Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Bijušais ģenerālsekretārs: "Polijai nav izredžu izkļūt no grupas. Nekādu!"

Agris Suveizda

Bijušais ģenerālsekretārs: "Polijai nav izredžu izkļūt no grupas. Nekādu!"
Zdzislavs Krencina Polijas Futbola federācijas ģenerālsekretāra amatā bija no 1999. līdz 2011. gadam. Foto: sportowefakty.pl

Latvijas futbola izlase nākamgad no marta līdz novembrim par ceļazīmi uz 2020. gada Eiropas čempionāta finālturnīru sacentīsies pret Poliju, Austriju, Izraēlu, Slovēniju un Maķedoniju. Piedāvājam iepazīties ar mūsu sāncenšu reakciju pēc veiktās izlozes.

Kopš augusta Polijas izlasi vada Ježijs Bženčeks, kurš pirms tam trenēja Plockas "Wisla". Bženčeka vadībā poļi izkrita no A līgas, taču pirmoreiz kopš 1986. gada Pasaules kausa iekļuva kvalifikācijas izlozes pirmajā grozā. "Esmu priecīgs, taču mēreni priecīgs. Grupa ir ļoti sabalansēta, tajā nav favorītu un būs ārkārtīgi daudz cīņas, sarežģītu spēļu. Gan es, gan mans asistents Radeks Gilevičs esam spēlējuši Austrijā, tāpat pazīstu viņu treneri, tādēļ austriešu pētīšana būs vieglāka. Patiesībā mēs to sākām jau vakar, jo vakariņojām kopā ar Austrijas delegāciju," televīzijā jokojot sacīja treneris.

"Vēlos vēlreiz uzsvērt, ka grupa ir līdzvērtīga, ļoti bīstama. Austrija, Izraēla, Maķedonija, Slovēnija – šīs ir komandas, kuras savā laukumā ir ļoti bīstamas," teica Bženčeks, apzināti vai neapzināti, taču piemirstot nosaukt Latviju. "Tā ka mums jābūt ļoti labi gataviem jau no paša sākuma, jābūt labā formā un vārti jāgūst jau pirmajā spēlē. Jo mūsu mērķis, protams, ir iekļūt finālturnīrā."

Lai arī Polijā izloze tika uztverta kā ļoti pozitīva, pilnīgi pretējās domās bija Zdzislavs Krencina, kurš vairāk nekā desmit gadus strādāja par Polijas Futbola federācijas ģenerālsekretāru un 2008. un 2012. gadā nesekmīgi kandidēja federācijas prezidenta vēlēšanās: "Mums nav nekādu izredžu iekļūt finālturnīrā. Nekādu! Grupa ir sarežģīta, un manā skatījumā no tās izkļūt nav iespējams. Visi joprojām ir eiforijā, taču tik līdzvērtīga grupa ir sliktākais, kas izlozē varēja notikt ar Polijas izlasi. Kāpēc? Tāpēc, ka mūsu spēlētāji galvā jau domā, ka teorētiski vājākas izlases uzvarēs tāpat vien. Dotu priekšroku grupai, kurā būtu viena stipra komanda – Anglija, Vācija [angļus poļi gan nevarēja saņemt pat teorētiski – A.S.] – un kurā visas komandas nebūtu vienāda līmeņa. Manam viedoklim nav nekāda sakara ar Bženčeku. Es viņu atbalstu, viņš ir mans labs draugs, un domāju, ka Polija kvalifikācijā spēlēs daudz labāk, nekā to darīja Nāciju līgā. Es tikai domāju, ka esam tikuši pie pretiniecēm, kuras mums radīs milzīgas problēmas. Nedodu Polijai nekādas cerības uz kvalificēšanos."

