Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Blaters vai princis Ali - futbola pasaule šodien izvēlas prezidentu

Rolands Eliņš

Blaters vai princis Ali - futbola pasaule šodien izvēlas prezidentu
Zeps Blaters un Ali bin al Huseins
Foto: AP/Scanpix

Šodien FIFA kongresā tiks lemts par futbola pasaules vadošā amata izpildītāju, proti, FIFA prezidentu. Uz šo godu pretendē pašreizējais prezidents Zeps Blaters un Jordānijas princis Ali bin al Huseins. FIFA kongress šogad noris īpaši nokaitētā atmosfērā vairāku augsta ranga amatpersonu aizturēšanas dēļ.

Zeps Blaters futbola notikumus pārrauga kopš 1998. gada un bija izteicis vēlmi pēc ceturtā pilnvaru termiņa aiziet no amata, taču pārdomāja un nu kandidē uz piekto termiņu. Ar 79 gadus veco šveicieti pie stūres FIFA kļuvusi par ietekmīgāko un bagātāko sporta organizāciju pasaulē, taču pēdējos gados arvien biežāk tās vārds tiek piesaukts kā sinonīms korupcijai.

Jau kopš 2011. gada netrūka skandālu medijos - kontroversiālais Kataras PK 2022, Vornera kukuļu lieta, Garsijas ziņojums, baumas par FIB krimināllietu -, taču kulminācija tika sasniegta divas dienas pirms vēlēšanām, kad Šveices un ASV varas iestādes aizturēja vairākas augsta ranga FIFA amatpersonas, izvirzot apsūdzības korupcijā, kuras apjomi sniedzas vairākos simtos miljonu, turklāt tiek norādīts, ka tas ir tikai lietas sākums.

Pirms aizvakardienas Blatera pārvēlēšana tika uzskatīta par teju vai pašsaprotamu faktu, ko prognozēja arī LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, savu personīgo atbalstu gan paturot pie sevis. Blatera vienīgais konkurents ir Ali bin al Huseins, 39 gadus vecais Jordānijas princis. Viņš ir savas valsts Futbola federācijas prezidents un FIFA viceprezidents. Ironiski sanāk, taču Ali visplašāko atbalstu bauda tieši UEFA, kamēr eiropieša Blatera lielākais balstu skaits nāks no Āfrikas un Āzijas. Tāpat stereotipus lauzoša ir abu nostāja - kamēr ar eiropieša Blatera konservatīvismu daudz nav jāiepazīstina, Āzijas pārstāvis Ali pazīstams kā visai liberāls cilvēks, kurš sola plašāku demokrātiju futbolā.

Balsojumā piedalīsies 209 FIFA dalībvalstis, un katras balss būs vienlīdz vērtīga, un Latvijai kongresā (vismaz teorētiski) ir tikpat liela ietekme noteikt rezultātu kā futbola lielvalstīm. Pirms balsojuma abiem kandidātiem būs iespēja īsā uzrunā prezentēt savu programmu. Balsojums būs aizklāts, un, lai uzvarētu tā pirmajā kārtā, nepieciešamas divas trešdaļas balsu. Ja pirmajā kārtā jaunais FIFA prezidents netiek noskaidrots, otrajā kārtā uzvarai pietiek ar vienkāršu vairākumu. Ir iespējams arī atturēties.

Sākotnēji kandidātu gan bija daudz vairāk, taču Portugāles futbola leģenda Luišs Figu un Nīderlandes Futbola federācijas vadītājs Miheals van Prāgs neilgi pirms vēlēšanām atsauca savas kandidatūras, tādējādi stiprinot Ali pieteikumu. Par vēlmi kandidēt janvārī paziņoja arī Davids Žinolā, bijušais Francijas izlases futbolists, un viņa tautietis Žeroms Šampaņs, kuri nespēja gūt nepieciešamās piecu nacionālo federāciju rekomendācijas. Mežeckis portālam Sportacentrs.com iepriekš norādīja, ka pie LFF pēc rekomendācijas neviens no abiem francūžiem nebija vērsies.

UEFA prezidents Mišels Platinī ir ļoti asi iestājies pret Blatera palikšanu amatā, taču konfederācijām pašām savas balss nav, tāpat arī to oficiālā nostājā nav obligāts priekšnosacījums, lai, piemēram, Eiropas valsts balsotu tieši par Ali. Platinī gan sagaida, ka no 54 UEFA dalībvalstīm par Ali balsos 45 vai 46. Ir gan nopietns pamats uzskatīt, ka Latvijas balss varētu tikt Blateram, jo viņam savu atbalstu sarunā ar Sportacentrs.com sniedza LFF prezidents Guntis Indriksons, tiesa, tas bija vēl pirms Šveices tiesībsargu iznāciena.

