Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Viedoklis: Vai "Riga" jau Eirokausu otrajā gadā spēs pārvarēt kārtu Čempionu līgā?

Viedoklis: Vai "Riga" jau Eirokausu otrajā gadā spēs pārvarēt kārtu Čempionu līgā?
Roberts Ozols ar Virslīgas trofeju. Foto: Zigismunds Zālmanis, rigafc.lv

Jau šovakar nelielā pilsētiņā Dandokā UEFA Čempionu līgu uzsāks Latvijas labākā komanda "Riga", kas Īrijā spēkosies ar šīs salas čempioni "Dundalk".

Latvijas mediju vidē un starp sporta līdzjutējiem ažiotāžu par gaidāmo Īrijas un Latvijas čempionu dueli nejūt. Lai gan Latvijai un Īrijai ir cieša saikne arī ārpus sporta un futbols ir sporta karalis, neizskatās, ka mūsu zemē "Dundalk" un "Riga" gaidāmā cīņa interesētu plašas masas. Atskaitot acīmredzamāko iemeslu, proti, futbola pazemīgo vietu Latvijas kartē, varbūt var mēģināt argumentēt, ka šai divkaujai izkārtne ar nosaukumu Čempionu līga ir tikai teorijā, jo, lai tiktu īstajās sacensībās, šī turnīra grupu turnīrā, "Riga" un "Dundalk" līmeņa klubiem jāpaveic gandrīz neticamais - jāpārvar četras barjeras, turklāt ceļā var pagadīties tāda līmeņa pretinieki kā, piemēram, "Ajax", "Copenhagen" vai "Celtic". Respektīvi, varbūt Latvijā kāds pamostos, ja "Riga" nokļūtu tuvāk brīnumam un pāris barjeru pārvarētu.

"Riga", visticamāk, pēdējos gados starp Latvijas klubiem iztērējis visvairāk, taču tas nav nekas varens Eiropas mērogā. Viena tēma ir nauda, bet vēl cita - kluba attīstība. Ar saprātīgu kluba vadīšanu un līdzekļu ieguldīšanu arī ar ierobežotiem resursiem var sasniegt solīdas virsotnes ("Sūduva" nav slikts piemērs). Vai "Riga" ir saprātīga? Nu jau vairākas nedēļas nespēju piespiest sevi pabeigt iesākto materiālu par Latvijas futbola izlasi - emocionāli tik nepatīkama tēma, ka neiet uz priekšu. Taču viena no tēzēm šajā materiālā ir - Latvijas izlasei lieti noderētu spēcīgi un, galvenais, stabili klubi, un attiecīgi valstsvienībai nekādi nenāk par labu Virslīgas "Top" klubu mētāšanās ar treneriem, sastāviem, stratēģijām.

"Riga" šai ziņā ir pirmrindnieks negatīvā nozīmē... Ir pavisam ļauni - esmu dzirdējis, ka "Riga" vadībā ir cilvēks, kurš reizēm iejaucas trenera darbā un ietekmē vai mēģina ietekmēt sastāva izvēli. Arī tas ir bijis viens no iemesliem, kāpēc "Riga" trenerus maina tik bieži. Piedodiet, atgādina mazliet tipisku Austrumeiropas biznesu bez noteikumiem... No citas puses - ko var pārmest "Riga" vadībai, ja pat ar komēdijas cienīgiem manevriem treneru mainīšanā 2018. gadā izcīnīts tituls, bet 2019. gadā tabulā pagaidām pirmā pozīcija?

Virslīgā iegūt titulu ir viena lieta, bet atkal jārunā par Eiropas mērogu. Lai sekmīgi cīnītos Eirokausos, Latvijas kontekstā, manuprāt, vismaz trīs gadus jānotiek mērķtiecīgam, stabilam darbam ar pakāpeniski izpildītiem ilgtermiņa mērķiem. Galvenokārt tas ir saistīts ar viena un tā paša spēlētāju kodola attīstīšanu. Tiesa, "Riga" jau savā Eirokausu debijas gadā pērn gandrīz izsita tiešām lielu klubu - Sofijas CSKA, kas "Skonto" stadionā laimīgi uzvarēja pēcspēles pendeļu sērijā.

