Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Ezils aiziet no Vācijas izlases un apsūdz futbola federāciju rasismā

Ezils aiziet no Vācijas izlases un apsūdz futbola federāciju rasismā
Mezuts Ezils
Foto: AFP/Scanpix

Par aiziešanu no Vācijas futbola izlases paziņojis Londonas „Arsenal” 29 gadus vecais pussargs Mezuts Ezils. Savā lēmumā viņš vaino Vācijas Futbola federācijas rasistisko attieksmi, kas izraisījusi viņam nevēlēšanos turpmāk pārstāvēt Vācijas krāsas.

Mezuts Ezils Vācijas izlasē aizvadīja 92 spēlēs un guva 23 vārtus. Viņš piedalījās trīs Pasaules kausa finālturnīros un palīdzēja Vācija triumfēt 2014. gada Pasaules kausā, kopā ar Ezilu Vācija arī sasniedza pusfinālus EURO 2012 un EURO 2016 finālturnīros, taču Vācijas izlases iespaidīgo panākumu sērija aprāvās šovasar, izgāžoties Pasaules kausā, kurā Vācija neprata tikt ārā no apakšgrupas, zaudējot Meksikai, knapi izraujot uzvaru pār Zviedriju un nespējot pieveikt Dienvidkoreju.

Ezils kopš maija tika īpaši izcelts saistībā ar Vācijas izlasi, ņemot vērā viņa plaši apspriesto tikšanos ar Turcijas prezidentu Redžepu Erdoanu, kuru Ezils nosauca par savu prezidentu. Divos plašos „Twitter” ierakstos Ezils šodien paskaidroja savu nostāju par šo tikšanos un sekojušo Vācijas mediju, līdzjutēju un arī sponsoru reakciju šajā jautājumā, savukārt savā trešajā tvītā Ezils asi kritizēja arī Vācijas Futbola federācijas rīcību, īpaši izceļot tās prezidentu Reinhardu Grindelu, un, sasummējot to visu kopā ar federācijas nicinošo attieksmi, ko Ezils skaidro ar rasisma izpausmēm, viņš nolēmis atstāt Vācijas izlasi un vairs nepārstāvēt to starptautiskajā arenā.

„Vislielākā problēma man pēdējos mēnešos bijusi DFB un tieši DFB prezidenta Reinhārda Grindela attieksme,” raksta Ezils pēc savu iebildumu izteikšanas pret medijiem, sponsoriem un līdzjutējiem. „Pēc manas tikšanās ar Erdoanu izlases treneris Joakims Lēvs man lika saīsināt brīvdienas, doties uz Berlīni un kopīgā paziņojumā visu nogludināt. Kamēr es centos Grindelam paskaidrot savu izcelsmi, vēsturi un iemeslus, kas mani mudināja uz šādas fotogrāfijas publicēšanu, viņš bija vairāk ieinteresēts runāt par saviem politiskajiem uzskatiem. Lai arī viņa izturēšanās bija patronizējoša, mēs piekritām, ka labākais tobrīd ir koncentrēties futbola un Pasaules kausam.”

„Pirms Pasaules kausa es tikos arī ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru,” turpina Ezils. „Atšķirībā no Grindela, viņš bija profesionāls un ar interesi uzklausīja manu teikto par manu ģimeni, izcelsmi un no tā izrietošajiem lēmumiem. Atceros, ka tikšanās bija tikai starp mani, Ilkaju Gindoanu un Šteinmeieru, par ko Grindels dusmojās, jo viņam nebija iespēju uzspodrināt savas akcijas. Kopā ar prezidentu piekritu izplatīt publisku paziņojumu, cenšoties atstāt notikumu pagātnē un koncentrēties futbolam, bet Grindels bija dusmīgs, ka DFB nebija iespējas pirmajai izplatīt līdzīgu paziņojumu.”

