Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Torresam pilsonību! Visiem pa pilsonībai!

Agris Suveizda

Torresam pilsonību! Visiem pa pilsonībai!
Kristians Torress
Foto: Māris Greidāns

Mariana Pahara vadītā Latvijas futbola izlase šovakar Liepājā uzsāks Baltijas kausa izcīņu, savukārt jau rīt Latvijas Republikas Saeimā tiks lemts, vai par īpašiem nopelniem piešķirt pilsonību argentīnietim Kristianam Torresam, kurš tādējādi spertu platu soli pretī spēlēšanai valstsvienībā. Galvenais jautājums – vai liepājnieks Torress ir pelnījis pilsonību?

Kā var mainīt futbola pilsonību?
Pirms vērtēt Torresa gadījumu, jāsaprot, kāda ir vispārējā prakse un tendences futbola naturalizācijas jautājumā. Visupirms, kā vispār iespējams mainīt futbola pilsonību un saņemt atļauju spēlēt jaunās valsts izlasē? Neiedziļinoties specifiskos izņēmumos, galvenās vadlīnijas ir pietiekami vienkāršas, taču tajā pašā laikā diezgan striktas.

Pirmkārt, futbolists nedrīkst būt spēlējis savas līdzšinējās valsts izlasē kādā no atlases cikliem vai oficiāliem turnīriem (reģiona finālturnīrs, Konfederāciju kauss, Pasaules kauss). Otrkārt, ir jāiegūst jaunās valsts pilsonība. Un, treškārt, jāatbilst kaut vienam no šiem četriem punktiem:

a) spēlētājs piedzima attiecīgās (jaunās) asociācijas teritorijā;
b) spēlētāja bioloģiskā māte vai bioloģiskais tēvs piedzima attiecīgās asociācijas teritorijā;
c) spēlētāja vecāmāte vai vectēvs piedzima attiecīgās asociācijas teritorijā;
d) spēlētājs pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas vismaz piecus gadus nepārtraukti dzīvojis attiecīgās asociācijas teritorijā.

Pirmajiem trim punktiem Torress, protams, neatbilst, taču pēdējo gan viņš jau ir izpildījis, no 2004. līdz 2009. gadam spēlējot "Jūrmalā", Liepājas "Metalurgā" un "Jūrmalā-V.V.".

Emigrantu un bēgļu izlases
Mūsdienās Eiropā palicis ļoti maz izlašu, kurās visi spēlētāji ir dzimuši pārstāvētajā valstī, taču visus "ārzemniekus" nedrīkst skatīt caur vienu prizmu. Futbola valstsvienību kontekstā var izdalīt četras grupas. Pirmkārt, spēlētāji, kuri dzimuši citā zemē, taču uzauga jaunajā valstī un to arī pārstāv. Otrkārt, spēlētāji, kuri dzimuši vienā valstī, uzauguši citā, bet pārstāv dzimteni. Treškārt, spēlētāji, kuri dzimuši vienā valstī, bet ir citas tautības un pārstāv etnisko dzimteni. Un, ceturtkārt, spēlētāji, kuri uz citu valsti pārcēlās jau profesionālās karjeras laikā un tikai tad ieguva pilsonību un sāka pārstāvēt jauno valsti. Torress, kā noprotat, (varētu) atbilst ceturtajai kategorijai.

Bargā piecu gadu likuma dēļ futbolā algotņu izlašu veidošana ir daudz laikietilpīgāka un mazāk prognozējama nekā vairumā citu sporta veidu un, ja to vēlas darīt augstākajā līmenī – kā Katara, kas handbolā kļuva par pasaules vicečempioni -, tas kļūst praktiski neiespējami. Tādēļ nav nekāds pārsteigums, ka futbolā dominējošais naturalizācijas veids ir pēc etniskās piederības. Šajā ziņā īpaši izceļas trīs izlašu grupas. Viena no tām ir Britu salu izlases, kurās ir lērums Anglijā dzimušu un augušu spēlētāju, kuru radu rakstos atrodamas saknes Īrijā, Velsā vai Ziemeļīrijā.