Poļu portāls sport.pl pēc izlozes vaicāja arī Latvijas izlases spēlētāja Denisa Rakela komentāru: "Grupas favorīte? Protams, ka Polija. Pirmkārt, jūs tikāt ielozēti no pirmā groza. Otrkārt, jums joprojām ir stipra komanda, kas spēlēja Eiropas un pasaules čempionātos. Manuprāt, jūs esat bīstamākie pretinieki. Par izlozi esmu ļoti priecīgs, jo Polija ir manas otrās mājas. Pirms izlozes runāju ar tēvu un sacīju viņam, ka vēlos vai nu poļus, jo pret viņiem nekad neesmu spēlējis, vai arī Grieķiju. Tāpēc esmu priecīgs. Vēl nezinu, kāda ir mūsu fanu reakcija, bet pieļauju, ka viņi sūdzēsies par izlozi, jo netikām pie grandiem. Taču man tā nevarēja būt vēl labāka. Šobrīd mūsu cerības pret Poliju gan ir ļoti mazas. Iepriekšējos mēnešos izlases treneris bija Miksu Pātelainens no Somijas, bet viņa līgums bija spēkā līdz novembrim [patiesībā arī uz decembri – A.S.], un neviens nezina, kurš vadīs izlasi. Tas tiks paziņots nākamnedēļ. Varbūt tas būs cits treneris, varbūt Pātelainens tiks pie vēl vienas iespējas. Jebkurā gadījumā mūsu komanda ir krīzē. Mums ir vairāki labi spēlētāji, taču slikti spēlējam kā komanda. Rezultāti nav iespaidīgi, tādēļ arī esam pēdējā grozā."

No otrā groza pretī saņēmām Austriju, kuru kopš janvāra vada vācietis Franko Foda: "Tā ir aizraujoša un sabalansēta grupa, taču jau pirms izlozes teicu, ka spēlēsim pret visiem, kurus mums dos pretī. Šajā grupā iespējams ir viss, un mūsdienās nevienu pretinieci nedrīkst novērtēt par zemu." Pārdomās federācijas mājaslapā dalījās arī Anglijas "Watford" aizsargs Sebastians Prēdls: "Grupa ir pieņemama, bet noteikti ne viegla – lai arī mums nebūs jāspēlē pret tādām izlasēm kā Francija, Spānija vai Anglija. Domāju, ka visas izlases ir vienāda līmeņa. Maķedonija un Latvija? Nezinu pārāk daudz par šīm valstīm, taču Maķedonijai ir daudz leģionāru labās līgās, un tā droši vien nav daudz vājāka par Bosniju un Hercegovinu. Un Latvija droši vien ir stiprākā komanda pēdējā grozā, no kura būtu varējuši dabūt daudz patīkamākus sāncenšus."

Kopš augusta Izraēlas izlasi vada austrietis Andrēass Hercogs, kurš pirmoreiz kļuva par pilntiesīgu lielās komandas treneri: "Varēja būt arī sliktāk. Polija un Austrija ir favorītes, bet mēs vēlamies turpināt savu progresu un mums ir izredzes. Spēles nebūs vieglas, un daudzām komandām savā laukumā būs izredzes uzvarēt. Izraēlas līdzjutējiem vēlos sacīt, ka tuvākajos mēnešos turpināsim progresēt, lai martā turnīru jau sāktu uz pozitīvas nots." Ilggadējais Austrijas izlases pussargs spēlētāja karjerā trīs reizes uzvarējis arī Latviju, iepriekšējā gadsimta deviņdesmitajos gados tai iesitot arī trīs vārtus, taču zaudējumā Rīgā (2:3) viņš nepiedalījās.

Slovēnija no 2000. līdz 2010. gadam spēlēja trīs no sešiem lielajiem finālturnīriem, taču jau četras reizes pēc kārtas nav spējusi kvalificēties un nule kā izkrita uz D līgu, cīņā ar Norvēģiju (13 punkti), Bulgāriju (11) un Kipru (5) paliekot bez uzvarām un sakrājot vien trīs punktus. Novembra izskaņā pie Slovēnijas izlases stūres atgriezās Matjažs Keks, kurš valstsvienību vadīja arī no 2007. līdz 2011. gadam. "Grupa ir interesanta, kas rada daudz jautājumu, bet uz pirmā acu uzmetiena tajā izceļas Polija un Austrija. Taču tajā ir arī Izraēla, kā arī Maķedonija un Latvija – pretinieces, pret kurām arī būs jāgatavojas ļoti nopietni," intervijā asociācijas mājaslapā saka Keks.