„Kopš Pasaules kausa beigām Grindelam ticis daudz kritikas par viņa lēmumiem un rīcību turnīra laikā, un pareizi, ka tā. Nesen viņš atkal publiski izteicās, ka man vajadzētu paskaidrot savu rīcību, un es atkal tiku vainots izlases vājajos rezultātos Krievijā. Tagad es vēlos izteikties nevis tādēļ, ka Grindels man to teica, bet tāpēc, ka to pats vēlos,” raksta Ezils. „Es vairs netaisos būt grēkāzis viņa nekompetences un nespējas kārtīgi paveikt savu darbu dēļ. Zinu, ka Grindels vēlējās mani izmest no izlases pēc tikšanās ar Erdoanu, taču treneris Lēvs un Olivers Bīrhofs mani aizstāvēja.”

Grindela un viņa atbalstītāju acīs es esmu vācietis tad, kad izlase uzvar. Kad tā zaudē, tad es esmu imigrants,” turpināja Ezils. „Neskatoties uz to, ka maksāju nodokļus Vācijā, ka ziedoju Vācijas skolām un iestādēm un ka kopā ar Vāciju ieguvu Pasaules kausu, joprojām netieku pieņemts Vācijas sabiedrībā. Pret mani joprojām izturas kā pret citādu. Esmu saņēmis vairākas Vācijas futbola un cita veida balvas par integrāciju sabiedrībā, taču joprojām neesmu vācietis? Vai ir kādi kritēriji, lai būtu par vācieti, un es tos neesmu izpildījis? Mani draugi Miroslavs Kloze un Lukašs Podoļskis nekad netiek raksturoti kā Vācijas poļi, tad kāpēc mani raksturo kā Vācijas turku? Vai tas ir Turcijas dēļ? Vai tādēļ, ka esmu musulmanis? Domāju, ka šeit arī ir svarīga problēma. Kad tieku raksturots kā Vācijas turks, uzreiz tieku rakstutors kā cilvēks, kuram ģimene ir vairākās valstīs. Esmu dzimis un audzis Vācijā, kāpēc tad cilvēki nevēlas pieņemt, ka esmu vācietis?”

„Grindela viedoklis nebija izņēmums. Vācijas politiķis Berns Holchauers mani nosauca par „kazu drāzēju” manas Turcijas izcelsmes dēļ. Vācijas Teātra vadītājs Verners Stīrs man teica, lai „vācos prom uz Turciju”. Kā jau esmu teicis iepriekš, manis kritizēšana un pazemošana manas izcelsmes dēļ ir apkaunojoša lieta, un diskriminācijas izmantošanai savu politisko mērķu sasniegšanai vajadzētu nozīmēt automātisku atkāpšanos no amata šo konkrēto amatpersonu gadījumā. Viņi nav ne ar ko labāki par vienu Vācijas līdzjutēju, kurš pēc mača pret Zviedriju man teica: „Ezil, p*sies prom, tu turku mēsls, turku cūka.” Nevēlos pat pieminēt visus naida pilnos zvanus, vēstules un komentārus internetā, ko saņēmu es un mana ģimene. Tas viss pārstāv pagātnes Vāciju, kas nav atvērta jaunām kultūrām un par kuru es neesmu lepns. Esmu pārliecināts, ka daudzi lepni vācieši man piekrīt.”

„Attieksme, ko saņēmu no DFB un citiem, man laupījusi motivāciju vilkt mugurā Vācijas izlases formas kreklu. Es jūtos kā nevēlama persona un domāju, ka mani sasniegumi kopš debijas 2009. gadā ir aizmirsti. Cilvēkiem, kuri jau iepriekš rasisma dēļ diskriminējuši citas personas, būtu jāaizliedz strādāt pasaules lielākajā futbola federācijā, kurā ir vairāki spēlētāji ar citādu etnisko izcelsmi. Viņu attieksme gluži vienkārši nepārstāv spēlētājus, kurus viņiem it kā vajadzētu pārstāvēt.”

