Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Par Latvijas pilsoni centies kļūt Brazīlijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs

Rolands Eliņš

Par Latvijas pilsoni centies kļūt Brazīlijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs
Valters Feldmans
Foto: Netflu.com.br

LETA. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) atteikusi Latvijas pilsonības piešķiršanu Brazīlijas Futbola federācijas ģenerālsekretāram Valteram Feldmanam, kura ģimene no Latvijas uz Brazīliju bija emigrējusi 1926.gadā, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze."

Feldmans Latvijas pilsonību vēlas iegūt kopā ar abiem brālēniem, taču no PMLP visi saņēmuši atteikumu, par ko ģenerālsekretārs esot nepatīkami pārsteigts.

"Mani vecvecāki pirmskara laikā bija sabiedrībā pazīstami cilvēki, jo vectēvs bija rabīns Līvānos. Gan mana māte, gan viņas vecāki un māsa bija Latvijas pilsoņi, un man šķita, ka nebūs nekādu grūtību gan man, gan abiem brālēniem kļūt par Latvijas pilsoņiem. Nepieciešamos dokumentus pārvaldei Rīgā nosūtījām pirms vairākiem gadiem, taču saņēmām atteikumu, jo anketā, kas bija jāaizpilda, norādījām, ka esam ebreji, nevis latvieši. Taču mans brālēns, kurš uzņēmās šo jautājumu risināt, nav nolaidis rokas un mēģinās vēlreiz,'' pastāstīja Feldmans un uz jautājumu, kāpēc viņi vēlas iegūt Latvijas pilsonību, atbildēja, ka, pildot ģenerālsekretāra amatu, kurš viņam uzticēts jau trešo gadu, nereti jāapmeklē Eiropas Savienības valstis un Latvijas pilsoņa pase atvieglotu ceļošanu.

Viņš pastāstīja, ka mātei bijuši tikai divi, bet viņas māsai četri gadi, kad viņas kopā ar savu ģimenei ieradušās Sanpaulu. Feldmana tēvs, pirms atbraucis uz Brazīliju, dzīvojis Polijā. Sākoties Otrajam pasaules karam, PSRS okupēja poļu Volīnijas daļu, tagad tā ir Ukrainas teritorija, un Feldmanam vairs nav nekādas saiknes ar Poliju, kas viņam varētu pavērt vārtus uz Eiropas Savienību. Ģenerālsekretārs ilgus gadus ir darbojies politikā - gan Brazīlijas lielākās pilsētas Sanpaulu pašvaldībā, gan arī Brazīlijas parlamentā, kur 12 gadus bijis priekšsēdētājs. Viņš sacīja, ka pēc profesijas esot iekšķīgo slimību ārsts un uzrakstījis grāmatu par imunoloģiju.

"Brazīlijā dzīvo dažādu tautību pārstāvji un zinu, ka nav nekādu problēmu saņemt pilsonību tajā valstī, kur cilvēks dzimis vai no kurienes iebraukuši viņa vistuvākie radinieki. Šie cilvēki man stāstījuši, ka Portugālē, Itālijā, Francijā un Vācijā pilsonības iegūšanas process ritējis bez sarežģījumiem. Es saprotu, ka manam tēvam, kurš jau miris, nebūtu iespējams saņemt Polijas pilsonību, bet es nesaprotu problēmu Latvijā," sacīja Feldmans.

Personas, kas vēlas iegūt Latvijas pilsonību, vēršas pie Latvijas Goda konsules Sanpaulu štatā Dainas Gūtmanis, lai saņemtu visu nepieciešamo informāciju, kādi dokumenti ir jānosūta Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

"Ne jau tikai Feldmans vien, bet arī citi cilvēki Brazīlijā, kuri nekad nav piedalījušies latviešu sabiedrībā, ir atklājuši, ka viņi var kļūt par dubultpilsoņiem, saņemot Latvijas pilsonību, jo kāds tuvinieks kādreiz bijis pilsonis. Bet viņiem jau neko vairāk nevajag kā vien Latvijas pasi ceļošanai bez vīzas pa Eiropas valstīm. Un tad pēkšņi uzplaukst liela mīlestība pret Latviju," stāsta Gūtmanis.

