Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Mežeckis: "Kataras PK2022 ir kļūda, un tās sekas neņemos prognozēt"

Rolands Eliņš

Mežeckis: "Kataras PK2022 ir kļūda, un tās sekas neņemos prognozēt"
Jānis Mežeckis
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis portālam Sportacentrs.com norādījis, ka ir ļoti grūti prognozēt iespējamās sekas Kataras 2022. gada Pasaules kausa finālturnīra lietā, un neizslēdza iespēju, ka UEFA varētu spert ļoti krasus soļus, protestējot pret FIFA iespējamo korupcijas piesegšanu. Ārzemju mediji savukārt savā rīcībā ieguvuši un publiskojuši fragmentus no "Garsijas ziņojuma", kurus FIFA Ētikas komisija savā lēmumā, attaisnojot Kataru, ignorējusi.

„Es domāju, ka atļaut organizēt 2022. gada PK finālturnīru Katarā ir kļūda,” norāda Jānis Mežeckis. „Tas gan ir tikai mans viedoklis. Skaidrs, ka jāievēro rotācijas princips un Pasaules kausiem jānotiek dažādos kontinentos, taču nu šajā gadījumā... Tik mazā, lai arī bagātā valstī, es, godīgi sakot, nemaz nevaru iztēloties, kā tur var noorganizēt šāda līmeņa turnīru.”

„Pirmkārt, karstums. Mēs tur spēlējām pagājušajā gadā (24. maijā, 1:3 pret Kataras izlasi – aut.p.), un jā, spēlētājiem un skatītājiem tribīnēs jau apstākļi nebūs tik traki, gaisa kondicionieri visur darbosies, taču kas notiks ārpus stadioniem, ko darīs tie līdzjutēji, kas paliks ārpusē? Visādi brīnumi jau pasaulē notiek, bet nu nezinu,” skeptisks ir Mežeckis. „Tas ir tāpat kā uzbūvēt Rīgā 12 stadionus. Kur gan tāda izmēra teritorijā lai miljoniem līdzjutēju paliek? Par karstumu vēl paturpinot – izskanēja tāda doma, ka pārcelt spēles uz janvāri, bet nu nezinu, kā to varētu saskaņot ar Eiropas vadošajām līgām.”

LFF ģenerālsekretārs ne tuvu nav vienīgais, kurš uzskata, ka Kataras investīcijas vismaz šobrīd vēl nav pelnījušas četrgades svarīgākā sporta notikuma uzņemšanu. Galvenā problēma jau vairākus gadus gan ir pavisam cita, proti, sabiedrības un mediju atklātās aizdomās par korupciju FIFA balsojumā. Tās izvērtās tik plašas, ka arī FIFA nespēja tās ignorēt, un tika uzsākta iekšējā izmeklēšana, kura oficiāli noslēdzās pirms piecām dienām, taču īstais skandāls tikai sācies, jo FIFA izmeklēšana "noslēgusies" praktiski ne ar ko.

„Pagaidām situācija tāda, ka Katara oficiālā balsojumā izvēlēta kā šī turnīra mājvieta, un tas nav atcelts,” turpina Mežeckis. "Cik tas bija godīgi, par to man grūti spriest, jo mēs nebalsojām, to darīja tikai FIFA Izpildkomiteja, un tas, kā viņi savas balsis izdalīja, jau ir pavisam cits jautājums."

Lielo futbola valstu protests - cik tālu gatava iet UEFA?

Mežeckis atklāja, ka šis jautājums ticis iztirzāts arī Latvijas izlases viesošanās laikā Amsterdamā, un Nīderlandes Futbola federācijas prezidents viņam pateicis, ka kopā ar Beļģijas futbola saimi esot oficiāli vērsies pie FIFA ar prasību publiskot visu izmeklētāja Maikla Garsijas ziņojumu, nevis tikai FIFA Ētikas komisijas atreferējumu, kuru pats Garsija nosaucis par pagalam kļūdainu un pārprastu. Līdzīgu prasību oficiāli pieteikusi arī CONCACAF un ASV Futbola federācija, vakar par to paziņoja arī Anglijas Futbola asociācija (FA). Mežeckis izteica pārliecību, ka līdz nākamajam UEFA kongresam jaunumi šajā sakarā būs pavisam noteikti.

