Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Sieviešu "Euro": Šveice izglābjas pret Islandi, debitante Austrija atņem punktus Francijai

Sieviešu "Euro": Šveice izglābjas pret Islandi, debitante Austrija atņem punktus Francijai
Šveice atzīmē komandas kapteines Lāras Dikenmanas vārtu guvumu
Foto: EPA/Scanpix

Šovakar tika aizvadītas divas otrā apļa spēles Eiropas čempionātā futbolā sievietēm. Šveices futbolistes pirmās nonāca iedzinējos pret Islandi, taču izcīnīja uzvaru 2:1. Bet turnīra debitante Austrija pirmā izvirzījās vadībā pret Franciju, tomēr pārsvaru nespēja noturēt, komandām spēlējot neizšķirti 1:1.

Islandes un Šveices izlases līdz šodienai savā starpā bija tikušās sešas reizes, no kurām četras uzvarēja Šveice, bet vienreiz Islande. Septītā abu komandu oficiālā spēle sākās ar aizraujošu un skatāmu futbolu. Cīņas nominālā favorīte Šveice bumbu kontrolēja vairāk, taču pirmajā pusstundā spēja izpildīt tikai divus sitienus pa vārtiem. Islande meklēja iespējas pretuzbrukumos un izveidoja dažas bīstamas iespējas.

Kādā no Šveices uzbrukumiem Katrīna Āsbjernsdotīra apzaga Šveices spēlētāju un padeva zibenīgu piespēli Dagnī Brinjarsdotīrai. Centra uzbrucēja uzreiz veica filigrānu piespēli kreisajā malā spēlējošai Fandisai Fridriksdotīrai, kura pretuzbrukumā aizskrēja viens pret vienu ar Gēlu Tālmanu un sita bumbu precīzi tālajā stūrī – 1:0.

Pirmā puslaika izskaņā šveicietēm gan izdevās rezultātu izlīdzināt, kad pēc piespēles soda laukumā uzbrukumu noslēdza komandas kapteine Lāra Dikenmana – 1:1. Otro puslaiku aktīvi iesāka Islande, taču Šveice spēja gūt vēl vienus vārtus. Šoreiz pēc centrējuma bumbu ar galvu vārtos raidīja Ramona Bahmana un panāca pārsvaru – 1:2.

Šveices komandas sastāvā galvas savainojumu guva vārtsardze Tālmana, taču spēli ar apsaitētu galvu viņa varēja turpināt. Mača turpinājumā islandietes centās sasmelt izlieto ūdeni, turklāt spēles kompensācijas laiks bija iespaidīgas 11 minūtes. Šai laikā šveicietes gan trāpīja pa vārtu pārliktni, gan arī aizskrēja viens pret vienu ar Islandes vārtsardzi, turklāt dramatiskā izskaņā iespējas izlīdzināt bija arī Islandei. Rezultāts līdz ar fiinālsvilpi gan palika nemainīgs un uzvaru svinēja Šveice.

Vakara spēlē Eiropas čempionātu debitante Austrija cīnījās pret spēcīgo Francijas izlasi. Austrija līdz šim ne reizi nebija kvalificējusies nedz pasaules kausiem, nedz Eiropas čempionātiem, bet Francija trīs reizes ir piedalījusies pasaules kausā, divreiz olimpiskajās spēlēs un sešas reizes (šo ieskaitot) cīnījusies Eiropas čempionātos.

Francijas labākais sasniegums Eiropas čempionātos bijis ceturtdaļfināls 2009. un 2013. gadā. Nomināli Francija šovakar bija nepārprotama favorīte, kas spilgti apliecinājās bumbas kontroles pārsvarā. Lai arī francietes šķietami kontrolēja spēles gaitu, tomēr arī Austrija demonstrēja ļoti solīdu sniegumu.

Vienā no Austrijas uzbrukumiem franciete Gātane Tinē, atrodoties savā soda laukumā, nospēlēja pavirši aizsardzībā un palaida garām bumbu, ko uztvēra Liza Makasa. Austrijas uzbrucēja nevilcinājās un izpildīja zibenīgu un precīzu sitienu vārtu stūrī, panākot mazliet pārsteidzošu 0:1. Francietes turpināja dominēt, taču pirmajā puslaikā rezultāta izteiksme vēstīja par labu turnīra debitantēm.

Otrajā spēles nogrieznī Francijai izdevās izlīdzināt rezultātu, kad pēc precīza stūra sitiena teicamu sitienu ar galvu izpildīja komandas līdere Amadīne Anrī - 1:1. Vēlāk Anrī izspēlēja sieniņu ar komandas biedreni un veica ļoti bīstamu sitienu, bumbai pēc vārtsardzes pieskāriena atsitoties pret pārliktni. Atlikušās minūtes bija spraigas, taču spēle noslēdzās neizšķirti. Francijas spēlētājas pārdzīvoja, bet austrietes priecājās par izcīnīto punktu.

EČ futbolā dāmām, 22. jūlijs

SpēleRezultātsVārtu guvējas
Islande – Šveice1:2 (1:1)Fridriksdotīra 33' – Dikenmana 43' Bahmana 52'
Francija – Austrija1:1 (0:1)Anrī 51' – Makasa 27'

A Grupa

KomandaSU-N-ZGV-ZVP
Nīderlande22-0-02-06
Dānija21-0-11-13
Beļģija21-0-12-13
Norvēģija22-0-00-30

B grupa

KomandaSU-N-ZGV-ZVP
Zviedrija21-1-02-04
Vācija21-1-02-14
Krievija21-0-12-33
Itālija20-0-22-40

C grupa

KomandaSU-N-ZGV-ZVP
Austrija21-1-02-14
Francija21-2-02-14
Šveice21-0-12-23
Islande20-0-21-30

D grupa

KomandaSU-N-ZGV-ZVP
Anglija11-0-06-03
Spānija11-0-02-03
Portugāle10-0-10-20
Skotija10-0-10-60