Tomēr viņa piebilst, ka atteikumu gadījumos PMLP tekstam vajadzētu būt uzrakstītiem saprotamā latviešu valodā, jo atsūtītajā vēstulē parasti norādīts, ka, ņemot tāda un tāda likuma tādu vai citādu pantu vai panta apakšpunktus un tā tālāk, minētais lēmums pieņemts. "Šiem cilvēkam nav ne vismazākā priekšstata par kādiem normatīvajiem aktiem ir runa, pilsonība ir atteikta, un cilvēks nesaprot, kāds ir šī atteikuma iemesls," piebilst Gūtmanis.

PMLP sabiedrisko attiecību speciāliste Samanta Krieva paskaidroja, ja persona vēlas reģistrēties kā Latvijas pilsonis saskaņā ar Pilsonības likuma 8.1 pantu kā Latvijas trimdinieku pēcnācējs, ir jākonstatē visi tajā ietvertie nosacījumi. Personas priekštecim vispirms ir jābūt nevis vienkārši kaut kādā periodā Latvijas pilsonim, bet Latvijas pilsonim 1940. gada 17. jūnijā. Turklāt, kā noteikts Pilsonības likumā, bija jāpamet Latvija likumā minēto iemeslu dēļ laika posmā no 1940. gada 17. jūnija līdz 1990. gada 4. maijam. Ja persona pametusi Latviju 1926. gadā, tad tas neatbilst likuma nosacījumam un līdz ar to arī pēcnācējiem nav tiesību uz pilsonību.

Izmantotie resursi:
LETA

  +5 [+] [-]

, 2018-07-19 09:30, pirms 6 gadiem
tomēr nevis patriotiskas jūtas, bet gan merkantilas intereses, proti, vieglāk ceļot ES

  +5 [+] [-]

, 2018-07-19 09:37, pirms 6 gadiem
Ļoti pareizi, ka atteica.

  +4 [+] [-]

, 2018-07-19 09:38, pirms 6 gadiem
Pēkšņi pamodies un sapratis ka grib būt Latvijas pilsonis, smieklīgi kur ta viņš bija visu iepriekšējo dzīvi?

 +10 [+] [-]

, 2018-07-19 09:50, pirms 6 gadiem
Varbūt jāmēģina iegūt Izraēlas pilsonību?

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 09:57, pirms 6 gadiem
hmm, nu pēc šādas shēmas, domāju, daudzi latvieši varētu dabūt vairāku valstu pilsonības. es, piemēram, varētu uzreiz dabūt gan Vācijas, gan Krievijas pilsonību, kā arī, ja pacenstos, varbūt pat Zviedrijas.

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 10:17, pirms 6 gadiem
Latvijā pilsonību bez problēmām piešķir tikai par īpašiem nopelniem sportā, jāatzīst gan ka bieži ar skatu uz nākotni un tie noplni tā ar nekad nepienāk Nu piemēram tas Liepājas kadrs, kurš vēl vismaz 15 gdus spēlēs izlasē jeb tagad "vilkos" un liks mūsu mazās valsts vārdam izskanēt visā pasaulē!

  +2 [+] [-]

, 2018-07-19 10:22, pirms 6 gadiem
Ļoti labi, ka atteica. Pamatojums no likuma viedokļa arī ok - sanāk, ka 1926.gadā, kad Latvijā viss plauka un attīstījās, ir notinušies, no Latvijas atteicās, tad par ko viņam un kaut kādiem tur vēl brālēniem dot Latvijas pilsonību?

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 10:58, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Varbūt jāmēģina iegūt Izraēlas pilsonību?
Bet ar Izraēlas pasi taču nevarēs brīvi ceļot pa Eiropu!

  +3 [+] [-]

, 2018-07-19 11:01, pirms 6 gadiem
Ko var gribēt no žīdiņa, shēmo un shēmo, labi, ka pasūtīja tālāk, mums te pašiem savu līkdeguņu pāri galvai..

  +5 [+] [-]

, 2018-07-19 11:24, pirms 6 gadiem
1. žīds, kas žīds... kur problēma... lai nopērk dzīvokli uz 250k un būs uzturēšanās atļauja ar Šengenas vīzu...
2. lai paņem līdzi Neymar, Paulinju un citus savus "mazbērnus".. lai tie spēlē LV izlasē tad dabūs pilsonību...

