Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Portugāles derbijs Eiropas līgas finālā

Agris Suveizda

Portugāles derbijs Eiropas līgas finālā
Tikai 33 gadus vecais Andrē Vilašs-Boašs jau pirmajā sezonā pie "Porto" stūres ir tuvu tam, lai izcīnītu četras trofejas no piecām iespējamajām
Foto: AP/Scapix

Šovakar Īrijas galvaspilsētā Dublinā tiks aizvadīta UEFA Eiropas līgas finālspēle, kurā savā starpā tiksies divi Portugāles klubi – "Porto" un "Braga". Cīņa nedaudz vairāk nekā 50 tūkstošu vietu ietilpīgajā "Aviva" stadionā sāksies plkst. 21:45 pēc Latvijas laika.

Ceļš līdz finālam

Pagājusī sezona abām vienībām bija krasi atšķirīga. "Porto", kas iepriekšējos četrus gadus bija kļuvis par Portugāles čempionu, palika ne tikai bez titula, bet arī bez Čempionu līgas – tikai trešā vieta. Toties "Braga" aizvadīja labāko sezonu kluba vēsturē, izcīnot sudraba godalgas un pirmoreiz kvalificējoties galvenajam Eirokausu turnīram.

Kamēr vietējās sacensībās neklājās pārāk labi, Eiropā "Braga" turpināja pārsteigt. Uzvarot Glāzgovas "Celtic" (summā 4:2) un arī spēcīgo Spānijas "Sevilla" (5:3), Arhibīskapi iekļuva Čempionu līgas grupu turnīrā, kur augstāko punktu sasniedza mājās pret slaveno Londonas "Arsenal" – 2:0. Vēl arī divas uzvaras pār Belgradas "Partizan", un trešā vieta grupā Eirokausu sezonu ļāva turpināt Eiropas līgā. Vispirms "Braga" tika galā ar Artjoma Rudņeva pārstāvēto Poznaņas "Lech" (2:1), bet turpmākajās kārtās, par spīti izteiktam pastarītes statusam, uzvarēja arī tādus klubus kā "Liverpool" (1:0), Kijevas "Dynamo" (1:1) un Lisabonas "Benfica" (2:2).

Arī "Porto" ceļš līdz Dublinai nesolījās būt viegls. Gan grupā, gan izslēgšanas spēlēs pretinieki ne tuvu nebija no tiem vājākajiem, tomēr gandrīz visos mikromačos Dragões triumfēja vairāk nekā pārliecinoši. Izslēgšanas cīņās "Porto" tikās ar diviem Spānijas un diviem Krievijas klubiem, bet tikai "Sevilla" (2:2) līdz pat otrās spēles izskaņai uzturēja reālu intrigu. CSKA tika uzvarēta ar 3:1, bet trīs spēlēs no četrām pret "Spartak" un "Villarreal" Dragões pamanījās gūt pat piecus (!) vārtus.

Vai "Braga" apturēs "Porto" ātrvilcienu?

Kamēr "Braga" aizvada teicamu Eirokausu sezonu, pirmoreiz aizkļūstot līdz kāda turnīra finālam, "Porto" līdzšinējā sezona bijusi iespaidīga gandrīz visās sacensībās. Vispirms "Porto", ar 2:0 uzvarot "Benfica", ieguva Portugāles Superkausu, bet nesen kļuva arī par valsts čempionu un, iespējams, trofeju klāstu papildinās arī ar kārtējo Portugāles kausu, kur "Porto" jau sasniedzis finālu. Kopumā "Porto" kluba vēsturē jau 25 reizes kļuvis par Portugāles čempionu, kā arī 15 reizes ieguvis kausu un 17 reizes – superkausu. "Braga" uz to var atbildēt ar tikai vienu kausu un diviem superkausiem.