Otra grupa ir tādas izlases, kā piemēram, Turcija un Alžīrija, kuras ļoti sekmīgi barojas uz Vācijas un Francijas (un tajās dzīvojošo emigrantu) rēķina. Savukārt trešā grupa ir Albānijas un Bosnijas un Hercegovinas izlases, kurās netrūkst Šveicē, Vācijā, Austrijā vai citās valstīs dzimušu vai augušu futbolistu. Lai cik tas ciniski arī neizklausītos, viena no šo izlašu pēdējo gadu panākumu galvenajām atslēgām ir…deviņdesmitajos gados notikuši militāri konflikti, etniskās tīrīšanas un došanās bēgļu gaitās uz attīstītākām valstīm ar daudz kvalitatīvākiem treniņu apstākļiem.

Naturalizētie spēlētāji "Euro 2016"

IzlaseSkIzlaseSk
Īrija13Itālija2
Velsa11Ungārija2
Turcija11Polija1
Albānija10Horvātija1
Ziemeļīrija5Zviedrija1
Krievija3Austrija1
Portugāle3

Ņemti vērā izlašu (paplašinātie) sastāvi, kas bija spēkā 30. maija vakarā

Djēgu Kosta, Pepe un Moldovas gājiens ar zirdziņu
Naturalizācija pēc izcelsmes ir emocionāli pats pieņemamākais un arī atbalstāmākais naturalizācijas veids – vismaz pēc manām domām -, taču Vācijas turkiem un Šveices albāņiem ir maz sakara ar Torresa gadījumu. Liepājnieka gadījumā jākoncentrējas uz iepriekš definēto ceturto ārzemnieku grupu, un jāteic, ka šādā veidā naturalizētu spēlētāju Eiropā nemaz nav tik daudz. No aktīvākajiem futbolistiem kā slavenākos varam izcelt divus. Djēgu Kosta vēl 2013. gada martā pārbaudes spēlēs debitēja Brazīlijas izlasē, taču jūnijā ieguva Spānijas pilsonību, rudenī jau paziņoja par vēlmi spēlēt Spānijas izlasē un 2014. gada martā tajā arī debitēja. Savukārt otrs ir Madrides "Real" aizsargs Pepe – esam tik ļoti pieraduši pie viņa kā Portugāles izlases spēlētāja, ka daudzi varbūt jau piemirsuši, ka viņš ir brazīlietis, kurš profesionālo karjeru sāka Portugālē un 24 gadu vecumā tika pie Portugāles pilsonības.

Kosta neiekļuva Spānijas izlasē, līdz ar to "Euro 2016" finālturnīrā būs vien divi šāda tipa naturalizētie spēlētāji. Neskaitot Pepi, otrs būs Krievijas izlases vārtsargs Giljerme, kurš jau kopš 2007. gada pārstāv Maskavas "Lokomotiv" un šā gada martā saņēma pilsonību un debitēja valstsvienībā. Ārpus finālturnīra izlasēm jaunākajos kandidātu sarakstos varam atrast arī citus gadījumus. Piemēram, tepat kaimiņos Baltkrievijā jau četrus gadus izlasē spēlē brazīliešu uzbrūkošais pussargs Renans Bresans, kurš ļoti ātri apguva krievu valodu un droši vien būtu izlasei piesaistīts vēl agrāk, ja ne piecu gadu noteikuma. Tikpat ilgi Kipras izlasē spēlē franču pussargs Vensāns Labāns, kurš savulaik ar "Anorthosis" piedalījās Čempionu līgas grupu turnīrā, Armēnijas izlasē jau kopš 2008. gada spēlē brazīlietis Markuss Picelli, bet viens no "svaigākajiem" piemēriem ir cits brazīliešu uzbrūkošais pussargs Marselinju, kurš martā debitēja Bulgārijas izlasē.

