Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2921, Did:0, useCase: 3

Šveicē sākta kārtējā izmeklēšana pret Platinī

Ints Megnis
Ints Megnis

Šveicē sākta kārtējā izmeklēšana pret Platinī
Mišels Platinī. Foto: AP/Scanpix

Šveicē sākta kārtējā izmeklēšana pret bijušo Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidentu Mišelu Platinī. Šoreiz lieta ir saistīta ar divu miljonu dolāru (1,78 miljonu eiro) maksājumu, ko viņš 2011. gadā saņēma no Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA).

Sākotnēji lieta bija izvirzīta vienīgi pret bijušo FIFA prezidentu Zepu Blateru, bet tagad Šveices prokuratūra Platinī apsūdz par līdzdalību noziedzīgi nesaimnieciskā darbībā, piesavināšanos un viltošanu.

Bijušais Francijas izlases kapteinis Platinī 2011. gada janvārī izrakstīja FIFA rēķinu, pieprasot samaksu par oficiāli nenoslēgtu papildus algu, kas viņam it kā pienākoties par darbu kā Blatera padomniekam laikā starp 1998. un 2002. gadu. Šo rēķinu FIFA apmaksāja nākamajā mēnesī.

Kopš 2015. gadā Šveices prokuratūra izvirzīja apsūdzības, pret Platinī bijušas piecas dažādas tiesas lietas un tribunāli, ieskaitot FIFA Ētikas komitejā, Sporta arbitrāžas tiesā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Gan Blaters, gan Platinī saņēma FIFA diskvalifikācijas, bet viņi noliedz, ka būtu darījuši, ko pretlikumīgu.

"Es pilnībā uzticos Šveices tiesu sistēmai. Atkal esmu viņiem pieejams un saglabāju pilnīgu mieru," paziņojumā paudis Platinī. Kaut šajā lietā viņš ir aizdomās turamais, Šveicē joprojām pret francūzi nav izvirzīta neviena apsūdzība. Zīmīgi, ka FIFA piespriestā diskvalifikācija Platinī noslēdzās oktobrī un viens no visu laiku lieliskākajiem Francijas futbolistiem drīkstētu atgriezties sportā. Pirms diviem gadiem prokuratūra Platinī pilnībā attaisnoja, tomēr pērn lietu pārņēma cits prokurors un sāka lietu skatīt no jauna. Korupcijas skandāls ir jau kopš 2014. gada.

Tāpat prokurors šomēnes pagarināja kriminālizmeklēšanas periodu pret Blateru. Viņš tiek vainots arī FIFA miljona dolāru (890 000 eiro) aizdevuma izsniegšanai Trinidadas un Tobago Futbola federācijai 2010. gadā, ko kontrolēja tā brīža FIFA viceprezidents Džeks Vorners, kurš arī pašlaik ir diskvalificēts no futbola.

Platinī bija UEFA prezidents no 2007. līdz 2015. gadam, tomēr tiek vainots korupcijas apsūdzībās, kā arī noplūduši dokumenti parādījuši viņa saikni ar ārzonas uzņēmumiem. 2018. gadā francūzis paziņoja, ka bija sarunāta 1998. gada Pasaules kausa finālturnīra izloze, kurā tika nolemts, ka Francija un Brazīlija nevarēs savā starpā tikties līdz finālam, pieņemot, ka spēcīgās izlases uzvarēs savās apakšgrupās. Tāpat viņš nopratināts arī lietā par 2022. gada Pasaules kausa rīkošanas tiesību piešķiršanu Katarai. Pastāv viedoklis, ka arī šo lēmumu ietekmēja korupcija.

Izmantotie resursi:
https://www.insidethegames.biz/arti...

  +2 [+] [-]

, 2020-06-27 17:52, pirms 4 gadiem
Kad Latvijā pienāks tādi laiki ?

     [+] [-]

, 2020-06-27 23:53, pirms 4 gadiem
strops rakstīja: Kad Latvijā pienāks tādi laiki ?
..o jā, te lielajām instancēm būtu ko darīt gadiem ilgi