„Līdz ar to ar smagu sirdi un pēc ilgām pārdomām neseno notikumu dēļ esmu pieņēmis lēmumu vairs nespēlēt Vācijas izlasē, kamēr man būs sajūta par rasistisku izturēšanos un necieņu. Iepriekš vilku Vācijas kreklu ar lielu prieku un lepnumu, nu vairs nē. Šis man ir ļoti grūts lēmums, jo vienmēr esmu atdevis visus savus spēkus komandas biedru, treneru un Vācijas labo cilvēku labā. Taču, ja DFB augsta ranga amatpersonas pret mani izturas šādi, neciena manu izcelsmi un savtīgi cenšas izmantot mani savā politiskajā propagandā, tad vienreiz pietiek. Tas nav iemesls, kādēļ es spēlēju futbolu, un es nesēdēšu vienkārši malā, neko nedarot. Rasisms nekad nedrīkst tikt akceptēts.”


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: hulkman
, 2018-07-22 21:51, pirms 6 gadiem
Pareizie un nepareizie turki Vācijā, pareizie un nepareizie krievi Baltijā.Tas viss ir tikai tāpēc, ka kādam mūžīgi vajag garāku krāniņu, smukākas verdzenes un augstāku troni.Cilvēce nemācās no iepriekš pieredzētā.
, 2018-07-22 21:54, pirms 6 gadiem
hulkman rakstīja: Visu cieņu Ezilam par drosmi dalīties ar savu viedokli. Iesaku palasīt Ezila tvītus, lai saprastu, cik patiesi cūciski pret Ezilu izturējās kā Grindels, tā arī ''atbalstītāji'' un citas augstāk stāvošas personas.
Kāda gan drosme nepieciešama valstī, kurā IR ATĻAUTS izteikt savu viedokli? Es saprastu, ja viņš Turcijā kritizētu Erdoganu, tad tā gan būtu drosme.
, 2018-07-22 22:00, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Kāda gan drosme nepieciešama valstī, kurā IR ATĻAUTS izteikt savu viedokli? Es saprastu, ja viņš Turcijā kritizētu Erdoganu, tad tā gan būtu drosme.
Es pārfrāzēšu, nepareizi noformulēju teikumu. Cienu Ezilu par savu lēmumu. Aiziešana no Vācijas izlases, kā jau pats minēja, bija ļoti smags lēmums. Taču viņš nesēž rokas klēpī salicis un neklusē, bet pauž savu attieksmi pret rasismu un diskrimināciju. ''Es esmu vācietis kad uzvaram, bet imigrants kad zaudējam!''
, 2018-07-22 22:04, pirms 6 gadiem
nu Turku izlasē vairs pat teorētisk viņš nevar spēlēt?
, 2018-07-22 22:06, pirms 6 gadiem
Vismaz par vienu īstu vācieti Vācijas izlasē vairāk izlasē ,iespējams būs tagad
, 2018-07-22 22:32, pirms 6 gadiem
Viņš ir brīvas valsts pilsonis un drīkst publicēt bildes ar ko vien VĒLAS. Visiem pārējiem ar patiku vai nepatiku tas ir jāpieņem. Rīdigers ir no Sjerraleones. Boatengs ganietis, Hedira tunisietis, Gindogans turks, Gomezs spānis , Emre Džans turks, Mustafi turks, Sanē senegālietis. Migrantu tai izlasē ir vairāk nekā vajag. Tas ka federācijas vadītājam ir kādi politiskie uzskati, lai viņš viņus sev vienā vietā iebāž. Lai Ezils varētu spēlēt turku izlasē, viņam turcijas līgā jānospēlē 2-3 gadi.
, 2018-07-22 22:34, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: nu Turku izlasē vairs pat teorētisk viņš nevar spēlēt?
Jēziņ, vēl kaut ko stulbāku nevarēji pajautāt?
, 2018-07-22 22:35, pirms 6 gadiem
