Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Poļi, zviedri, maltieši - Latvijas klubu ekspedīcijas Eiropā nākamā fāze

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Poļi, zviedri, maltieši - Latvijas klubu ekspedīcijas Eiropā nākamā fāze
"Riga" abas reizes Eirokausos līdz šim beigušās ar asarām pendelēs. Foto: Zigismunds Zālmanis ("Riga").

Jau šodien trīs Latvijas futbola klubi turpinās dalību Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā, aizvadot otrās kārtas pirmo spēli. Kas ir mūsu pretinieki un kādas ir mūsējo perspektīvas?

"Piast" - "Riga"

Abas komandas var kost pirkstos par neizmantoto izcilo iespēju Čempionu līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā. "Piast" Barisavā pret BATE bija vadībā ar 1:0, pabeidza 1:1. Savā laukumā derēja 0:0, taču Gļivices futbolisti vairāk nekā stundu atradās priekšā ar 1:0. Šāds rezultāts uz tablo dega arī 82. minūtē un, mājiniekiem poļiem pat galotnē ielaižot vārtus, varētu turpināt cīņu papildlaikā. Tomēr BATE atlikušajā laikā ne tikai izlīdzināja rezultātu, bet arī uzvarēja ar 2:1. Scenārijs nepatīkams (poļi abos mačos kopumā vadībā pabija 89 minūtes, kamēr baltkrievi trīs minūtes...), bet vēl nepatīkamāka ir pēcgarša tīri redzētā ziņā - abos mačos "Piast" vārtu četrstūrī sita trīsarpus reizes biežāk, proti, identiski 7:2 Barisavā un 7:2 Gļivicē. Jāmāk pie šādas statistikas zaudēt.

"Riga" Īrijā prata apslāpēt pretinieku kaismīgos uzbrukumus (sitieni četrstūrī 1:1, tiesa, tīri pēc bīstamības "Dundalk" bija kādi trīs bīstami momenti), taču "Skonto" stadionā, mēģinot spēlēt par kripatiņu augstāk, ik pa laikam netika galā ar viesu prettriecieniem, un "Dundalk" sitienos četrstūrī dominēja ar 5:2. Taču tā ir tikai sausa statistika - redzot visas 210 minūtes, bija acīmredzami, ka tā ir divu līdzvērtīgu komandu tikšanās. "Dundalk", manuprāt, abu maču pirmos puslaikus sāka ar ārkārtīgi augstu intensitāti un izskatījās labāk, toties pēc pārtraukuma nosvērtā "Riga" uz pagurušo īru fona kustējās jau veicīgāk un bija pārāka spēles organizācijas ziņā. Diemžēl uzbrukums izrādījās par īsu. Nešaubos, ka ar Darko Lemajiču smailē "Riga" īru barjeru pārvarētu...

Čempionu līgas kvalifikācijas pirmās kārtas pārvarēšana un vēl jo vairāk otrās kārtas, kurā mums pretī būtu ņemamie Azerbaidžānas čempioni (viņiem vakar neizšķirts Īrijā), poļiem pretī "Rosenborg" (norvēģi vakar Barisavā zaudēja), pārvarēšana gan "Riga", gan "Piast" strauji tuvinātu vismaz Eiropas līgas grupu turnīram. Piemēram, zaudējot ČL trešajā kārtā (lai gan arī tur "Riga" gadījumā būtu uzveicams pretinieks - visticamāk, Kipras APOEL), mazo valstu čempione automātiski pārceļas uz EL ceturto kārtu, kas ir pēdējā barjera pirms EL grupu turnīra. Tagad ar nokostajiem pirkstiem par to ir jāaizmirst un līdz EL grupu turnīram jāpārvar trīs kārtas. Cerības ir mazas - pat Polijas čempionam, kur nu vēl mums.