Šosezon "Porto" aizvadījis 56 spēles, uzvarot 47 (!) no tām, kā arī piedzīvojot tikai četrus zaudējumus. Turklāt trīs no šiem zaudējumiem tika piedzīvoti izslēgšanas spēļu sērijās, kurās visās "Porto" uzvarēja. Vienīgais turnīrs, kur "Porto" neizdevās aizkļūt tālu, ir Līgas kausa izcīņa. Portugāles čempionātā "Porto" uzstādīja vairākus rekordus - "Porto" kļuva par pirmo klubu, kas sezonu pabeidzis bez zaudējumiem, tika labots punktu rekords, kā arī atstarpe starp "Porto" un "benfica" (21 punkts) bija lielākā, kāda bijusi starp pirmo un otro vietu. Savukārt "Braga" šosezon krietni vājāk nekā pagājušajā startējusi Portugāles čempionātā – no "Porto" tā atpalika par 38 (!) punktiem. Pēdējā kārtā savā laukumā zaudējot tiešajai konkurentei Lisabonas "Sporting" (0:1), "Braga" arī zaudēja bronzas godalgas, noslīdot uz ceturto vietu.

Viens no neapšaubāmi spēcīgākajiem "Braga" trumpjiem ir sava laukuma priekšrocības, kuru, saprotams, šovakar nebūs. Cīņa neitrālā laukumā krietni lielāks pluss varētu būt "Porto", kas pie tam izbraukumā šosezon spēlējis pat labāk nekā mājās. Izbraukumā vai neitrālā laukumā "Porto" 27 spēlēs izcīnījis 23 uzvaras un vienīgo zaudējumu ar 2:3 cieta neko neizšķirošā cīņā Viljareālā (kopējā vārtu attiecība 58:16). Savukārt "Braga" izbraukuma bilance ir stipri viduvēja – 27 mačos astoņas uzvaras un 12 zaudējumi (vārtu attiecība 31:38). Šosezon abas komandas tikušās divreiz, un abas reizes uzvarēja "Porto" - 3:2 Portu un 2:0 Bragā.

Dienvidamerikāņi Portugāles iesaiņojumā

Lai arī finālā savā starpā tiekas divi Portugāles klubi, abu vienību rindās portugāļu patiesībā ir ļoti maz. Gan "Porto", gan "Braga" sastāvā kaut uz minūti Eiropas līgas pusfinālos devās 15 futbolisti, no kuriem bija tikai deviņi portugāļi – četri "Porto" un pieci "Braga". Tādējādi no 30 spēlētājiem bija 21 leģionārs, turklāt 19 no viņiem bija dienvidamerikāņi. "Braga" rindās dominēja brazīlieši – no deviņiem dienvidamerikāņiem astoņi bija tieši brazīlieši, kuriem kompāniju sastādīja viens peruānis.

"Porto" Dienvidamerikas leģionā pārstāvniecība bija krietni raibāka – četri brazīlieši, trīs kolumbieši, divi urugvajieši un viens argentīnietis. Pamatsastāvā vienīgie portugāļi bija centra aizsargs Rolandu un centra pussargs Žoau Moutinju. Ja ne aizsarga Horhes Fusiles savainojuma, visi pārējie būtu dienvidamerikāņi, taču urugvajieti aizstāja rumānis Kristians Sapunaru. Šovakar gan acīmredzot būs par vienu portugāli vairāk – paredzams, ka priekšējā līnijā kolumbieša Kristiana Rodrigesa vietā spēlēs Silvestre Varela.

"Porto" galvenajam trenerim Andrē Vilašam-Boašam šovakar nāksies iztikt bez jau pieminētajiem Fusiles un Rodrigesa, kā arī Rafas. Savukārt "Braga" sastāvā zem jautājuma zīmes ir aizsargu Alberto Rodrigesa un Migela Garsijas, kā arī uzbrucēja Paulu Sēzara spēlēšana. Jau tagad skaidrs, ka šāvakara fināls "Braga" galvenajam trenerim Domingušam Pasjensijam un pamatvārtsargam Arturam būs pēdējā spēle šajā klubā. Arturs nākamsezon pārstāvēs "Benfica", bet Pasjensija, visticamāk, trenēs "Sporting".