Kongress gan paredzēts vien nākamā gada martā, taču atbildes uz kutelīgiem jautājumiem tiek pieprasītas jau šobrīd. Vācijas Futbola līgas prezidents Reinhards Raubals izteicis pieņēmumu, ka krīzes neatrisināšanas gadījumā UEFA varētu apsvērt iespēju izstāties no FIFA, un ko līdzīgu FA vakar ieteicis arī tās bijušais vadītājs Deivids Bernstīns: "FIFA valda totalitārs režīms, kas man atgādina PSRS laikus. Situācija Kataras lietā četru gadu laikā ir kļuvusi tikai sliktāka, un lai arī apzinos, kas tas izklausās pārgalvīgi, taču uzskatu, ka Anglijai un pārējām UEFA valstīm nepieciešams boikotēt FIFA un skaidri parādīt savu nostāju."

Mežeckis atzīst, ka viņam ir grūti komentēt šādus izteikumus, kurus turklāt nav veikušas pie varas esošas UEFA amatpersonas, taču šādu iespēju neizslēdza arī viņš: "Eiropas futbols kopā ar Dienvidameriku ir vadošais pasaulē, tiesa, tagad gan arī pārējos kontinentos futbols plaši attīstās. Katrā ziņā neuzskatu, ka mēs no UEFA un FIFA atdalīšanās varētu būt ieguvēji, taču, ja konflikts turpinās attīstīties un netiks pienācīgi risināts, tad sekas es neuzņemos prognozēt."

Bernstīns norādījis, ka lēmums piešķirt Katarai PK rīkošanas tiesības ir viens no absurdākajiem lēmumiem sporta vēsturē: "Tikpat labi varēja izvēlēties Islandi ziemā. Tādu lēmumu var pieņemt Alise Brīnumzemē, nevis FIFA. (..) UEFA ietilpst 54 valstis, un Vācija, Nīderlande, Spānija, Itālija un Francija ir ļoti ietekmīgas. FIFA nevar noorganizēt nopietni uztveramu Pasaules kausu bez tām."

Daudz kas skaidrāks varētu palikt ceturtdien, 20. novembrī, kad paredzēta Izmeklēšanas komisijas vadītāja Maikla Garsijas un Ētikas komisijas priekšsēdētāja Hansa Joahima Ekerta jeb prokurora un tiesneša tikšanās. Ekerts savu lēmumu jau pieņēmis, bet Garsija ar savu publisko kritiku tā ticamību un godīgumu samazinājis līdz minimumam. Nedaudz plašāk par radušos pretrunu uzzinājuši britu mediji, kuriem atklātas intervijas sniegušas divas sievietes, Garsijas slepenie avoti.

"Garsijas ziņojuma" aptuveni fragmenti un viņa avotu sašutums

Bonita Mersedesa, bijusī Austrālijas PK komisijas locekle, paziņojusi, ka Ekerta ziņojums ir tīrākais farss. Viņa Ekerta rīcībā nodevusi informāciju par Austrālijas finansētajiem FIFA Izpildkomitejas biedru projektiem, turklāt nauda ņemta Austrālijas jaunatnes futbola attīstības budžeta. Savukārt Faedra Almadžida, bijusī Kataras PK komisijas preses sekretāre, atzinusies, ka vairāk nekā gada garumā sniegusi intervijas un materiālus Garsijam, un "Garsijas ziņojumā" tiei visi esot iekļauti. "Es viņam iedevu visu," stāsta Almadžida. "Garsija saņēma manu telefonu, datoru, visas zibatmiņas, CD diskus, pierakstus un kalendārus, kā arī nosaucu konkrētas personas un maksājumu summas FIFA un citu valstu federāciju pārstāvjiem." Almadžida jau pirms vairākiem gadiem nebija spējīga samierināties ar sevis pārstāvētās komisijas centieniem nopirkt Pasaules kausu un sniegusi publiskas apsūdzības, taču vēlāk tās atsaukusi. Kā viņa pati pirms pāris dienām stāstīja "Daily Mail", tad atsaukums sekojis Kataras augsta ranga amatpersonas draudu dēļ un pretējā gadījumā esot solīts izputināt gan Almadžidu, gan viņas ģimeni.

