Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Pertija vērtē ČL finālu: "Esmu sajūsmā par Hainkesu un Robenu"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Pertija vērtē ČL finālu: "Esmu sajūsmā par Hainkesu un Robenu"
Tamazs Pertija

Piedāvājam Virslīgas kluba "Skonto" gruzīnu trenera Tamaza Pertijas viedokli par vakardienas UEFA Čempionu līgas finālu starp Minhenes "Bayern" un Dortmundes "Borussia" (2:1).

"Jau vakar spēles pārtraukumā sacīju, ka man nav šaubu par "Bayern" uzvaru, jo pēc 20. minūtes tā sāka spēlēt izteikti labāk. Galveno lomu nospēlēja, protams, galvenais treneris Hainkess - kad viņš saprata, ka Dortmunde vairs nevar realizēt tos uzbrukumus, kurus izdevās veidot sākumā, Hainkess veica pārkārtojumus un sāka spēlēt pēc taktiskās shēmas 3-4-3. Šādā veidā maksimāli tika nostiprinātas uzbrūkošās darbības. Tas bija trenera risks un agresivitāte, taču vienlaikus arī viņa zināšanas. Kad "Bayern" uzbruka, tas tika darīts būtībā ar astoņiem spēlētājiem, aizmugurē paliekot tikai diviem centra aizsargiem un balsta pussargam. Tas bija zināms risks, bet atkal - treneris ne no kā nebaidījās, ticēja savai uzvarai un saprata, ka viņa komandai jāgūst vārti. Tieši treneris nospēlēja izšķirošo lomu.

Kas attiecas uz Dortmundi, tā nespēja tik ātri pārkārtoties. Esmu pārliecināts, ka treneris Klops nolasīja radušos situāciju un "Bayern" pārkārtošanos, bet varbūt "Borussia" tam vienkārši nebija gatava. Iespējams, Klops negaidīja, ka "Bayern" šādi riskēs. Saprotiet, mūsdienu futbola līmenis ir ļoti augsts un notiek treneru savstarpējā cīņa. Tāpēc pirms spēles teicu, ka "Bayern" spēlētāju atlase ir daudz labāka un pēc 1. puslaika teicu, ka nav šaubu par šīs komandas uzvaru, jo tā pamazām un nenovēršami pārņēma iniciatīvu. Pirmajās 15-20 minūtēs "Borussia" spēcīgi presingoja, bet "Bayern" novēroja un gaidīja, cik ilgi pretinieks to spēs realizēt. Pamazām "Bayern" pārņēma iniciatīvu un pēc 20. minūtes pierādīja, ka šobrīd tā ir labāka - gan taktiski, gan kustības ziņā. "Borussia" izskatījās vairāk tāda avantūriska."

Vai pirmajās 20 minūtēs "Borussia" nevarēja gūt pāris vārtus un izšķirt likteni jau sākumā? "Varēja tā gadīties. Sāksim ar to, ka spēle notika neitrālā laukumā un skatītāju atbalsta ziņā viss bija līdzīgi. "Borussia" izvēlējās tādu kursu - presingot no pirmās minūtes. Protams, mērķis bija gūt ātrus vārtus. Taču "Bayern" parādīja klasi ar to, ka pacietīgi aizstāvējās, mierīgi bez panikas to pieņēma. Varbūt "Bayern" šādu presingu negaidīja, taču tas tika pieņemts bez panikas. Un lieliski saprata, ka nav iespējams šādu presingu realizēt 90 minūtes. Un pamazītēm, pamazītēm pārņēma iniciatīvu. Protams, varēja "Borussia" vienus, divus vārtus gūt, bet "Bayern" nav tā komanda, kas nobītos."

Kuri futbolisti individuāli atstāja uz Jums iespaidu? "Protams, Robens. Paskatieties, cik momentus viņš radīja! Viņš bija klāt visus asākajos uzbrukumos. Pirmos vārtus iesita pēc viņa piespēles, tāpat viņam pašam bija iespējas. Viņš šobrīd ir vienīgais futbolists, kurš reāli ir Bavārijas līderis. Visu asumu rada viņš. Viņš bija ļoti priecīgs pēc saviem uzvaras vārtiem, jo apzinājās, ka pirms tam nebija realizējis daudzus momentus, bet pēc uzvaras vārtiem tā jau kļuva par vēsturi. Tai brīdī bija skaidrs, ka tiks aizmirsti viņa nerealizētie momenti, bet atmiņā paliks realizētais.

Ārprātīgu darba apjomu vakar paveica "Bayern" balsta pussargs Švainštaigers. Viņš vakar mainīja savas uzbrūkošās darbības pret darbībām aizsardzībā. Viņš vakar bija melnā darba zirgs. Vakar viņš ar aizsardzības darbībām 80% gadījumu saglabāja komandai priekšrocības laukuma vidū. Tāpat ārprātīgu darbu "Bayern" rindās paveica abi centra aizsargi - jā, vienu 11 metru soda sitienu nopelnīja, bet tāds ir futbols, bez kļūdām nav iespējams. Tikt galā ar Levandovski tā, ka viņam praktiski nebija iespēju, ja neskaitām vienu sitienu 1. puslaikā. Tikt galā ar uzbrucēju, kurš guvis tik daudz vārtus, arī ir grūti, bet "Bayern" centra aizsargiem tas izdevās.