Interesanti:

•"Porto" un "Braga" duelis ieies Eirokausu vēsturē kā fināls, kurā tiekas vistuvāk viena otrai bāzētas komandas. Attālums starp "Porto" un "Braga" ir tikai 47,4km. Iepriekšējais rekords bija 83,8km, kuru UEFA Superkausā 1988.gadā uzstādīja Beļģijas "Mechelen" un Nīderlandes "Eindhoven".

•Ja "Porto" uzvarēs, tās galvenais treneris Andrē Vilašs-Boašs kļūs par visu laiku jaunāko treneri, kurš izcīnījis kādu no nozīmīgajām Eirokausu trofejām. Viņa vecums ir 33 gadi un 213 dienas. Pašreizējais rekords pieder Džanlukam Vialli, kurš 1998.gadā ar Londonas "Chelsea" uzvarēja Kausu ieguvēju kausa izcīņā. Tobrīd itālietis bija 33 gadus un 308 dienas vecs.

•"Braga" galvenais treneris Domingušs Pasjensija savulaik 12 sezonas pārstāvēja "Porto", kļūstot par septiņkārtējo Portugāles čempionu. Tāpat Pasjensija 1995./96.g. sezonā ar 25 precīziem sitieniem "Porto" sastāvā kļuva par turnīra labāko vārtu guvēju. Trenera karjeru Pasjensija uzsāka tieši "Porto", trenējot jauniešus un vēlāk arī dublieru komandu.

•Gan Vilašs-Boašs, gan Pasjensija, pirms pievienoties pašreizējām vienībām, trenēja "Académica". Pasjensija otrajā sezonā ar "Académica" ieņēma septīto vietu, kas joprojām ir labākais sasniegums kluba vēsturē. Nākamajā sezonā (2009.g.) Pasjensija pārcēlās uz Bragu. Sezonas pirmajā pusē komandu pārņēma Vilašs-Boašs, palīdzot tai saglabāt vietu līgā un ieviešot komandā ļoti skatāmu un uzbrūkošu spēles stilu.

•"Porto" šis būs jau desmitais Eirokausu fināls, no kuriem seši beigušies ar portugāļu kluba uzvaru. Pēdējoreiz līdz finālam "Porto" aizkļuva 2004.gadā, ar 3:0 pārliecinoši uzvarot "Monaco" un ar triumfu Čempionu līgā šokējot visu Eiropu.

•"Porto" uzbrucējs Radamels Falkao ar 16 precīziem sitieniem laboja vienas sezonas laikā UEFA kausā vai Eiropas līgā gūto vārtu skaitu. Iepriekšējais rekords (15) piederēja Jirgenam Klinsmanam, kurš "Bayern" rindās to paveica 1995./96.g. sezonā.

•"Braga" rezultatīvākais spēlētājs Eirokausos ar tikai trim vārtiem ir Mateušs, kurš ziemas transfēru periodā pārgāja uz Doņeckas "Shakhtar". Pa diviem vārtiem ir Alana un Limas kontā.

•Alans savulaik pārstāvēja "Porto", laika posmā no 2005. līdz 2007.gadam divreiz kļūstot par Portugāles čempionu. "Porto" īslaicīgi pārstāvējis arī Elders Barboša.

•"Porto" spēlētāji Eltons un Serenu šodien svin dzimšanas dienu. Viņiem aprit attiecīgi 33 un 26 gadi.

"Porto" ceļš līdz finālam

StadijaPretinieceMVStadijaPretinieceMV
Play-offGenk4:23:01/16 finālsSevilla0:12:1
GrupaBesiktas1:13:11/8 finālsCSKA Moscow2:11:0
GrupaRapid Wien3:03:11/4 finālsSpartak5:15:2
GrupaCSKA Sofia3:11:01/2 finālsVillarreal5:12:3

"Braga" ceļš līdz finālam

StadijaPretinieceMVStadijaPretinieceMV
3.kārta*Celtic3:01:21/16 finālsLech2:00:1
Play-off*Sevilla1:04:31/8 finālsLiverpool1:00:0
Grupa*Arsenal2:00:61/4 finālsDynamo Kyiv0:01:1
Grupa*Partizan2:01:01/2 finālsBenfica1:01:2
Grupa*Shakhtar0:30:2