"Piast" gan nevar saukt par draudīgāko Polijas čempionu, kāds varētu būt. Klubs, kuru nesenā pagātnē pārstāvējuši Artis Lazdiņš, Artūrs Karašausks un RFS jauniegūtais leitis Edvins Girdvainis, Ekstraklasē debitēja tikai 2008. gadā, pēc tam no augstākās līgas izkritis, bet kopumā Polijas spēcīgākajā līgā aizvadījis tikai deviņas sezonas, "Top8" tiekot tikai trīs reizes - 4. vieta 2013. gadā, 2. vieta 2016. gadā un 1. vieta 2019. gadā. Ticiet vai nē, bet pirmspēdējā sezonā (2017./18.) "Piast" 16 komandu konkurencē palika 14. vietā, dramatiskā finišā par vienu punktu apsteidzot izkritušo "Termalica", kuru pārstāv Vladislavs Gutkovskis.

Reizēm klubs strauji progresē, tajā ieplūstot lielai naudai, taču tas nav stāsts par "Piast" - pēc "Deloitte" aprēķiniem šis klubs 2018. gadā starp 16 Ekstraklases dalībniecēm pēc ieņēmumiem atradās tikai 11. vietā (zemāk tabula), tādējādi iegūtais čempionu tituls uzskatāms par gluži vai neticamu panākumu. "Piast" finansiālo iespēju ziņā nav pat tuvumā bagātajiem "Legia" un "Lech".

Neskatoties uz pieticīgo vietu Polijas futbola kartē, "Piast" budžets pēc manām aptuvenām aplēsēm ir ~2.3 reizes lielāks nekā "Riga" budžets. Nav pilnīgi nesalīdzināmi skaitļi, bet tomēr. Ko "Riga" var likt pretī? Joprojām fantastisko spēli aizsardzībā. Šobrīd "Riga" visos turnīros nav ielaidusi vārtus 570 minūtes pēc kārtas, turpinot spodrināt aizsardzības statistiku. Lūk, cik iespaidīga tā ir kopš 2018. gada sākuma (aprēķinos ņemta vērā Virslīga, Latvijas kauss un Eirokausi).

Ielaistie vārtiReizes
034
118
23
31
41*

* - 2018. gada sezonā "Riga" Virslīgas titulu nodrošināja pirmspēdējā kārtā un pēdējā kārtā izspēlēja 4:4 pret "Spartaku". Vidēji ielaisti vārti mačā: 0.54.

Šī statistika uzkrāta, līstot sviedriem - Virslīgā konkurence pēdējos divos gados ir pietiekami sīva, vieglo maču gandrīz nav. Arī augsta līmeņa Eirokausu četrās spēlēs ar diviem papildlaikiem "Riga" pret Sofijas CSKA un "Dundalk" ielaida tikai vienus vārtus, kad bulgāru kluba spēlētājam padevās neticams tālšāviens no 30 metriem. Mihaila Koņeva komandai jāturpina turēt savus vārtus tādā pašā garā, vienīgi nezinu, ko ieteikt uzbrukumam - var jau attaisnoties, ka rezultativitāti priekšā negatīvi ietekmē "Riga" uz saviem vārtiem vērstais stils, tomēr manā skatījumā priekšā trūkst jaudas.

Ar Romānu Debelko nav trāpīts, Deniss Rakels nav savā labākajā formā, Žoels Bopesu ir pārkvalificēts uzbrūkošā pussarga pozīcijā un nav gatavs produkts, savukārt 35 gadus vecā Alekseja Višņakova (es viņam ticu!), kurš karjerā ir uzspēlējis Ekstraklasē, trešo vietu pērna gada Virslīgas snaiperu sarakstā poļu līdzjutēji un žurnālisti min kā pierādījumu, ka mūsu līga nav vērā ņemama.

P.S. 2019./20. gada sezonas Eiropas līgas fināls nākamā gada maijā risināsies Gdaņskā. Polijas klubam finālā iekļūt ir faktiski neiespējami, taču, ja "Riga" izsitīs "Piast", vienu no trim poļu atlikušajām komandām, varēsim lepni deklarēt, ka esam pielikuši tam roku.

