Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Poļu žurnālista vērojumi Rīgā: Paharam ir nepateicīgs liktenis

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Poļu žurnālista vērojumi Rīgā: Paharam ir nepateicīgs liktenis
Marians Pahars, "Skonto" galvenais treneris
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Barteks Barnašs ir poļu sporta portāla INTERIA.PL žurnālists, kurš bija ieradies arī Rīgā uz Čempionu līgas spēli starp "Skonto" un "Wisla". Pēc atgriešanās dzimtenē viņš publicējis pārdomas par Latvijā redzēto. Piedāvājam materiāla tulkojumu.

Nedaudzi poļu līdzjutēji kaut ko zina par Marianu Paharu. Patiesību sakot, pirms "Wisla" un "Skonto" dueļa par viņu nezināja arī daudzi poļu žurnālisti. Taču viņš ir pieminēšanas vērts.

Spēle Rīgā beidzās precīzi plkst.23:20. Nosūtu rakstu uz redakciju, iemetu klēpjdatoru somā un ātrā solī dodos uz "Skonto" preses dienesta pusi. Jums jāzina, ka šī preses dienesta birojs neizskatās tā, kā jūs to varētu iztēloties. Nav ne daudzstāvu ēkas ar izteiksmīgu ieeju un pat ne normāli strādājoša interneta. "Skonto" preses sekretārs Uldis Strautmanis man jau vairākas stundas pirms spēles skaidroja, ka viņam pēc spēlēm ļoti reti nākas organizēt preses konferences. Futbols pie viņiem ir kas līdzīgs, kas pie mums Polijā hokejs. Izrādās, par viņu un klubu interesējas vien pāris žurnālisti - entuziasti. Viņam ir arī viens iemīļotais mūsu hokeja spēlētājs - Mariušs Čerkavskis.

Latviešu futbolā viņam arī ir viens tāds spēlētājs - Marians Pahars. Pēcspēles preses konferencē ērti iekārtojos sēdvietā, kad leģendārais "Southampton" uzbrucējs, kurš tagad vada "Skonto", ienāca telpā. Neliela auguma, plecīgs, spēcīgu iespaidu atstājošs, Pahars apsēdās iepretim žurnālistiem, blakus Uldim un sāka stāstīt par maču.

Viņa stāstījums bija visai monotons. Preses konferencēs tas ir normāli - tur, kur Roberts Māskants ["Wisla treneris] saskatīja Meliksona nokautu [futbolists traumas dēļ pameta laukumu], Pahars redzēja ambiciozu sava futbolista spēli. Tur, kur Māskants saskatīja, ka rīdzinieki ierobežoja spēli, Pahars lielīja savējos par centību.

Pēc īsiem stāstījumiem pienāca žurnālistu jautājumu laiks. Pēc diviem ne pārāk interesantiem jautājumiem man blakus sēdošais latviešu kolēģis krieviski jautā, vai trenerim paticis Kačanova sniegums. Pahars atjautā, kādā valodā jāatbild - krieviski vai angliski. Angliski. Pahars atbild: "Lieliska spēle." Un tad šim žurnālistam pajautā krieviski: "Tev vienmēr jāprasa par Kačanovu?"

Jūsu zināšanai - Kačanovs Latvijas pelēkajā futbolā ir visai krāsaina figūra. Ta izdzēris par daudz, ta atkal pārdevis spēli, brīžiem pat pa kādam golam savos vārtos iesit... Kā redzams - īsts latviešu žurnālistu mīlulis... Futbola žurnālistu liktenis tur ir bēdīgs - reti rodas uzrakstīt par futbolistu panākumiem, biežāk par Kačanova nakts uzdzīvi un tamlīdzīgi.

