Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Pārdomas par Latvijas klubu startu Eirokausos

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Pārdomas par Latvijas klubu startu Eirokausos
"Jelgavas" atbalstītāji "Skonto" stadionā pret "Beitar"
Foto: Austris Auziņš (jelgavasvestnesis.lv)

Šoreiz mazāk par cipariem, skaitļiem un statistikas (lai gan – kur nu bez tās), bet vairāk subjektīvas pārdomas par redzēto Latvijas klubu izpildījumā šīs sezonas Eirokausos, ņemot vērā, ka izdevās noskatīties praktiski visas 14 mūsējo spēles.

Pirmkārt, prieks, ka neviena no četrām komandām nenospēlēja krietni zem savu iespēju robežas. Vairāk gaidīju no “Ventspils”, bet jebkurā gadījumā pirms Eirokausu sezonas kopējās gaidas bija nedaudz zemākas, nekā izrādījās realitātē. Protams, kopējo bildi pamatīgi izpušķoja “Jelgavas” varoņdarbi.

Ja noliekam “Jelgavu” malā, iznāk, ka pārējās trīs komandas četros dueļos divu spēļu summā tika galā tikai ar vienu pretinieku, un tā pati bija pusprofesionāļu komanda no Fēru salām, taču (1) mūsu komandu sniegums bija adekvāts iespējām, (2) mūsu komandas nelutināja izloze. Kāds teiks, ka nav labs tonis sūdzēties par izlozi, bet tomēr – mazliet paanalizēsim.

“Liepāja” noteikti uzspodrinātu savu un Latvijas reitingu, bet galvenais, jūtami papildinātu kluba kasi, ja Eirokausiem šovasar tiktu pielaista Kosova (kāpēc šī jaunā UEFA locekle izšķīra Latvijas čempiones likteni, tika skaidrots jau iepriekš), un mūsu čempionei būtu jāsāk no Čempionu līgas kvalifikācijas 1.kārtas. Kosovu nepielaida, bet 2.kārtā izloze “Liepājai” momentā piešķīra sliktāko no iespējamajiem variantiem – Austrijas “Red Bull”, kura, ļoti iespējams, kvalificēsies ČL grupu turnīram. Skaidrs, ka “Liepājai” kā neizsētajai jebkurā scenārijā būtu grūti, taču domāju, ka cīnoties, piemēram, pret Moldovas “Sheriff” vai Slovākijas “Trenčin” (divi no pieciem iespējamajiem variantiem) liepājnieki abas reizes nezaudētu (kā tas notika pret Zalcburgu) un noteikti visai reāli pretendētu uz panākumu divu spēļu summā.

Un pat duelis pret “Red Bull” nebija nemaz tik bezcerīgs, it sevišķi, ja atceramies pirmo spēli Zalcburgā, kur vienīgie vārti tika ielaisti spēles beigu daļā, turklāt pēc tam īsā laikā mūsējiem bija divi labi momenti, lai iegūtu parocīgo 1:1.

Jāņem arī vērā, ka Latvijā “Liepāja” ir tendēta uzbrukt (attiecīga ir sastāva komplektācija – nosacīti nevis lauzēji, bet kombinatori), bet pret naudīgo Zalcburgu šiem kombinatoriem nācās skraidīt bez bumbas. Ne velti Viktors Dobrecovs īpaši slavēja Kristianu Torresu - nabaga argentīnietim, kurš Virslīgā pieradis dalīt rezultatīvas piespēles, nācās pamatīgi atstrādāt aizsardzībā. Neierasta parādība. Torress un pārējie to darīja godam, bet kopumā “Liepājai” tas nebija parocīgs futbols. Bet citu variantu jau arī nebija.

Nelielai atkāpei – šogad, kā to uzsvēruši arī paši liepājnieki, modelis varbūt arī nav tik izteikti kombinatorisks un augumā neliels (īsās piespēles, ātras pārvietošanās un saspēles) kā pērn zelta sezonā, taču jebkurā gadījumā ne jau spēle no aizsardzības ir “Liepājas” trumpis.