"Ventspils" - "Gzira United"

Jā, man arī ļoti daudz kas nepatīk tagadnes "Ventspilī", bet Eirokausos, pārstāvot Latviju, krājot tai reitinga punktus un izpelnoties tik fantastisku sietu, - tikai uz priekšu! Var runāt par to, ka cienījamo "Hajduk" vāja komanda neuzveiktu, tomēr šeit nāk prātā teiciens par slotaskātu. Aicinu vēlreiz un vēlreiz izbaudīt video ar maltiešu gūtajiem vārtiem - kaut kas fantastisks un neatkārtojams!

Atskaitot milzīgo veiksmi, noteikti jāmin, ka "Hajduk" no atvaļinājuma atgriezās ar 2:0 uzvaru viesos pār Maltas "Gzira", otros vārtus iedzenot kompensācijas laikā. Kā lai nesajūtas, ka šeit viss cauri? Un tad vēl mājas spēlē, kurā bukmeikeri uz horvātu uzvaru piedāvāja smieklīgu 1.08 koeficientu, gūti vārti septītajā minūtē, uzvarēts puslaiks ar 1:0. Kā lai vispār iztēlojas, ka šeit kaut kas var noiet greizi? Abu spēļu summā "Hajduk" izdarītajos sitienos dominēja ar 36:15, tiesa, vārtu četrstūrī tikai 11:7. Pēc visa spriežot, "Gzira" nespēlē noslēgtu futbolu, bet gan tādu, kurā nav ko zaudēt. "Ventspilij" uzbrukumā iespēju netrūks - jābūt akurātiem to izmantošanā, lai nav jāraud, kā pēc pēdējās spēles pret Valmieru.

"Gzira" ir klubs, kuram nav savas mājas lapas (ir lapa "Facebook") un kurš Maltas zemajā konkurencē pērn tikai otro reizi kluba vairāk nekā 70 gadu vēsturē spēlēja Eirokausos. Vēl 2015./16. gada sezonā "Gzira" nebija pat starp Maltas augstākas līgas 12 dalībniecēm! Taču jāuzmanās, protams, ir - "Gzira" pēdējos gados savā sastāvā ir ieguvusi vairākus futbolistus, kuri pirms tam ilgus gadus pārstāvējuši "Hibernians", "Birkirkara" un "Sliema Wanderers" - Maltas komandas, kas regulāri spēlējušas Eirokausos un ik pa laikam kaut ko lokālu sasniegušas. Tas arī ļāvis ļoti strauji progresēt un kļūt par vienu no vadošajām komandām salā, pēdējās divās sezonās ieņemot trešo vietu.

Splitā "Gzira" pamatsastāvā izgāja spēlētāji ar šādu vecumu (augošā secībā): 22, 22, 23, 24, 26, 27, 31, 32, 34, 38, 38. Tā ir ļoti pieredzējusi komanda, kuras spēlētāji nav spēlējuši tikai Maltas čempionātā, bet arī starptautiski. Divus vārtus Splitā iesitušais Kotdivuāras uzbrucējs Hameds Konē Rumānijas augstākajā līgā 2014.-2016. gadā divās sezonās guva 10 vārtus, bet vēl pērn pārstāvēja Mārča Oša vienību "Xamax" Šveices Superlīgā.

"Ventspils" ir vienīgā mūsu pārstāve Eirokausos, kura pārliecinoši "pārkāpj" Virslīgā esošo ārzemnieku limitu, proti, vietējos nodarbina minimāli. Tāpat "Ventspils" atkarībā no turnīra un mēness fāzēm izceļas ar nemitīgām sastāva un variantu rotācijām. Līderis gan ir palicis tas pats - Tosins Aijeguns. Pēdējās nedēļās par svarīgu elementu uzbrukumā kļuvis ukrainis Mihailo Serhijčuks, kurš vēl pērn guva vārtus pret "Shakhtar". Saspēli vada Lukass Viljela.

