Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Kosova sīvā balsojumā uzņemta UEFA dalībvalstu pulkā

Kosova sīvā balsojumā uzņemta UEFA dalībvalstu pulkā
Džerdans Šačiri - viens no slavenākajiem Kosovas albāņu futbolistiem
Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā notiekošajā UEFA kongresā par jaunāko UEFA dalībnieci kļuva Kosovas Futbola federācija.

"Šis ir vēsturisks brīdis," pēc balsojuma sacīja Kosovas Futbola federācijas galva Fadils Vokrri, kurš spēlētāja karjeras laikā pārstāvējis tādus klubus kā Belgradas "Partizan" un Stambulas "Fenerbahce". "Apsolu jums, ka aizstāvēšu futbola vērtības reģionā, kuru vēl ne tik sen postīja karš. Vēlos jums pateikties mūsu darbinieku, treneru, tiesnešu, fanu un visu jauno spēlētāju vārdā, kuri jau ilgu laiku savas dzīves atdevuši futbolam."

Kongress ar nospiedošu pārsvaru lēma, ka Kosovas jautājums tiks izskatīts slēgtā balsojumā, un tajā Kosovai, lai tiktu iekļauta UEFA dalībvalstu pulkā, bija nepieciešams balsu vairākums. Par Kosovu savu balsi atdeva 28 dalībvalstis, pret bija 24, bet divas balsis bija nederīgas.

Tādējādi Kosova kļuva par UEFA 55. dalībvalsti un jaunāko kopš Gibraltāra, kas tika uzņemts 2013. gadā. Vēl pirms tam UEFA saimei pievienojās Serbija (2008. gadā), Melnkalne (2008.) un Kazahstāna (2002.). Latvija kopā ar Armēniju, Igauniju, Gruziju, Lietuvu, Slovēniju un Ukrainu tika uzņemta 1992. gadā.

Jau pēc deviņām dienām Meksikas galvaspilsētā Mehiko sāksies FIFA kongress. Ja Kosova tiks uzņemta arī FIFA biedru pulkā, tad paredzams, ka Kosova, tāpat kā Gibraltārs, drīkstēs startēt jau šoruden gaidāmajā atlases ciklā – lai arī grupu izloze jau ir veikta (abas komandas, domājams, tiks pievienotas abām grupām, kurās pašreiz ir tikai piecas izlases).

Kosovas izlase pēdējo pārbaudes spēli aizvadīja pagājušā gada 13. novembrī, kad cīnījās neizšķirti ar praktiski spēcīgākajā sastāvā spēlējošo "Euro 2016" finālturnīra dalībnieci Albāniju (2:2), Kosovas izlase spēlēja gados ļoti jaunā sastāvā, no kuriem virkne futbolistu dzimuši vai auguši ārzemēs, spēlējuši arī citu valstu jaunatnes vai pat pieaugušo (Albānijas) izlasēs un aizvadījuši vairākas spēles tādos čempionātos kā Vācijas Bundeslīga vai Anglijas Premjerlīga. Atgādinām, ka novembrī bija paredzēta arī Latvijas un Kosovas tikšanās, tomēr Kosova nespēja vienoties par Franfkurtes stadiona izmantošanu un vienošanās pēdējā brīdī tika atcelta.

