Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Japāna kļūst par pirmo Āzijas kausa finālisti

Andrejs Siliņš

Japāna kļūst par pirmo Āzijas kausa finālisti
Maja Jošida un Jūja Osako. Foto: AP / Scanpix

Četrkārtējā Āzijas čempione futbolā Japāna pirmdien Āzijas kausa pusfinālā ar rezultātu 3:0 sakāva Irānu, piekto reizi vēsturē nodrošinot vietu finālā. Otrs pusfināls starp Kataru un Apvienoto Arābu Emirātu komandu norisināsies rītdien.

Pirmais puslaiks aizritēja salīdzinoši līdzīgā cīņā, un vienīgais tiešām bīstamais vārtu gūšanas moments bija irāniešiem. Spēles 22. minūtē Kazaņas "Rubin" uzbrucējs Sardārs Azmūns no soda laukuma izdarīja spēcīgu sitienu, bet vārtsargs bija vietā un bumbu atvairīja.

Neilgi pēc otrā puslaika sākuma japāņi atklāja mača rezultātu, kad Japānas pretuzbrukumā pēc piespēles no kreisā laukuma stūra vārtu priekšā ar galvu bumbu vārtos ieraidīja Brēmenes "Werder" uzbrucējs Jūja Osako. Irāņi metās atspēlēties un viņiem nākamo minūšu laikā bija divas labas iespējas izlīdzināt, taču tās palika neizmantotas. 63. minūtē Takumi Minamino mēģinājumu piespēlēt soda laukumā ar roku iztraucēja irānietis Omids Ebrahimi. Pēc video atkārtojuma noskatīšanās tiesnesis piešķīra 11 metru soda sitienu, un Osako ar saviem otrajiem vārtiem mačā dubultoja Japānas pārsvaru - 2:0.

Kompensācijas laikā Japāna guva arī trešos vārtus - pēc saspēles laukuma vidusdaļā pa kreiso pusi uz vārtiem ar bumbu izrāvās Genki Haraguči, un Hannoveres kluba uzbrucējs spēcīgi raidīja bumbu vārtos, pieliekot skaistu punktu Japānas panākumam - 3:0. Līdz ar to Japāna pēc viena finālturnīra pārtraukuma atkal iekļuva finālā. Iepriekšējās četras reizes, kad spēlēts finālā, tajā arī izcīnītas uzvaras.

Šoreiz to mēģinās nepieļaut Katara vai AAE - pirmie pusfinālā iekļuvuši pirmo reizi vēsturē, bet mājiniekiem arābiem, kas ceturtdaļfinālā piespieda čempiones pilnvaras nolikt Austrālijai (1:0), trešais pusfināls vēsturē un otrais pēc kārtas. Tiesa, finālā līdz šim spēlēts tikai reizi - 1996. gadā, kad tika zaudēts Saūda Arābijai. Kataras un AAE spēle norisināsies rīt pēcpusdienā.

Āzijas kausa pusfināli

DatumsSpēleVārtu guvēji
28.01.Irāna - Japāna0:3 (0:0)Osako 56' 67' (11m) Haraguči 9+1'
29.01.Katara - AAE16:00