Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Blogs: Jelgavā ieradīsies bulgāru leģenda Balakovs

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Blogs: Jelgavā ieradīsies bulgāru leģenda Balakovs
Krasimirs Balakovs
Foto: der-betze-brennt.de

Jau ceturtdien UEFA Eiropas līgas 2015./16.gada sezonas pirmo spēli aizvadīs "Jelgava", kas uzņems spēcīgo Bulgārijas komandu "Litex". Šīs komandas galvenais treneris ir Krasimirs Balakovs.

Pirms 21 gada - Balakovs PK1994 simboliskajā izlasē
Šai materiālā nerunāšu par "Jelgavas" un "Litex" gaidāmo dueli, jo skaidrs ir viens - bulgāri ir milzīgi favorīti (koeficients uz "Litex" uzvaru Jelgavā ir 1.25, tātad par divu spēļu summu bukmeikeriem šaubu praktiski nav...). Vēlos izcelt "Litex" galveno treneri - Krasimiru Balakovu.

Laiks strauji rit, un nu jau izaugusi paaudze, kas PK1994 vecuma dēļ neredzēja (vai pat vispār vēl nebija piedzimuši), bet tieši šai turnīrā, kas man kā futbola entuziastam un skatītājam bija pirmais PK, Balakovs kopā ar Bulgārijas izlasi sasniedza ko patiesi lielu - iekļuva pusfinālā, beigās gan paliekot 4.vietā. Neapšaubāmi visu laiku Bulgārijas futbola lielākais sasniegums!

Protams, bulgāru lielākā zvaigzne bija, ir un būs Hristo Stoičkovs, taču uzreiz pēc tam seko Balakovs (noteikti izceļams arī Emils Kostadinovs). Ne velti, tieši Stoičkovu un Balakovu FIFA iekļāva PK1994 finālturnīra simboliskajā izlasē ("All-star team"). Līdzās Stoičkovam un Balakovam tur tika iekļautas arī pasaules čempionu brazīliešu leģendas Romariu, Dunga, rumāņu leģenda George Hadži, itālieši Roberto Badžio un Paolo Maldīni, kā arī vēl daži izcilnieki. Fantastiska kompānija, kurā pelnīti atradās arī šī brīža "Litex" galvenais treneris Balakovs.

1994.gada Bulgārijas izlases panākumi
Toreiz, 1994.gada vasarā, bulgāri turnīra startā saņēma aukstu dušu no Nigērijas (0:3), taču vēlāk sekoja 4:0 Grieķijas sagraušana un pat sensacionāls 2:0 pār Argentīnu, kura tikko bija padzinusi Djego Maradonu, taču kuras sastāvā tāpat zvaigžņu netrūka - Gabriels Batistuta, Djego Simeone, Klaudio Kanidža, Fernando Redondo un citi. Otrajos Bulgārijas gūtajos vārtos stūra sitienu izpildīja varenais "standartu" "specs" Balakovs.

Bulgārija "nokož" Argentīnu

Bulgārija iekļuva 1/8 finālā, kur pēcspēles pendelēs pārspēja Meksiku. Jāsaka gan, ka Balakovs bija vienīgais Bulgārijas izlases spēlētājs, kurš savu 11 metru sitienu nerealizēja, taču pat tas (un arī fakts, ka viņš ASV notiekošajā turnīrā neguva nevienus vārtus) neliedza šim uzbrūkošajam pussargam tikt iekļautam turnīra simboliskajā izlasē, lai gan turnīrā netrūka "uz papīra" daudz skaļāku vārdu no lielajām izlasēm. Balakovs bija Bulgārijas komandas motors un sirds laukuma vidusdaļā. Fiziski spēcīgs (lai gan epizode ne no izlases, bet no kluba, nākamajā klipā pavērojiet, kā viņš turējās kājās!) un tehnisks vienlaikus:

Skaļāko panākumu, pat vēl daudz skaļāku nekā Argentīnas sakaušanu, Bulgārija guva 1/4 finālā. Tur bija jātiekas ar Vāciju, tā brīža pasaules čempioni un Eiropas vicečempioni, slaveno vācu mašīnu, ko vadīja Berti Fogts. Bulgārija bija totāla mača pastarīte, taču rezultātā pārspēja Vāciju ar 2:1! 75. un 78.minūtē gūtie vārti ļāva 0:1 pārvērst saldajā 2:1. Sasniegts pusfināls! Tajā bulgāri vēl izrādīja pamatīgu pretestību Itālijai (1:2), bet pēc zaudējuma nespēja saņemties bronzas mačā ar Zviedriju (0:4). Balakovs bija viens no diviem bulgāriem, kurš finālturnīrā neizlaida ne minūti.

