Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA tiek aicināta iejaukties Bahreinas futbolista-bēgļa aizturēšanā Taizemē

Rolands Eliņš

FIFA tiek aicināta iejaukties Bahreinas futbolista-bēgļa aizturēšanā Taizemē
Hakīms Al-Araibi tiek atvests uz tiesas noklausīšanos Bangkokā. Foto: AFP/Scanpix

Šodien Taizemē Bahreinas futbolists Hakīms Al-Araibi, kuram kopš 2017. gada ir bēgļa statuss Austrālijā, stājās tiesas priekšā, un viņam tika doti divi mēneši sagatavoties aizstāvībai lietā par izdošanu Bahreinai. Vairāki Austrālijas futbolisti un futbolistu arodbiedrība iesaistījusies cīņā par viņa neizdošanu un aicinājusi FIFA aktīvāk iesaistīties futbolista tiesību aizstāvībā.

25 gadus vecais futbolists Hakīms Al-Araibi Bahreinu atstāja 2014. gadā un pēc trim gadiem Austrālijā ieguva bēgļa statusu. Melbrunā viņš sāka spēlēt vietējā klubā „Pascoe Vale”, kas pārstāv Austrālijas Nacionālo Premjerlīgu, valsts futbola sistēmas otro līmeni, un Al-Araibi plašākas futbola sabiedrības redzeslokā, iespējams, tā arī nekad nebūtu nonācis, ja vien pirms diviem ar pusi mēnešiem Interpola izsludinātā aresta ordera dēļ nebūtu aizturēts Bangkokas lidostā pēc Bahreinas pieprasījuma. (Starp citu, baidoties no līdzīga scenārija no ASV izlidot atteicies Ņujorkas „Knicks” basketbolists Eness Kanters, kurš satraucas par Turcijas varas iestāžu „garo roku”).

Al-Araibi Bahreinu atstāja kā vadošā politiskā režīma aktīvs kritiķis, kurš savus uzskatus paudis arī ārzemju medijiem. 2014. gadā viņš, kad vairs neatradās valstī, tika notiesāts uz desmit gadiem cietumā par vandālismu, ko viņš pats noliedz. Pamatojoties uz šo Bahreinas tiesas spriedumu, Bahreinas varas iestādes pieprasa Taizemei viņa izdošanu.

Kopš novembra Al-Araibi atrodas apcietinājumā, un par notikušo asus protestus pauduši vairāki Austrālijas futbolisti, ieskaitot bijušo izlases kapteinis Kreigu Fosteru, kurš ir viens no aktīvākajiem Al-Araibi lietas aktīvistiem. Fosters ir vērsies pie FIFA, aicinot iesaistīties futbolista tiesību nodrošināšanā, un šiem aicinājumiem pievienojusies arī FIFPro, starptautiskā futbolista arodbiedrība, kuras viceprezidents ir bijušais Austrālijas futbolists Fransiss Avaritefe.

„Acīmredzami, ka šī ir politiski motivēta lieta,” ārzemju medijiem teica Fosters. „Šī ir Bahreinas atriebība par Hakīma izteikto kritiku valdības un futbola dzīves vadītāju virzienā.” Fosters ir aicinājis FIFA noteikt Taizemei sankcijas tās starptautisko maču sakarā: „Ja valsts nevar garantēt futbolistu drošību, ierodoties un atstājot valsti, lai viņi varētu piedalīties futbola spēlēs, vienalga vai runa ir par Al-Araibi vai kādu citu, tad acīmredzami, ka Taizemei starptautisku spēļu rīkošanu nevajag uzticēt.”

Al-Araibi lieta izpelnījusies plašu uzmanību, un šodienas tiesas noklausīšanos apmeklēja vairāku vēstniecību, ieskaitot ASV, Austrālijas un ES valstu, pārstāvji. Austrālijas premjerministrs Skots Morisons ir personīgi vērsies pie Taizemes valdības pārstāvjiem. Uz šodienas tiesas sēdi Al-Araibi tika atvests, saslēgts važās un basām kājām.

Tiek uzskatīts, ka šī lieta kļūs par precedentu attiecībās ar Tuvo Austrumu valstīm. Kā norādījis Fosters, „šī lieta parādīs, vai politiskajam un finansiālajam spēkam, kas nāk no Tuvo Austrumu valstīm, ir sava loma, saskaroties ar starptautisko likumu par bēgļiem.”

Jāpiemin, ka šobrīd Āzijas Futbola konfederācijas vadītājs ir Bahreinas pārstāvis Salmans bin al Kalifa, kurš pavisam nesen kopā ar FIFA prezidentu Džanni Infantīno Apvienotajos Arābu Emirātos apsveica Āzijas kausa izcīņas uzvarētājus. Savukārt 2022. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs plānots Katarā.

Izmantotie resursi:
https://edition.cnn.com/2019/02/03/...
https://www.theguardian.com/sport/2...