Ļoti daudz Kosovas albāņu izcelsmes spēlētāju pārstāv citu valstu izlases – piemēram, tādi spēlētāji kā Džerdans Šačiri, Granits Džaka, Taulents Džaka, Loriks Cana, Adnans Januzajs un citi. Lielākā pārstāvniecība ir Albānijas un Šveices valstsvienībās, un zīmīgi, ka abas šīs federācijas balsoja pretēji – Albānija, protams, atbalstīja Kosovas iekļaušanu UEFA, toties Šveice bija pret.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-05-03 17:14, pirms 8 gadiem
Pareizs lēmums. Interesanti būtu uzzināt kuras valstis balsoja pret. 24 tomēr ir paliels skaitlis.
Slēpts komentārs: MachimoI
, 2016-05-03 18:12, pirms 8 gadiem
Nav jau viss tikai balts vai tikai melns, sava daļa taisnības un tiesību Serbijai, sava daļa -- Kosovas albāņiem. Bet liktenīga kļūda no Serbijas puses bija mēģinājums risināt etniskās nesaskaņas brutāli un vardarbīgi, nesaudzējot civiliedzīvotāju dzīvības, un pēc tam jau Kosovas atdalīšanās kļuva likumsakarīga.
, 2016-05-03 18:16, pirms 8 gadiem
P.S. Patiesībā pārsteidzoši, ka Krievijas un Serbijas kopējai frontei tomēr tik daudz (24) atbalstītāju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-05-03 18:22, pirms 8 gadiem
Pilnīgi nepareizs lēmums.Ar šito tikai dodam mūsu kaimiņiem no austrumiem brīvu vaļu.Tie ir lieli spečuki interpretēt tertoriju vai nāciju pašnoteikšanās lietās.Gaidām Krimas Novorosijas Dienvidosetijas Piedņestras Katalonijas Baskonijas uc. izlases.Stulbums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-05-03 18:44, pirms 8 gadiem
olga rakstīja: P.S. Patiesībā pārsteidzoši, ka Krievijas un Serbijas kopējai frontei tomēr tik daudz (24) atbalstītāju.
pilnīgi aplams secinājums...
pret noteikti bija visas valstis kurām pašam ir tādas "Kosovas" - Gruzija, Ukraina, Moldova, Spānija...
šajā jautājumā nav nekādas Krievijas un Serbijas kopējas frontes, bet tikai un vienīgi savas intereses...jo kādu dienu var pienākt balsošana par viņu "Kosovām"!
, 2016-05-03 18:50, pirms 8 gadiem
MachimoI rakstīja: Drīzāk jau paralēles jāvelk ar Latvijas pievienošanos UEFA 1992. gadā.
nu tu gan tagad pilnīgi nosviestoji paralēlu vilcējs
1992.gadā Latvija bija neatkarīga valsts un atzīta no savu okupantu puses Krievijas...tā bija vienkārši formalitāte! Kosovu - Serbija nav atzinusi un ANO viņa nav uzņemta.
, 2016-05-03 19:07, pirms 8 gadiem
Prussian2 rakstīja: Džerdans Šačiri, Granits Džaka, Taulents Džaka, Loriks Cana, Adnans Januzajs - viņi varēs spēlēt Kosovas izlasē jau šogad vai kā ?
Nerunaa mulkiibas - visi shie speletaji jau aizvadijushi oficialas speles citu valstu izlasees, taatad vinjiem nav tiesiibu paarstaveet Kosovu.
, 2016-05-03 22:22, pirms 8 gadiem
cookro rakstīja: Pilnīgi nepareizs lēmums.Ar šito tikai dodam mūsu kaimiņiem no austrumiem brīvu vaļu.Tie ir lieli spečuki interpretēt tertoriju vai nāciju pašnoteikšanās lietās.Gaidām Krimas Novorosijas Dienvidosetijas Piedņestras Katalonijas Baskonijas uc. izlases.Stulbums.
Tik viena problēma šeit ir Krievijas un Serbijas draudzīgās attiecības. Kādos gadījumos Krievija veicina seperātismu (Ukraina, Gruzija, Moldova), kamēr šajā viņiem būs jānostājas Serbijas pusē, tā savā ziņā diskreditējot savu politiku Ukrainā. Nekas patīkams krieviem.
, 2016-05-03 22:23, pirms 8 gadiem
bēdīgi slavenais mērglis100 rakstīja: Kurzeme gluži nē, bet var mierīgi vilkt paralēles ar Krimu, piemēram. Brutāli atņem teritoriju valstij, kurai tā pieder ( Serbija) un vēl ļauj izveidot bandītisku valsti, turklāt uzņem UEFA. Pi0ec vienkārši....
Ar brutalitāti pirmie izcēlās serbi, vai pēc tam var vainot Kosovas albāņus, ka viņi grib uzmest genocīda veicējiem?!
, 2016-05-04 01:34, pirms 8 gadiem
Serbi to sen jau bija pelnījuši. Apsveicu!
, 2016-05-06 00:21, pirms 8 gadiem
Prussian2 rakstīja: Džerdans Šačiri, Granits Džaka, Taulents Džaka, Loriks Cana, Adnans Januzajs - viņi varēs spēlēt Kosovas izlasē jau šogad vai kā ?
Nē, viņi Kosovas izlasi pārstāvēt nevarēs, jo jau citās izlasēs ir oficiālus mačus aizvadījuši. Proti, no tevis nosauktajiem Kosovas albāņiem Šveices, Albānijas un Beļģijas izlases jau ir šo spēlētāju pārstāvētas.
1

Klausītava | "Pa pāris kausiem" ar Elvi Stugli

"Pa pāris ksuaisem" viesos šoreiz septiņkārtējais Virslīgas čempions Elvis Stuglis. Par "Skonto" laikiem, "Spartaks", "Riga FC" un tās treneriem, RFS un citām tēmām.
Konstantins Vasiļjevs. Foto: Zumapress.com/Scanpix
11

Igaunijas rekordu atkārtojušais Vasiļjevs neveiklu kara izteikumu dēļ atteicies no kapteiņa apsēja

Igaunijas Futbola asociācija pavēstījusi, ka valstsvienības kapteinis Konstantins Vasiļjevs tikšanās laikā ar valdi nolēmis atteikties no apsēja un kapteiņa statusa savu neseno izteikumu dēļ.
Karlīna Miksone. Foto: LFF

Latvijas sieviešu futbola izlase EČ kvalifikācijā viesosies Moldovā

LETA. Latvijas sieviešu futbola izlase šodien Kišiņevā 2025.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra spēlē tiksies ar Moldovu.