Arī “Spartakam” ar izlozi nepaveicās. Bija 48 izsētās komandas, un jūrmalniekiem tika 4.sliktākais variants starp visiem – jā, sagadījās, ka Minskas “Dinamo” tieši šai brīdī bija daudz iekšēju problēmu, taču tāpat šī komanda bija ievērojami spēcīgāka nekā vairums citu potenciālo pretinieku 1.kārtā. Piemēram, starp šīm 48 izsētajām komandām bija divi igauņu kolektīvi, Īrijas, Luksemburgas, Islandes un daudzu citu ne to draudīgāko valstu komandas. Tiesa, pēc komandu iedalīšanas mazajās grupiņās “Spartakam” bija arī citi sportiskā ziņā slikti varianti (“Brondby”, kas nupat izsita Vācijas Bundeslīgas komandu, kā arī “Aberdeen”), bet tai pašā laikā bija arī ņemaās “St.Patrick’s” un “Levadia” komandas.

Ar visu nejauko izlozi “Spartakam” bija normālas izredzes pārvarēt Minskas “Dinamo” barjeru, bet diemžēl, būsim godīgi, pievīla vārtsarga spēle. Un arī pašu koncentrēšanās trūkums uzreiz pēc tam, kad Minskā tika panākts labvēlīgais 1:1. Šādās reizēs jāieķeras rezultātā, bet mūsējie divu minūšu laikā ielaida absolūti nevajadzīgus un pat nepelnītus otros vārtus, jo kopumā “Spartaka” sniegums Baltkrievijā bija ļoti cienījams un kvalitatīvs. Diemžēl Slokā jau nācās ķert pretinieku rokā, un pakaļdzīšanās futbolā reti ir laba sabiedrotā. Domas par vajadzību atspēlēties, lieka nervozēšana pārvērtās samocītā spēlē un pelnītā zaudējumā atbildes mačā.

“Ventspili” gribas pakritizēt, paturot prātā arī to fonu, kas bija no pagājušā gada, proti, muļķīgas neveiksmes Čempionu līgā pret Somijas HJK. Ja neskaita uzvaras pret Luksemburgas “Jeunesse” un Fēru salu “Vikingur”, pavisam nopietnu pretinieku Eiropā atsevišķā spēlē "Ventspils" nav uzveikusi kopš 2011.gada (toreiz tika apspēlēts Soļigorskas “Shakhtyor”), kaut arī dzeltenzilie piedalās Eirokausos katru gadu. Jā, saprotams, ka "Ventspils" budžets pa šo laiku ir ievērojami samazinājies, taču, pirmkārt, ir “Jelgavas” pozitīvais piemērs, otrkārt, šogad pat pusprofesionāļi no Fēru salām tika uzveikti ļoti nepārliecinoši, un patiesībā divu spēļu summas rezultāts (4:0) bija dikti maldinošs. Šeit gari neizpaudīšos, bet, domāju, ka tiem, kas redzēja 1.puslaiku Fēru salās, bija mazliet kauns – “Vikingur” tikai totāls veiksmes trūkums liedza iegūt pelnītu vadību pret profesionāļiem no Ventspils.

Nu un arī sniegums pret “Aberdeen” nebija tāds, kādu vēlētos redzēt. Nav runa par rezultātu un pat par sniegumu atbildes spēlē, bet gan maču Aberdīnā. Pirmās minūtes bija labas, bet tad pie 0:0 pamatīga iesēšanās aizsardzībā, bailīgs futbols un izskatījās, ka sagaidām, kad tiksim saplosīti. Tas arī notika. “Aberdeen” ir liela vēsture, bet šobrīd tā ne tuvu nav komanda, ar kuru nevarētu cīnīties. To vēlāk pierādīja slovēņu “Maribor” (uzvarētajā atbildes spēlē Mariboras pamatsastāvā bija deviņi slovēņi un tikai divi leģionāri, turklāt Slovēnijas izlasē ir tikai divi “Maribor” pārstāvji), kas izsita “Aberdeen”. Nepatika arī atsauksmes no “Ventspils” nometnes pēc spēles Aberdīnā – manuprāt, pietrūka paškritikas, bet tā vietā tika runāts par it kā sakarīgo sniegumu (Ašvorts: ““Ventspils” līdz pirmajiem ielaistajiem vārtiem spēlēja cienījami un labi.”).