Taču atgriezīsimies pie Pahara. Viņa situācija "Skonto" neizskatās diez ko labi. Ja neizcīnīs šosezon Latvijas titulu (šobrīd ceturtie), tad visdrīzāk zaudēs darbu, un visi teiks: "Izcils futbolists, bet neizdevies treneris". Tāpēc preses konferencē šķita nervozs. Pāris jautājumi no žurnālistu puses - "vai vēlreiz laistu Laizānu (nopelnīja sarkano kartīti un netika galā ar Iljevu) labās malas aizsarga pozīcijā", "vai Smārtam nebija jāspēlē jau no 1. minūtes", kas bija nepatīkami, tika atbildēti pavisam īsi. Aptuveni tā "Esmu simtprocentīgi apmierināts ar viņa sniegumu" un tamlīdzīgi.

Pēc 15 minūtēm preses konference ir noslēgusies. Atkal - nosūtu rakstu redakcijai un taisos uz viesnīcu. Ceļā nodomāju, cik nepateicīgs liktenis zvaigznēm ir tādās valstīs kā Latvija. Aiz pasaules superzvaigžņu, elku mugurām ir virkne tādu kā Pahars. Labākais savā valstī, taču Eiropas līmenī tikai "labs".

Citi piemēri? Pietiks aizbraukt pārsimts kilometrus uz ziemeļiem no Rīgas. Kā vēlaties. Igauņu vārtsargs pēc solīda snieguma "Sunderland" pat uzspēlēja "Arsenal". Lietuvietis Edgars Jankausks. Karjeras laikā pabija daudzos klubos, taču ar "Porto" pat uzvarēja Čempionu līgā! Šodien spēlē švakajā Voroņežas "Fakel".

Citiem tas neizteiks neko, taču man, 80-to gadu beigās dzimušam, Latvijas izlase ilgu laiku bija "Pahars un 10 citi". Lietuva - Jankausks un pārējie anonīmie no dažādiem "žalgiriem". Tagad šīs ikonas beigušas savas karjeras un plūcas ar vietējiem žurnālistiem, kas jautā par Kačanovu absolūtā perifērijā. Šīm ikonām sekotājus kaut kā neredz. Ziniet, kāpēc viņus atceros? Jo par vienu esmu drošs - viņi to ir to pelnījuši daudz vairāk nekā mūsu spēlētāji, par kuriem šeit Polijā pūšam un elšam, bet beigās saņemam katastrofu Pavlodarā [Kazahstānas pilsēta, kurā jau 1. kārtā no Eirokausiem izstājās poļu klubs "Jagiellonia"].

Izmantotie resursi:
bartekbarnas.blog.interia.pl

 +16 [+] [-]

, 2011-07-18 23:11, pirms 13 gadiem
Interesanti un patiesi.

Labi, ka mums ir Dinamo. Bez tā komandu sports Latvijā vispār būtu tirsā. Ja atbrauc kāds čoms no ārzemēm ir kur aizvest. Uz LV futbola virslīgu man kādu vest ir kauns.

  +9 [+] [-]

, 2011-07-18 23:11, pirms 13 gadiem
Raksts- elegants ,tagad arī poļos Kačans būs dzirdēts puika.)))))))))))

 +11 [+] [-]

, 2011-07-18 23:16, pirms 13 gadiem
baigi emocionalais raksts. nu ja bet tadi jau ir latvieshi - atri aizmirst savus varonus

 +10 [+] [-]

, 2011-07-18 23:17, pirms 13 gadiem
senscore rakstīja: Interesanti un patiesi.

Labi, ka mums ir Dinamo. Bez tā komandu sports Latvijā vispār būtu tirsā. Ja atbrauc kāds čoms no ārzemēm ir kur aizvest. Uz LV futbola virslīgu man kādu vest ir kauns.
tāpēc, ka pāķiem par visu vienmēr kauns. mazvērtības komplekss. londonietis par to, ka hokejs mazapmeklēts, neiespringtu kā Tu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-07-18 23:30, pirms 13 gadiem
Polis laikam iedomaajies ka Polija kkaada Eiropas futbola dzimtene, un ka polu klubi patstaaviigi sitaas Cempionliigas Play off

  +5 [+] [-]

, 2011-07-18 23:41, pirms 13 gadiem
mazliet aprobežots.
ja runā par LV futbolu un polis pie tam, tad kā var teikt, ka nav spēlētāju mūsdienās, ja ir Polijas viens no top bombardieriem- Rudnevs

plus Paharu arii ar 4o vietu neatstādinās.

plus Poli pasaules limeni jau ilgu laiku paši ir viduvēji...

