Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

"Ventspils" vienīgā izsētā, ņemami pretinieki izlozē var tikt arī citiem mūsu klubiem

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

"Ventspils" vienīgā izsētā, ņemami pretinieki izlozē var tikt arī citiem mūsu klubiem
Eirokausos leģionāru ierobežojumu nebūs
Foto: Mārtiņš Sīlis

Pēc mazāk nekā trim nedēļām Latvijas četras pārstāves Eirokausos Jūrmalas "Spartaks", "Liepāja"/"Mogo", "Riga" un "Ventspils" noskaidros pirmās pretinieces 2018./19. gada sezonā. Pēdējo nedēļu laikā noslēgušies gandrīz visi 2017./18. gada sezonas nacionālie čempionāti un kausa izcīņas, līdz ar to izkristalizējies potenciālo pretinieču loks, kurš gan, protams, ir diezgan plašs.

Čempionu līga

Otro gadu pēc kārtas Latviju Čempionu līgā pārstāvēs Jūrmalas "Spartaks". Kamēr četru vājāko asociāciju (52.-55.) čempiones turnīru sāks priekšsacīkstēs, mūsu līgas (41.) čempione startēs kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā, kurā piedalīsies 32 komandas, proti, 20.-51. līgas (izņemot Lihtenšteinu) čempiones un priekšsacīkšu vienīgā uzvarētāja.

No minētās 31 čempiones "Spartakam" ir ceturtais zemākais reitings (vēl zemāks ir tikai Islandes "Valur", Igaunijas "Flora" un Gruzijas "Torpedo", kamēr Īrijas "Cork City" ir tāds pats reitings kā jūrmalniekiem), tāpēc arī pārliecinoša vieta neizsēto komandu pulkā. Attiecīgi "Spartaks" izlozē pretī iegūs kādu no 16 izsētajām komandām, kuras visas ir zināmas jau tagad. Teorētiski izlozes dienās komandas tiks sadalītas mazākās grupiņās pēc reģionālā principa, bet perfekts sadalījums ne tuvu nav iespējams, tāpēc arī "reģionālais sadalījums" netraucēja "Spartakam" pērn iegūt pretī Kazahstānas "Astana".

No šī gada 16 potenciālajām pretiniecēm kā klubi ar lielāko vārdu saucami Skotijas "Celtic", Polijas "Legia", Norvēģijas "Rosenborg", Serbijas "Red Star". Sportiskā ziņā noteikti ir arī ņemamas potenciālās pretinieces, piemēram, Albānijas "Kukësi", Velsas TNS, bosniešu "Zrinjski Mostar", somu HJK. Domājams, arī Moldovas "Sheriff" nebūtu sliktākais variants - šim klubam starp 16 izsētajām komandām ir septītais augstākais reitings, kas iegūts pateicoties divām iekļūšanām Eiropas līgas grupu turnīrā. Labā ziņa "Spartakam" ir tāda, ka šī būs pirmā Eirokausu sezona pēc jaunajām reformām - visas Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra neveiksminieces iegūs tiesības turpināt Eirokausu sezonu Eiropas līgā.

Iespējamās pretinieces Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā: "Ludogorets" (Bulgārija), "Celtic" (Skotija), APOEL (Kipra), "Legia" (Polija), "Astana" (Kazahstāna), "Qarabağ" (Azerbaidžāna), "Sheriff" (Moldova), "Malmö" (Zviedrija), "Red Star" (Serbija), "Hapoel" (Izraēla, Beerševa), "Rosenborg" (Norvēģija), HJK (Somija), "The New Saints" (Velsa), "Videoton" (Ungārija), "Kukësi" (Albānija), "Zrinjski Mostar" (Bosnija un Hercegovina).