Tai pašā laikā arī pret “Ventspili” izloze bija nežēlīga. Mūsējie 2.kārtā bija izliktā komanda, bet tika pie “Aberdeen”, kuras reitings ir līdzīgs. Pārējie pieci varianti izlozē kopumā bija daudz simpātiskāki – rumāņu CSMS, kazahu “Kairat”, īru “Cork City”, azerbaidžāņu “Kapaz”, baltkrievu “Torpedo”. Taču skaidrs, ka galvenais ir pašiem labi spēlēt. Piemēram, “Torpedo” arī noteikti labprātāk spēlētu ar “Ventspili”, nevis ungāru “Debrecen”, taču baltkrievi paņēma un pārspēja Debrecenu, kas vēl pirms gada lupatu lēveros iznīcināja “Skonto”.

Visbeidzot par “Jelgavu” jau pateikts daudz – malači, malači un vēlreiz malači. Izcilības paraugs uz Eiropas skatuves pārējiem Latvijas klubiem. Jelgavnieki sešās spēlēs tikai vienreiz(!) zaudēja cīņās ar Islandes un Slovākijas vicečempionēm, kā arī Izraēlas 3.labāko komandu. Par aizsardzības komandu uzskatītā “Jelgava” spēlēja īstu un drosmīgu futbolu, četros mačos pret Islandes un Slovākijas vicečempionēm sasitot astoņus vārtus. Pēc tam pret “Beitar” Rīgā 1:1 un sarūpēta skaista futbola atmosfēra. Visos mačos nekāda respekta pret pretiniekiem, kuru budžets un iespējas ir plašākas, attiecīgi sastāvs ir krietni labāks. Protams, arī milzīgs cīņasspars. Izlauzts ceļš līdz 3.kārtai neizsētās komandas statusā. "Jelgava" pierādīja, ka pat ar limitētu rocību var sarīkot pozitīvu jandāliņu Eiropas klubu futbolā.

Runājot par budžetiem, var, protams, plaši filozofēt un teikt, ka naudas apjoms nav izšķirošs. Piemēram, var apgalvot, ka “Jelgavas” direktora Jāņa Vugula alga, visticamāk, ir vairākkārt mazāka nekā viņa amata brāļiem “Breidablik”, “Slovan” un “Beitar”, kamēr pienesums kluba darbībā, visticamāk, ir aptuveni vienāds, un šādi tās budžeta starpības veidojas. Tai pašā laikā klubu lielākais izdevumu postenis ir un paliek spēlētāju algas (lasi: sastāvs), un mūsdienās futbolistu tirgus ir ļoti atvērts. Grozi kā gribi – "Jelgavas" pretiniecēm ar tām pieejamajiem resursiem ir krietni labākas iespējas nokomplektēt spēcīgu sastāvu, savukārt ja “Jelgavas” sastāvā būtu izcili spēlētāji, viņi… nebūtu Jelgavā, bet gan kaut kur Eiropā.

Šeit gan svarīgi piebilst, ka “Jelgavas” sastāvs ir pieredzējis un vakar Jeruzalemē pamatsastāvā izgāja tikai divi spēlētāji, kuri nav sasnieguši 26 gadu vecumu (Mindaugam Grigaravičam 24, Gļebam Kļuškinam 23), bet no otras puses, ja papētīsiet pieredzējušo spēlētāju CV, tad konstatēsiet, ka vēsturiski nekur sevišķi augstāk viņi arī nav tikuši. Tikai smags darbs, rakstura un komandas ķīmijas veidošana, nevis spēcīgas individualitātes.