Bulgārija gūst divus vārtus pret Vāciju un iekļūst pusfinālā

Starp citu, slavenajā uzvarā pār Vāciju neizšķirtu 1:1 ar brīvsitienu panāca Stoičkovs, lai gan tieši Balakovs vienmēr bijis izcils standartu meistars. Atceros, ka kādā televīzijas pārraidē pirms Balakova brīvsitiena komentētājs jokoja, sak, ja sit Krasimirs, tad ir aptuveni 50% izredžu, ka būs vārti. Protams, ar procentu tika pārspīlēts, taču tai pašā laikā Balakovs tiešām šai elementā bija fantastisks, par ko varat pārliecināties šai klipiņā:

Gadu iepriekš...
PK1994 finālturnīrs Bulgārijai bija izcils, bet dramatiska bija arī šis izlases kvalificēšanās finālturnīram. Toreiz pēdējā spēļu dienā bulgāriem bija viesos jātiekas ar tiešo konkurenti Franciju. Lai gan mājas spēlē Bulgārija jau bija uzveikusi Franciju ar 2:0 (vārtus uzvarētāju labā guva Stoičkovs un kuriozā veidā arī Balakovs), reti kurš vispār iedrošinājās izteikt minējumu, ka franči savās mājās varētu zaudēt un neaizbraukt uz finālturnīru. Turklāt franči arī pirmie izvirzījās vadībā, tomēr pēdējā minūtē bulgāri izrāva šokējošu 2:1 uzvaru un atstāja Franciju aiz apmales. Raudāja Didjē Dešāns, Lorāns Blāns, Marsels Desajī, Eriks Kantonā un citi. Kopš tā laika franči PK finālturnīru vairs nav izlaiduši ne reizi, turklāt nākamajā turnīrā kļuva par pasaules čempioniem.

Bulgārija ar Balakovu sastāvā nepalaiž Franciju uz finālturnīru

Vēl pāris fakti par Balakovu
Balakovs profesionāli futbolu sāka spēlēt 1983.gadā 17 gadu vecumā, bet karjeru noslēdza 20 gadus vēlāk, 2003.gadā. Labākos gadus pavadīja Portugāles "Sporting" (138 spēles, 43 vārti) un Vācijas "Stuttgart" (236 spēles, 54 vārti). Ir ieguvis gan Portugāles kausu, gan Vācijas kausu, kļuvis par Vācijas vicečempionu, bet, domājams, par savu karjeras virsotni tāpat uzskata 1994.gada Pasaules kausa izcīņu Bulgārijas izlases sastāvā. Atzīts par Bulgārijas labāko spēlētāju 1995. un 1997.gadā (viņa karjeras laikā piecreiz šo titulu "aizņēma" Stoičkovs). Bulgārijas izlasē nospēlējis 92 mačus (guvis 16 vārtus), kas joprojām ir visu laiku 4.lielākais skaits.

Visbeidzot - lai gan Balakovam Latvija nav sveša, šķiet, mūsu zemītē viņš futbola sakarā ieradīsies pirmo reizi. Palabojiet, ja kļūdos. Ar pieminēto "Stuttgart" Balakovs 2002.gada rudenī UEFA kausa izcīņā pasniedza mācībstundu "Ventspilij" (4:1 un 4:1), tomēr toreiz pēc pirmās spēles Štutgartē uz atbildes maču Feliksa Magata vadītā vācu komanda ieradās bez bulgāra. Interesanti, ka pie 0:0 Štutgartē Balakova pendeli atvairīja Deniss Romanovs, taču vārtus vēlāk guva Amanatidis, Kuranji (divreiz) un Hļebs. Savukārt 2006.gadā pussezonu Balakova vadībā Šveices "Grasshoppers" klubā spēlēja Igors Stepanovs (Balakovs viņu pat iecēla par kapteini), ilggadējs "Jelgavas" trenera Vitālija Astafjeva cīņu biedrs Latvijas izlasē un "Skonto".

  -3 [+] [-]

, 2015-06-29 22:45, pirms 9 gadiem
Jaapieziimee, ka FRA izlase peec fiasko 1994.g. PK kvalifikaacijaa nav izlaidusi ne tikai nevienu PK, bet arii Eiropas cempionata f-turniru.

  +1 [+] [-]

, 2015-06-29 23:29, pirms 9 gadiem
Ja nekļūdos, tieši Balakovs pirms daudziem gadiem no Cīrihes "Grasshoppers" izmeta mūsu vienu no labākajiem centra aizsargiem Igoru Stepanovu.

     [+] [-]

, 2015-06-30 00:04, pirms 9 gadiem
Krišjāni ! Iesi uz to LFF prezidentu ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-06-30 12:26, pirms 9 gadiem
liels humora cienītājs!