Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Naudasmaisi pret pieticīgo "Atletico" - budžeti, algas un transfēri

Agris Suveizda

Naudasmaisi pret pieticīgo "Atletico" - budžeti, algas un transfēri
Djego Simeone, strādājot ar krietni ierobežotiem resursiem, divarpus gadu laikā padarījis "Atletico" par vienu no vadošajām komandām pasaulē
Foto: AFP/Scanpix

UEFA Čempionu līgā sāksies pusfinālcīņas, kurās ir iekļuvuši trīs superklubi Madrides "Real", Minhenes "Bayern" un Londonas "Chelsea", kā arī pieticīgais Madrides "Atletico", kas pēdējoreiz tik tālu nonāca pirms 40 gadiem. Ja demonstrētā snieguma ziņā "Atletico" iekļūšana pusfinālā pat ne tuvu nav sensācija, finansiālajā ziņā šā pieticīgā kluba aizkļūšana tik tālu ir pretēji visai loģikai.

Pēc iepriekšējā fiskālā gada datiem finansiāli varenākais klubs ir Madrides "Real", kas, neskaitot spēlētāju pārdošanu, otro gadu pēc kārtas ģenerēja vairāk nekā 500 miljonus eiro lielus ienākumus – ienākumi no 512.6 miljoniem eiro pieauga līdz 518.9 miljoniem. Pēc tam sekoja "Barcelona" (482.6) un Minhenes "Bayern" (431.2), kas no trešās pozīcijas nostūma Mančestras "United" (423.8).

Londonas "Chelsea", kas nenosargāja Čempionu līgas trofeju, ienākumi, protams, kritās – no 322.6 miljoniem uz 303.4 miljoniem eiro, kas 2012./13.g. sezonas Deloitte naudas līgā deva septīto vietu. Kaut arī Madrides "Atletico" ar 120.0 miljoniem eiro, par četriem miljoniem apsteidzot "Valencia", Spānijā ieņēma trešo vietu uzreiz aiz abiem milžiem, pasaulē tas deva tikai 20. pozīciju. Priekšā tika palaisti seši Anglijas klubi un pat četri Vācijas klubi, kas, atskaitot "Bayern" un Dortmundes "Borussia", mazās raidtiesību un biļešu naudas dēļ ierasti ģenerē relatīvi maz ienākumu.

Viena no būtiskākajām kluba spēka un popularitātes mērauklām finansiālajā ziņā ir tas, cik klubs saņem par krekla sponsorlīgumiem. Pēdējos gados pasaules varenākie klubi par ģenerālsponsora izvietošanu uz spēlētāju krekliem saņēma ap 25-30 miljoniem eiro, bet nākamsezon stāsies spēkā Mančestras "United" rekordlīgums ar "Chevrolet", kas būs vērts vairāk nekā 50 miljonus eiro gadā. Taču Madrides "Atletico" vēl pirms diviem gadiem bija bez stabila kreklu sponsora, noslēdzot vairākus līgumus uz noteiktu skaitu spēļu.


"Deloitte" naudas līga. Avots: http://www.deloitte.com/assets/Dcom-UnitedKingdom/Local%20Assets/Documents/Industries/Sports%20Business%20Group/uk-deloitte-sbg-dfml-2014.pdf

2012. gada izskaņā "Atletico" beidzot atrada pastāvīgu sponsoru Azerbaidžānas valsts izskatā, kas par reklāmas laukuma iegādi sezonā bija gatava šķirties no 12 miljoniem eiro. Spānijas mērogos tas bija pat ļoti pieklājīgs līgums, taču pasaulē vienalga krietni atpalika no vadošajiem klubiem. Komercienākumu sadaļā "Atletico" nopelnīja 40.0 miljonus, kas bija par piecām un pat sešām reizēm mazāk nekā ienesīgākajiem klubiem. Šajā ziņā, protams, joprojām līdere ir "Bayern" (237.1 miljons), bet "Real" ar 211.6 miljoniem pamazām tuvojas bavāriešiem.

