Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Horvātija finālā! Kā reaģē Serbijā - prieks vai naids?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Horvātija finālā! Kā reaģē Serbijā - prieks vai naids?
Ivans Perišičs
Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien Rīgā viesojās Serbijas grands "Crvena Zvezda", kas "Skonto" stadionā nesekmīgi mēģināja ieņemt Jūrmalas "Spartaka" cietoksni (0:0). Kamēr serbi (tostarp līdzi atbraukuši 25 žurnālisti un 200-300 līdzjutēji) palika vīlušies, tai pašā trešdienas vakarā svētlaimi sasniedza viņu kaimiņi horvāti, kuri PK2018 pusfinālā pārspēja Angliju. Vai Serbija priecājas par Horvātijas gadsimta panākumu?

2013. gadā pirms Horvātijas un Serbijas svarīgas futbola spēles kolēģis Agris Suveizda jau rakstīja par īpašajām šo divu valstu un nāciju attiecībām, bet šajās dienās man izdevās pārliecināties par to personīgā saskarsmē.

Viss sākās ar to, ka mani kā Latvijas futbola apskatnieku pirms "Spartaka" un "Crvena Zvezda" dueļa Rīgā uzrunāja serbu žurnālists Aleksandars Obrenovičs no sporta portāla ar vēlmi kaut ko vairāk uzzināt par mūsu kājbumbu. Tikāmies Rīgā, parunājāmies. Viņu cita starpā interesēja, ko Latvijā zina par Serbijas sportu un tieši "Crvena Zvezda", kā arī tirdīja jautājums, kāpēc Latvijā nav ne mazākās ažiotāžas par gaidāmo Čempionu līgas maču. Biju skeptisks par "Spartaka" izredzēm pret Belgradas klubu, bet pēc 0:0 jau es viņu uzrunāju un aizpļāpājāmies līdz pat Serbijas un Horvātijas attiecībām. Dialogs šķita interesants, tāpēc atstāstīšu to.

Vispirms Aleksandars atzina, ka Serbijā iznākums 0:0 pret jūrmalniekiem radījis lielu vilšanos. Arī "Crvena Zvezda" futbolisti visi kā viens izteica neapmierinātību. Ir tādi, kuri pat izcēluši negaidīti labo "Spartaka" sniegumu, bet paši Belgradas kluba futbolisti vairāk akcentē to, ka nepatīkams pārsteigums ir nevis Latvijas čempionu sniegums, bet pats rezultāts. Obrenovičs mūsu sarunā izcēla "Spartaka" aizsardzību ar bosniešu centra aizsargu un komandas kapteini Aleksandru Kosoriču priekšgalā. Tai pašā laikā viņš saka, ka atbildes spēlē, kur būs lielāks laukums un, galvenais, labākas kvalitātes laukums, "Crvena Zvezda" pretiniekiem no Latvijas cerību nebūs. Lai mūsējiem izdodas pierādīt pretējo! Pērn Astanā "Spartakam" padevās ļoti kvalitatīvs 1:1.

Pirms spēles Rīgā "Spartaka" pārstāvji palūdza uzrakstīt dažas rindiņas spēles programmiņai. Man neizdevās atrast "Crvena Zvezda" gada budžetu un diemžēl iznāca maldināt līdzjutējus, paļaujoties uz sajūtām un pasakot, ka Serbijas klubs, tai skaitā budžeta ziņā, ir vēl lielāks nekā "Spartaka" pērnā gada pretiniece "Astana". Kazahu budžets ir gandrīz 30 miljoni eiro, bet Aleksandars ievieš skaidrību, ka "Crvena Zvezda" budžets esot tikai ap 10 miljoniem eiro. Serbu žurnālists, reaģējot uz manu pārsteigumu, paskaidroja pēdējo gadu notikumus slavenajā Belgradas klubā.

Proti, laika posmā no 2000. līdz 2015. gadam "Crvena Zvezda" vadība pieļāva ne vienu vienu kļūdu un klubs nonāca sarežģītā finansiālajā situācijā. Pārsvarā kļūdas attiecās uz pārspīlēti lielām futbolistu algām un dārgiem transfēriem, kuri sevi neattaisnoja. Vairākas saistības "Crvena Zvezda" nespēja izpildīt un joprojām ir parādā vairākiem spēlētājiem, kuriem nepamatotajos "treknajos gados" bija trakas algas. Kā min Aleksandars, kluba parāds pēdējos gados ir samazināts, taču joprojām sastāda itin iespaidīgus 26.5 miljonus eiro... Ticiet vai nē, pirms trim gadiem šis parāds bija sasniedzis 53 miljonus eiro. Situāciju kaut cik stabilizēt palīdzējušas pēdējo gadu veiksmīgās darbības. Piemēram, trekni transfēri. Marko Grujičs "Liverpool" tika pārdots par 4.5 miljoniem, Ričmonds Boakjē uz Ķīnas "Jiangsu Suning" par pieciem miljoniem, brāļi Ivans un Luka Iliči par 5.5 miljoniem eiro uz "Manchester City". Serbijas zīmols Anglijas Premjerlīgā ir atpazīstams un ar pozitīvu reklāmu...