*Eirokausu sezonu "Braga" uzsāka Čempionu līgā, Eiropas līgai pievienojoties tikai 1/16 finālā

Iepriekšējie 10 Eiropas līgas/UEFA kausa fināli

GadsVietaUzvarētājaFinālisteRez.
2010.HamburgaAtleticoFulham2:1 (pag)
2009.StambulaShakhtarWerder3:2 (pag.)
2008.MančestraZenitRangers2:0
2007.GlāzgovaSevillaEspanyol2:2*
2006.EindhovenaSevillaMiddlesbrough4:0
2005.LisabonaCSKA MoscowSporting3:1
2004.GēteborgaValenciaMarseille2:0
2003.SeviļaPortoCeltic3:2 (pag.)
2002.RoterdamaFeyenoordBorussia Dortmund3:2
2001.DortmundeLiverpoolAlaves5:4 (pag.)

*Uzvarētāja tika noteikta pēcspēles sitienu sērijā

Rezultatīvākie spēlētāji

VSpēlētājsKomandaSkMin
1.Radamels FalkaoPorto161008
2.Džuzepe RosiVillarreal111037
3.Tomāšs NecidsCSKA Moscow6526
4.Fredriks KanutēSevilla5461
Vilfrīds BonīSparta5526
NilmarsVillarreal5572
Artjoms RudņevsLech5621
Edinsons KavaniNapoli5667
Fredijs GuarinsPorto5735
Artjoms MiļevskisDynamo Kyiv5967
Balāžs DžudžāksPSV Eindhoven5973
HalksPorto51090

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...

Kura komanda kļūs par Eiropas līgas uzvarētāju?

  • 109

  • 23


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-05-18 10:39, pirms 13 gadiem
ļoti labs raksts, nebiju gatavojies skatīties šo finālu, bet pēc tāda notikumu apkopojuma, laikam, būs jāpavēro spēle

  +1 [+] [-]

, 2011-05-18 11:17, pirms 13 gadiem
Kur neta var redzet

     [+] [-]

, 2011-05-18 12:18, pirms 13 gadiem
te porto iznesis bragu

  +2 [+] [-]

, 2011-05-18 12:29, pirms 13 gadiem
aizsardzība vinnē čempionātus

  -1 [+] [-]

, 2011-05-18 13:06, pirms 13 gadiem
Es par Portugāles Bragu un Latgales brāgu!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-05-18 13:26, pirms 13 gadiem
eviits86 rakstīja: neredzu absolūti nekādus variantus Bragai
Variants ir uzvaret!

  +2 [+] [-]

, 2011-05-18 15:38, pirms 13 gadiem
Šādās spēlēs mēdz būt pārsteigumi, tomēr Porto teorētiski ir liels pārākums.

     [+] [-]

, 2011-05-18 18:51, pirms 13 gadiem
Nu ko, abi mūsējo pāri darītāji finālā... Nezinu, par ko būšu. Braga izsita Rudņeva Lech, Porto - Cauņas CSKA. Laikam tomēr par Porto, jo Rudņevs ar Lech bija pelnījis spēlēt nākamajā kārtā.

     [+] [-]

, 2011-05-18 21:22, pirms 13 gadiem
eviits86 rakstīja: neredzu absolūti nekādus variantus Bragai
kaut kā jau līdz finālam viņi tika, kāpēc lai neuzvarētu vienu spēli?

     [+] [-]

, 2011-05-18 21:30, pirms 13 gadiem
Bragai jāpaceļ kauss)))

     [+] [-]

, 2011-05-18 21:53, pirms 13 gadiem
Kur internetā var redzēt spēli?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-05-18 22:00, pirms 13 gadiem
Paldies, liels!

  -1 [+] [-]

, 2011-05-18 22:58, pirms 13 gadiem
SopCast, Channel - 79509

  +1 [+] [-]

, 2011-05-18 23:33, pirms 13 gadiem
Nesaprotu, raksta saakumaa mineets, ka porto ljoti slikta sezona, 3. vieta chempii un nekvalificeshanas CL, bet tad raksta par nevainojamo sezonu, chempja titulu un kausiem.