  +9 [+] [-]

, 2011-07-18 23:48, pirms 13 gadiem
dragoo rakstīja: mazliet aprobežots.
ja runā par LV futbolu un polis pie tam, tad kā var teikt, ka nav spēlētāju mūsdienās, ja ir Polijas viens no top bombardieriem- Rudnevs

plus Paharu arii ar 4o vietu neatstādinās.

plus Poli pasaules limeni jau ilgu laiku paši ir viduvēji...
Plus futbola žurnālistiem Latvijā nav ne tuvu tik bēdīgi.

Plus par Kačanova naktsdzīvi nerunā tikpat kā nemaz (atskaitot ventspilniekus)

Plus Kačanovam tā bija ne tikai lieliska spēle, bet pat labākā Skonto ridnās.

Plus Pahara futbolista talants nav nenovērtēts. (Ko tad teikt Maradonam, par kura darbu ar Argentīnas izlasi vairums smējās?)

Plus...

Bet kopumā bija patiešām interesanti iepazīties ar skatījumu no malas.

  +5 [+] [-]

, 2011-07-19 00:08, pirms 13 gadiem
Tautieši, neskatiet to kā informatīvo ziņu, bet kā žurnalista blogu. Viņš domā tā, anglis domā savādāk, Lietuvas žurnālists - savādāk.

  +3 [+] [-]

, 2011-07-19 00:40, pirms 13 gadiem
Galvenais akcents pārpublicējot šo bloga ierakstu, manuprāt, ir likts tieši uz to, kāda mūsu "futbola dzīve" izskatās ārzemniekam (turklāt pavisam "netālam)... Ehhhhhhhhhh...

  +1 [+] [-]

, 2011-07-19 00:44, pirms 13 gadiem
Interesanti bija palasīt no malas, žurnālistam jau kautkas arī jāraksta...

  +9 [+] [-]

, 2011-07-19 09:02, pirms 13 gadiem
senscore rakstīja: Interesanti un patiesi.

Labi, ka mums ir Dinamo. Bez tā komandu sports Latvijā vispār būtu tirsā. Ja atbrauc kāds čoms no ārzemēm ir kur aizvest. Uz LV futbola virslīgu man kādu vest ir kauns.
aizved uz LČ hokejā

  +1 [+] [-]

, 2011-07-19 09:06, pirms 13 gadiem
Tagad šīs ikonas beigušas savas karjeras un plūcas ar vietējiem žurnālistiem, kas jautā par Kačanovu absolūtā perifērijā.

  -1 [+] [-]

, 2011-07-19 09:20, pirms 13 gadiem
Kopumā runākot, patiešām poļu reportierim ir taisnība, jo LR futbols un tā bijušie talanti patiešām tiek aizmirsti, lai gan ir bijuši laiki, kad tie spīdējuši un nesuši Latvījas vārdu tālāk (kad Pahars vēl spēlēja, bija laiki, kad viesojos ENG, tad tieši pateicoties Mariannam, cilvēki zināja, kur atrodas LR ), nekā mūsu tautas kalpi.
Ja jau tāda kalibra talantam, kā Paharam, kā trenerim ir jāmuļļājas par LR (no vienas puses jau var saprast, ka šeit viņš iemēģina, kā tas ir būt par treneri ), kas ir absolūta futbola prērīja, tad nav ko brīnīties, ka aizmirsti ir daudzi ilggadējie LR izlases futbolisti.
Man vienmēr ir gribējies zināt, ko šobrīd dzīvē dara Armands Zeiberliņš, Imants Bleidelis, Rolands Bulders, Arturs Zakreševskis un daudzi citi
Jā, es saprotu, ka manis nosauktie uzvārdi, vērtējot Eiropas mērogā, bija nekas īpašs, taču LR līmenī viņi tomēr savulaik bija labākie.