Šo draudu pierādījums (audio ieraksts) bijis arī Garsijas rīcībā, un grūti iztēloties, kā viņš to būtu aizmirsis iekļaut savā ziņojumā, taču Ekerta lēmumā Almadžidas liecība un sniegtie materiāli tiek noraidīti kā neuzticami, jo viņa jau iepriekš atteikusies no saviem vārdiem un sevi kompromitējusi. Pretruna parādās arī Ekerta rīcībā - viņš konfidencialitātes un iesaistīto personu privātuma vārdā izslēdz iespēju publicēt visu "Garsijas ziņojumu" (FIFA šai nostādnei paudusi piekrišanu), kuru šobrīd pilnībā redzējuši tikai četri cilvēki, taču savā lēmumā abas iepriekš minētās sievietes raksturojis tik tieši, ka medijiem (un ne tikai) nebija nekādu problēmu jau nākamajā dienā viņas atrast un uzrunāt. Mersedesa to raksturo kā netiešu FIFA vēstījumu pārējiem ziņotājiem, sak, mēs atalgojam klusētājus un sodām runātājus.

Ekerts savā lēmumā arī kā pilnīgi normālus uztvēris Krievijas PK 2018 pārstāvju skaidrojumus. Viņi Garsijam nav snieguši pieprasītos materiālus tādēļ, ka visus vecos datorus jau izsvieduši ārā un dokumenti nav saglabājušies. Krievijas Futbola federācija, kura acīmredzot maina visu savu komisiju un to pārstāvju datorus ik pēc diviem gadiem, starp citu, šobrīd nevar atļauties samaksāt algu izlases galvenajam trenerim Fābio Kapello un palikusi parādā jau par vairākiem mēnešiem. Tas gan vēl nav bezkaunības kalngals, jāatceras taču, ka Ukrainā vēl tagad skraida zaļie cilvēciņi droši vien no Marsa.

Mežeckim bija grūti prognozēt, vai FIFA uzņemsies pilnībā publicēt "Garsijas ziņojumu", tāpat arī šobrīd ikvienam ir grūti prognozēt, vai 2022. gada PK tiešām notiks Katarā, un ja jā, tad vasarā vai ziemā? Futbola līdzjutēji nez vai būs priecīgi abos gadījumos, turklāt atsevišķi mediji ziņo arī par varas iestāžu, ieskaitot FIB, interesi par Kataras naudas plūsmām futbolā, kas jau var beigties pavisam bēdīgi.

Kataras PK 2022 – draudošās katastrofas attīstība

LaiksNotikums
10.2010.Britu medijs „Mail on Sunday” ar anonīma avota citātu norāda uz Kataras kandidatūras radītu shēmu un jau iepriekš garantētu uzvaru.
11.2010.Katara iegūst tiesības rīkot PK 2022.
02.2011.Zeps Blaters: ”Katara un Spānija-Portugāle noslēdza nerakstītu līgumu – Katara balso par Spāniju-Portugāli 2018.g. PK sakarā un otrādi.” Šāda vienošanās skaidri un gaiši ir pret FIFA likumiem. Vēlāk FIFA šo vienošanos ignorē un sankcijas neseko.
05.2011.No Kataras PK2022 komisijas atlaistā preses sekretāre Faedra Almadžida izvirza publiskas un neoficiālas apsūdzības diviem bijušajiem FIFA Izpildkomitejas locekļiem korupcijā. Viņi un apsūdzētā Kataras delegācija to kategoriski noliedz.
07.2011.Almadžida atsauc savas apsūdzības un atsakās no saviem vārdiem. „Es baidījos par savu drošību. Augsta ranga Kataras amatpersona draudēja man un maniem bērniem ar izputināšanu. Es biju viena pret viņiem visiem!” pirms divām dienām „Daily Mail” atklāja Almadžida.
07.2012.Skandāls turpina vērsties plašumā. FIFA nolemj sākt iekšējo izmeklēšanu un 19 mēnešus pēc balsojuma par Izmeklēšanas komisijas vadītāju nozīmē ASV juristu Maiklu Garsiju. Publiski tiek solīta visu FIFA gaiteņu un slēpto skapju atvēršana viņa priekšā.
03.2014.Neoficiāli tiek ziņots par FIB uzsāktu izmeklēšanu korupcijā. Apsūdzētais - Kataras Futbola federācijas pārstāvis Mohameds bim Hammans.
07.2014.Garsija iesniedz ziņojumu 350 lappušu apjomā FIFA Ētikas komisijā.
11.2014.Ētikas komisijas vadītājs Hanss Joahims Ekerts publisko lēmumu 42 lappušu apjomā. Nekādi likumpārkāpumi Kataras PK2022 un Krievijas PK2018 kandidatūrās nav atrasti. Garsija publiski paziņo par savu pārsteigumu un vēršas FIFA Apelāciju komisijā: „Ekerta ziņojums satur vairākus kļūdaini interpretētus un nepilnīgus faktus un secinājumus.”
13.-18.11.2014.Vairāku ietekmīgu futbola federāciju prezidenti publiski kritizē FIFA nespēju risināt problēmu. Tiek oficiāli pieprasīta pilna „Garsijas ziņojuma” publicēšana. Vācijas un Anglijas futbola gaiteņos izskan aicinājumi boikotēt FIFA un izstāties no tās.
20.11.2014.Plānota Garsijas un Ekerta tikšanās.