SpēlētājsVecDzimteneJaunā valstsIeradāsDebitēja izlasēSp+VPēdējais cikls
Pepe33BrazīlijaPortugāle2001.2007.70+34/4
Markuss Picelli31+BrazīlijaArmēnija2006.2008.46+76/8+1
Renans Bresans27+BrazīlijaBaltkrievija2007.2012.24+34/5
Vensāns Labāns31+FrancijaKipra2005.2012.24+28/9+1
Djēgu Kosta27+BrazīlijaSpānija2007.2014.10+14/4+1
Marselinju31BrazīlijaBulgārija2011.2016.2
Giljerme30+BrazīlijaKrievija2007.2016.1

Ja nerunājam par senākiem laikiem pirms 2008. gada FIFA kongresa, kad piecu gadu termiņa vietā pietika vien ar diviem, tuvākā pagātnē ir pāris piemēri, kas ir ļoti līdzīgi Torresam. Maltas izlasē otro gadu spēlē nigēriešu uzbrucējs Alfrēds Efiongs, kurš šajā valstī dzīvo jau kopš 2005. gada un 2010. gadā apprecēja maltieti, bet Moldovas izlasē savulaik uzspēlēja brazīliešu uzbrucējs Enrike Luvannors, kurš arī iestūrēja laulības ostā ar vietējo sievieti. Jau drīzumā Luvannors tika pie pilsonības un ne tikai debitēja izlasē, bet tajā paguva aizvadīt pat četras pārbaudes spēles un gūt divus vārtus. Luvannors solīja mācīties rumāņu valodu un izrādīja saikni ar jauno mājvietu, taču klupšanas akmens bija pavisam kas cits. Brazīlietis uz Moldovu bija pārcēlies pavisam nesen, jaunā cikla sākumā būtu apritējuši vien divarpus gadi, un FIFA kategoriski noraidīja moldāvu lūgumu Luvannora lietā izdarīt izņēmumu.

Vai Torress ir pelnījis pilsonību?
Pēc tik gara ievada beidzot esam nonākuši līdz galvenajam - pašam Torresam. Argentīnieša sakarā kā galvenie argumenti tiek minēti, ka viņš jau ilgu laiku dzīvo Latvijā, apprecējis latvieti un te izveidojis ģimeni - praktiski savējais. Tā ir tiesa, taču kā mēs varam runāt par pilnvērtīgu integrēšanos, ja viņš visu šo gadu laikā - Torress uz Latviju pārcēlās 2004. gadā - tā arī joprojām nav pieņemamā līmenī apguvis vienīgo valsts valodu? Jā, vietā ir arguments, ka valodu diemžēl neprot arī daudzi Latvijā dzimuši un uzauguši pilsoņi, tostarp daži šādi spēlētāji ir gan Latvijas futbola, gan Latvijas hokeja izlasēs. Tomēr viņu privilēģija ir tā, ka viņi ir dzimuši Latvijā. Un tas, ka šādi gadījumi ir sastopami, nenozīmē, ka tā ir jāuzskata par normu.

Torresa mākslīgās naturalizācijas vainu mīkstinošs apstāklis ir tas, ka viņš šobrīd pat teorētiski nedrīkstētu kārtot naturalizācijas eksāmenu. Atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes sniegtajai informācijai, termiņuzturēšanās atļauja Torresam ir izsniegta pagājušā gada 22. jūlijā, līdz ar to viņš pat tuvu nevar izpildīt vienu no nepieciešamajām prasībām, lai būtu tiesīgs tikt uzņemts Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā. Proti, lai drīkstētu kārtot eksāmenu, šai personai pēdējo piecu gadu laikā (ar iespējamu gada pārtraukumu, bet ne pēdējā gadā) Latvijā jābūt pastāvīgai dzīvesvietai.