Tāpat sulīgs bijis "Crvena Zvezda" sponsorlīgums ar Krievijas milzi "Gazprom" - kā galvenos divus iemeslus krievu dāsnumam serbu žurnālists min Belgradas kluba potenciālu, sportiskos panākumus (pagājušajā sezonā Eiropas līgā pārvarētas visas četras kvalifikācijas kārtas un iekļūts grupu turnīrā), kā arī plašo popularitāti. Konkurentei "Partizan" esot labāka organizācija un pēdējos gados vairāk titulu, taču "Crvena Zvezda" pēc viņa aplēsēm ir 70%/30% pārsvars popularitātē. Visbeidzot, noslēdzot pēdējo gadu pozitīvās tendences finanšu jomā, "Crvena Zvezda" pagājušajā sezonā 7-8 reizes spēja pilnībā piepildīt savu vareno 55 tūkstošu ietlipīgo stadionu, kas arī deva labu naudas žūksnīti. Tomēr ielaisto problēmu dēļ serbu žurnālists spiests atzīt - neskatoties uz "Crvena Zvezda" bagāto vēsturi un sasniegumiem, šobrīd tādi klubi kā "Astana" un APOEL ir ar spēcīgāku organizāciju. Pēdējo gadu uzlabojumi Belgradas klubā saistīti ar jaunu vadību, kas esot daudz profesionālāka.

Visbeidzot par Serbijas un Horvātijas tēmu. Serbija savā attieksmē pret Horvātiju ir ļoti pretrunīga. Ja Latvijā esam pieraduši pie latviešu-krievu nesaskaņām, tad Serbijā šāda dalīšanās attieksmē pret citu tautu ir vienas nācijas iekšienē. Obrenovičs: "Neviens to nevar izskaidrot. Mums ir cilvēki ar vieniem un tiem pašiem gēniem, taču divējāda attieksme. Skaidrs, ka galvenais iemesls ir karš 1991. gadā. Jā, izveidojusies situācija ir patiešām īpatnēja."

Aleksandars paskaidro plašāk: "Pirmkārt, līdz 1991. gadam bijām visi vienā valstī [Dienvidslāvijā]. Ir ļoti daudz jaukto ģimeņu, kurās precējušies serbi ar horvātiem. Piemēram, Novaka Džokoviča mamma ir horvātiete, bet tētis serbs.Otrkārt, vecākas paaudzes cilvēki tik ļoti iemīļoja Dienvidslāviju, ka nostaļģija dziļi iesēdusies viņu apziņā, un tāpēc viņi joprojām mīl "bijušos brāļus". Tomēr kopumā situācija ir aptuveni 50/50 - viena puse priecājas par Horvātijas sasniegumiem, bet otra ir nevis vienaldzīga, bet pat vīlusies par to. Šai otrai pusei, uzskatu, savstarpējais naids ir līdzīgs kā krieviem un ukraiņiem.

Piemēram, Nemaņa Radonjičs [Serbijas izlases un "Crvena Zvezda" supertalants, kurš spēlēja pret "Spartaku" - aut.] vakar bija tik ļoti priecīgs pēc Mandžukiča uzvaras vārtiem, bet daži citi spēlētāji, kā arī pāris komandas pārstāvji bija vīlušies. Arī serbu mediji ir sadalījušies divās nometnēs. Piemēram, viens žurnālists, serbu tautības, ir dzimis Horvātijā, Vinkovcu pilsētā, kur arī dzīvoja, bet tad Horvātija viņu un daudzus citus serbus no valsts izraidīja. Tagad šis žurnālists spiests būt bēgļa statusā Serbijā - viņam pret Horvātiju ir liels naids." Horvātijā ir pilsētas, kas savulaik bija izteikti serbu apdzīvotas, bet tad Horvātija apgrieza visu kājām gaisā, piemēram:

Aleksandars arī atzīmē, ka Horvātijas izlasē ir serbu izcelsmes futbolisti, turklāt vieni no valstsvienības līderiem - Danijels Subasičs, Ivans Perišičs. Par Subašiču ir īpašs stāsts - viņa sievas tēvs ir horvāts un viņš vairs nevēlas redzēt savu meitu, jo viņa ir precējusies ar serbu... Tādas, lūk, sarežģītas serbu un horvātu attiecības.