Nu un beidzot par sastāva dziļumu. Dažs labs norādīja, ka nav nopietni "Jelgavai" uz spēli Jeruzalemē doties tikai ar 14 veseliem/gataviem laukuma spēlētājiem. Latvijas apstākļos, kad Virslīgas sezona ir īsa un praktiski bez ieņēmumiem, sportiskais līmenis nav neticami augsts un budžeti ir stipri ierobežoti, tieši “Jelgava” pirms sezonas sākuma prata nodrošināt sev garāko un kvalitatīvāko rezervistu soliņu starp Virslīgas favorītēm. Tieši “Jelgavai” bija sastāva dziļums!

Un tieši šis dziļums nodrošināja kaujasspējīgu sastāvu pat pēc nederīgo atsijāšanas (uzvārdus nesauksim, vasaras pārejas paši ziniet), traumām (Siličs, Turkovs) un diskvalifikācijas (Diallo). “Jelgavas” pamatsastāvā Virslīgā šogad izgājuši 19 spēlētāji (to vēl nav paguvis izdarīt Artjoms Osipovs), un principā neviens no viņiem nebija nejaušs viesis laukumā. Ja uz visu sezonu būtu sapulcēti tikai minētie 14 spēlētāji un tad sāktos dažāda veida sastāva ķibeles, lūk, tad arī varētu runāt par nepareizu sastāva komplektēšanu un dziļuma trūkumu.

Taču pat ar visām problēmām, kas "Jelgavai" radās, pamatsastāvā nebija neviena kliba futbolista. Starp citu, šai vietā var atgādināt, ka gan "Spartaks", gan Minskas "Dinamo" mocījās ar centra aizsargu problēmu, dažādi un pat netradicionāli lāpot robus, liekot tur spēlēt pussargiem. "Jelgavai" ne tuvu tik nopietnu jezgu nebija. “Jelgava” visu šosezon līdz šim darījusi pareizi un pat ar trenera nomaiņu, kā vismaz šobrīd izskatās, ir trāpījusi desmitniekā.

  +7 [+] [-]

, 2016-08-05 21:16, pirms 8 gadiem
Ko tur spriedelēt, bez naudas nav stipras komandas....

  +1 [+] [-]

, 2016-08-05 21:22, pirms 8 gadiem
Man arī pārdomas. Pēc cik gadiem varam sagaidīt kādu Latvijas klubu, kuram sezonai būs reāli deklarēts mērķis ja ne iekļūt, tad vismaz cienīgi pacīnīties par iekļūšanu Eiropas klubu pamatturnīros? Vai par to varam aizmirst, jo finanšu, spēlētāju u.c. resursu atšķirības starp mums un īstajām futbola valstīm tikai pieaugs?

  +6 [+] [-]

, 2016-08-05 21:32, pirms 8 gadiem
Varēsim ar intrigu gaidīt EK un ČL tad, kad LV klubu budžets būs vismaz ap 10 000 000 EUR.
Bezjēdzīgi truli kaut ko gaidīt, ja pus amatieriem jāspēlē pret klubiem ar 7 un 8 m budžetu.
Un Liepājas gadījums bija skumjš, kur 1 spēlētāja tirgus vērtība tur bija lielāka, nekā visas Liepājas klubam.

Viss ir naudā.

 +10 [+] [-]

, 2016-08-05 21:35, pirms 8 gadiem
Varbūt jāsāk ir ar stadioniem un pēc tam jāmeiģina kaut kur tikt.Nu pieņemsim ka no Latvijas 2 klubi tiktu 3kārtā un abiem pirmās spēles būtu mājās,kur viņi spēlētu?Stadionu ta Latvijā nav,bet visi grib lai ir kaut cik laba līmeņa komanda.