Sliktā ziņa - "Ventspils" spēlē slikti. Atļaušos apgalvot, ka deviņus mačus (nu labi, atskaitot spēli pret "Spartaku", kad ventspilnieki pilnībā dominēja, pat mazākumā) pēc kārtas "Ventspils" nav atstājusi pārliecinošas komandas iespaidu. Komanda, kas daudzus gadus Virslīgā bija vadošā komanda, ja skatāmies ilgtermiņā. Šajā deviņās spēlēs 1:4 pret RFS, 0:4 Liepājā, 2:2 pret "Spartaku", 2:1 Jelgavā (pēc būtības - neizšķirta spēle), 2:1 pēdējās sekundēs izmocīta mājas uzvara pār pastarīti "Mettu", 3:0 pret "Teuta" (vājš pretinieks, kurš statistiski bija vienā līmenī ar "Ventspili", pie 0:1 radīja lielas problēmas un varēja panākt 1:1, pēdējos divos vārtus ielaižot vien galotnē), 1:4 Tukumā, 0:1 Albānijā, 2:2 pret Valmieru ar sekojošo drāmu preses konferencē. Situācija ir nokaitēta un tiešām jāsaka paldies futbola Dievam, ka nav jāspēlē pret "Hajduk".

IFK "Norrköping" - "Liepāja"

Acīmredzamie fakti - Zviedrijā čempionāts risinās pēc sistēmas pavasaris-rudens, sezona ir pilnbriedā un šī turnīra līmenis, protams, ir augstāks nekā Latvijā. "Norrköping" pērn "Allsvenskan" ieņēma otro vietu, un tas visu izsaka. "Norrköping" pirmajā kārtā pret "St.Patrick's" pamatus panākumam ielika pirmajā spēlē izbraukumā (2:0), un šajā mačā Zviedrijas komandas pamatsastāvā 9 no 11 spēlētājiem ir pārstāvējuši nacionālās izlases - jā, vairumā gadījumu Zviedrijas izlasi. Zvaigžņu "Norrköping" sastāvā nav un izlase bieži vien pārstāvēta mazāk nozīmīgos pārbaudes mačos, taču tā ir Zviedrijas izlase, PK 1/4 fināliste.

"Liepājas" trumpis ir ātrums. Savā laukumā "Norrköping" neapšaubāmi spēlēs uzbrūkoši un te pavērsies kurzemnieku lielās iespējas. Reaktīvie un tehniskie Fraidejs, Dodo, Fortešs, Spataru, cerams, nospēlēs efektīvi. Lai cik lielisks sniegums "Liepājai" bija pret Minskas "Dinamo", uzbrukums abās spēlēs varēja būt krietni rezultatīvāks. Te ir slēptās rezerves.

Pagājušajā gadā "Liepāja" arī tikās ar zviedriem. Pret "Häcken" viss tika zaudēts jau pirmajā spēlē (0:3, 2:1), taču šī komanda pērn sakrāja krietni mazāk punktu nekā "Norrköping" (53 pret 65). Šo sezonu "Norrköping" iesāka vāji, taču pamazām sniegumu uzlabojusi, tiekot līdz sestajai vietai un tabulā kāpj tikai augšup. Līdzības ar "Liepāju", vai ne? Atšķirība vien tā, ka "Norrköping" nemētājas ar treneriem. Jau kopš 2016. gada komandu vada tikai 40 gadus vecais Jenss Gustafsons, kurš iepriekšējā dalības reizē Eiropas līgā 2017. gadā piedzīvoja pamatīgu fiasko - 2:1 un 1:2 pret Lietuvas "Trakai", piekāpjoties pendelēs. Leišu labā visus trīs vārtus guva RFS neveiksmīgais pirkums Maksims Maksimovs. Zviedri toreiz, starp citu, pirmo spēli arī aizvadīja mājās un, izteikti dominējot, neieguva drošu pārsvaru. Visticamāk, Gustafsonam ir spilgtā atmiņā šī reize un atkārtoti dabūt pa pēcpusi no baltiešiem viņš nevēlēsies...

P.S. Latvijas klubu līdz šim garantētā Eirokausu nauda:

KlubsEiro
Riga800 000
Liepāja500 000
Ventspils500 000
RFS240 000

Pārvarot Eiropas līgas otro kārtu, tiks garantēti vēl vismaz 280 000 eiro. Tādējādi, piemēram, "Riga" šovasar, ieskaitot UEFA prēmiju par Virslīgas titulu, būs nopelnījusi vairāk nekā miljonu.