12.pants. Naturalizācijas noteikumi
(1) Naturalizācijas kārtībā Latvijas pilsonībā var uzņemt vienīgi personu:
1) kurai naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienā pastāvīgā dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos piecus gadus ir bijusi Latvijā, no kuriem kopumā pieļaujams gada pārtraukums, kas nevar būt pēdējā gadā pirms naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas dienas (citas valsts pilsonim vai bezvalstniekam piecu gadu termiņš tiek skaitīts no pastāvīgās uzturēšanās atļaujas vai pastāvīgās uzturēšanās apliecības saņemšanas dienas);
2) kura prot latviešu valodu;
3) kura zina Latvijas Republikas Satversmes pamatnoteikumus;
4) kura zina valsts himnas tekstu un Latvijas vēstures un kultūras pamatus;
5) kurai ir legāls iztikas avots;
6) kura ir iesniegusi paziņojumu par atteikšanos no savas iepriekšējās pilsonības un saņēmusi iepriekšējās pilsonības valsts ekspatriācijas atļauju, ja tādu paredz šīs valsts likumi, vai pilsonības zaudēšanu apliecinošu dokumentu, bet nepilsonis vai bezvalstnieks — apliecinājumu, ka viņam nav citas valsts pilsonības. Šīs prasības neattiecas uz personu, kurai Latvijā piešķirts bēgļa statuss;
7) kura ir devusi solījumu par uzticību Latvijas Republikai;
8) uz kuru neattiecas šā likuma 11.pantā minētie naturalizācijas ierobežojumi.

Avots: Pilsonības likums

Ja Torress būtu apguvis latviešu valodu, pilsonības iegūšanu par pagaidām neesošiem un avansā piešķirtiem īpašiem nopelniem vēl varētu saprast - kā veidu, kā apiet noteikumus, nezaudējot būtību -, tomēr pašreizējā situācijā Torresa gadījums atgādina naturalizāciju sportiskos nolūkos. Un arī sportiskās naturalizācijas jēga šobrīd šķiet visnotaļ apšaubāma. Pilnīgi noteikti, ka labā formā esošs Torress izlasē palielinātu konkurenci un paplašinātu variācijas iespējas, taču tajā pašā laikā arī viņš nav nekāda brīnumnūjiņa. Lai izmantotu "mākslīgās sportiskās naturalizācijas" kārti (kuras pielietošanu es kategoriski neatbalstu neatkarīgi no spēlētāja līmeņa), šim spēlētājam būtu jābūt tiešām augstas klases un jūtami pārākam par citiem izlases futbolistiem, taču tā nav. Turklāt amatiera statusā spēlējošajam Torresam drīzumā apritēs jau 31 gads - cik daudz ciklu viņš spēs aizvadīt?

Jā, Torress droši vien nebūtu sliktāks pilsonis par daudziem esošajiem. Jā, ne visi naturalizētie sportisti prot jaunās valsts valodu (no rakstā minētajiem kā sliktu piemēru varam saukt kiprieti Labānu, kurš joprojām intervijas sniedz angliski, nevis grieķiski). Jā, arī vairāki rakstā minētie futbolisti pilsonību ieguva izņēmuma, nevis naturalizācijas kārtībā. Jā, mēs nesen Ukrainas pieccīņniekam Ruslanam Nakonečnijam dāvājām pilsonību par īpašiem nopelniem. Jā, mēs esam naturalizējuši tādus sportistus kā Andrejs Perepļotkins, Trojs Ostlers un citi (ko gribas dēvēt par vienu no lielākajām kļūdām Latvijas sporta vēsturē). Ja skatāmies no šo precedentu viedokļa, nav nekādu šaubu - Torresam pilsonība ir jādod. Taču pretī varam likt citus precedentus. Rakstā minētie brazīlieši apguva jaunās valsts valodu - Picelli armēņu, Marselinju bulgāru, Giljerme un Bresans krievu -, bet tepat kaimiņos Lietuvā brazīlietim Rafaelam Ledesmam pilsonība par īpašiem nopelniem tika kategoriski atteikta. Ledesma ir apprecējis lietuvieti, viņu bērns ir lietuvietis, Rafaels ne tikai ilgi dzīvojis Lietuvā, bet arī prot lietuviski. Taču viņam tik un tā tika atteikts.