Tā kā Ezils ir aizvadījis vismaz vienu oficiālu spēli Vācijas pieaugušo izlasē, tad viņam vairs nepastāv iespēja pārstāvēt kādu citu izlasi.
, 2018-07-22 22:35, pirms 6 gadiem
1. ''kāpēc mani raksturo kā Vācijas turku? Vai tas ir Turcijas dēļ?'' - tādēļa, ka Tu dzīvo pēc musulmaņu tradīcijām, tapēc, ka Tu runā turku valodā, tapēc,ka Tavs prezidensts ir Erdogans...
2. dzīvojot un strādājot Vācija... skaidrs, ka tur arī jāmaksā nodokļi....
3. ja reiz Tu gribi asimilēties Vācijā... pieņem kristietību... runā vācu valodā... asimilēšanās nenozīmē, ka vācijā tagad jārunā Turku valodā... ka jāpieņem islāms...
, 2018-07-22 22:39, pirms 6 gadiem
Gatis rakstīja: 1. ''kāpēc mani raksturo kā Vācijas turku? Vai tas ir Turcijas dēļ?'' - tādēļa, ka Tu dzīvo pēc musulmaņu tradīcijām, tapēc, ka Tu runā turku valodā, tapēc,ka Tavs prezidensts ir Erdogans...
2. dzīvojot un strādājot Vācija... skaidrs, ka tur arī jāmaksā nodokļi....
3. ja reiz Tu gribi asimilēties Vācijā... pieņem kristietību... runā vācu valodā... asimilēšanās nenozīmē, ka vācijā tagad jārunā Turku valodā... ka jāpieņem islāms...
Kāpēc būtu jāpieņem kristietība? Vai jebkura cita reliģija? Kas tas par absurdu.
, 2018-07-22 22:41, pirms 6 gadiem
roberts-LVA rakstīja: Tā kā Ezils ir aizvadījis vismaz vienu oficiālu spēli Vācijas pieaugušo izlasē, tad viņam vairs nepastāv iespēja pārstāvēt kādu citu izlasi.
Iestāsti to dažiem šejienes nezinīšiem, kuri pat šādas elementāras lietas nezin.
, 2018-07-22 22:41, pirms 6 gadiem
droši vien ir kādas problēmas, bet vainot Vāciju rasismā - pietiek paskatīties uz sastāvu, lai sapratu ka tās ir nepamatotas muļķības
, 2018-07-22 22:57, pirms 6 gadiem
Lai tas turks mazāk muld. Bez Vācijas viņš nebūtu nekas.
, 2018-07-22 23:06, pirms 6 gadiem
viņš pats ir rasists, pretīgi.
, 2018-07-22 23:08, pirms 6 gadiem
VapeNation rakstīja: Kāpēc būtu jāpieņem kristietība? Vai jebkura cita reliģija? Kas tas par absurdu.
Viņam jaubprobkēma asimilēties Vācijaa... dzīvo turku kopienā un gaida kad vācieši nāks un palīdzēs asimilēties...
, 2018-07-22 23:08, pirms 6 gadiem
kurā vietā viņš ir rasists?
, 2018-07-22 23:12, pirms 6 gadiem
Nemaz nezināju, ka turks ir rase. Tad jau antisemīts Erdogans ir daudz tuvāks rasista statusam nekā Erdogana pretinieki...

Erdogans stūrē uz Putina politiku un no kura baidās paša iedzīvotāji. Redzēsim, vai viņa draugs Ezils tiešām brauks uz lielisko Turciju dzīvot vai tomēr paliks pie "rasistiem" Vācijā pavadīt vecumdienas?
Slēpts komentārs: Emka953
, 2018-07-23 00:08, pirms 6 gadiem
Ko es tiko komentāros izlasīju??? Jāpieņem kristietība???

Varbūt komentāra autors uzskata, ka Latvijā arī jābūt šīs reliģijas piekritējam??? Vnk pretīgi, ka manā tēvzemē mīt tādi idioti-reliģiskie fanātiķi.
P.S. Starp citu lielais kristiet, tu tak apzinies, ka kristietība un islama ir tikai vēsturisks atvasinājums no jūdaisma?
, 2018-07-23 00:27, pirms 6 gadiem
elfs rakstīja: Ko es tiko komentāros izlasīju??? Jāpieņem kristietība???