  +1 [+] [-]

, 2019-07-25 09:53, pirms 5 gadiem
Nu nezinu, vai Dundalk (kuras vietā varēja būt Riga) ir reāli tikt EL grupu turnīrā. Manuprāt, Azerbaidžānas barjera nav pārvarama. Mājās Karabaq spēlē ļoti labi un tagad viņiem der pat 0-0

     [+] [-]

, 2019-07-25 09:55, pirms 5 gadiem
Tā kā iekļūt grupu turnīrā, ja pat būtu uzveikta Dundalk, nav reālāk kā šobrīd Rigai pārvarēt 3 barjeras Eiropā. Ja notiek brīnums un Riga uzvar poļus, tad 3. kārtā pretī būs šobrīd pavājais somu HJK

     [+] [-]

, 2019-07-25 09:59, pirms 5 gadiem
Piekrītu Novickim, ka ar Debelko nav trāpīts. Sasist Igaunijas lejasgala komandām nav rādītājs, bet Ukrainas premjerlīgā ar augstu rezultativitāti Debelko nav izcēlies. Tāpēc uzreiz Debelko piesaiste īsti nepārliecināja

     [+] [-]

, 2019-07-25 10:03, pirms 5 gadiem
Kur vērosim FKV ?

  -2 [+] [-]

, 2019-07-25 10:06, pirms 5 gadiem
Paldies Dievam būs jāsaka, ja Ventspils uzveiks Gziru. Ja zaudēs, tad būs vēl lielāks kauns nekā, ja būtu zaudēts objektīvi spēcīgākajam horvātu klubam

  +5 [+] [-]

, 2019-07-25 10:10, pirms 5 gadiem
fkscd rakstīja: Tā kā iekļūt grupu turnīrā, ja pat būtu uzveikta Dundalk, nav reālāk kā šobrīd Rigai pārvarēt 3 barjeras Eiropā. Ja notiek brīnums un Riga uzvar poļus, tad 3. kārtā pretī būs šobrīd pavājais somu HJK
Ja pārvarētu Dundalk un kaut vai pēc tam zaudētu azerbaidžāņiem, Riga pārceltos uz EL 3. kārtu. Tagad jāsāk jau no EL 2. kārtas.

Ceļš līdz 4. kārtai, uzvarot Dundalk: jāpieveic slovāku Slovan (vai kosovieši)
Ceļš līdz 4. kārtai, zaudējot Dundalk: jāpieveic gan poļu Piast, gan somu HJK

  +1 [+] [-]

, 2019-07-25 10:10, pirms 5 gadiem
Liepāja var pacīnīties ar zviedriem, ja nepieļaus rupjas kļūdas aizsardzībā un Ralkevičs nesataisīs brīnumus

     [+] [-]

, 2019-07-25 10:14, pirms 5 gadiem
Edmunds Novickis rakstīja: Ja pārvarētu Dundalk un kaut vai pēc tam zaudētu azerbaidžāņiem, Riga pārceltos uz EL 3. kārtu. Tagad jāsāk jau no EL 2. kārtas.

Ceļš līdz 4. kārtai, uzvarot Dundalk: jāpieveic slovāku Slovan (vai kosovieši)
Ceļš līdz 4. kārtai, zaudējot Dundalk: jāpieveic gan poļu Piast, gan somu HJK
Neticas ka uzvarēt Karabaq būtu reāli, tāpat Slovan (visticamāk)šobrīd pakāpi spēcīgāks klubs par HJK. Savukārt tagad uzvarot poļus, somu barjera jau liekas medusmaize un 4. kārta būtu jau ļoti reāla

     [+] [-]

, 2019-07-25 10:16, pirms 5 gadiem
Tā kā reāli neticu, ka Dundalk tagad ir reālas iespējas tikt grupu turnīrā

     [+] [-]

, 2019-07-25 10:18, pirms 5 gadiem
Nu īstenībā reāli nav ne Rigai, ne Dundalk

  +1 [+] [-]

, 2019-07-25 10:43, pirms 5 gadiem
fkscd rakstīja: Neticas ka uzvarēt Karabaq būtu reāli, tāpat Slovan (visticamāk)šobrīd pakāpi spēcīgāks klubs par HJK. Savukārt tagad uzvarot poļus, somu barjera jau liekas medusmaize un 4. kārta būtu jau ļoti reāla
Karabaq varbūt nav tik spēcīgs kā šķiet. Dundalk vakar bumbas kontrole 55%, sitieni pa vārtiem 10-16, vārtu rāmī 3-4, stūra sitieni 4-2 (visur pirmie minēti īri).