  +6 [+] [-]

, 2016-08-05 22:15, pirms 8 gadiem
Manuprāt ar šī brīža virslīgas klubu meistarības līmeni 2.kārta ir griesti,kur arī visi klubi tika,bet Jelgava izdarīja nedaudz vairāk.Minska un Aberdeen izkrita,tātad nebija viņi tie klubi,kurus nevarētu uzveikt.Ventspilij un Spartakam tāpēc sniegums ar mīnuss zīmi,Liepājai pret Zalcburgu nebija variantu,bet Jelgavai paldies.Kopumā,rēķinot vājo virslīgas šī brīža līmeni ,domāju ,ka nospēlēja savā līmenī pēc piecu baļļu sistēmas trīs ar plusu(plus Jelgavai

     [+] [-]

, 2016-08-05 22:38, pirms 8 gadiem
Neatstāj doma, ka ar Dialo spēle būtu citādāka - labāka.
Komandām paldies!
Tuvojas izlases laiks...

  -1 [+] [-]

, 2016-08-05 23:22, pirms 8 gadiem
Secinajumi tadi, ka treneriem jasak trenet gudrakas kombenes, gudraka taktika, speletajiem atraku domasanu.

  -3 [+] [-]

, 2016-08-05 23:31, pirms 8 gadiem
Bezjēdzīgas muļķības.Neredzu jēgu celt debesīs Jelgavu kas pārspēja nevarošo Slovan(viņu sniegums Jelgavā nebija Virslīgas cienīgs)pret Islandiešiem visu izšķira 1 gūti vārti,jeb pareizāk sakot spēle līdz pirmajiem vārtiem.Spēlē Izraēlā pēc pirmā nerealizēta 11m,nezin kapēc autors sāka meklēt utis tiesneša formas tērpā,bet ne Jelgavas aizsardzībā.Ir jāmāk atzīt arī savu klubu zaudējums,jeb runāsim īstajos vārdos,ja jau pret Slovan rakstija ka viņi ir sakauti tad Izraēlā Jelgavniekus vienkārši piesmēja,ja neteiktu rupjāk.Un rozīni kā parasti visai sezonai uzlika bravurīgie Latvijas speciālisti Dobrecovs,kurš tik traki bija izpētijis Austriešus ka te brīnumus solija un Freimanis kurš izteicās ka mierīgi Izraēla var pat 2 golus ielikt.Runātāji lieli,darītāji švaki esam.Sezona EK,esam savās vietās brīnumi nav notikuši.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-06 00:00, pirms 8 gadiem
Ja kādu klubu nopirktu ĻOTI bagāts ārzemju investors, tad šis klubs ar daudzu leģionāru palīdzību varētu cīnīties par vietu eirokausu grupu turnīros, bet, samērojot ar Latvijas futbola reālo (ne)masveidību un līmeni, gan pērn, gan šogad esam kopumā nospēlējuši labāk, nekā varētu prognozēt reāldomātājs.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-06 00:16, pirms 8 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Bezjēdzīgas muļķības.Neredzu jēgu celt debesīs Jelgavu kas pārspēja nevarošo Slovan(viņu sniegums Jelgavā nebija Virslīgas cienīgs)pret Islandiešiem visu izšķira 1 gūti vārti,jeb pareizāk sakot spēle līdz pirmajiem vārtiem.Spēlē Izraēlā pēc pirmā nerealizēta 11m,nezin kapēc autors sāka meklēt utis tiesneša formas tērpā,bet ne Jelgavas aizsardzībā.Ir jāmāk atzīt arī savu klubu zaudējums,jeb runāsim īstajos vārdos,ja jau pret Slovan rakstija ka viņi ir sakauti tad Izraēlā Jelgavniekus vienkārši piesmēja,ja neteiktu rupjāk.Un rozīni kā parasti visai sezonai uzlika bravurīgie Latvijas speciālisti Dobrecovs,kurš tik traki bija izpētijis Austriešus ka te brīnumus solija un Freimanis kurš izteicās ka mierīgi Izraēla var pat 2 golus ielikt.Runātāji lieli,darītāji švaki esam.Sezona EK,esam savās vietās brīnumi nav notikuši.
Par Islandiešiem un Beitar piekrītu, pret Slovan Jelgava nospēlēja labu pirmo spēli un izcilu otro. Tapēc ieliku Tev plusu un mīnusu

