbolistiem nespēj iemācīt galvenos futbola pamatelementus - bumbas uzņemšana/bumbas atdošana. patiesībā šī lieta ļoti krīt acīs, skatoties/salīdzinot, piemēram, Latvijas izlases spēles un, teiksim, lielos finālturnīrus vai Čempionu līgu. augsta līmeņa futbolisti ar vienu kustību bumbu "paņem" un tad vai nu precīzi atdod tālāk vai turpina manevru ar bumbu. pie tam tas tiek darīts ātri, precīzi un ar pretinieku "uz muguras". latviešu futbolistiem problēmas sagādā bumbas uzņemšana un apstrāde pat pilnīgi brīviem esot, nemaz nerunājot par tālākām darbībām. tad par ko gan mēs vispār varam runāt... tad jājautā - vai nu Latvijas futbolistiem ģenētiski ir iedzimts kkāds lempīgums, vai arī tiešām problēmas ir ar bērnu treneriem, kuri nespēj jau agrā bērnībā iemācīt pamata lietas.

     [+] [-]

, 2014-09-02 16:07, pirms 10 gadiem
Emilio rakstīja: atklāti sakot, tā arī ir Latvijas futbolistu un Latvijas futbola kopumā lielākā problēma - ļoti zemais individuālās meistarības līmenis. iespējams, akmens jāmet jaunatnes treneru dārziņā. tajā ka viņi jau no agras bērnības mazajiem futbolistiem nespēj iemācīt galvenos futbola pamatelementus - bumbas uzņemšana/bumbas atdošana.
Tas ka Pahara redzeslokā nav šādu futbolistu(tehniski),tas nenozīmē ka LV tādu nav!
Ir!!! ... un kā vēl!