UEFA pieprasīja vēlēšanu pārcelšanu, kā arī apsvēra kongresa boikota iespēju, taču tomēr piedalīsies vēlēšanās, kurās nu jau var runāt par patiesu intrigu. Ali vakar medijiem norādīja, ka sagaida apmēram 60 valstu atbalstu ārpus Eiropas. Saliekot kopā ar Platinī solīto, tas sniedz apmēram 105 balsis, un tieši tas ir minimālais balsu skaits, lai pārņemtu prezidenta amatu.

FIFA kongress savu darbu šodien sāks 9:30 pēc Latvijas laika, un FIFA piedāvā to vērot tiešraidē savā mājaslapā. Blaters joprojām ir to favorīts ar atbalstu četros kontinentos, taču tikai Āfrikā (54 dalībvalstis) un Okeānijā (11 dalībvalstis) tas ir nesatricināms. Āzijas konfederācija publiski paudusi atbalstu šveicietim, taču jau ilgāku laiku tiek runāts, ka atsevišķas valstis daudz labprātāk izturas pret labi iepazīto Ali, un, piemēram, Austrālija arī oficiāli paziņoja, ka balsos par viņu. Arī Amerikā, izņemot ASV, Blateram bija milzīgs pārsvars, taču jāņem vērā, ka vairāki potenciālie balstotāji nu aizturēti.

Blateram pagaidām nav izvirzītas nekādas apsūdzības un viņa vārds ar korupcijas skandālu oficiāli netiek sasaistīts, taču ASV ģenerālprokurore Loreta Linča savā uzrunā norādīja, ka apsūdzētās FIFA amatpersonas ar kukuļdošanu iesaistītas arī iepriekšējās FIFA prezidenta vēlēšanās. Linča, neminot konkrētus vārtus, ļoti asi kritizēja FIFA vadību, un līdzīgu viedokli, pieprasot Blatera atkāpšanos, izteikušas vairākas futbola pasaulē ietekmīgas personas, taču Blaters pagaidām spiedienu izturējis un negatavojas pats labprātīgi pamest savu posteni.

Ņemot vērā FIFA organizācijas struktūru, grūti arī sagaidīt, ka jauna prezidenta atnākšana varētu nest ātras un krasas izmaiņas, taču futbola elite šobrīd pieprasa jaunu virzienu, pieprasa simbolisku vecā ar korupciju un neuzticību pārpildītā virziena galu. Vai tas notiks un kurš kļūs par futbola pasaules aizgādni nākamajos četros gados - to uzzināsim, visticamāk, jau šodien.

FIFA prezidenti

VārdsValstsTermiņš
Robērs GerensFrancija1904-1906
Daniels VūlfelsAnglija1906-1918
Žils RimēFrancija1921-1954
Rūdolfs SīldraierssBeļģija1954-1955
Artūrs DrūrijsAnglija1955-1961
Stenlijs RoussAnglija1961-1974
Žuau AvelanžsBrazīlija1974-1998
Zeps BlatersŠveice1998-?

  +2 [+] [-]

, 2015-05-29 08:09, pirms 9 gadiem
Mafija ir neuzvarama!

  +5 [+] [-]

, 2015-05-29 08:10, pirms 9 gadiem
Par Ali!
Cik var tas opis ar liso cekulu tur sēdēt un pi*dģit naudu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-05-29 08:19, pirms 9 gadiem
Vecais Blaters labi ieķēries savā krēslā, diezvai izdosies viņu pastumt malā.
krievi viņu atbalstīs, gan jau LV ar nobalsos par veco, neizslēdzu iespēju, ka vel pāris UEFA ietilpstošās valstis atbalstis korumpantus.
Svaki tam princim būs ar balsīm.

  -2 [+] [-]

, 2015-05-29 09:13, pirms 9 gadiem
Es saprotu demokratija u.t.t,bet tas nav godigi ka Nikaragvai un lidzigam valstim ir tada pasha viena balss ka piemeram Anglijai,Spanijai,Vacijai kuras futbola ienes simtiem miljonu dolaru!

     [+] [-]

, 2015-05-29 09:20, pirms 9 gadiem
Cikos balsošana notiek?

  +5 [+] [-]

, 2015-05-29 09:46, pirms 9 gadiem
Modritis rakstīja: Es saprotu demokratija u.t.t,bet tas nav godigi ka Nikaragvai un lidzigam valstim ir tada pasha viena balss ka piemeram Anglijai,Spanijai,Vacijai kuras futbola ienes simtiem miljonu dolaru!
tu saki ka saproti - Demokrātija, bet tavs tālākais teksts pierāda ka nesaproti.....