  -1 [+] [-]

, 2019-07-25 10:46, pirms 5 gadiem
Kāds nezin - spēli neklātienē ar zviedriem var kkur redzēt?

  +5 [+] [-]

, 2019-07-25 11:06, pirms 5 gadiem
Solo rakstīja: Kāds nezin - spēli neklātienē ar zviedriem var kkur redzēt?
Sveiks, ceļotāj laikā! Ir 2019. gads un tev nav vairs jāmeklē radio aparāts vai jācer, ka spēli radīs TV kastē, lai sekotu tās norisei. Pirms kāda laika tika izgudrota Google, kur ierakstot pareizos atslēgas vārdus, vari atrast kā mājās uzaudzēt marihuānu, un ari kur atrast nelegālos sporta pārraižu strīmus. Iesaku pamēģināt, fīča noderīga!

  +1 [+] [-]

, 2019-07-25 11:20, pirms 5 gadiem
Esmu diezgan pesimistiski noskaņots par Riga in FKV izredzēm. Par Rīgu, jo objektīvi Piast ir krietni spēcīgāka, lai arī vēsturiski Poļi lažo Eirokausos.
FKV, lai arī ir nomināli nedaudz lielāki favorīti, bet, ja maltieši spēja uzveikt Hajduk, nenovērtet arī viņus nevar. Visvairāk bažas ir, ka Ventspils var izdomāt spēlēt netīri..

Ja Liepāja rādīs tik pat kvalitātīvu spēli kā pret Dinamo, paredzu, ka zviedru barjera ir pārvarāma, tālāk Izraēlas vai kazahu barjera, un solis no grupu turnīra tas protams nedaudz pasapņojot

  +1 [+] [-]

, 2019-07-25 11:30, pirms 5 gadiem
Dainis1998 rakstīja: Sveiks, ceļotāj laikā! Ir 2019. gads un tev nav vairs jāmeklē radio aparāts vai jācer, ka spēli radīs TV kastē, lai sekotu tās norisei. Pirms kāda laika tika izgudrota Google, kur ierakstot pareizos atslēgas vārdus, vari atrast kā mājās uzaudzēt marihuānu, un ari kur atrast nelegālos sporta pārraižu strīmus. Iesaku pamēģināt, fīča noderīga!

Ne vienmēr ir laika visu meklēt. Es arī varu atrast ko vēlos,bet veiglāk ja kāds iesaka labāko vai vienīgo linku kur var redzēt. Bieži jautāju kur varēs redzēt, lai arī atrast var pats. Nekas slikts nav ja pajautā. Padalāmies ar info kad vajag.

  +1 [+] [-]

, 2019-07-25 11:45, pirms 5 gadiem
Solo rakstīja: Kāds nezin - spēli neklātienē ar zviedriem var kkur redzēt?
http://mygoaltv.com/norrkoping-vs-liepāja-m13601

  +7 [+] [-]

, 2019-07-25 12:59, pirms 5 gadiem
Gribu izteikt uzslavu raksta autoram. Ļoti kvalitatīvi sagatavots materiāls!

  +2 [+] [-]

, 2019-07-25 20:40, pirms 5 gadiem
fkscd , 10:06, pirms 11 stundām , ignorēt , atbildēt
Paldies Dievam būs jāsaka, ja Ventspils uzveiks Gziru. Ja zaudēs, tad būs vēl lielāks kauns nekā, ja būtu zaudēts objektīvi spēcīgākajam horvātu klubam

Es domāju ,ka šoreiz iztiksiem bez dieviem.Pret horvātiem gan maltiešiem visi svētie stāvēja klāt