1 2 45 komentāri
Slēpts komentārs: Karalis Hokejs

 +24 [+] [-]

, 2018-07-13 09:23, pirms 6 gadiem
Karalis Hokejs rakstīja: Naids ir vairāk latviešu specialitāte
Nē, nevis latviešu, bet gan sovjetu atraugu specialitāte

  +2 [+] [-]

, 2018-07-13 09:24, pirms 6 gadiem
Ak, Dievs! Kāpēc es atvēru šo rakstu?! Nav brīnums, ka serbiem divējāda attieksme, ja horvāti PK2018 pusfinālā pārspēj Horvātiju
Slēpts komentārs: Karalis Hokejs

     [+] [-]

, 2018-07-13 09:43, pirms 6 gadiem
Horvāti, kur pārspēja Horvātiju 😂

     [+] [-]

, 2018-07-13 09:49, pirms 6 gadiem
SuperZoss rakstīja: Ak, Dievs! Kāpēc es atvēru šo rakstu?! Nav brīnums, ka serbiem divējāda attieksme, ja horvāti PK2018 pusfinālā pārspēj Horvātiju
es pa to pašu
raksts jau labs protams ir jocīga situācija valstī tas pats kas mums ir 1 no vecākiem krievs otrs latvietis, tik nezinu vai sporta aprindās tāds ir, bet zinu ka mūsu dziedošais ments Puziks ir pa pusei krievs jo fāters ir rus mamma lv.

Par horvātiem finālā!!!

     [+] [-]

, 2018-07-13 09:59, pirms 6 gadiem
"svētlaimi sasniedza viņu kaimiņi horvāti, kuri PK2018 pusfinālā pārspēja Horvātiju. "
Horvāti un Horvātija divas dažādas tautas? 🤔🤔🤔

 +15 [+] [-]

, 2018-07-13 10:24, pirms 6 gadiem
Nu ko var piečakarēties vienai autora neuzmanības kļūdai.. Labs raksts, interesanti saprast situāciju. Par Džoko, piemēram, nezināju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-07-13 10:52, pirms 6 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: ---Aleksandars arī atzīmē, ka Horvātijas izlasē ir serbu izcelsmes futbolisti, turklāt vieni no valstsvienības līderiem - Danijels Subasičs, Ivans Perišičs.---
Te gan ir acīmredzama neprezitāte, jo Serbiem nav tāda vārda IVAN
Ivani ir Horvātiem, Serbiem ir JOVAN Tātad, vai nu Perišičs ir īstajā vārdā Jovans, vai arī pēc tēva līnijas nav Serbs
Pofig! Tev pašam vairāk simpatizē serbi vai horvāti, vai galvenais, ka baltie?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-07-13 11:03, pirms 6 gadiem
superzoss- ignore
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-07-13 11:41, pirms 6 gadiem
artems_bruvers_1007752319333492 rakstīja: Baltu un Slāvu miksējumi Baltijas valstu teritorijā ir visai izplatīta parādība Visvairāk tas ir attiecināms uz Lietuvu (Leiši-Poļi), vismazāk uz Igauniju, tur visvairāk ir jūtams etniska rakstura nodalījums, proti, Esti maz miksējas ar citiem Lettiņiem, savukārt, ja tā labi padomā, no kurienes ir uzvārdu galotnes -INS-, -OVS-,ENKO-,SKIS-,IČS- un t.t.? Var pat droši teikt, tādu ir apmēram puse no mūsdienu Latviešiem un tas ir no tā saucamajiem tīrajiem Lettiņiem, jeb vismaz tiem, kuri par tādiem sevi uzskata! Savukārt, kas attiecas uz tiem, kuri sevi apzinās kā jaukto pāru atvases, tad tur vēl klāt nāk liela daļa No tā var secināt, ka populārs lozungs LATVISKA LATVIJA ir nekas vairāk kā UTOPIJA Pilnīgi pietiktu jau ar to, ka Latvija paliktu BALTA!
Savā laikā to definēja arī pats Hitlers- liela daļa latviešu ir piederīga āriešu rasei

  +1 [+] [-]

, 2018-07-13 12:08, pirms 6 gadiem
sabikas rakstīja: Nē, nevis latviešu, bet gan sovjetu atraugu specialitāte
mēs visi esam sovjetu atraugas, ģēnij. Un ja Tu sevi uzskati par īstenu latvieti un patriotu, tad Tev visticamāk piemīt daudz kaitinošākas pazīmes, kā naids.

  +3 [+] [-]

, 2018-07-13 12:33, pirms 6 gadiem
Karalis Hokejs rakstīja: Naids ir vairāk latviešu specialitāte
Kā tas izpaužas?
Mēs balsojam, vai kaut kā atbalstām tos, kas aicina kādus iznīcināt?

