Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

IFAB spriedīs par nozīmīgām pārmaiņām futbola spēles ritējumā

Rolands Eliņš

IFAB spriedīs par nozīmīgām pārmaiņām futbola spēles ritējumā
FIFA prezidents Džanni Infantino
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā futbola asociāciju valde (IFAB), kas ir atbildīga par izmaiņām futbola noteikumos, izskatīs priekšlikumu, kas paredz futbola spēles noteikto ilgumu saīsināt no 45 līdz 30 minūtēm puslaikā, taču reizē arī ieviest stingro laika uzskaites sistēmu, proti, brīžos, kad bumba nav spēlē, mača pulkstenis tiktu apturēts.

Priekšlikums par 2x30 minūšu spēles formātu veikts viena iemesla dēļ – lai mazinātu spēlētāju motivāciju vilcināt spēles laiku, ko priekšlikuma autori nodēvējuši par vienu no futbola spēles šobrīd lielākajām negācijām. IFAB pārstāvji norādījuši, ka vidējā futbola mačā aktīva spēle tik un tā notiek tikai apmēram stundu no 90 spēles minūtēm, līdz ar to pašos spēles principos būtiskas izmaiņas nenotiktu, jo spēles ilgums paliktu apmēram tāds pats.

Taču IFAB uzskata, ka spēles laika apturēšana brīžos, kad bumba nav spēlē, palīdzētu apkarot spēles laika apzinātu vilcināšanu. Reizē ar šo piedāvājumu IFAB gatavojas izskatīt arī rīkojumus tiesnešiem, proti, aicināt viņus stingrāk pieskatīt, lai vārtsargi izspēlē bumbu atļautajās sešās sekundēs, kā arī lai cenšas veikt precīzāku kompensācijas laika aprēķināšanu.

IFAB priekšlikums par stingro spēles laiku nozīmētu, ka galvenais tiesnesis aptur mača hronometru pēc noteikumu pārkāpuma, pēc vārtu guvuma, spēlētāja savainojuma dēļ, kā arī spēlētāju maiņās un tiesneša diskusiju brīžos ar spēlētājiem.

Dažas IFAB globāli vēl neapstiprinātās ieceres jau tiek pārbaudītas praksē. Šodien uzsāktajā Konfederāciju kausā Krievijā ir spēkā noteikums, ka tikai komandu kapteiņiem atļauts iesaistīties diskusijā ar galveno tiesnesi, kamēr iepriekš Eiropas U17 čempionātā jau spēkā bija mainīta pēcspēles sitienu sērijas sistēma.

Taču gaidāmās IFAB diskusijas ar to vien neaprobežosies. Plānots arī izvērtēt tādas šobrīd neatļautas lietas kā standartsituāciju izspēli pašam sev, atsitienu no vārtiem izspēli pa ripojošo bumbu, aizliegumu uzbrūkošajai komandai pēc nerealizētas pendeles censties bumbu iedabūt vārtos. Tāpat apspriedīs ieceri, ka puslaika un spēles beigu signālu tiesnesis varēs dot tikai tad, kad bumba ir ārpus spēles un ka neatļauta vārtu gūšana/nosargāšana ar roku tiks sodīta ar sarkano kartīti.

IFAB ir futbola noteikumu vēsturiskā izveidotāja un šobrīd par tiem atbildīgā organizācija. IFAB teorētiski darbojas neatkarīgi no FIFA, taču FIFA pieder 50% balsstiesību, kamēr pārējos 50% sadala Anglijas, Skotijas, Ziemeļīrijas un Velsas futbola federāciju pārstāvji.

Jāuzsver, ka teju visas augstāk minētās ieceres vēl ir tikai ieceres un priekšlikumi. IFAB nākamie soļi šajā sakarā būs ideju apspriešana un konkretizēšana, kad arī tiks lemts, kurus priekšlikumus pārbaudīt praksē un kurus nepieņemt.

Izmantotie resursi:
Football reforms: Scrapping 45-minute half to...

  -2 [+] [-]

, 2017-06-17 19:50, pirms 7 gadiem
Nu tas būtu sviests, futbols neliktos vairs tas!

  -3 [+] [-]

, 2017-06-17 20:02, pirms 7 gadiem
Lai ļauj spēlēt 120 minūtes no vietas, ar vienu pārtraukumu 2-3 min. mainoties laukuma pusēm, bumba autā, stūra sitiens - laiks apturēts kamēr bumba nav ievadīta spēlē; gatavojas soda sitieniem - laiks apturēts u.t.t.

     [+] [-]

, 2017-06-17 20:09, pirms 7 gadiem
Video atkārtojumi, maiņas papildlaikos, dzeltenās par simulēšanu, vot ko vajag futbolam, nevis šito gļuku, kas lielā mērā neko nemainīs, tik padarīs futbolu mazāk skatāmu.

  +4 [+] [-]

, 2017-06-17 20:10, pirms 7 gadiem
Principā nekas jau nemainītos, to ka ir 30 min un laiks tiek apturēts varu derēt pat nevarētu pamanīt. Taču pluss noteikti būtu tas, ka spēlētajiem vairs nebūtu jēgas vilcināt laiku, tātad vairumā gadījumu arī simulēt.

  -1 [+] [-]

, 2017-06-17 20:17, pirms 7 gadiem
Sačakarējiet vēl vairāk futbolu. Aiziet !

