Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA stingri rekomendē globālas izmaiņas futbolistu līgumos

Rolands Eliņš

FIFA stingri rekomendē globālas izmaiņas futbolistu līgumos
Džanni Infantīno. Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā futbola federācija izplatījusi paziņojumu, ka pēc darba pie koronavīrusa pandēmijas radīto seku novēršanas un konsultācijām ar iesaistītajām pusēm ieviesusi vairākas rekomendācijas gaidāmajai vasarai, taču pati būtība nav mainījusies - futbolistu līgumu situācija tik un tā atstāta klubu un spēlētāju ziņā.

FIFA apstiprinājusi, ka šī futbola sezona, visticamāk, beigsies pēc 30. jūnija, tāpēc FIFA atgādina, ka līgumi ar spēlētājiem, lai arī parasti tiek noslēgti līdz konkrētam datumam, tomēr ir vienošanās ar domu par sadarbību līdz sezonas beigām. Attiecīgi FIFA aicina klubus pagarināt līgumus ar spēlētājiem, kuriem līgums beidzas 30. jūnijā, līdz brīdim, kad sezona patiesībā beigsies.

Līdzīgu principu FIFA iesaka ieviest arī par sezonas sākšanos, proti, jaunajos līgumos par sākuma datumu uzskatīt nevis līgumā ierakstīto pirmo jūliju, bet gan faktisko laiku, kad sāksies sezona.

Šie FIFA ieteikumi varētu palīdzēt gadījumā, ja futbola sezona ievelkas līdz vasaras vidum vai beigām, kas pats par sevi vēl nav garantēts scenārijs. Taču jāuzsver, ka tie ir tikai ieteikumi – FIFA nav tiesību pieprasīt veikt izmaiņas līgumā, kas noslēgts starp futbolistu un klubu, līdzīgi kā FIFA nav tiesību pieprasīt futbolistam palikt klubā, ar kuru viņam beidzies līgums un ko viņš vēlas atstāt.

„FIFA stingri iesaka klubus un spēlētājus strādāt kopīgi, lai atrastu risinājumus laikā, kad futbols ir apturēts,” norādīts FIFA paziņojumā.

FIFA atzīmē, ka saprot iesaistīto pušu finansiālos apsvērumus un klubu argumentus par spēlētāju algu samazināšanu vai ieturēšanu, taču aicina līdzvērtīgi ievērot spēlētāju un klubu intereses. Ja abas puses tomēr nespēs vienoties, FIFA sola izvērtēt katru lietu atsevišķi, ievērojot vairākus kritērijus, piemēram, vai klubs patiesi centās vienoties ar spēlētājiem, vai pret spēlētājiem bijusi vienāda attieksme, vai algas samazinājums bijis proporcionāls utt.

FIFA arī atzīst, ka jaunajos apstākļos būs nepieciešama transfēru loga pārbīdīšana, taču arī šeit nekas konkrēts nav paziņots, tikai tas, ka būtu vēlams transfēra logu atvērt pēc šīs sezonas beigām un aizvērt pirms nākamās sezonas beigām.

„Nepārprotami, ka Covid-19 pandēmija ir mainījusi visu, kas notiek futbolā,” citēts FIFA prezidents Džanni Infantīno. „FIFA kopā ar saviem partneriem ir ieviesusi dažas idejas un ieteikumus, kā tikt galā ar šo situāciju. Lai arī tas neatrisinās pilnīgi visas problēmas, mēs ceram, ka tas nesīs sava veida stabilitāti tuvākajā nākotnē. Taču viena lieta ir skaidra – mūsu pirmā prioritāte ir veselība, futbols seko pēc tam.”

Izmantotie resursi:
https://www.fifa.com/who-we-are/new...