Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA publiskos Garsijas ziņojumu, Pasaules kausa norises vietas netiks mainītas

Rolands Eliņš

FIFA publiskos Garsijas ziņojumu, Pasaules kausa norises vietas netiks mainītas
Zeps Blaters
Foto: AP/Scanpix

FIFA Izpildkomiteja vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu publicēt ASV izmeklētāja Maikla Garsijas ziņojumu par PK 2018 un PK 2022 rīkošanas tiesību piešķiršanu. Tas tiks publicēts pēc tam, kad Ētikas komisija beigs izskatīt lietas, kas uzsāktas pret trijiem Izpildkomitejas locekļiem, taču Zeps Blaters norādījis, ka FIFA neplāno atkārtoti izskatīt Krievijas un Kataras tiesības rīkot Pasaules kausu.

Pirms gaidāmā Klubu Pasaules kausa fināla, kurā rītvakar Marokā sacentīties Madrides "Real" un Argentīnas komandas "San Lorenzo", FIFA Izpildkomiteja tikās sapulcē, kurā viens no izskatāmajiem jautājumiem bija arī bēdīgi slavenās Pasaules kausa rīkošanas tiesību lietas un apsūdzības. Vācijas pārstāvis Teo Zvanzigers bija iesniedzis oficiālu priekšlikumu publiskot "Garsijas ziņojuma" cenzētu versiju, aizsargājot liecinieku identitātes.

Līdz šim atbildīgie FIFA pārstāvji bija nolieguši šādu iespēju, pamatojot to ar prasību pēc konfidecialitātes, taču vairāku ietekmīgu lielvalstu futbola federāciju vadītāji bija publiski pieprasījuši tā publiskošanu. Šodienas sēdē balsošana nebija nemaz nepieciešama, jo, kā apstiprināja FIFA viceprezidents Džims Boiss, pret priekšlikuma apstiprināšanu neiebilda neviens Izpildkomitejas pārstāvis.

"Ļoti patīkami redzēt, ka FIFA atbildīgās personas spēja pieņemt lēmumu bez balsošanas," medijiem izteicās Boiss. "Tas parāda, ka šobrīd organizācijā strādā cilvēki, kuri vēlas panākt uzticību sev, un jo drīzāk mēs varēsim no šīs tēmas atgriezties pie sarunām par futbolu, jo labāk."

Maikla Garsijas 430 lappušu garais ziņojums līdz šim pilnībā iepazīts vien FIFA Ētikas komisijas dziļākajos gaiteņos, kā arī nodots attiecīgajām varas iestādēm, bet plašākai publikai piedāvāts vien Ētikas komisijas sagatavots konspekts, kurš norādīja uz teju visu kandidatūru trūkumiem un iespējamajām nelikumībām, taču no konkrētiem secinājumiem Kataras un Krievijas gadījumā atturējās.

Garsija šo konspektu nosauca par kļūdainu un aizvakar protestējot atkāpās no Izmeklēšanas komisijas vadītāja amata. Viņa publisko kritiku Boiss raksturoja kā "jaunu zemāko punktu, ko savā darbībā sasniegusi FIFA". Izpildkomitejas lēmums nozīmē, ka Garsijas ziņojums tomēr tiks publicēts, un tad arī tiks iegūta plašāka skaidrība par skandālu, kādu FIFA neatminas jau labu laiciņu. Vispirms gan tiks veikti nepieciešamie priekšdarbi, lai aizsargātu ziņojumā minēto cilvēku identitātes, kā to pieprasa likums.

FIFA Izpildkomiteju atbalstīt šo priekšlikumu mudināja arī tās prezidents Zeps Blaters, taču tiek norādīts, ka ne Krievija, ne Katara savas tiesības rīkot attiecīgi 2018. un 2022. gada finālturnīrus nezaudēs.

Izmantotie resursi:
Statement from the FIFA President on the...
BBC - Homepage
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

  -1 [+] [-]

, 2014-12-19 15:37, pirms 9 gadiem
Vai autoram uzvārdu pareizrakstības vārdnīcu atņēma sadusmojies Švarzeneggers, ka Teo pēkšņi kļuvis par ZVANZIGERU?

  +4 [+] [-]

, 2014-12-19 16:38, pirms 9 gadiem
paliks nemainīgas TIKAI pgd, jo UK lobijs, rubļa svārstības, rīkotājvalstu politisko režīmu divdomīgais statuss, nākamais korupcijas skandāls kā laika jautājums: ūdens tek lēni, bet straume norāda, kā šāda līmeņa turnīriem jānotiek piemērotā reģionā un normālos apostākļos

     [+] [-]

, 2014-12-19 17:03, pirms 9 gadiem
specha rakstīja: paliks nemainīgas TIKAI pgd, jo UK lobijs, rubļa svārstības, rīkotājvalstu politisko režīmu divdomīgais statuss, nākamais korupcijas skandāls kā laika jautājums: ūdens tek lēni, bet straume norāda, kā šāda līmeņa turnīriem jānotiek piemērotā reģionā un normālos apostākļos
Koments tieši vietā!

     [+] [-]

, 2014-12-19 20:17, pirms 9 gadiem
" Tas tiks publicēts pēc tam, kad Ētikas komisija beigs izskatīt lietas, kas uzsāktas pret trijiem Izpildkomitejas locekļiem"

Diez cik ilgi šīs lietas tiks skatītas, līdz 2018. vai 2022. gadam?