Nu un, protams, esmu sajūsmā par treneri Hainkesu. Vienkārši super! Viņš gāja uz risku brīdī, kad neviens cits to neatļautos darīt. Rezultāts bija 1:1, un ielaisti vārti visu izšķirtu. Neskatoties uz to, viņš gāja uz šo risku, pārkārtoja komandu uz 3-4-3. Tā bija ticība savai komandai - tas ir ļoti svarīgi. Tikai, ja tā tici, vari pieņemt šādus lēmumus. Tā ir pieredze, tā ir gudrība, tā ir bezbailība, tā ir vēlme uzvarēt. Super!"

Atgriežoties pie Robena, daži norāda, ka vairākas savas iespējas viņš izšķērdēja, jo pārkārtoja bumbu pa sitienam savai kreisajai kājai, bet neprot spēlēt labi ar abām kājām... "Ja viņš neprastu izrīkoties ar savām situācijām, viņš nespēlētu labā insaida lomā. Mēs redzam, ka viņš spēlē kā labais insaids, un tas ir viena vienkārša iemesla dēļ - Robens ar savu kreiso kāju labi aiziet uz centru. Protams, kāds var nosegt viņa kreiso kāju un otrais piesegt, bet neaizmirsīsim, ka viņam ir tik ātras kājas, ka viņš var pamest bumbu labajā pusē un aizmukt. To viņš arī bieži dara. Tad viņš aiziet līdz zināmam brīdim, izdara pauzi un, atcerieties vārtus pret "Barcelona", izdara pauzi un ar kreiso kāju liek bumbu tālajā kreisajā stūrī. Šādiem futbolistiem mīnusu nav.

Visa pasaule zināja, ka Garinča aiziet pa labo pusi - visa pasaule! Viņam viena kāja bija īsāka nekā otra. Visi zināja viņa gājienu, bet netika galā! Tas ir futbolista spēks. Tāpat zinām, ka katrai komandai ir savi bombardieri un ka Robenam jāgūst vārti. Mēģinām tikt ar viņu galā! Bet neizdodas. Jo šādi cilvēki ir un būs vārtu guvēji. Tas pats ar Mesi. Var viņu mēģināt segt, apturēt - varbūt 90 minūtes izdosies, bet 92. minūtē viņš tik un tā aizmuks. Mūsdienās nav iespējams spēlēt bez kļūdām. Tādi futbolisti kā Robens, Mesi, Levandovskis kļūdas nepiedod, bet gan uzreiz izmanto savus plusus."

Kā nākotnē varētu izskatīties "Bayern" un "Borussia"? "Esmu pārliecināts, ka pēc Gvardiolas atnākšanas "Bayern" sniegums vēl vairāk tiks uzlabots. Viņš apvienos spāņu un vācu futbola skolu. Vācu futbols tas ir spēks, jauda, atlētisms, disciplīna. Gvardiola to apvienos ar spāņu elementiem - ātras kājas, vidējās piespēles, tehnika. Un uzskatu, ka tiks izveidota vēl labāka komanda. Pastrādās pie komplektācijas jautājuma, paņems tādus spēlētājus, kas Gvardiolam šķiet atbilstoši.

Kas attiecas uz "Borussia", nepiekritīšu tiem, kas uzskata, ka tās ēra būs beigusies. Jau pēdējos 25 gadus Vācijas futbols ir vadošs - gan izlašu, gan klubu līmenī. Jā, dažreiz gadās, ka tās netiek Čempionu līgas finālā vai vēl kaut kas, bet reāli tās dominē Eiropas, pasaules futbolā. Tā ir Vācija, Anglija, Itālija, Spānija. Šīm valstīm var būt kritums, bet tas uz laiku - kopumā tie ir pasaules futbola grandi.

Vai "Bayern" un "Borussia" varētu būt kritums tagad? Man liekas, ka tas ir atkarīgs no trenera, jo finanšu ziņā viss būs kārtībā. Ja treneris ir labs, tad kritumam nav jābūt. Par Gvardiolu jau teicu, arī Klops ir labs treneris, vadība viņam uzticas, un viņš, kurš pirms 2-3 gadiem nebija pārāk zināms, izveidojis tik labu komandu. Speciālisti strīdas, bet personīgi es nedomāju, ka "Borussia" būtu jābūt jūtamam kritumam."