  +2 [+] [-]

, 2016-08-06 10:23, pirms 8 gadiem
olga rakstīja: Ja kādu klubu nopirktu ĻOTI bagāts ārzemju investors, tad šis klubs ar daudzu leģionāru palīdzību varētu cīnīties par vietu eirokausu grupu turnīros, bet, samērojot ar Latvijas futbola reālo (ne)masveidību un līmeni, gan pērn, gan šogad esam kopumā nospēlējuši labāk, nekā varētu prognozēt reāldomātājs.
Piekrītu viedoklim, tikai uzskatu, ka labāk mums šādu investoru nevajag, ja vien šis investors nav uz ilgu laiku ar garantiju.
No klubu un čempionāta attīstības viedokļa labāk lai mums ir klubi ar Jelgavas, Liepājas un Metta finansējuma modeli, nevis kaut kādas Kuldīgas Ventas, FK Rīgas un tamlīdzīgi brīnumi, kuru gals vienmēr ir vienāds. Latvijas Virslīga balstās uz ilgtermiņa klubiem. Un tikai tad var izveidoties kaut kādas tradīcijas, derbiji, līdzjutēju bāzes- tas, kas raksturīgs Eiropas futbola kultūrai.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-06 11:12, pirms 8 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Piekrītu viedoklim, tikai uzskatu, ka labāk mums šādu investoru nevajag, ja vien šis investors nav uz ilgu laiku ar garantiju.
No klubu un čempionāta attīstības viedokļa labāk lai mums ir klubi ar Jelgavas, Liepājas un Metta finansējuma modeli, nevis kaut kādas Kuldīgas Ventas, FK Rīgas un tamlīdzīgi brīnumi, kuru gals vienmēr ir vienāds. Latvijas Virslīga balstās uz ilgtermiņa klubiem. Un tikai tad var izveidoties kaut kādas tradīcijas, derbiji, līdzjutēju bāzes- tas, kas raksturīgs Eiropas futbola kultūrai.
Tātad, ja Mančestrā abiem futbola klubiem ir arābu un amerikāņu naudasmaisi, tad tas kaitē tradīcijām, derbijiem un Eiropas klubu kultūrai. Interesants viedoklis. Man gan nebūtu nekas pret, ja to pašu Liepāju, Jelgavu vai Mettu kā rotaļlietu paņemtu kāds arābs, un iedotu , piemēram 20 miljonu eiro gadā.

  -4 [+] [-]

, 2016-08-06 11:26, pirms 8 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Man arī pārdomas. Pēc cik gadiem varam sagaidīt kādu Latvijas klubu, kuram sezonai būs reāli deklarēts mērķis ja ne iekļūt, tad vismaz cienīgi pacīnīties par iekļūšanu Eiropas klubu pamatturnīros? Vai par to varam aizmirst, jo finanšu, spēlētāju u.c. resursu atšķirības starp mums un īstajām futbola valstīm tikai pieaugs?
Kamēr netiks atcelta 5 leģionāru kvota, tikmēr Eirokausu grupu turnīrs ir tikai slapjas fantāzijas!

  +4 [+] [-]

, 2016-08-06 13:31, pirms 8 gadiem
Starp citu, leģionāru kvota neattiecas uz eirokausu spēlēm...

  -2 [+] [-]

, 2016-08-06 20:53, pirms 8 gadiem
olga rakstīja: Starp citu, leģionāru kvota neattiecas uz eirokausu spēlēm...
Tas bija domāts man...?