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 11:40, pirms 6 gadiem
.............. rakstīja: tomēr nevis patriotiskas jūtas, bet gan merkantilas intereses, proti, vieglāk ceļot ES
Nu baigā atklāsme Esmu par 100% pārliecināts, ka visi, kas vēlas iegūt kādas citas valsts pilsonību, grib iegūt kādu materiālu vai cita veida labumu
Slēpts komentārs: janis_vaivods_5482736

  +5 [+] [-]

, 2018-07-19 12:06, pirms 6 gadiem
Nu, janis_vaivods_5482736 Latvijas pilsonība droši vien arī ka nav nekāds dārgums, bet citiem ir. Un kāpēc būtu jārūpējas par kaut kādu vecu onku no Brazīlijas, lai viņš, redziet, varētu ceļot pa Eiropu bez problēmām?!

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 12:13, pirms 6 gadiem
Katru dienu tiek iedotas pases tādiem, kas pat latviski runāt nemāk lāga!? Šim vismaz vārds, uzvārds latvisks! Nez ar ko tad tie ukraiņu sportisti ir labāki!??!!
Lidostās regulāri, letiņa pase-bet divzilbju vārdu nevar salikt kopā!? Šim pase tad pienācās tik pat ļoti, kā daudziem mūsu futbolistiem un hokejistiem, dažam labam basketbolistam ar!!!

     [+] [-]

, 2018-07-19 12:14, pirms 6 gadiem
mr. Tin rakstīja: hmm, nu pēc šādas shēmas, domāju, daudzi latvieši varētu dabūt vairāku valstu pilsonības. es, piemēram, varētu uzreiz dabūt gan Vācijas, gan Krievijas pilsonību, kā arī, ja pacenstos, varbūt pat Zviedrijas.
Vecvecāki pamanījās no trim valstīm būt?! Izlasi rakstu, mr shēma!

     [+] [-]

, 2018-07-19 12:15, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Latvijā pilsonību bez problēmām piešķir tikai par īpašiem nopelniem sportā, jāatzīst gan ka bieži ar skatu uz nākotni un tie noplni tā ar nekad nepienāk Nu piemēram tas Liepājas kadrs, kurš vēl vismaz 15 gdus spēlēs izlasē jeb tagad "vilkos" un liks mūsu mazās valsts vārdam izskanēt visā pasaulē!
1,5 gadus ir maksimums, ko kāds viņu aicinās uz izlasi!

  -4 [+] [-]

, 2018-07-19 12:42, pirms 6 gadiem
escada rakstīja: Nu, janis_vaivods_5482736 Latvijas pilsonība droši vien arī ka nav nekāds dārgums, bet citiem ir. Un kāpēc būtu jārūpējas par kaut kādu vecu onku no Brazīlijas, lai viņš, redziet, varētu ceļot pa Eiropu bez problēmām?!
Tev žēl, ka onka ceļo ar Latvijas pasi? Man personīgi tāpēc gabals neatkritīs. Nav jau nekāds narkotiku tirgotājs vai terorists.

  +6 [+] [-]

, 2018-07-19 13:07, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Latvijā pilsonību bez problēmām piešķir tikai par īpašiem nopelniem sportā, jāatzīst gan ka bieži ar skatu uz nākotni un tie noplni tā ar nekad nepienāk
Feldmanam arī varētu piešķirt par īpašiem nopelniem, tikai lai viņš vispirms parosās un kaut ko izdara Latvijas futbola labā, teiksim, noorganizē treniņnometni, meistarklases, transfēru, pārbaudes spēli, Līvānos ierīko futbola stadionu, Brazīlijas izlases spēles apmeklē ar Latvijas līdzjutēja atribūtiku...
Slēpts komentārs: muusejie

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 14:40, pirms 6 gadiem
muusejie rakstīja: Pats ta esi ieguldījis Latvijai kaut ko vērā ņemamu? Ja ne,tad arī nepļurksti!
Kāds sakars ar mani? Es neprasu Latvijas pilsonību.

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 14:42, pirms 6 gadiem
Pareiz ir!