Mājas spēlē "Riga" uzvarēja ar 1:0, un tas notika mazāk nekā pirms gada. Šķiet, ja jau 2018. gads "Riga" bija tik izcils - gan Virslīgas tituls, gan iegūts Latvijas kauss, - tad kodols būtu jāsaglabā. Taču no tā mača pamatsastāva šovakar, visticamāk, izies tikai 3 vai 4 no 11 spēlētājiem... Roberts Ozols, Antonijs Černomordijs, Tomislavs Šāričs un varbūt Vladislavs Gabovs, kurš šosezon cīnījies ar savainojumiem un ir bez normālas spēļu prakses. Pārējie? Bogdans Vaščuks, Ivans Jeņins, Džordžs Deiviss, Darko Lemajičs (līgums ar uzbrukuma līderi līdz sezonas vidum, nopietni?!) un komandas pērnā gada modeļa kapteinis un līderis Volodimirs Bajenko ir prom, Stefans Paničs ir diskvalificēts, bet Antons Kurakins iekritis dziļā rezervē. Arī no tās spēles septiņiem rezervistiem komandā palikuši tikai divi (Elvis Stuglis un Armands Pētersons). Traki, ko lai saka - kāda tur vēl stabilitāte. Jā, pērn tieši drastiskās sastāva izmaiņas ļāva veikt zelta lidojumu un, piemēram, Denisa Rakela pret Sofiju vēl nebija - viņš kopš pagājušā jūlija paguvis gan pievienoties "Riga", gan uzspēlēt Kipras čempionātā, gan vēlreiz atgriezties "Riga"...

Tai pašā laikā "Dundalk" ne pirmo gadu turpina slīpēt vienu un to pašu sastāvu, komandai ir četri Īrijas tituli pēdējos piecos gados, un šī Īrijas vadošā komanda gadu no gada sagādā galvassāpes pat lieliem Eiropas klubiem kā "Zenit", "Rosenborg" un "Hajduk". No "Dundalk" šī gada "Top10" futbolistiem pēc spēles laika Īrijas Premjerlīgā deviņi bija starp komandas līderiem arī pērn un tikai 10. lielākā spēles laika īpašnieks Daniels Kellijs pirms sezonas pievienojies no "Bohemians". Stabilitāte un ilgtermiņš, stabilitāte un ilgtermiņš... Nevar sacīt, ka "Riga" pilnīgi visi līderi būtu projām, taču situācijas tāpat ir ļoti dažādas:

"Dundalk" 2018. un 2019. gada futbolistu spēles laiks Īrijas Premjerlīgā


"Riga" futbolistu spēles laiks 2018. gadā (ar dzelteno tie, kas joprojām ir komandā)

Un tomēr šīs spēles priekšvakarā vēlos ieviest zināmu optimismu. "Dundalk", protams, sevišķi spēcīga ir savā laukumā un izceļas ar agresīvu uzbrukumu, nepārtrauktu presingu un spiediena izdarīšanu. Ja Latvijas čempions būtu skaisti spēlējoša komanda ar daudz gūtiem vārtiem, pārliecinošu uzbrukumu un ar ne tik lielu uzsvaru uz aizsardzību (nu, piemēram, "Skonto" Tamaza Pertijas laikos), tad, domāju, klātos daudz smagāk.

"Riga" par spīti treneru un sastāva maiņām pēdējos pāris gados ir atpazīstama ar nemainīgu rokrakstu - bez uzsvara uz bumbas kontroli, bez spilgta uzbrukuma, toties ar ļoti gudru futbolu, organizētu spēli bez bumbas, teicamu disciplīnu, kompaktumu. Pērn "Riga", salaužot sezonu, iekrāja 12 uzvaru sēriju, no kurām septiņas bija ar rezultātu 1:0! Līdz pēdējai kārtai, kurā vairs nekas neizšķīrās, "Riga" 27 spēlēs bija ielaidusi 12 vārtus, kas ir fenomenāls rādītājs. "Riga" kopš 2018. gada sezonas sākuma Virslīgā, Latvijas kausā un Eiropas līgā no 53 spēlēm 48 spēlēs ielaidusi mazāk par diviem vārtiem!

Ielaistie vārtiReizes
030
118
23
31
41*

* - 2018. gada sezonā "Riga" Virslīgas titulu nodrošināja pirmspēdējā kārtā un pēdējā kārtā izspēlēja 4:4 pret "Spartaku".

Bieži vien "Riga" izmocīja vienus vārtus ar standartu un pēc tam tik pārliecinoši spēlēja bez bumbas, ka Roberta Ozola varoņdarbi bija nepieciešami vien pa retam. Tiesa, tieši Ozolu atzina par Virslīgas MVP, bet daudzi kā līderi minēja centra aizsargu Bajenko. Šogad ir līdzīgi - "Riga" ir komanda, kas bieži vien kontrolē spēli, esot bez bumbas, un priekšplānā ir komandas kopējās darbības. Kurš uzbrūkošais futbolists ir "Riga" līderis? Es teiktu, ka neviens, toties fantastisku sniegumu (melnais darbs, uzbrukumu iesākšana, aizsardzība) rāda nenovērtētais Šāričs, tāpat aizvien stingrāk aizsardzības centrā darbojas Černomordijs un Herdi Prenga. Arī Mihaila Koņeva klātesamība visus gadus (biežāk - galvenā trenera palīga lomā) ir būtiska - šeit revolūcijas nav nepieciešamas, jāslīpē iesāktais.