Eiropas līga

Visi trīs mūsu klubi sāks ar kvalifikācijas turnīra pirmo kārtu - tas nav nekas ārkārtējs, jo tāds pats liktenis arī krietni augstāk rangā esošai līgai Azerbaidžānai (26.) un tā tālāk. Cits jautājums ir par izsēto/neizsēto statusu. Ja Azerbaidžānai, Bulgārijai, Kazahstānai un Serbijai visas trīs komandas ir izsētas, tad Latvijai viena ir izsēta, bet divas neizsētas. Vienīgā izsētā, protams, ir "Ventspils" (ironiski - no mūsu pārstāvēm ieņēma zemāko vietu Virslīgā), kurai ir bagātīga un stabila Eirokausu pieredze, tostarp pēdējos piecos gados, kas veido UEFA klubu reitingu. "Liepāja"/"Mogo" un debitante "Riga" būs starp neizsētajām.

Var droši apgalvot, ka "Ventspils" ne tikai uz papīra ir izsētā, bet arī uz kopējā fona sportiski konkurētspējīga - vairums potenciālo pretinieču ir ņemamas, protams, izteikti tas attiecas uz mazo līgu (Malta, Luksemburga, Fēru salas, Kosova, Ziemeļīrija, Velsa) klubiem. Tai pašā laikā starp 45 potenciālajām pretiniecēm (47 mīnus "Liepāja"/"Mogo" un "Riga") noteikti ir arī ne tie vienkāršākie klubi - piemēram, Lihtenšteinas "Vaduz" (šosezon ceturtā vieta Šveices otrajā līgā), jelgavnieku iepazītais "Ferencváros", Slovākijas DAC (trešā vieta nacionālajā čempionātā), Islandes vicečempione "Stjarnan" (cita islandiešu komanda "Valur" pērn izslēdza "Ventspili").

Liepājniekiem un "Riga" stipro potenciālo pretinieču, protams, ir krietni vairāk. Pietiks pieminēt "Copenhagen", Telavivas "Maccabi", "Partizan", "Lech", "Molde", "Maribor". Tai pašā laikā atrodamas arī pa komandai no Igaunijas, Luksemburgas, Melnkalnes, no Bosnijas un Hercegovinas pat divas. Ja "Ventspilij" tikai liela neveiksme izlozē (lasi: tikai daži izteikti slikti varianti) var pabojāt Eirokausu sezonu, tad Liepājai un "Riga" izloze būs kā šūpoles un nebūs jābrīnās, ja, abām esot neizsēto statusā, pretinieču spēks būs stipri dažāds.

"Liepāja"/"Mogo" un "Riga" potenciālās pretinieces (zināmas 45 no 46)

"Ventspils" potenciālās pretinieces (zināmas 37 no 45, septiņas noskaidrosies priekšsacīkstēs)



Gan Čempionu līgas, gan Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas izloze risināsies 19. jūnijā. Mūsu pārstāves šajā datumā noskaidros arī potenciālos pretiniekus nākamajā (otrajā) kārtā. Pirmās spēles visiem četriem mūsu klubiem 10.-12. jūlijā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-05-30 23:56, pirms 6 gadiem
nesavtigais_igijs_107852736769092 rakstīja: shitaas pirmas kartas vienmer patikushas, kaads toto mauc, kadam stadions kaa kartupelu lauks utt
Var ierekt skatoties!

  -2 [+] [-]

, 2018-05-31 01:15, pirms 6 gadiem
Spartakam 1.kārta būs arī pēdējā....
būtu forši samēroties spēkiem ar Gibraltāra komandu...
vai tiktu galā ar studentiem, grāmatvežiem un pastniekiem...

     [+] [-]

, 2018-05-31 01:51, pirms 6 gadiem
Gatis rakstīja: Spartakam 1.kārta būs arī pēdējā....
būtu forši samēroties spēkiem ar Gibraltāra komandu...
vai tiktu galā ar studentiem, grāmatvežiem un pastniekiem...
Jo?? Laikam esi vakar dzimis un neredzēji, kā pērn Spartaks cīnījās ar Astanu kā līdzīgs pret līdzīgu.

     [+] [-]

, 2018-05-31 08:49, pirms 6 gadiem
Spartaks bez trenera un pamatotām cerībām.., vienīgi, ja pretinieks nav vasarā vēl uzņēmis formu, spēlējot ciklā rudens/ pavasaris