Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis FIFA viceprezidents un Argentīnas futbola "krusttēvs" Grondona

Rolands Eliņš

Mūžībā aizgājis FIFA viceprezidents un Argentīnas futbola "krusttēvs" Grondona
Hulio Grondona
Foto:AFP/Scanpix

82 gadu vecumā izdzisusi ilggadējā Argentīnas Futbola asociācijas (AFS) prezidenta Hulio Grondona dzīvība. Par viņas nāves iemeslu kļuva sirds mazspēja.

Hulio Grondona gaitas lielajā futbolā sākās 1956. gadā, kad viņš kopā ar brāli nodibināja klubu Buenosairesā "Arsenal". Pie šī kluba, kurš šobrīd spēlē Argentīnas augstākajā līgā, attīstības viņš pavadīja 20 gadus, bet pēc tam kļuva par Argentīnas Futbola asociācijas prezidentu.

Kopš nonākšanas šajā amatā 1979. gadā viņš to saglabāja līdz pat šodienai (35 gadus!), un Grondona uzraudzībā Argentīnas vīriešu izlase līdz Pasaules kausa finālam aizkļuva trīs reizes, arī pirms pāris nedēļām Brazīlijā, kad finālā tikai zaudēts Vācijai.Kopš 1988. gada Grondona darbojās arī oficiālā amatā FIFA un bija šīs organizācijas viceprezidents.

Grondona tika nogādāts slimnīcā šorīt sirds mazspējas dēļ, un viņa veselības stāvokli nespēja uzlabot arī mediķi.

Grondona bija neapšaubāmi viena no ietekmīgākajām personām Argentīnas un Dienvidamerikas futbolā, taču savas ilgās darbības laikā arī vairākkārt nokļuvis skandālu krustugunīs gan samērā atklātā antisemītisma, gan kareivīgajiem izteikumiem par Angliju dēļ, turklāt šī gada finālturnīra laikā viņa dēls Umberto atzinās nelikumīgā biļešu tirdzniecībā.

Grondona piederīgajiem un Argentīnas futbolam līdzjūtības izteikušas vairākas futbola personības, FIFA prezidentu Zepu Blateru un izlases zvaigzni Lionelu Mesi ieskaitot. Savukārt Argentīnas augstākās līgas sākums, kurš bija paredzēts parīt, pārcelts uz nenoteiktu laiku.

Izmantotie resursi:
AFA - Asociación del Futbol Argentino - INICIO