Noslēgumā retorisks jautājums - vai pilsonība jādod visām personām, tai skaitā nepilsoņiem, kuras Latvijā dzīvo jau ilgi un šeit izveidojušas ģimeni? Varbūt par ilggadēju futbola popularizēšanu Latgalē pilsonību vajadzētu piešķirt Pāvelam Riževskim? Vai Simonam Pauļum un Rjotaro Nakano, kuri jau drīz būs sasnieguši piecu gadu slieksni?


Vai atbalsti pilsonības piešķiršanu Torresam?

  • 228

  • 303


1 2 3 4 5 6 7 217 komentāri
Slēpts komentārs: Nemiroff
Slēpts komentārs: Karalis Lauva

  +3 [+] [-]

, 2016-06-01 11:54, pirms 8 gadiem
un visu nicinātajai Vācijai nav neviena naturalizētā.. ai cik žēl!
Te arī beidzot tiek visiem parādīts, ka tie, kuri šobrīd ir DE futbola izlases sastāvā, ir dzimuši vācieši

  +6 [+] [-]

, 2016-06-01 11:54, pirms 8 gadiem
Ja dod Torresam pilsonību par īpašiem nopelniem, tad ierosinu, lai to izdara katrā Virslīgas komandā ar kādu no leģionāriem, jo spēlēt Virslīgā kā ārzemniekam jau vien ir īpašs nopelns!!!

  +3 [+] [-]

, 2016-06-01 11:56, pirms 8 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Par ko te var būt runa? Cilvēks dekādi dzīvo LV, ir izveidojis šeit ģimeni. Kādi vēl varētu būt argumenti nedot pilsonību? Tā čīkstēšana par valdodas jautājumu reizēm piegriežas. Beigu galā mums pašiem latviešiem ir jādara viss, lai bez vietējās valodas nevarētu iztikt. Vai mēs to esam nodrošinājuši? Vai tiešām vienmēr ar tiem pašiem krieviem runājam latviski? Diez jau vai. Gan jau ar laiku tāpat iemācīsies.
tad jau tu esi aizgājis parakstīties par pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas nepilsoņiem, kas šeit ir dzimuši ?

     [+] [-]

, 2016-06-01 11:58, pirms 8 gadiem
Number 0 rakstīja: un visu nicinātajai Vācijai nav neviena naturalizētā.. ai cik žēl!
Te arī beidzot tiek visiem parādīts, ka tie, kuri šobrīd ir DE futbola izlases sastāvā, ir dzimuši vācieši
vācieši vai nevācieši, bet lielākā daļa tomēr ir dzimusi Vācijā

  +2 [+] [-]

, 2016-06-01 12:00, pirms 8 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Par ko te var būt runa? Cilvēks dekādi dzīvo LV, ir izveidojis šeit ģimeni. Kādi vēl varētu būt argumenti nedot pilsonību?
Man sākt uzskaitīt? Pirmkārt, ģimenes izveidotājiem pilsonību dod noteiktā kārtībā - naturalizējoties. Kāpēc dažiem jābūt vienlīdzīgākiem par citiem? Kas ir šī cilvēka īpašie nopelni, ka viņam par godu jātaisa izņēmums? Tad jau varbūt Latvijā dzīvojošajiem ārvalstu uzņēmējiem, augstskolu akadēmiķiem utt. arī būtu jāsāk dalīt pilsonība?

  +1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:05, pirms 8 gadiem
Torres savā ziņā ir laika upuris ... kad Miholapam un Perepļotkinam deva pilsonību , mums te nebija iespēja spriest , ka jēgas no viņiem nebūs nekādas...
Domāju , tagad tie , kas iesniedza pieprasījumu saprata , ka iebrauca auzās ar saviem ''īpašajiem nopelniem'' jo tādu Torresam pa tiešām nav..