  +3 [+] [-]

, 2017-06-17 21:02, pirms 7 gadiem
kristsu rakstīja: Video atkārtojumi, maiņas papildlaikos, dzeltenās par simulēšanu, vot ko vajag futbolam, nevis šito gļuku, kas lielā mērā neko nemainīs, tik padarīs futbolu mazāk skatāmu.
Dzeltenās par simulēšanu ir diezgan ierasta lieta, kamēr video atkārtojumi tiek pamazām ieviesti. Nav lēts prieks.

  -2 [+] [-]

, 2017-06-17 21:11, pirms 7 gadiem
Vajag ieviest sodu par pretinieka pazemošanu un apkaunošanu. Pirmais sodāmais - Andora!!!

  +1 [+] [-]

, 2017-06-17 21:13, pirms 7 gadiem
Lielākā daļa ieceru ir ļoti labas. Gan priekš spēlētājiem, gan skatītājiem. Bet dažas gan man liekas garām. Kopumā tas ir tikai pozitīvi, kas ir ieplānots. Bet tās ir tikai manas domas.

     [+] [-]

, 2017-06-17 21:45, pirms 7 gadiem
Nu tā puslaiku saīsināšana ir galīgi garām. Var jau futbola noteikumos vis kaut ko mēģināt izmainīt, bet tas ka puslaiks ilgst 45 minūtes ir viena no futbola pašām fundamentālākajām lietām. Esmu kategoriski pret.

  +2 [+] [-]

, 2017-06-17 22:05, pirms 7 gadiem
edviins straume rakstīja: Nu tā puslaiku saīsināšana ir galīgi garām. Var jau futbola noteikumos vis kaut ko mēģināt izmainīt, bet tas ka puslaiks ilgst 45 minūtes ir viena no futbola pašām fundamentālākajām lietām. Esmu kategoriski pret.
Hokeja tīrais spēles laiks periodā ir 20 minūtes, ar pauzēm sanāk apmēram 35. Futbolam 30 tīrā laika minūtes reāli tās pašas 45 minūtes arī būs, tikai bez dročīšanas pie stūra karodziņa pieliktajā laikā. Es PAR izmaiņām.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-17 22:20, pirms 7 gadiem
domāju, ka 2x30 ir biki par maz. Atbalstītu 2x40.

     [+] [-]

, 2017-06-17 23:08, pirms 7 gadiem
aizliegumu uzbrūkošajai komandai pēc nerealizētas pendeles censties bumbu iedabūt vārtos?
kā tas saprotams?

  +1 [+] [-]

, 2017-06-17 23:09, pirms 7 gadiem
Bowijs rakstīja: Sačakarējiet vēl vairāk futbolu. Aiziet !
kāda veidā futbols tiek čakarēts tagad?

     [+] [-]

, 2017-06-17 23:48, pirms 7 gadiem
M rakstīja: Vajag ieviest sodu par pretinieka pazemošanu un apkaunošanu. Pirmais sodāmais - Andora!!!
nākamie- visi, kas Bundeslīgas tabulā virs Monchengladbahas Borussia

     [+] [-]

, 2017-06-18 03:32, pirms 7 gadiem
tas par to stingro skatīšanos uz GK lai netur bumbu ilgāk par 6 sekundēm varētu būt diezgan labs un interesants pavērsiens. Jo tagad vārtsargi ļoti bieži bumbu notur vismaz 15-20 sek un tas liekas normāli. šis noteikti pāatrinātu spēli. Bet pārējais,īpaši tā laika apturēšana un 2x30. Nu beidziet, izklausas pēc sētas mini turnīra. Apkarojiet simulēšanu ar dzeltenajām kartiņām, pat ja ir pārkāpti noteikumi, bet acīm redzemi kaut nedaudz pārspīlē neraustīties un dot dzelteno. Tad vairs nebūs cirks uz laukuma, bet tas nenotiks, jo tur fifā sēž tikai mīkstie..

     [+] [-]

, 2017-06-18 07:12, pirms 7 gadiem
Var jau apturēt to spēles laiku, bet neticu, ka 15min puslaikā komandas novilcina laiku. 5 min varētu būt vidējais laiks.
Un- tad jau laikam ir jābūt apturētam, kamēr bumba ir rokās vārtsargam,
lai nabags arī var paspēt normāli sagatavot izspēli.
40min ar laika apturēšanu varētu būt ok- ja jau tik tiešām kādam ir iekodies un tagad vajag domāt jaunus sviestus..

Bet aizmugures sakarā mans priekšlikums ir, ka katrai komandai ir neliels skaits iespēju pārliecināties par lēmuma pareizību, jo katra aizmugures situācija ir potenciāls vāru moments,-
nevis kā eksperimentā, kur tikai pēc vārtu gūšanas tika apstiprināta to pareizība (tai spēlē toreiz neieskaitīja divus golus ar šo atkārtojuma sistēmu)

Futbolā nav tādas intensitātes un ātruma kā hokejā un tādēļ futbolā 60min spēles laika ir par īsu.
un futbolisti ir radīti 2x45min- priekš kam viņiem vajag čakarēt tonusu?
Jo šīs klasiskās 2h ar kompensācijas laiku ir izcila drāma, kura nav jāmaina.

     [+] [-]

, 2017-06-18 07:13, pirms 7 gadiem
dib ili