  +2 [+] [-]

, 2011-07-19 09:29, pirms 13 gadiem
Objektīvs, patiess raksts. Laba, atsvaidzinoša, no malas rakstīta lasāmviela. Rudņevs ir karjeras sākumā, bet par Paharu runā kā LR futbola leģendu.
Raksts arī raisīja pārdomas. Tomēr ir mums daudzi talantīgi sportisti, bet lai izsistos, kā piem., hokejā vajag braukt uz Ameriku studēt un tur konkurējot ar visu pasaules jaunajiem hokejsitiem sisties uz augšu.
Augstāk minēja Dinamo. Interesanti, kā būtu ja nebūtu DR... Varbūt visi uz VEFiņu ietu un naktī skatītos NHL, kā arī PČ hokejā būtu vairāk līdzjutēju.
Ceru, ka vismaz 2. puslaikā jā būs neizšķirts vai zaude mūsējie uzbruks un presingos. Par uzvaru!

  +1 [+] [-]

, 2011-07-19 09:35, pirms 13 gadiem
Regbists rakstīja: Kopumā runākot, patiešām poļu reportierim ir taisnība, jo LR futbols un tā bijušie talanti patiešām tiek aizmirsti, lai gan ir bijuši laiki, kad tie spīdējuši un nesuši Latvījas vārdu tālāk (kad Pahars vēl spēlēja, bija laiki, kad viesojos ENG, tad tieši pateicoties Mariannam, cilvēki zināja, kur atrodas LR ), nekā mūsu tautas kalpi.
Ja jau tāda kalibra talantam, kā Paharam, kā trenerim ir jāmuļļājas par LR (no vienas puses jau var saprast, ka šeit viņš iemēģina, kā tas ir būt par treneri ), kas ir absolūta futbola prērīja, tad nav ko brīnīties, ka aizmirsti ir daudzi ilggadējie LR izlases futbolisti.
Man vienmēr ir gribējies zināt, ko šobrīd dzīvē dara Armands Zeiberliņš, Imants Bleidelis, Rolands Bulders, Arturs Zakreševskis un daudzi citi
Jā, es saprotu, ka manis nosauktie uzvārdi, vērtējot Eiropas mērogā, bija nekas īpašs, taču LR līmenī viņi tomēr savulaik bija labākie.
nu ar kaut ko jau ir jāsāk,neatceros kur īsti bija intervija ar Paharu,laikam sporta avīzē,bet tur viņš pats teica,ka esot bijuši piedāvājumi arī no Anglijas(no pirmās līgas),bet pats sapratis,ka tam vēl par zaļu,tāpēc sāk šeit.Un lai ar ko saki,bet nu tas ka Pahars kā spēlētājs,bija Latvijā kā Maradona Argentīnā,vēl nenozīmē ka ofic būs arī ideāls treneris,tam piemēru daudz,kad pasaules un lokālās leģendas sākušas trenēt,bet labāk to nebūtu darījušas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-07-19 11:20, pirms 13 gadiem
Marius rakstīja: nu poļiem jau arī futbols nav tik megaaugstā līmenī lai varētu atļauties ķidāt citu valstu futbola saimniecības
vot pēc šitā teksta tikai parādies kādā sarakstē,kritizējot kādas kommandas vai spēlētāja sniegumu,pats sev standartus uzliki

     [+] [-]

, 2011-07-19 12:52, pirms 13 gadiem
Cik sapratu, puisis nav apmierināts, ka Polijā pārspīlēti fano par futbolu, bez iemesla. Un viņam patīk, ka Latvijā nevienam neinteresē, ka esi bijis kruts spēlētājs, ja treneris esi slikts, tad tā tevi vērtēs.
Jā Pahars bija izcils, traumu nogalināts, futbolists. Noteikti leģendārs "ciema" līmenī. Bet tapēc, jau viņam nav jālej medus preses konferencēs, kur viņš piedalās, kā treneris.