Varbūt komentāra autors uzskata, ka Latvijā arī jābūt šīs reliģijas piekritējam??? Vnk pretīgi, ka manā tēvzemē mīt tādi idioti-reliģiskie fanātiķi.
P.S. Starp citu lielais kristiet, tu tak apzinies, ka kristietība un islama ir tikai vēsturisks atvasinājums no jūdaisma?
problēma jau tanī, ka Ozilam nesanāk asimilēties vācu sabiedrībā... ja viņš tik ļoti grib asimilēties... lai mainās viņš.. lai meklē veidus kā asimilēties... ne jau Vācijai ir jāmainās un jāpielāgojas Ozilam... turkam...
, 2018-07-23 00:38, pirms 6 gadiem
Tu vispār zini ko nozīmē vārds asimilācija?

Viņš nav etnisks vācietis. Savas saknes noliedz tikai "kārklu vācieši" jeb vnk sakot nodevēji.
Tikmēr tu apgalvo, ka viņam ir jāasimilējas vāciešos? Neciešu tādus cilvēkus, kas uzmet savas saknes!
Cita lieta ir integrācija. Vai viņš nerunā vācu valodā? Vai ir nejolāls Vācijai? Es to nezinu. Tāpat kā tu visticamāk. Bet nu viņš manuprāt ir lojālāks Vācijai nekā piemēramūsu pašu GK Koļinko, Andris...Latvijai.
, 2018-07-23 01:05, pirms 6 gadiem
Viņš minēja to politiķi ar konkrētu uzbraucienu. Bet par federācijas ševu Reinhārdu Grindelu tā arī nesniedza nevienu piemēru kādēļ viņš būtu jāvaino rasismā

Viņš saka citi taisa politiku, bet vai tad pats nesāka ar savu bilde ar Erdoganu, ka redz tas esot viņa prezidents. Vai tad pats nemet pagali klāt, jo loģisks jautājums cilvēkiem rodas, ja Erdogans ir tavs prezidents tad kapēc spēlē Vācijas izlasē nevis Turcijas
, 2018-07-23 01:08, pirms 6 gadiem
Labas ziņas, domājams, ka friču problēmas futbolā arī ir sākušās ar pārlieku aizraušanos pieaicinot visus tos semīrveidīgos un melnos, tad kāda tur vairs vācu mašīna.. tak čurkas pieradināt pie disciplīnas praktiski nav iespējams..
, 2018-07-23 01:20, pirms 6 gadiem
no vienas puses, lej kaut kādu ūdeni par citādo attieksmi, par nodokļiem un čīkst, ka pret viņu neizturoties kā pret īstu vācieti;