Uzbrukums pagaidām nepārliecina - Rakels, ilgāku laiku iztiekot bez kārtīgiem atvaļinājumiem (lēkāšana pa čempionātiem, kuros starpsezonas periods atšķiras), ir bez svaiguma, centra uzbrucējs Romans Debelko, šķiet, vēl nav iejuties, par Artūru Karašausku vispār nerunāsim. Uzbrukuma flangā tiek izmantots pat Žoels Bopesu, kurš sezonu sāka kā malējais aizsargs. Ne velti, pēdējā Virslīgas mačā "Riga", pārspējot sezonas bumbas kontroles rekordu (75%!), tā arī nespēja uzlauzt Valmieras aizsardzību (0:0). Ne uzbrukumā slēpjas "Riga" spēks...

Tomēr "Riga" ir viltīga komanda, kas var aizskriet pretuzbrukumā, noķert pretinieku un gūt vieglus vārtus vai vismaz izmantot savus garos augumus un realizēt standartu. Uzbrukums šovakar diez vai būs prioritāte, un svarīgākais, ka aizsardzība vismaz manī rada pārliecību. Skaidrs, ka vieni agri ielaisti vārti šo pārliecību var sašķobīt un noteikti nedrīkst tikai aizsargāties bez pretinieku biedējošas pretspēles. Tomēr jebkurā gadījumā sagaidu mazrezultatīvu spēli. Ja tā notiks, tad viss izšķirsies pēc nedēļas Rīgā, un tas jau izskatītos pēc labvēlīga scenārija. Tāpēc... ilgtermiņā novēlu "Riga" lielāku stabilitāti, bet īstermiņā pierādīt, ka par favorītiem uzskatītais "Dundalk" ir uzveicams.

"Dundalk" stadionā Eirokausu ietvaros parasti tiek atvēlētas 3 000 vietu un visas biļetes jau sen ir izpirktas. Ir labi zināms, kā savējos atbalsta un kādu spiedienu uz pretiniekiem prot izdarīt britu un īru fani. Tāpēc, lai šis spiediens nekļūtu naidīgs un mūsējiem traucējošs, manuprāt, noteikti nav ko aizrauties ar publikas ķircināšanu. Neatvainošanās pēc izklupieniem, izaicinošas darbības un žestikulācijas, simulēšanas, diskusijas ar tiesnesi - tas viss nokaitētu atmosfēru un vismaz šoreiz nav vajadzīgs. Jāparāda tas, ko "Riga" vismaz Latvijas līmenī pieprot vislabāk - aukstasinīgs, taktiski nevainojams futbols.

Raidījums "Futbolbumbas" aprunājās ar īru futbola žurnālistu par gaidāmo Latvijas un Īrijas čempionu cīņu. Video šeit.


, 2019-07-10 09:30, pirms 5 gadiem
Kur tiešām nozudis ir Kara?
, 2019-07-10 09:37, pirms 5 gadiem
Šo spēli būs iespējams kaut kur redzēt?
, 2019-07-10 09:39, pirms 5 gadiem
NĒ!! Riga ir uzpūsts klubs, kurš nekad nekur tālu netiks.
, 2019-07-10 10:19, pirms 5 gadiem
Ja būs uzvara vai neizšķirts, tad Skonto stadionā varētu būt vairāk par 1500 cilvēkiem. Interesenti.
Vai Riga un RFS ir kādi līdzjutēji, kuri to nedara par naudu?
, 2019-07-10 10:33, pirms 5 gadiem
Par sastāva mainību. Uz papīra sastāvs ir kļuvis spēcīgāks. Vienīgais vērā ņemamais zaudējums ir Baienko, tomēr Prenga ir ne zemākas kvalitātes spēlētājs. Lemajiču es augstu nevērtēju, jo izņemot garu augumu, citu kvalitāšu Darko ir pamaz. Enins bija melnā darba darītājs, kuram trūka radošuma. Daviesu ļoti labi aizstāj Bopesu. Kārkliņs bija parasts rotācija spēlētājs. Tā kā Riga sastāva ziņā neko nezaudēja
, 2019-07-10 10:40, pirms 5 gadiem
Toties klāt ir Rakels, Višņakovs, Bopesu, Prenga, Ibrahim, Rogers, Debelko, Fjodorovs, Šarpars. Tā kā tīri teorētiski šõgad Riga ir spēcīgāka nekā pirms gada šajā laikā
, 2019-07-10 15:45, pirms 5 gadiem
Svarīgi ko gribētos saprat - vai Dundalk spēlētāji ir pilnībā profesionāli futbolisti, tāpat kā Riga ?
, 2019-07-10 16:03, pirms 5 gadiem
Daniel rakstīja: Svarīgi ko gribētos saprat - vai Dundalk spēlētāji ir pilnībā profesionāli futbolisti, tāpat kā Riga ?
Jā, ir profesionāli
, 2019-07-10 17:37, pirms 5 gadiem
fkscd rakstīja: Kur tiešām nozudis ir Kara?
Tak trauma
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.