Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Čempionu līgā no nākamās sezonas tiesnešiem talkā nāks video atkārtojumi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Čempionu līgā no nākamās sezonas tiesnešiem talkā nāks video atkārtojumi
Epizode no spēles starp "Barcelona" un "Girona". Foto: Reuters/Scanpix

UEFA šodien pieņēmusi lēmumu, ka no 2019./20. gada sezonas Čempionu līgā tiks izmantota video atkārtojumu sistēma (VAR), kas palīdzēs tiesnešiem pārliecināties par pieņemtajiem lēmumiem un tos arī mainīt.

Par pirmo augstāko līgu, kas izmēģināja VAR darbībā, 2017. gadā kļuva Austrālijas A-līga, kam drīz sekoja MLS Amerikā. Turpinājumā pie testēšanas ķērās arī vairākas pasaules vadošās līgas, tostarp Vācijas Bundeslīga, taču pirmais VAR uznāciens uz starptautiskās skatuves notika šajā vasarā – Pasaules kausa laikā Krievijā.

Galvenie tiesneši varēja izmantot video atkārtojumus, lai pārliecinātos par gūtajiem vārtiem un aizmugurēm, par 11 metru soda sitiena piešķiršanu, par kartīšu piešķiršanu un to, vai brīdinājumu vai noraidījumu saņēmis īstais spēlētājs, nevis kāds komandas biedrs. Protams, jaunievedums raisīja plašas diskusijas. Kritiķi sacīja, ka atkārtojumi aizkavē spēles norisi un tāpat tiek pieļautas kļūdas, kamēr atbalstītāji norādīja, ka – jā, kļūdas bija, taču to skaits krasi samazinājies.

Šodien UEFA pieņēmusi lēmumu, ka no nākamās sezonas VAR tiks izmantots arī Čempionu līgas norisē. Tāpat atkārtojumi būs pieejami nākamgad gaidāmajā Superkausā un 2020. gada Eiropas čempionātā. Mazliet ilgāk būs jāpagaida Eiropas līgai (no 2020./21. gada) un jaunajai Nāciju līgai – VAR tiesnešiem palīdzēs no 2021. gada fināliem.

UEFA prezidents Aleksandrs Čeferins pauda pārliecību, ka ar nepilnu gadu būs gana, lai ieviestu uzticamu sistēmu. Tāpat viņš piebilda, ka ar šo laika periodu pilnībā pietiks, lai apmācītu tiesnešus – lai viņi spētu veiksmīgi un ātri izmantot VAR sistēmu pasaulē svarīgākajās klubu sacensībās.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/football/...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2018-09-27 14:32, pirms 6 gadiem
Visvairāk jau es nesaprotu, ko tur dara, gala vārtu līniju tiesneši
Tos tiešām var likvidēt.

  +1 [+] [-]

, 2018-09-27 14:42, pirms 6 gadiem
Latvijas čempi nekad tāds VAR nebūs

     [+] [-]

, 2018-09-27 14:46, pirms 6 gadiem
Visvairāk pret ir tādi, kā Madride, kuri neskaitāmus mačus uzvarējuši ar pendelēm, kuras piešķīra Madrides statusa dēļ, bet pēc atkartojuma, tādas nedotu. Tāpat Ramosam būtu finālā sveika gauja bijusi.

  -1 [+] [-]

, 2018-09-27 15:49, pirms 6 gadiem
doksnomarsa rakstīja: Visvairāk pret ir tādi, kā Madride, kuri neskaitāmus mačus uzvarējuši ar pendelēm, kuras piešķīra Madrides statusa dēļ, bet pēc atkartojuma, tādas nedotu. Tāpat Ramosam būtu finālā sveika gauja bijusi.
Pēc kā tu spried, ka Madride ir pret to? Madrides oficiāls ziņojums bija? Perez intervijā to pateica? Beidz gvelzt muļķības.

  +2 [+] [-]

, 2018-09-27 16:29, pirms 6 gadiem
Visos nopietnos mačos jau kādu laiku kā ir noorganizēta atkārtojumu skatīšanās. Šitos ģervņas, kas tur sēž uefa kantoros, vēl civilizācija nav skārusi?

  +1 [+] [-]

, 2018-09-27 16:43, pirms 6 gadiem
Ideja laba un loģiska, bet vienīgais kas kretinēs, ka jau tā pretīgā roku celšana, plātīšanās un diskutēšana ar VAR būs x2, jo tagad visi līdīs pie tiesneša un katrā strīdīgajā epizodē parsīs VAR. To PK Russijā arī varēja labi redzēt, ka zīmēja kvadrātus gaisā...

     [+] [-]

, 2018-09-27 17:46, pirms 6 gadiem
Beidzot modernas tehnoloģijas palīdzēs arī futbolā samazināt pieļauto tiesneša kļūdu daudzumu. Savādāk šis sporta veids ir aizķēries savā attīstībā.

     [+] [-]

, 2018-09-27 18:14, pirms 6 gadiem
VoldinshGB rakstīja: Ar to ari lielais futbols ir sabeigts, bus atkal katra otraja spele mistiskas pendeles, kuras agrak nekad netiktu pieskirtas. Cerams EPL sim farsam nesekos
Lai jau kausa spēlēs ir, kamēr viņi to sistēmu padarīs lietojamu )

Tikmēr varam turpināt baudīt EPL tiesnešu un personāliju šovu.

     [+] [-]

, 2018-09-28 02:07, pirms 6 gadiem
VAR ir vajadzīgs. Kļūdu daudz mazāk, viss taisnīgāks.

     [+] [-]

, 2018-09-28 08:12, pirms 6 gadiem
denebs rakstīja: VAR ir vajadzīgs. Kļūdu daudz mazāk, viss taisnīgāks.
Sviests, jo pirms tam noteikti netiek izskatīti vairāki "nenozīmīgi pārkāpumi", dēļ kuriem beigās ir "gols". VAR ir objektīvs tikai tad, ja tiek fiksēti PILNĪGI VISI pārkāpumi.
Visādi citādi tas ir balagāns.