bet pats nosauc kaut kādu svešas valsts diktatoru par "savu prezidentu" un uzsver savu izcelsmi un vēsturi, tad ko, pie velna, viņš īsti grib?? Ja īsts vācietis, tad īsts vācietis, kāds tirsā turks viņam var būt "mans prezidents"??
, 2018-07-23 07:11, pirms 6 gadiem
Nu ļoti skaisti jau sadzejojis, bet es tā arī nesapratu, ja viņš ir pilnīgi īsts vācietis, kāpēc viņš pirmsvēlēšanu kampaņā sūkā Erdoganam?
, 2018-07-23 08:12, pirms 6 gadiem
Nubet lai tak tas turks iet uz poda. Gan jau dabūs no Erdogana kādu medāli tagad...
, 2018-07-23 08:26, pirms 6 gadiem
Džonijs Bī rakstīja: Labas ziņas, domājams, ka friču problēmas futbolā arī ir sākušās ar pārlieku aizraušanos pieaicinot visus tos semīrveidīgos un melnos, tad kāda tur vairs vācu mašīna.. tak čurkas pieradināt pie disciplīnas praktiski nav iespējams..
Protams, un tad 2014. gadā, kad uzvarēja PK, tad nebija problēmas, bet tagad izkrītot no grupas, tās ir radušās? Konstruktīvā domāšana nav tava stiprā puse.
, 2018-07-23 08:32, pirms 6 gadiem
Man jau bija tāda aizdomās ka Latvijā pilna ar stulbeniem
, 2018-07-23 09:00, pirms 6 gadiem
Viss pareizi, turks nekad nevar būt vācietis, ar to ir jārēķinās visiem imigrantiem. Ja gribi būt vācietis tad pacenties nedarīt tādas muļķības, esi lojāls valstij kurā dzīvo.
, 2018-07-23 09:08, pirms 6 gadiem
Ka vienreiz gribētos fantastiskās sportacentra sarakstes sakopēt un pārsūtīt tiesībsargājošām iestādēm, lai labi paplucina komentētāju rindas, kāds dabūs sodāmību, kādu vienkāršu pabiedēs. Izskatās, ka portāla administrācijai rūpe maza.

Par Ezilu - noteikti viens no talantīgākajiem Vācijas spēlētājiem, ļoti žēl, ka tas ir veids, kā jāatvadās no izlases.
, 2018-07-23 09:30, pirms 6 gadiem
lacis67 rakstīja: Viss pareizi, turks nekad nevar būt vācietis, ar to ir jārēķinās visiem imigrantiem. Ja gribi būt vācietis tad pacenties nedarīt tādas muļķības, esi lojāls valstij kurā dzīvo.
Jebkurā valsts izlasē tās dalībnieks, kurš dēvē svešas valsts (lai arī etniskās piederības valsts) prezidentu par SAVU prezidentu, dzenams ar s.dainu mietu. Piemērs - Dzjuba publicē foto ar Porošenko, kuru dēvē par savu prezidentu. Viņu Krievijā nolinčotu. Ezilam pietrūka smadzeņu, bet tā jau daudzu futbolistu vaina.
, 2018-07-23 10:15, pirms 6 gadiem
nu rasisms jau te vismazāk "pie vainas"... jeb ir aizgājuši jau tiktāl ka tauta jau skaitās rase?
, 2018-07-23 10:15, pirms 6 gadiem
vorkuta rakstīja: Jebkurā valsts izlasē tās dalībnieks, kurš dēvē svešas valsts (lai arī etniskās piederības valsts) prezidentu par SAVU prezidentu, dzenams ar s.dainu mietu. Piemērs - Dzjuba publicē foto ar Porošenko, kuru dēvē par savu prezidentu. Viņu Krievijā nolinčotu. Ezilam pietrūka smadzeņu, bet tā jau daudzu futbolistu vaina.
piekrītu
Sergejs Barbarezs. Foto: vijesti.ba

Bijušais kapteinis Barbarezs kļūst par Bosnijas un Hercegovinas galveno treneri

LETA--AFP. Bijušais Bosnijas un Hercegovinas vīriešu futbola izlases kapteinis Sergejs Barbarezs piektdien kļuva par valstsvienības galveno treneri.
Vācijas treneris Juliāns Nāgelsmans. Foto: Reuters/Scanpix

Nāgelsmans turpinās vadīs Vācijas vīriešu futbola izlasi līdz 2026. gadam

LETA. Vācijas vīriešu futbola izlases galvenais treneris Juliāns Nāgelsmans pagarinājis vienošanos un turpinās vadīt valstsvienību līdz 2026.gada Pasaules kausa finālturnīram, piektdien pavēstīja Vācijas Futbola federācija (DFB).
1

Klausītava | "Pa pāris kausiem" ar Elvi Stugli

"Pa pāris ksuaisem" viesos šoreiz septiņkārtējais Virslīgas čempions Elvis Stuglis. Par "Skonto" laikiem, "Spartaks", "Riga FC" un tās treneriem, RFS un citām tēmām.