  +6 [+] [-]

, 2013-05-26 16:41, pirms 11 gadiem
...tāpēc, ka toto biji uzlicis uz Bayern uzvaru?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2013-05-26 17:05, pirms 11 gadiem
MsLFi rakstīja: ...tāpēc, ka toto biji uzlicis uz Bayern uzvaru?
drizak uz over2,5

  +3 [+] [-]

, 2013-05-26 17:16, pirms 11 gadiem

  +3 [+] [-]

, 2013-05-26 17:17, pirms 11 gadiem
nu blin, piedodiet bet tas Pertija diegan diivainus apgalvojumus izsaka... Robens un Bayern līderis? Vēl dažas nedēļas atpakaļ viņš pat pamatsatsāvā nespēlēja.. tikai Kroosa savainojums spieda Heinkesu pārveidot sastāvu un iebīdīt Robenu!

Un tagad iedomājamies, kas notiktu ar Robenu ja viņš beigās nebūtu iesitis (nav neamz tik nereāla doma tak ) .. viņš no varoņa būtu kļuvis par absolūto antivaroni...

Bayern līderis? Es varu nosaukt kā minimums 6 spēlētājus, kas Mineheni ir svarīgāki par Robenu!

Ne velti spekuelē, ka Arjens vairs nākamsezon Minhenē nespēlēs... ok gan jau ka fināls tagd šo to mainīs, bet Pepem tād skraidītājs, kass negrib aizsardzībā atstrādāt, nav vajadzīgs...

  +3 [+] [-]

, 2013-05-26 17:29, pirms 11 gadiem
Kur viņš 3-4-3 izpīpēja? Boatengs ar Danti visu spēli blakus nospēlēja, bet malējie aizsargi Lāms un Alaba vienmēr ir gājuši uz priekšu un atgriezušies atpakaļ.

     [+] [-]

, 2013-05-26 22:00, pirms 11 gadiem
Manuprāt, tiesnesis iedeva Bayern uzvaru , jo , kad iedeva pendeli tur citā situācijā būtu 100% dzeltenā kartīte kā minimums. Un domāju , ka spēle būtu beigusies 1:1 un viss izšķirtos pendelēs. Bet nu tā ir tikai mana doma. Manuprāt, spilgtākais spēlētājs bija Borussia vārtusargs , jo viņš glāba tik daudzās situācijās...

     [+] [-]

, 2013-05-26 22:24, pirms 11 gadiem
Hunter rakstīja: Kur viņš 3-4-3 izpīpēja? Boatengs ar Danti visu spēli blakus nospēlēja, bet malējie aizsargi Lāms un Alaba vienmēr ir gājuši uz priekšu un atgriezušies atpakaļ.
Nu es ar sliecos domāt, ka visu spēli drīzāk bija 4:5(3 uzbrūkošie (Millers, Robens, Ribery):2 balsta (Švainijs, Martinezs):1 un nekas netika baigi mainīts, tik Alaba un Lāms pa brīžiem pieslēdzās.
Jāsaka, ka Dortmundei tomēr pietrūka Geces ātruma priekšā, jo trīsturis Roiss, Levandovskis un Gece ir diezgan nāvējošs.

     [+] [-]

, 2013-05-26 23:19, pirms 11 gadiem
Heinkess nevis Hainkess! Nu cik var!?!

     [+] [-]

, 2013-05-27 12:59, pirms 11 gadiem
SportRadar rakstīja: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/941720_620427201302110_1048832604_n.png
Tad jau tiešām Tamazs toto karalis būdams būs sarakstījis scenāriju abām spēlēm Kautkā nepiefiksēju cik daudz līdzību abos finālos

Un vispār kāpēc toto karalim prasa viedokli? Uzskatu, ka virslīgā ir citii treneri, kurius intervēt...

  -1 [+] [-]

, 2013-05-27 13:10, pirms 11 gadiem
Viss bija pilnīgi savādāk - ES ieslēdzu telziņu no 20 minūtes un tad lietas aizgāja. Visu izšķīra viena līdzjutēja pievienošanās

     [+] [-]

, 2013-05-27 16:10, pirms 11 gadiem
hmn, man pat neinteresee vina viedokli lasit un vel izteikt par to komentaru.
Es drizak gribetu pajautat SC.com redaktoriem, ar ko sis indiviids ir tik sausmigi svarigs mums, ka tiesi vinam no visiem Virsligas trenneriem tika jautats viedoklis gan pirms UEFA finala, gan intervets pec finala. Kas mums pasiem savu trenneru nav?? Bez tam Pertija mums ir tik svarigs, ka vina viedoklis tiek izcelts starp esporta galvenajiem rakstiem un notikumiem oranzajaa ramiti. bl, kas te notiek???

     [+] [-]

, 2013-05-27 16:12, pirms 11 gadiem
M I K U C I S rakstīja: Viss bija pilnīgi savādāk - ES ieslēdzu telziņu no 20 minūtes un tad lietas aizgāja. Visu izšķīra viena līdzjutēja pievienošanās
es saku skatities tiesi pirms robens skara bumbu, taka pedejais gols uz mani. nepiesevinies laurus