  +2 [+] [-]

, 2016-06-01 12:05, pirms 8 gadiem
Un es nepiekrītu arī domai, ka "pilsonības iegūšanu par pagaidām neesošiem un avansā piešķirtiem īpašiem nopelniem vēl varētu saprast". Nē, nevarētu saprast. Ja ir nepieciešams ieviest kārtību, ka augstas klases sportistiem un citām slavenībām pilsonību piešķir īpašā veidā, tad tādu arī jāievieš un jāpiemēro, nevis, kā jau Latvijā pieņemts, priecāties, ka kādu likumu atkal izdevies apiet ar līkumu un kaut kas ar pseidoargumentiem atkal ticis pievilkts aiz matiem.

 +16 [+] [-]

, 2016-06-01 12:08, pirms 8 gadiem
Domāju, ka nav divu domu, ka Torresam jādod pilsonību !!!!
.....Fernando Torresam !!!

  -1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:09, pirms 8 gadiem
Futbolista gadījumā par īpašiem nopelniem varētu runāt, piemēram, ja viņš būtu spēlējis kādā Latvijas klubā, kā kluba līderis ievilcis to Čempionu līgā vai Eiropas līgā, par Latviju visi runātu, futbola popularitāte uzlidotu debesīs un futbolā sāktu ieplūst nauda. Tos varētu saukt par reāliem nopelniem Latvijas labā. Ne jau to, ka kāds leģionārs dažas sezonas uzspēlējis Latvijā un cerībā izpausties valsts izlasē starptautisko līmenī par baigo patriotu iztaisījies, bet diemžēl Latvijā precedenti galvenokārt bijuši apmēram tādi.

  +2 [+] [-]

, 2016-06-01 12:09, pirms 8 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Par ko te var būt runa? Cilvēks dekādi dzīvo LV, ir izveidojis šeit ģimeni. Kādi vēl varētu būt argumenti nedot pilsonību? Tā čīkstēšana par valdodas jautājumu reizēm piegriežas. Beigu galā mums pašiem latviešiem ir jādara viss, lai bez vietējās valodas nevarētu iztikt. Vai mēs to esam nodrošinājuši? Vai tiešām vienmēr ar tiem pašiem krieviem runājam latviski? Diez jau vai. Gan jau ar laiku tāpat iemācīsies.
Tātad Tu piedāvā dot pilsonību visam tam nepilsoņu baram, kas te uzturas jau 25+ gadus un nav uzskatījuši par nepieciešamu pat valodu apgūt?

  +3 [+] [-]

, 2016-06-01 12:10, pirms 8 gadiem
Ja ir kaut cik sakarīgs cilvēks, kurš ir lojāls šai valstij un vēlas šeit dzīvot, turklāt vēl strādā godīgu darbu - kāpēc nē?

Kādam taču šajā valstī būs jādzīvo arī pēc 50 vai 150 gadiem!

  +1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:11, pirms 8 gadiem
Karalis Lauva rakstīja: Par ko te var būt runa? Cilvēks dekādi dzīvo LV, ir izveidojis šeit ģimeni. Kādi vēl varētu būt argumenti nedot pilsonību? Tā čīkstēšana par valdodas jautājumu reizēm piegriežas. Beigu galā mums pašiem latviešiem ir jādara viss, lai bez vietējās valodas nevarētu iztikt. Vai mēs to esam nodrošinājuši? Vai tiešām vienmēr ar tiem pašiem krieviem runājam latviski? Diez jau vai. Gan jau ar laiku tāpat iemācīsies.
Tad no sākuma jālikvidē nepilsoņu šķira.
Principā atbalstu tikai tos varinatus, kad imigrants ir dzimis vai uzaudzis konkrētajā valstī un ir faktiski attiecīgās valsts sistēmas "produkts", parējie varianti ir dziegan pastulbi.
Slēpts komentārs: fkscd

  +1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:12, pirms 8 gadiem
Kāda pilsonība, ja neprot valodu? Ja vmācētu spēlēt kā Messi, tad neiebilstu, bet šitā.......
Slēpts komentārs: fkscd