Izmantotie resursi:
FIFA whistleblowers break their silence: If you...
BBC Sport - World Cup: Former FA chief David...
BBC Sport - Greg Dyke: FA demands full report...
https://uk.eurosport.yahoo.com/news...

  +2 [+] [-]

, 2014-11-18 11:43, pirms 9 gadiem
Vai tu pats Mežecki neesi kļūda???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2014-11-18 11:50, pirms 9 gadiem
kad būs KK memuāri par LFF?
Slēpts komentārs: Poish

  -2 [+] [-]

, 2014-11-18 11:59, pirms 9 gadiem
united for fair play
Slēpts komentārs: Rodriguez 2

  +6 [+] [-]

, 2014-11-18 12:01, pirms 9 gadiem
Šoreiz Mežecka kungam piekrītu!
Slēpts komentārs: Krišjānis Kļaviņš

 +14 [+] [-]

, 2014-11-18 12:18, pirms 9 gadiem
Aguero#16 rakstīja: Es zinu valsti, kurai čista nekad nebūs naudas, lai noorganizētu PK. Man to nosaukt?
Es zinu vismaz 150, ja ne 180 valstis, kas to nekad nevarētu izdarīt...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-11-18 12:49, pirms 9 gadiem
Poish rakstīja: Ja kāds prasītu atlētu viedokli, tad viņi drīzāk izvēlētos Kataru. Savādāk būs kā Sočos, atlētiem jādzīvo vakar krāsotās istabās, viss nesakārtots, nepārdomāts, apkalpojošais personāls angliski nerunā.
muļķības, atlēti negrib 45 grādos ar dvieli galvā spēlēt futbolu valstī, kur sievas pat nedrīkst spēli apmeklēt.

  +9 [+] [-]

, 2014-11-18 12:52, pirms 9 gadiem
Poish rakstīja: PK fašistiskajā krievijā arī ir kļūda! Atkal būs visādi brīnumi jāredz, kā radiatori pie griestiem un blakus esoši podi! Turklāt šobrīd nav skaidrs, vai krievijai vispār pietiks naudas un prāta ko tik varenu noorganizēt!
Totalitārās valstīs šādi pasākumi tiek labi noorganizēti, ja vajadzēs, krievi iztērēs uzkrāto rezerves fondu, tas ir valstij svarīgs PR.
Lai cik nabadzīga bija cccp, 80-tajā priekš OS nauda atradās, jeņķi gan smējās, lai izputinātu viņus galīgi, jāiedod krieviem vēl kādu olimpiādi noorganizēt, jo padomijas budžetam tas pasākums esot bijis ļoti smags slogs.

  +4 [+] [-]

, 2014-11-18 12:59, pirms 9 gadiem
Agris 77 rakstīja: Totalitārās valstīs šādi pasākumi tiek labi noorganizēti, ja vajadzēs, krievi iztērēs uzkrāto rezerves fondu, tas ir valstij svarīgs PR.
Lai cik nabadzīga bija cccp, 80-tajā priekš OS nauda atradās, jeņķi gan smējās, lai izputinātu viņus galīgi, jāiedod krieviem vēl kādu olimpiādi noorganizēt, jo padomijas budžetam tas pasākums esot bijis ļoti smags slogs.
Baigi švaka plānošana, ja uzreiz pēc dārgāko spēļu vēsturē viss PR noskalots podā Ukrainā uz kādiem 20 gadiem.