"Taču mums šajā grupā nevajadzētu bīties nevienas pretinieces, jo esmu pārliecināts, ka varam spēlēt pret jebkuru," uzskata treneris. "Tāpat esmu priecīgs, ka, atskaitot Izraēlu, nebūs tālu izbraukumu, kas varētu būt svarīgi to dažu dienu laikā, kas būs izlases rīcībā. Vēlos uzsvērt, ka Slovēnijas izlase nebūt nav tik slikta, kā daudzi domā pēc Nāciju līgas, mums ir jātic saviem spēkiem. Pret katru komandu iesim laukumā ar augstu paceltām galvām, bet vienlaikus mums būs jābūt gataviem pret visām komandām, citādi problēmas var rasties arī pret Maķedoniju un Latviju."

Mūsu grupā vienīgā izlase, kas vēl nekad nav spēlējusi kādā no lielajiem finālturnīriem, ir Maķedonija. Tās galvenais treneris ir 42 gadus vecais Igors Angelovskis, kurš pēc vairākām sezonām "Rabotnički" pie izlases stūres stājās pirms trim gadiem: "Grupa ir diezgan sabalansēta. Neslēpjam savas ambīcijas, taču cienām visas pretinieces. Nebaidāmies nevienas komandas un varam spēlēt pret visām, taču tikai tad, ja būsim vienoti, koncentrēsimies uz komandu, nevis sevi un saņemsim lielu publikas atbalstu. Vēlamies iet no spēles uz spēli un ceram, ka sasniegsim mūsu mērķi, kas ir iekļūšana Eiropas čempionātā." Maķedonija ir arī vienīgā izlase grupā, kas jau ir garantējusi dalību vismaz pārspēlēs.

Euro 2020 kvalifikācijas turnīra grupas

A grupaB grupaC grupaD grupaE grupa
AnglijaPortugāleNīderlandeŠveiceHorvātija
ČehijaUkrainaVācijaDānijaVelsa
BulgārijaSerbijaZiemeļīrijaĪrijaSlovākija
MelnkalneLietuvaIgaunijaGruzijaUngārija
KosovaLuksemburgaBaltkrievijaGibraltārsAzerbaidžāna
F grupaG grupaH grupaI grupaJ grupa
SpānijaPolijaFrancijaBeļģijaItālija
ZviedrijaAustrijaIslandeKrievijaBosnija un Herc.
NorvēģijaIzraēlaTurcijaSkotijaSomija
RumānijaSlovēnijaAlbānijaKipraGrieķija
Fēru salasMaķedonijaMoldovaKazahstānaArmēnija
MaltaLatvijaAndoraSanmarīnoLihtenšteina

Izmantotie resursi:
Selektor Kek po žrebu: "Lahko bi bilo...
Euro 2020. Jerzy Brzźczek skomentowa³ losowanie...
Македонија ги доби противниците за ЕУРО 2020 |...
El. Euro 2020. "Reprezentacja Polski nie ma...
El. Euro 2020. Deniss Rakels: Faworytem grupy...
ישראל הוגרלה עם פולין ואוסטריה במוק' היורו
https://www.oefb.at/News/Oesterreic...

  +3 [+] [-]

, 2018-12-02 17:37, pirms 5 gadiem
Varēja arī izcelt tās izlases, kuras garantējušas dalību play-off spēlēs, ja neiekļūs top 2 savās grupāš šajā kvalifikācijā.

  +2 [+] [-]

, 2018-12-02 18:05, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Varēja arī izcelt tās izlases, kuras garantējušas dalību play-off spēlēs, ja neiekļūs top 2 savās grupāš šajā kvalifikācijā.
Gribēju tieši to pašu ierakstīt.

  +1 [+] [-]

, 2018-12-02 18:28, pirms 5 gadiem
Tā morda izskatās pēc zilo kalnu martas

  +3 [+] [-]

, 2018-12-02 18:53, pirms 5 gadiem
Patīkami, ka Sebastians Prēdls izsaka uzslavas Latvijas izlasei: "... Un Latvija droši vien ir stiprākā komanda pēdējā grozā, no kura būtu varējuši dabūt daudz patīkamākus sāncenšus."

Gribētos redzēt, lai mūsējie jau no pirmās sekundes neatdod iniciatīvu pretiniekam, uzreiz pieņemot otrā numura lomu. Nezinu gan, cik tas ir reāli, ja jau pret Kazahstānu Latvijas izlasi nespēj kontrolēt bumbu.

     [+] [-]

, 2018-12-02 22:11, pirms 5 gadiem
Rakels visu pareizi pateica.