     [+] [-]

, 2018-07-13 12:40, pirms 6 gadiem
Novicka kungs, kā jūs domājat, kāpēc mūsu mediji neko neraksta par serbu fanu uzvedību tribīnēs?

     [+] [-]

, 2018-07-13 12:41, pirms 6 gadiem
Agris 77 rakstīja: Novicka kungs, kā jūs domājat, kāpēc mūsu mediji neko neraksta par serbu fanu uzvedību tribīnēs?
Kas tur bij?

  -2 [+] [-]

, 2018-07-13 13:03, pirms 6 gadiem
Вы бросите курить навечно за одну ночь, если воспользуетесь этим советским методом https://elbo.in/vdoh Не прикладывая никаких волевых усилий я просто забыл о сигаретах и не курю 2 года, а курил 16 лет!

  +6 [+] [-]

, 2018-07-13 13:03, pirms 6 gadiem
Naids jau viņiem ir daudz senāks. Īpaši uzziedēja II WW laikā, kur vācu paspārnē horvāti un serbi, ustaši un četņiki, ar prieku močīja viens otru. + vēl serbiem, tāpat kā krieviem, ir iedzimts šovinisms un "vecākā brāļa sindroms" + krasa atšķirība reliģijā, jo pareizticīgie (krievi, serbi) citus necieš
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-07-13 13:05, pirms 6 gadiem
Edmund, labs.

  +1 [+] [-]

, 2018-07-13 13:11, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Kas tur bij?
Ja godīgi - nekas interesants. Cilvēks droši vien domā pāris prokrieviskus saukļus, no piebraukušo krievu Spartak M fanu puses.
Slēpts komentārs: Zoom Mode

  +3 [+] [-]

, 2018-07-13 13:49, pirms 6 gadiem
Zoom Mode rakstīja: Nozelojamaa Horvatija izjauca futbola svetkus - Anglija: Vaciju!
Fui. Kas tie par futbola svētkiem, ar tādu sniegumu un attieksmi.

  +2 [+] [-]

, 2018-07-13 13:51, pirms 6 gadiem
Tās attiecības pēc būtības viņiem ir ļoti līdzīgas kā mums ar krieviem (viņi tikai to asāk izrāda).
Latvijā dzīvojošie krievi (tāpat kā Horvātijā dzīvojošie serbi) dalās divās daļās - vieni ir priecīgi par latviešu sekmēm, kamēr vismaz tikpat ir to, kas ienīst katru mūsu veikumu. Tieši tāpat ir otrpus robežas - arī Krievijā dzīvojošie krievi dalās tādās pašās divās daļās - tikai tur tā attiecība ir daudz vairāk nosliekusies uz negatīvā pusi (gluži tāpat kā Serbijā dzīvojošajiem pret horvātu veiksmēm).

Ceru, ka mans domu gājiens ir saprotams.

  +1 [+] [-]

, 2018-07-13 14:41, pirms 6 gadiem
Tas, kā Horvāti tās pilsētas izrevidēja, ir apskaužami.
Mums tas pēc neatkarības atjaunošanas ļoti pietrūka.

  -3 [+] [-]

, 2018-07-13 14:50, pirms 6 gadiem
Pilnīgi tukšs raksts ne par ko. Varētu padomāt ka nekas cits pasaulē nenotiek par ko rakstīt. Tādi mums tie sporta ''žurnālisti''.

  +2 [+] [-]

, 2018-07-13 15:07, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Kas tur bij?
Mīza tribīnēs, lauza krēslus un nožogojumu. Nomierinājās kad dabūja asaru gāzi purnā.

  +1 [+] [-]

, 2018-07-13 15:08, pirms 6 gadiem
Daniel rakstīja: Ja godīgi - nekas interesants. Cilvēks droši vien domā pāris prokrieviskus saukļus, no piebraukušo krievu Spartak M fanu puses.
pēc spēles bija cūcības. Protams viņiem ir bijušas trakākas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2018-07-13 15:53, pirms 6 gadiem
Serbi ar horvātiem ir tas pats, kas ukraiņi ar krieviem.
Vienkārši savulaik Dienvidslāvija bija varena valsts, tad viņus meistarīgi sadalīja un iesēja naidu.
Paverdzināt izdevīgāk un vieglāk mazākas valsteles

  +3 [+] [-]

, 2018-07-13 16:03, pirms 6 gadiem
KANDESA rakstīja: Serbi ar horvātiem ir tas pats, kas ukraiņi ar krieviem.
Vienkārši savulaik Dienvidslāvija bija varena valsts, tad viņus meistarīgi sadalīja un iesēja naidu.
Paverdzināt izdevīgāk un vieglāk mazākas valsteles
Varenas valstis nevar sadalīt.
1 2 45 komentāri