  -1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:13, pirms 8 gadiem
inokentijs371 rakstīja: Kāda pilsonība, ja neprot valodu? Ja vmācētu spēlēt kā Messi, tad neiebilstu, bet šitā.......
Superspēlētāji uz Latviju nebrauks, tā kā pietiks ar Kristianau

 +12 [+] [-]

, 2016-06-01 12:13, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Ko Latvija zaudēs, ja Toresam iedos pilsonību? Neko
Ko Latvija iegūs? Latvijas izlases mērogam labu pussargu
Es tev pateikšu, ko Latvija iegūs - kārtējo stulbo precedentu, ka pilsonību "par īpašiem nopelniem" iedod kādam, kam nekādu nopelnu nav, bet ir gali un lobijs dažādās organizācijās.

 +16 [+] [-]

, 2016-06-01 12:14, pirms 8 gadiem
Lai kārto pilsonību kā visi cilvēki ,sieva it kā latviete ,bet viņš buldurējot krieviski,lai iemācās latviešu valodu un tad būs arī pilsonība.

  +6 [+] [-]

, 2016-06-01 12:14, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Ko latvieši tā baidās dot pilsonību.
Jo Latvijā, par laimi, vēl ir palicis kāds, kuram likumi neeksistē tikai priekš to apiešanas.

  +6 [+] [-]

, 2016-06-01 12:15, pirms 8 gadiem
Meža_briesmonis rakstīja: Ja ir kaut cik sakarīgs cilvēks, kurš ir lojāls šai valstij un vēlas šeit dzīvot, turklāt vēl strādā godīgu darbu - kāpēc nē?

Kādam taču šajā valstī būs jādzīvo arī pēc 50 vai 150 gadiem!
Ir ļoti daudz krievu, kas ir lojāli valstij, vēlas šeit dzīvot un strādā godīgu darbu, bet viņiem pilsonību nedod, kaut dažam nopelnu valsts labā ir vairāk kā Toresam. Lūdzu, citu argumentu!

  -1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:16, pirms 8 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Es tev pateikšu, ko Latvija iegūs - kārtējo stulbo precedentu, ka pilsonību "par īpašiem nopelniem" iedod kādam, kam nekādu nopelnu nav, bet ir gali un lobijs dažādās organizācijās.
Nav nekādu precedentu
Katrs gadījums jāvērtē atsevišķi. Torress ir Latvijai lojāls cilvēks, kas var dot ieguldījumu Latvijas izlases rezultātos
Man ir jautājums, ko izlasē dara, piemēram, Oļegs Laizāns. Valsts valodu neprot un spēlē toto spēlītes. Laukumā ir katastrofa

  -1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:17, pirms 8 gadiem
zzk rakstīja: Tātad Tu piedāvā dot pilsonību visam tam nepilsoņu baram, kas te uzturas jau 25+ gadus un nav uzskatījuši par nepieciešamu pat valodu apgūt?
Nepilsoņu institūciju tomēr vajadzētu likvidēt, tas traucē attīstībai un Krievija ar to manipulē nepārtraukti. Kā to izdarīt, lai valdība domā, par to viņi saņem algas...

     [+] [-]

, 2016-06-01 12:17, pirms 8 gadiem
Off-topic, varbūt kāds var palīdzēt.
Kā varētu latviskot un lokalizēt teikumu He may have had a childhood crush on Cheryl Cole, or indeed Ashley Cole?

Tipa ir kāda 90. gadu slavenība un sportists ar vienādu uzvārdu vai vārdu?
Paldies, gaišās galvas!