Tiesa, nomināli pirmajā vietā komercienākumos bija PSG (254.7), taču Francijas spēcīgākais klubs lielāko daļu summas saņēma par līgumu ar Kataras Tūrisma kompāniju, kas, ļoti iespējams, var parīziešiem maksāt nespēju izpildīt UEFA Financial Fair Play nosacījumus. "La Liga" spēlēs "Atletico" vidējā apmeklētība bija nepilni 44 tūkstoši skatītāju (stadiona ietilpība – nepilni 55 tūkstoši), taču Madrides klubs par spēles dienas ienākumiem iekasēja vien 27.5 miljonus eiro. Lielākie biļešu ienākumi pasaules futbolā bija "United" (127.3 miljoni), bet no Deloitte naudas līgas labākā divdesmitnieka "Atletico" zaudēja arī Turcijas grandiem "Galatasaray" (35.4) un "Fenerbahce" (27.7). No "Atletico" atpalika tikai Itālijas klubi "Milan" (26.4), "Roma" (20.1) un "Inter" (19.4).

Ņemot vērā necentrelizēto sistēmu, nospiedošs vairākums Spānijas klubu par raidtiesībām iegūst niecīgas summas, bet "Atletico" arī šajā ziņā uz Spānijas fona izskatās pietiekami solīdi - 47.1 miljons eiro, kam klāt nāca 5.4 miljoni no Eirokausiem. Pasaules labākie klubi par raidtiesībām gan saņēma vairāk nekā 100 miljonus eiro, bet Madrides "Real" - pat 188 miljonus. Saprotams, šajā sezonā "Atletico" ienākumi tikai augs. Milzīgs kāpums gaidāms raidtiesību sadaļā - piemēram, pagājušajā sezonā klubi, kas apstājās pusfinālā, iekasēja 45-49 miljonus eiro. Tāpat "Atletico" pagarināja sponsorlīgumu ar Azerbaidžānas valsti, kas, domājams, tagad ir daudz vērtīgāks nekā sākotnējie 12 miljoni. No Čempionu līgas pusfinālistēm iepriekšējo finansiālo gadu ar zaudējumiem pabeidza tikai "Chelsea" - 59.2 miljoni eiro. "Atletico" nopelnīja 0.4 miljonus, bet "Real" un "Bayern" - attiecīgi 47.7 un 22.5 miljonus.

Gan nelielie ienākumi, gan milzīgie parādi, kas krietni pārsniedz kluba iksezonas ienākumus, diktē "Atletico" mazspēju darījumu tirgū. Pēdējo četru sezonu laikā (šo ieskaitot) "Atletico" jaunu spēlētāju iegādē ir tērējusi "tikai" 165.8 miljonus eiro. Savukārt no spēlētāju pārdošanas iekasēti 208.2 miljoni, kas peļņā devuši vairāk nekā 42 miljonus eiro. Salīdzinājumam – "Atletico" šāvakara pretiniece astoņu transfēru periodu laikā ir zaudējusi vairāk nekā 320 miljonus eiro, futbolistu iegādē iztērējot vairāk nekā 470 miljonus eiro. Interesanti, ka milzīgu summu "Chelsea" ir investējusi spēlētājos, kuri to pašreiz nemaz nepārstāv. Īrē citos klubos atrodas vairāk nekā 15 "Chelsea" spēlētāju, kuri kopā nopirkti par 99 miljoniem eiro!

Kamēr Madrides "Real" lielākās summas svieda pa gaisu 2009./10.g. sezonā, kad jaunos spēlētājos iztērēja vairāk nekā 257 miljonus un zaudējot gandrīz 170 miljonus, pēdējo četru gadu laikā madridieši kopā ir investējuši "vien" 345 miljonus un zaudējuši – 179 miljonus. Jaunlaiku ēras absolūtā rekordiste ir Mančestras "City", kas pēc īpašnieku maiņas sešu gadu laikā tirgū ir iztērējusi 759.9 miljonus. No pārdošanas iegūti 190.8 miljoni, kas kopā dod 569,1 miljonus eiro lielus zaudējumus. Zemāk esošajā diagrammā redzami pusfinālistu zaudējumi katrā no pēdējām četrām sezonām. Ja diagrammā skaitlis ir negatīvs, tas nozīmē, ka gads darījumu tirgū noslēgts ar peļņu.


Avots: transfermarkt.de. Ja klubs darījumā ir investējis nepilnu summu, tādējādi iegūstot nepilnu daļu tiesību uz spēlētāju, šajā statistikā kluba rēķinā vienalga ir ieskaitīta darījuma pilnā vērtība. Piemēram, "Atletico" Radamelu Falkao no "Porto" savulaik iegādājās par 40 miljoniem eiro, taču pati investēja tikai pusi naudas. Statistikā pieņemts, ka "Atletico" Falkao ieguldīja 40 miljonus.

