Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA turpina tīrīt savas rindas; arestēts ilggadējais CONMEBOL prezidents

Rolands Eliņš

FIFA turpina tīrīt savas rindas; arestēts ilggadējais CONMEBOL prezidents
Nikolass Leoss saņem Pasaules kausu no Zepa Blatera futbola muzeja atklāšanā Paragvajā
Foto: AP/Scanpix

FIFA paziņojusi par trīs amatpersonu diskvalificēšanu no futbola uz nenoteiktu laiku, savukārt bijušā CONMEBOL prezidenta Nikolasa Leosa lietā izsniegts aresta orderis, bet ASV mediji, atsaucoties uz avotu FIB, norāda uz Žeroma Valka, FIFA ģenerālsekretāra saistību korupcijas lietā.

Kolumbietis Enrike Sanss kļuva par CONCACAF, Dienvidamerikas futbola konfederācijas ģenerālsekretāru 2012. gadā, taču pirms nedēļas, kad Šveices tiesībsargi veica arestus FIFA kongresā, viņš nākamajā dienā personisku iemeslu dēļ paņēma bezalgas atvaļinājumu. Sanss šajā pretižajā amatā atgriezties tuvākajā laikā nevarēs, jo FIFA Ētikas komisija paziņojusi par viņa diskvalifikāciju no futbola. Tas nozīmē aizliegumu piedalīties jebkādās ar futbolu saistītās aktivitātēs. Šādu lēmumu Ētikas komisija pamato ar ASV prokuratūras sniegto informāciju par Ētikas kodeksa pārkāpumiem.

Līdzīgs liktenis sagaidījis arī divus Kongo futbola funkcionārus - vietējās federācijas viceprezidentu Žanu Gaju Blēzu Majolasu un ģenerālsekretāru Badži Mombo Vanteti. FIFA oficiāli kā iemeslu norāda Ētikas kodeksa pārkāpumus, taču plaši tiek uzskatīts, ka šīs diskvalifikācijas tieši saistītas ar neseno korupcijas skandālu.

Tikmēr ASV varas iestādes savu izmeklēšanu turpinājušas ar bijušā CONMEBOL prezidenta Nikolasa Leosa izdošanas pieprasīšanu. Leoss pirms sešām dienām, tieši pēc Cīrihē veiktajiem arestiem, bija cietis krasu veselības pasliktināšanos un atradās slimnīcā, taču vakar Paragvajas tiesa izdeva viņa aresta ordeni un 86 gadus vecajam Leosam, kurš vadīja CONMEBOL 27 gadus, piemērots mājas arests līdz brīdim, kad Paragvaja un ASV vienosies par izdošanu. Leoss tiek apsūdzēts par plaša apmēra krāpšanos, izmantojot plašsaziņas līdzekļus, kā arī par iesaistīšanos naudas pārskaitījumā, kas paredzēta nelikumīgiem mērķiem.

DĀR Futbola federācijas prezidents Denijs Džordans savukārt vakar savas valsts medijiem pārsteidzoši atklāja, ka viņa vadītā federācija savulaik patiešām netieši samaksāja CONCACAF desmit miljonus dolāru. CONCACAF tolaik vadīja viena no pašreizējā korupcijas skandāla skaļākajām figūrām Džeks Vorners, kurš DĀR atdeva savu balsi 2010. gada PK finālturnīra sarīkošanai. Džordans atzinis, ka no FIFA piešķirtajām investīcijām simts miljonu apmērā desmit miljoni patiešām tikuši novirzīti CONCACAF.

Oficiālais iemesls šādam pārskaitījumam bijusi futbola attīstības nodrošināšana Ziemeļamerikas reģionā, un Džordans uzsver, ka to nekādā gadījumā nedrīkst uzskatīt par kukuli, tiesa, neviens cits reģions 2008. gadā šāda veida investīciju nav saņēmis un nav arī sniegts pamatojums, ar ko CONCACAF būtu bijusi tik īpaša, turklāt šis maksājums ne ar vārdu nav pieminēts DĀR finanšu pārskatā 2007. un 2008. gadā. Tiek uzskatīts, ka Vornera balss tikusi nopirkta jau 2004. gadā, taču radušās problēmas ar "rēķinu nokārtošanu", līdz beidzot DĀR un Vorners vienojušies par FIFA atbalsta pārdalījumu.

Tas savukārt novedis pie daudz ASV mediju šaubām par daudz augstāka ranga FIFA amatpersonu iesaisti, proti, "New York Times", atsaucoties uz anonīmu avotu FIB vadībā, norāda, ka tiek gatavota apsūdzība pret Žeromu Valku, FIFA ģenerālsekretāru. ASV prokuratūras ziņojumā pirms nedēļas bija norādīts, ka veikta izmeklēšana pret pagaidām vārdā nenosauktu FIFA amatpersonu, kura iesaistīta desmit miljonu dolāru vērta kukuļa piešķiršanā, un "Times" avots norāda, ka tas ir tieši Valks.

Pats Valks gan noraidījis, ka būtu autorizējis vai organizējis šādu maksājumu, taču aizņemtības dēļ atsaucis savu dalību Pasaules kausa sievietēm atklāšanas ceremonijā. Valks savulaik jau tika ar skandālu atlaists no FIFA par nepatiesas informācijas sniegšanu apjomīgajā darījumā ar sponsoriem "Mastercard" un "Visa", taču oficiālas apsūdzības pret viņu izvirzītas netika, FIFA vēlāk noslēdza savus sponsorlīgumus, un Valks atgriezās FIFA kā ģenerālsekretārs.

Izmantotie resursi:
FIFA: Ordenan detención de ex presidente de la...
BBC - Homepage
Log In - The New York Times
Fédération Internationale de Football...
Danny: Yes, we paid R120m - Soccer

  +1 [+] [-]

, 2015-06-02 10:38, pirms 9 gadiem
tur viss pamatiiigi smird, jo visiem rokas ir ljoti netiiras...

  +3 [+] [-]

, 2015-06-02 11:18, pirms 9 gadiem
varu derēt, ka Krievijas presē būs atkal raksti, ka ASV mēģina sagrābt varu FIFA
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-06-02 13:19, pirms 9 gadiem
Mežeckis: "Tas nav eiropietis, tādēļ mūs tas nesatrauc".

  +1 [+] [-]

, 2015-06-02 13:59, pirms 9 gadiem
...jā, un Blats neko nezināja...KAUNS PAR mEŽECKI!!!