  +2 [+] [-]

, 2018-07-19 14:50, pirms 6 gadiem
"Hēēēj, Valter, šeit Kaspars G. no Latvijas futbola federācijas, klau, forši, ka Latvija tev iedeva pilsonību un nu vari brīvi ceļot. Es te mēģinu futbolu Latvijā padarīt par sakārtotu un mīlētu sportu, varbūt gribi palīdzēt šai zemei, kas tev palīdzēja - uztaisām kādu semināru Latvijas jaunatnes treneriem ar Brazīļu speciālistiem? Varbūt arī noorganizējam skaistus futbola svētkus ar draudzības spēli Latvija - Brazīlija? Gribēju tev tikai pateikt - prieks, ka izrādi par mums interesi, mēs labrāt sadarbotos." Un ko, lai Kaspars saka tagad?
Slēpts komentārs: janis_vaivods_5482736

  +3 [+] [-]

, 2018-07-19 15:49, pirms 6 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Un kāpēc tieši tāds punkts par 1940. gada 17. jūniju? Vai tā būtu liela aplamība ja pilsonību varētu prasīt tiešie pēcteči Latvijas pilsonim, kas izceļojis, piemēram 1935. gadā?
Ja man kāds prasītu padomu, tad es drīzāk piešķirtu LV pilsonību Valteram nekā kaut kādam Perepļotkinam.
Tā ir liela atšķirība, vai cilvēks Latviju pameta brīvprātīgi, labākas dzīves meklējumos, vai arī piespiedu kārtā, bēgot no okupācijas varas.

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 15:50, pirms 6 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Un kāpēc tieši tāds punkts par 1940. gada 17. jūniju? Vai tā būtu liela aplamība ja pilsonību varētu prasīt tiešie pēcteči Latvijas pilsonim, kas izceļojis, piemēram 1935. gadā?
Ja man kāds prasītu padomu, tad es drīzāk piešķirtu LV pilsonību Valteram nekā kaut kādam Perepļotkinam.
Ko tu tā sacepies? Feldmann ir tavs čoms , vai? Pilsonība jau nav nekāda dāvana, to ir jānopelna ar savu ieguldījumu.Var diskutēt cik lielu vai svarīgu, taču ar gribēšanu ir par maz.It īpaši, ja visu mūžu ir bijis nospļauties par savu ''latvietību''.

  +2 [+] [-]

, 2018-07-19 15:52, pirms 6 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Un kāpēc tieši tāds punkts par 1940. gada 17. jūniju? Vai tā būtu liela aplamība ja pilsonību varētu prasīt tiešie pēcteči Latvijas pilsonim, kas izceļojis, piemēram 1935. gadā?
Ja man kāds prasītu padomu, tad es drīzāk piešķirtu LV pilsonību Valteram nekā kaut kādam Perepļotkinam.
un kā tu pēkšņi no troļla kļuvi par latvieti Jāni?

  -2 [+] [-]

, 2018-07-19 16:16, pirms 6 gadiem
otins rakstīja: Tā ir liela atšķirība, vai cilvēks Latviju pameta brīvprātīgi, labākas dzīves meklējumos, vai arī piespiedu kārtā, bēgot no okupācijas varas.
Tā nav nekāda atšķirība jo izceļošanas iemeslus ne vienmēr varēs pierādīt. Varbūt kāds, paredzot okupāciju, aizbēga jau pirms 1940. gada 17. jūnija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2018-07-19 18:32, pirms 6 gadiem
muusejie rakstīja: Pats ta esi ieguldījis Latvijai kaut ko vērā ņemamu? Ja ne,tad arī nepļurksti!
Es esmu, tādēļ lieku tev aizvērties, bet citiem atvēlu runāt

Njaa.. man kā nabaga vientiesītim patriotam bija nepatīkama ziņa pa dienu pa rādio..
A, izrādās, ka tam Šengenu savaidzējies.. maitasgabals

  +1 [+] [-]

, 2018-07-19 18:55, pirms 6 gadiem
viņš vispār valodu zin? vai elementāri himnu? un ko ta brālēniem pilsonību?

     [+] [-]

, 2018-07-19 23:47, pirms 6 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Tā nav nekāda atšķirība jo izceļošanas iemeslus ne vienmēr varēs pierādīt. Varbūt kāds, paredzot okupāciju, aizbēga jau pirms 1940. gada 17. jūnija
nav runa, vai aizbēga vai neaizbēga, bet vai bija LR pilsonis 1940. g. 17. jūnijā, diena kad Staļina impērija okupēja Latviju. Man rados bija
vīrs, kuri neaizbēga nekur, bet 1941. g. janvārī devās uz Somiju kā brīvprātīgais karot suomi spēkos pret mongoļiem. un viņš 17.06.1940. nebija Latvijā, taču viņš nebija atteicies no LR pilsonības, atšķirībā no šī žīda mātes.