  +5 [+] [-]

, 2014-11-18 13:03, pirms 9 gadiem
Paraleela_linija rakstīja: Baigi švaka plānošana, ja uzreiz pēc dārgāko spēļu vēsturē viss PR noskalots podā Ukrainā uz kādiem 20 gadiem.
Tas gan, precīzi, labi noorganizētās spēles pat jau aizmirsušās, velti iztērēta nauda.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-18 13:42, pirms 9 gadiem
Spriedzes filmu uz šī pamata varētu uzņemt. Nu grūti iztēloties PK tur

  -1 [+] [-]

, 2014-11-18 13:45, pirms 9 gadiem
Aguero#16 rakstīja: Gan jau tik karsti kā pie mums nebūs. Viena lieta ir grādi, cita mitrums.
Neķeri tēmu!

  -1 [+] [-]

, 2014-11-18 13:47, pirms 9 gadiem
Krišjānis Kļaviņš rakstīja: Bednij Janjanovič! Takie babki proshli mimo! A zhalko, dazhe ochen.
Re kur taisnība!

  +1 [+] [-]

, 2014-11-18 14:36, pirms 9 gadiem
kas attiecas uz Krievijas PK - CONCACAF, CONMEBOL, UEFA (izņemot Krieviju un -stānas) varētu vienoties par savu alternatīvu turnīru. Skatītos, pirktu tiesības pārraidīt, pievilinātu tūristus šāds kauss, lai jau RU2018 spēlē pusotrā - otrā līmeņa komandas.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-18 19:17, pirms 9 gadiem
Par 2018.gadu muļķīši neiet runa,Rašā viss normāli var taisīt vasarā,iet runa par pundurvalsti kur problēmas ir satilpināt 12 stadionus nu un vēl pluss karstums vasarā.

     [+] [-]

, 2014-11-19 00:46, pirms 9 gadiem
cookro rakstīja: Par 2018.gadu muļķīši neiet runa,Rašā viss normāli var taisīt vasarā,iet runa par pundurvalsti kur problēmas ir satilpināt 12 stadionus nu un vēl pluss karstums vasarā.
"Ekerts savā lēmumā arī kā pilnīgi normālus uztvēris Krievijas PK 2018 pārstāvju skaidrojumus. Viņi Garsijam nav snieguši pieprasītos materiālus tādēļ, ka visus vecos datorus jau izsvieduši ārā un dokumenti nav saglabājušies. Krievijas Futbola federācija, kura acīmredzot maina visu savu komisiju un to pārstāvju datorus ik pēc diviem gadiem, starp citu, šobrīd nevar atļauties samaksāt algu izlases galvenajam trenerim Fābio Kapello un palikusi parādā jau par vairākiem mēnešiem. Tas gan vēl nav bezkaunības kalngals, jāatceras taču, ka Ukrainā vēl tagad skraida zaļie cilvēciņi droši vien no Marsa."

  +1 [+] [-]

, 2014-11-19 00:51, pirms 9 gadiem
Krieviem meli lien pa ausīm ārā, bet dvēselītes mēģina turēt baltas. Smieklīgi un nožēlojami vienkārši. Bet nu, kā saka, nav jau pirmā reize un nekas jauns, tas no viņu puses sāk kļūt par standartu.

Kas attiecas uz Kataru, tad mēs vienkārši redzam FIFA mantkārīgo dabu. Tai vietā, lai uzrīkotu turnīru normālos apstākļos, FIFA ir gatava mainīt čempionātu laikus, formātus un visu pārējo, kas neapšaubāmi ir milzīgs čakars, - galvenais, lai tikai naudiņa ieripo ķešā.

     [+] [-]

, 2014-11-19 07:05, pirms 9 gadiem
MONEY MONEY MONEY

     [+] [-]

, 2014-11-19 13:58, pirms 9 gadiem
Poish rakstīja: PK fašistiskajā krievijā arī ir kļūda! Atkal būs visādi brīnumi jāredz, kā radiatori pie griestiem un blakus esoši podi! Turklāt šobrīd nav skaidrs, vai krievijai vispār pietiks naudas un prāta ko tik varenu noorganizēt!
Pilnīgi pareizi, naudu jau Krievija sagrabinās, tauta lai badojas, ja tik var izrādīties. bet agresorvalstij Krievijai nevajadzētu atļaut rīkot čempionātu, kuru viņi prasti nopirka, tāpat kā Soču olimpiādi.