     [+] [-]

, 2011-07-19 12:54, pirms 13 gadiem
NilsK rakstīja: nu ar kaut ko jau ir jāsāk,neatceros kur īsti bija intervija ar Paharu,laikam sporta avīzē,bet tur viņš pats teica,ka esot bijuši piedāvājumi arī no Anglijas(no pirmās līgas),bet pats sapratis,ka tam vēl par zaļu,tāpēc sāk šeit.Un lai ar ko saki,bet nu tas ka Pahars kā spēlētājs,bija Latvijā kā Maradona Argentīnā,vēl nenozīmē ka ofic būs arī ideāls treneris,tam piemēru daudz,kad pasaules un lokālās leģendas sākušas trenēt,bet labāk to nebūtu darījušas
Tas pats Maradona, varēji droši turpināt ar viņu. Nekāds treneris jau no viņa tur nav.

     [+] [-]

, 2011-07-19 13:29, pirms 13 gadiem
Mani arī nedaudz izbrīna, ka par Ruņevu nav neviena vārda, turklāt arī par Verpīti. Par Verpakovski zinātu vairāk, ja tālajā 2004. no cīņas mēs izslēgtu Poliju, nevis Turciju.
Bet, ja godīgi, situācija ir stipri līdzīga,lielākā daļa jau arī īsti daudz nezin par pl futbolistiem - labākajā gadījumā no informācijas, ko iegūst, sekojot Rudneva gaitām.

     [+] [-]

, 2011-07-19 14:36, pirms 13 gadiem
stārķis rakstīja: Mani arī nedaudz izbrīna, ka par Ruņevu nav neviena vārda, turklāt arī par Verpīti. Par Verpakovski zinātu vairāk, ja tālajā 2004. no cīņas mēs izslēgtu Poliju, nevis Turciju.
Bet, ja godīgi, situācija ir stipri līdzīga,lielākā daļa jau arī īsti daudz nezin par pl futbolistiem - labākajā gadījumā no informācijas, ko iegūst, sekojot Rudneva gaitām.
mees jau grupu turniiraa toreiz ielikaam Poliem taa ka vinam bija kauns kko piemineet.

     [+] [-]

, 2011-07-19 17:19, pirms 13 gadiem
senscore rakstīja: Interesanti un patiesi.

Labi, ka mums ir Dinamo. Bez tā komandu sports Latvijā vispār būtu tirsā. Ja atbrauc kāds čoms no ārzemēm ir kur aizvest. Uz LV futbola virslīgu man kādu vest ir kauns.
Tad laikam tu nēsi bijis uz Gulbenes spēlēm.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-07-21 22:16, pirms 13 gadiem
NilsK rakstīja: nu ar kaut ko jau ir jāsāk,neatceros kur īsti bija intervija ar Paharu,laikam sporta avīzē,bet tur viņš pats teica,ka esot bijuši piedāvājumi arī no Anglijas(no pirmās līgas),bet pats sapratis,ka tam vēl par zaļu,tāpēc sāk šeit.Un lai ar ko saki,bet nu tas ka Pahars kā spēlētājs,bija Latvijā kā Maradona Argentīnā,vēl nenozīmē ka ofic būs arī ideāls treneris,tam piemēru daudz,kad pasaules un lokālās leģendas sākušas trenēt,bet labāk to nebūtu darījušas
Ja jau no pirmas ligas, tad jau no Southampton FC! Macos Sauthemptona un varu pateikt, ka Paharu te visi mil un atceras! Reiz pat panacu, ka visa viena naktskluba pipetava (cilveku ap 70) saka dziedat "Oh, Lord Marian" Un kad augusta brauksu uz LV, tad cilveki jau ir sadevusi kreklus un vimpelus, ar omu, ka es varetu autografus dabut!

     [+] [-]

, 2011-07-21 22:54, pirms 13 gadiem
DaveVee rakstīja: Ja jau no pirmas ligas, tad jau no Southampton FC! Macos Sauthemptona un varu pateikt, ka Paharu te visi mil un atceras! Reiz pat panacu, ka visa viena naktskluba pipetava (cilveku ap 70) saka dziedat "Oh, Lord Marian" Un kad augusta brauksu uz LV, tad cilveki jau ir sadevusi kreklus un vimpelus, ar omu, ka es varetu autografus dabut!
tas bija sen , tagad puisis pazemo savu vārdu!