Ņemot vērā 18 spēlētājus, kuri katrā komandā aizvadījuši visvairāk minūšu vietējā čempionātā, Madrides "Atletico", protams, ir iztērējusi arī mazāko summu, lai iegūtu pašreizējo sastāvu. No esošajiem futbolistiem savulaik visdārgāk ir izmaksājuši Arda Turans un Rauls Garsija, kuri tika nopirkti par 13 miljoniem eiro, kā arī Filipe Luišs (12 miljoni). "Atletico" ir trīs kluba audzēkņi (Koke, Gabi un Mario Svaress), bet "Chelsea" tāds ir tikai viens – Džons Terijs. Londonieši sava sastāva iegādē ir iztērējuši 362.7 miljonus eiro, vidēji par katru pirkumu (audzēkņus un brīvos aģentus neskaitot) samaksājot 22.7 miljonus.

Dārgākais sastāvs pasaulē ir Madrides "Real", kas pēc 91 miljona vērtā Gereta Beila transfēra ir ievērojami izrāvusies priekšā Mančestras "City" – 506.2 miljoni pret 391.7 miljoniem eiro (plus 26 miljoni par Stevanu Jovetiču, kurš nav ticis komandas astoņpadsmitniekā). "Real", neskaitot Ikeru Kasiljasu un Alvaro Moratu, kuri "La Liga" nav spēlējuši nemaz vai to darījuši maz, ir trīs pašu audzēkņi, bet visvairāk no pusfinālistēm ir "Bayern" – seši. Dārgākais bavāriešu pirkums bijis Havi Martiness – 40 miljoni eiro.


Vērā ņemti katras komandas 18 spēlētāji, kas vietējā čempionātā aizvadījuši visvairāk minūšu. Ar komandas vērtību šajā gadījumā tiek saprasta summa, kas iztērēta par šiem 18 spēlētājiem. Savukārt algu budžetā ņemti vērā visi futbolisti un personāls.

Lielākais algu budžets starp pusfinālistēm ir "Real" – 246.0 miljoni, bet "Atletico" atpaliek par gandrīz četrām reizēm – 63.8 miljoni. "Atletico" algu budžeta ziņā būtu Anglijas Premjerlīgas otrajā ešelonā, atpaliekot pat no "Fulham" un "Sunderland", kurām draud izkrišana. Spēlētāju līgumu amortizācijas izdevumi (ja, piemēram, spēlētāju nopērk par 10 miljoniem un paraksta piecu gadu līgumu, bilancē šī summa tiek sadalīta pa gadiem, nevis uzreiz iekļauta pilnā apjomā – attiecīgajā piemērā amortizācija gadā būtu divi miljoni) "Atletico" iepriekšējā gadā bija tikai 25.1 miljons, kas gandrīz četrkārši atpaliek no summas, ko "Real" maksāja 2011./12.g. – 97.7 miljoni eiro.

No pašreizējā sastāva bīstamākā situācija ar līgumiem ir šāvakara pārī. "Atletico" pēc sezonas beigsies īre Tibo Kurtuā, Djēgu (viņš gan kļūs par brīvo aģentu un bez pārejas maksas varēs turpināt spēlēt "Atletico", ja abas puses to vēlēsies) un Hosē Ernesto Sosam, bet līgums ar klubu beigsies centra pussargam Tjagu Mendešam. Londoniešiem pēc sezonas beigām iztecēs līgums ar veterāniem Frenku Lampardu, Džonu Teriju, Samuelu Eto'o un Ešliju Koulu. Tikmēr Minhenes "Bayern" beigsies līgums tikai ar Danielu van Buitenu un Klaudio Pisarro. Vēl tikai uz vienu sezonu bavāriešiem ir spēkā līgums ar Toni Krosu. Identiska situācija ir "Real" uzbrucējam Karimam Benzemā, kuram kabatā ir līgums vēl uz gadu.

  -2 [+] [-]

, 2014-04-22 16:57, pirms 10 gadiem
es tik īsti nesaprotu kapēc pēkšņi Kurtuā nevarēja spēlēt pret Chelsea ja jau 2011 gada varēja spēlēt tā paša UEFA superkausā

     [+] [-]

, 2014-04-22 17:04, pirms 10 gadiem
livescore.com sastaavaa ir vaarstasrgs Thibaut Courtois: kas saka ka vinjs nespeeles ssodien?

