Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Tiesa liek FIFA uzņemt Gibraltāru dalībvalstu pulkā

Rolands Eliņš

Tiesa liek FIFA uzņemt Gibraltāru dalībvalstu pulkā
Gibraltāra izlase pārbaudes spēlē pret Latviju
Foto: Latvijas Futbola federācija

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) paziņojusi, ka apmierina Gibraltāra Futbola federācijas prasību par nepamatotu pieteikuma noraidījumu, kas liedza kļūt par FIFA dalībvalsti.

Gibraltārs 2013. gadā kļuva par UEFA dalībvalsti, kas pavēra tai ceļu uz debiju Eiropas čempionāta atlases turnīrā. Līdzīgu situāciju tika mēģināts panākt arī pasaules mērogā, taču Gibraltāra pieteikums iestāties FIFA 2014. gadā tika noraidīts. FIFA Izpildkomiteja toreiz norādīja, ka pieteikums nav pieņemts neizpildīto prasību dēļ, betGibraltāra Futbola federācija vērsās augstākajā sporta tiesā CAS ar apelāciju.

Šodienas CAS apmierinājusi Gibraltāra apelāciju un atzinusi, ka tās pieteikums noraidīts nepamatoti. Lai arī CAS pašai nav pilnvaru automātiski padarīt Gibraltāru par FIFA dalībvalsti, CAS uzdevusi FIFA parūpēties par to maksimāli ātri.

CAS paziņojumā tiek minēts, ka Gibraltārs jāuzņem dalībvalstu pulkā pat tik ātri, lai šīs federācijas izlase varētu piedalīties PK 2018 atlases ciklā. FIFA par to lems savā nākamajā sapulcē, kas notiks pēc nedēļas, savukārt galīgais apstiprinājums būs jāpieņem FIFA kongresam. Pastāv iespēja, ka kongresā tiks nolemts arī par vēl vienas citas dalībvalsts uzņemšanu, proti, Kosovas Futbola federācijas.

Ja Gibraltārs iegūs iespēju piedalīties PK 2018 atlasē, tas radīs interesantu situāciju, jo apakšgrupu izloze Eiropas zonā jau ir veikta. Visticamāk, Gibraltārs tad tiktu pievienots kādai grupai, kurā pagaidām ir piecas izlases.

Jāatgādina, ka Latvijas izlase pavisam nesen ar Gibraltāru tikās neoficiālā pārbaudes spēlē un guva uzvaru 5:0. Savukārt PK2018 atlasē Latvijas grupā kopā ir sešas izlases – vēl Portugāle, Šveice, Ungārija, Fēru salas un Andora –, līdz ar to tikšanās ar Gibraltāru atlases ciklā Latvijai nesanāks.

Gibraltārs, kas ir Lielbritānijas aizjūras teritorija un tajā dzīvo tikai 30 tūkstoši iedzīvotāju, savu pirmo atlases ciklu UEFA dalībvalsts statusā noslēdza ar desmit zaudējumiem desmit spēlēs. Gibraltārs šajos desmit mačos guva divus vārtus, taču ielaida 56, un četras reizes zaudēja ar septiņu vārtu starpību.

Izmantotie resursi:
Gibraltar: Fifa told it must reconsider...