  -2 [+] [-]

, 2016-06-01 12:17, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Nav nekādu precedentu
Katrs gadījums jāvērtē atsevišķi. Torress ir Latvijai lojāls cilvēks, kas var dot ieguldījumu Latvijas izlases rezultātos
Man ir jautājums, ko izlasē dara, piemēram, Oļegs Laizāns. Valsts valodu neprot un spēlē toto spēlītes. Laukumā ir katastrofa
Laizāns prot latviski

  -2 [+] [-]

, 2016-06-01 12:17, pirms 8 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Jo Latvijā, par laimi, vēl ir palicis kāds, kuram likumi neeksistē tikai priekš to apiešanas.
Likumiem ir jākalpo valsts labumam, nevis valsts kalpo likumam

  +3 [+] [-]

, 2016-06-01 12:18, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Ko Latvija zaudēs, ja Toresam iedos pilsonību? Neko
Ko Latvija iegūs? Latvijas izlases mērogam labu pussargu
Jā, līdzīgi argumenti jau bija basktebolā Ostlera gadījumā un vēl dažos citos gadījumos. Jēga?
Ja tas sportists būtu patiešām augsta līmeņa un galvas tiesu pārāks par citiem (piemēram, vēl viens "Porziņģis" basketbolā), tad to vēl kaut kā varētu saprast, bet vienkārši kadru, kurš būs tikai viens no līdzvērtīgiem kandidātiem uz izlasi - kāda jēga no tā?

  +1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:18, pirms 8 gadiem
pleesonja rakstīja: Laizāns prot latviski
Cik esmu dzirdējis, tad kaut ko ļoti švaki

  -1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:18, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Nav nekādu precedentu
Katrs gadījums jāvērtē atsevišķi. Torress ir Latvijai lojāls cilvēks, kas var dot ieguldījumu Latvijas izlases rezultātos
Man ir jautājums, ko izlasē dara, piemēram, Oļegs Laizāns. Valsts valodu neprot un spēlē toto spēlītes. Laukumā ir katastrofa
1) Tev ir kādi pierādījumi, ka viņš ir Latvijai lojāls, izņemot paša subjektīvos apgalvojumus?
2) Ko Laizāns dara izlasē, prasi trenerim. Taču ir tāds sīkums, ka viņam pase jau ir un to atņemt tāpat vien nevar, jo pilsoņus par bezvalstniekiem taisīt ir aizliegts.

  +4 [+] [-]

, 2016-06-01 12:19, pirms 8 gadiem
Ja grib īpašu attieksmi no valsts, tad tik daudz cieņai pret to, kā iemācīties valsts valodu vajadzētu būt. Par ko vispār diskusija?

     [+] [-]

, 2016-06-01 12:19, pirms 8 gadiem
Latvijas futbola izlases valoda ir krievu valoda! Tāpēc Toress tur iederās. Ja viņš zinātu tikai latviešu valodu, tad jau būtu lielas problēmas gan Starkovam, Astafjevam, Pidelam un visiem pāŗējiem, izņemot Rihertu, Paharu un Zeltiņu.

  +2 [+] [-]

, 2016-06-01 12:19, pirms 8 gadiem
zaipis rakstīja: Nepilsoņu institūciju tomēr vajadzētu likvidēt, tas traucē attīstībai un Krievija ar to manipulē nepārtraukti. Kā to izdarīt, lai valdība domā, par to viņi saņem algas...
Tai ir visas iespējas likvidēties - naturalizēties un saņemt Latvijas pilsonību vai arī iegūt citu pilsonību (Krievija savējo met pakaļ). Ja viņi paši to nedara, tā ir viņu problēma. Iespējas ir dotas.

P.S. daļa no nepilsoņiem tās arī izmanto

  -1 [+] [-]

, 2016-06-01 12:19, pirms 8 gadiem
Kārtējais salašņā, kuram pilsonība tiek piešķirta par "īpašiem nopelniem"...

  +4 [+] [-]

, 2016-06-01 12:20, pirms 8 gadiem
fkscd rakstīja: Likumiem ir jākalpo valsts labumam, nevis valsts kalpo likumam
Likumus valsts pieņem, lai tos visi, ieskaitot pašu valsti, ievērotu. Ja likums nekalpo valsts labumam, tas ir jāatceļ vai jāgroza, nevis tam vienkārši jāuzliek nikolajs.
1 2 3 4 5 6 7 217 komentāri