  +1 [+] [-]

, 2014-04-22 17:06, pirms 10 gadiem
Kurtuā spēlēs, viss kārtībā

  +1 [+] [-]

, 2014-04-22 17:06, pirms 10 gadiem
Par Atletico!

  +2 [+] [-]

, 2014-04-22 17:18, pirms 10 gadiem
Šodien par Atletico, rīt par REAL!!! Hala Madrid

     [+] [-]

, 2014-04-22 17:27, pirms 10 gadiem
es tach zinu ka speles tik nesaprotu kapec tads jautajums tika pacelts

     [+] [-]

, 2014-04-22 17:30, pirms 10 gadiem
biedrinjsh#15 rakstīja: es tach zinu ka speles tik nesaprotu kapec tads jautajums tika pacelts
Tāpēc, ka līgumā ir tāds punkts. Tas paredz, ka Kurtuā drīkst spēlēt tikai tad, ja Atletico samaksā noteiktu kompensāciju.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-22 17:44, pirms 10 gadiem
Forši salikti skaitlīši excelī, bet realitātē tā arī nekas nav pateikts. Zem komandas vērtībai nav jāiet arī visam kapitālam stadioni, piramīdas, ilgtermiņa komerciālie līgumi utt?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-04-22 17:54, pirms 10 gadiem
skrastins2525 rakstīja: Šodien par Atletico, rīt par REAL!!! Hala Madrid
*Haha Madrid

     [+] [-]

, 2014-04-22 18:33, pirms 10 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Tāpēc, ka līgumā ir tāds punkts. Tas paredz, ka Kurtuā drīkst spēlēt tikai tad, ja Atletico samaksā noteiktu kompensāciju.
UEFA tak sen jau pateica, ka uz ČL šis punkts neattiecās un Kurtuā spelēs. Ko var malt tukšu..

  +1 [+] [-]

, 2014-04-22 18:47, pirms 10 gadiem
ipluss rakstīja: UEFA tak sen jau pateica, ka uz ČL šis punkts neattiecās un Kurtuā spelēs. Ko var malt tukšu..
Pirmkārt, UEFA neteica, ka tas neattiecas uz Čempionu līgu, bet gan ka tāds noteikums neatbilst reglamentam un sacensību garam. Otrkārt, izlasi jautājumu, uz kuru atbildēju.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-22 20:18, pirms 10 gadiem
Turpiniet tik kultivēt to Atletico "fenomenu"
Vieni multimiljonāri pret vēl 3 multimiljonāriem

A te ņem un raksta gandrīz tā it kā Atletico ēst nebūtu ko.

Viss jau labi, bet kādēļ tāds virsraksts?
Klubs pēc ienākumiem ir 20.vietā, ne jau 200.
Atletico ir tik pat liels naudas maiss, kā pārējie. Futbolu nespēlē tikai 10 klubi.
Mans viedoklis - aprobežotu uzskatu virsraksts no autora puses.

Gaidu rakstu par to, kā "nabagi" no Rīgas KHL var spēlēt...

  +1 [+] [-]

, 2014-04-22 20:21, pirms 10 gadiem
Ir ok - Atletico būs finālā.

Dažiem Chelsea spēlētājiem naudas pilnas bikses - tas neļauj pietiekami ātri paskriet un daži Chelsea spēlētāji pat aizmirsuši kā trāpīt pa vārtiem.

     [+] [-]

, 2014-04-22 20:25, pirms 10 gadiem
Stein rakstīja: Ir ok - Atletico būs finālā.

Dažiem Chelsea spēlētājiem naudas pilnas bikses - tas neļauj pietiekami ātri paskriet un daži Chelsea spēlētāji pat aizmirsuši kā trāpīt pa vārtiem.
Vēl vienam liekas, ka Atletico spēlētāji no roltoniem pārtiek

     [+] [-]

, 2014-04-22 20:28, pirms 10 gadiem
GO BLUES!!

     [+] [-]

, 2014-04-22 22:08, pirms 10 gadiem
GO CHELSEA!

     [+] [-]

, 2014-04-23 01:10, pirms 10 gadiem
Nu gan jeru uztaisijat...
Mana isaja muza Atletico vienmer bija spejusi
iekost jebkuram kurs to noverte par zemu
Principa ta pati Borusia vien ir vienigi gajusi smagaku celu (vacija jaapsteidz tikai Bayern)
Man nav nekads parsteigums
Jautajums vai spes paturet sastavu!