Pēc tavas loģikas, tev 1 balss, Šleseram 500 balsis (vai jebkuram citam turīgam politiķim kurš tev nepatīk). Un tad sūdzies kurš viņu ievēlēja.

     [+] [-]

, 2015-05-29 09:48, pirms 9 gadiem
79 gadi un veel lien? vai tiesam cilvekam jabut tur tik ilgi kamer ar kajam pa prieksu iznes? Par to kad FIFA kluvusi turiga nav jabrinas un diez vai ta ir diza Blatera nopelns.

  +2 [+] [-]

, 2015-05-29 10:34, pirms 9 gadiem
Blaters ir vecs, lai varētu kontrolēt procesus, bet sākumā , pirmajos 2 termiņos bija ļoti labs..paldies un sveiki!
...bet kāpēc princis Ali? ...ja rietumniekiem korupcija ir slikti un grēks, tad austrumniekiem tà ir normāla lietu kārtība un pateicība par darījumu..ja princis Ali ir bagāts, tad noteikti kàds cits arābu šeihs ir daudz bagàtāks un ir kur tiekties...
Par FIFA prezidentu vajag kādu skandināvu...

     [+] [-]

, 2015-05-29 11:25, pirms 9 gadiem
kasha rakstīja: 79 gadi un veel lien? vai tiesam cilvekam jabut tur tik ilgi kamer ar kajam pa prieksu iznes? Par to kad FIFA kluvusi turiga nav jabrinas un diez vai ta ir diza Blatera nopelns.
Tici man viņi tādi ir. F1 Bērnijs pateica ka vienīgais veids kā viņu dabūt no turienes prom ir viņa nāve...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-05-29 11:47, pirms 9 gadiem
es ceru, ka visus, kas balsos par veco sakārni, tiesās kopā ar viņu, un mūsu Gunti pirmo. Varēs sapūt tur, kur saule neiespīd.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-05-29 12:50, pirms 9 gadiem
Par princi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-05-29 13:34, pirms 9 gadiem
Lūk Blatera banda, un viņš nezin neko par korupciju.. kā tad, sēz un tēlo godīgo jēriņu
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.ne...
';

  +3 [+] [-]

, 2015-05-29 14:26, pirms 9 gadiem
Prussian2 rakstīja: Brauc uz ASV un nekad neatgriezies !
Butu tada iespeja,tad labprat!
Bet cik zinu,tad jums uz austrumiem durvis vienmer atvertas,bet kka jus pashi gan uz turieni nevisai raujaties!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-29 15:23, pirms 9 gadiem
par 99% var apgalvot, ka pārvēlēs Blateru! nu nav gatavi visādi Indriksonam līdzīgie pārmaiņām, jo pārmaiņas augšgalā, nozīmē, pārmaiņas lejasgalā t.i. pašu balsotāju saimniecībā. ok, varbūt ne kadru maiņas(lai gan arī tas), taču kautkādos procesos, caurspīdīgumā utml. gan. tad kāpēc tādam Indriksonam vajadzētu kautko mainīt, ja jau tagad viss ir kārtībā?! kāpēc "veco, labo" sistēmu mainīt pret kko jaunu un neprognozējamu?! jā, par to satraucas futbola leģendas un cilvēki, kuri ar sirdi to mīl, taču cik tad tādu ir?! piliens jūrā...
un vēl - kurš gan labprātīgi paies nost un palaidīs pie akas, no kuras var bezgalīgi smelt naudu, kādu citu?! da neviens! tāpēc arī vecais Blaters tur ir gatavs turēties līdz kapa malai...

  -3 [+] [-]

, 2015-05-29 16:15, pirms 9 gadiem
Blaters tikko ievēlēts!

     [+] [-]

, 2015-05-29 18:38, pirms 9 gadiem
mrPO rakstīja: Blaters tikko ievēlēts!
veel jau nav,veel tik balso,esot tikushi liidz e burtam,Anglija nobalsoja par princi

     [+] [-]

, 2015-05-29 19:16, pirms 9 gadiem
Ogļracis Feodosijs rakstīja: Vecais Blaters labi ieķēries savā krēslā, diezvai izdosies viņu pastumt malā.
krievi viņu atbalstīs, gan jau LV ar nobalsos par veco, neizslēdzu iespēju, ka vel pāris UEFA ietilpstošās valstis atbalstis korumpantus.
Svaki tam princim būs ar balsīm.
Labā krēslā kāpēc gan neieķerties ?Nauda ir ,peļņa arī ,viss kārtībā.A tas, ka vienmēr būs tādi kam kas nepatīk ,lai labāk strādā ar saviem vēlētājiem

  +1 [+] [-]

, 2015-05-29 20:00, pirms 9 gadiem
Blaters jau var teikt, ka vinnējis. Pārāk liels pārsvars 1. raundā