Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Latvijas klubi Eirokausos - kas par zvēriem mums nāks pretī?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Sportacentrs.com piedāvā apskatu, kurā varat uzzināt nedaudz sīkāk par četru Latvijas klubu ("Ventspils", "Skonto", "Liepājas metalurgs", "Daugava" (D)) gaidāmajiem pretiniekiem Eirokausos. Cerēsim, ka šie pretinieki nebūs pēdējie šai Eirokausu sezonā!

„Ventpils”

Pretinieks: „Molde” (Norvēģija)
Jāspēlē Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra 2. kārtā 17. vai 18. jūlijā Moldē un 24. vai 25. jūlijā Ventspilī.
Bukmeikeru domas par tikšanu tālāk: „Molde” 79%, „Ventspils” 21%.

Lai gan „Ventspils” ČL kvalifikācijas turnīra 2. kārtā bija izsētā un pēc sadalīšanas pa reģioniem pieci no sešiem variantiem bija ļoti pieņemami (Velsas, Igaunijas, Islandes, Īrijas un Luksemburgas čempioni), izkrita sestais nežēlīgais variants – Norvēģijas čempione „Molde”. Šo komandu trenē bijušais „Manchester United” spēlētājs Ūle Gunārs Sulšērs (39 gadi).

Lai gan „Molde” kluba vēsture ir 101 gadus veca un līdz pagājušajam gadam klubs 10 reizes bija ieguvis Norvēģijas čempionāta medaļas, tieši 2011. gadā Sulšēra vadībā izdevās iegūt pirmo Norvēģijas čempionāta zeltu visā vēsturē – lieliski tika nosvinēta kluba 100 gadu jubileja. Norvēģijā tāpat kā Latvijā vietējais čempionāts notiek pēc sistēmas pavasaris-rudens, un „Molde” šobrīd jaunajā sezonā pēc 13 no 30 kārtām ar bilanci 9-1-3 (vārti 26:14) ieņem 2. vietu, par nieka punktu atpaliekot no „Strømsgodset”.

Vārtos „Molde” stāv 32 gadus vecais Petersens, kurš šajā solīdajā vecumā beidzot sācis tikt Norvēģijas izlasē, aizvadot sešas spēles. Toties laukuma spēlētāji ir gados jauni. Aizsardzībā spēlē Forens (24 gadi, šogad debitēja Norvēģijas izlasē), Hovlands (23 gadi, šogad debitēja Norvēģijas izlasē), Rindarojs (26 gadi) un Liness (20 gadi), vidējā līnijā Eikrems (21 gads, šogad debitēja Norvēģijas izlasē, pāris gadus pavadījis „Manchester United” jauniešu komandā), Gets (20 gadi), pieredzējušais Hosets (31 gads, 22 spēles Norvēģijas izlasē, visvairāk vārtu „Molde” vēsturē (77)) un Stramnestro (20 gadi). Uzbrukuma duetu veido tumšādainais Angans (24 gadi) un Bergets (21 gads, šogad debitēja Norvēģijas izlasē). No šiem minētajiem 11 pamatsastāva vīriem tikai divi ir leģionāri (amerikānis Gets un kotdivuārietis Angans), bet pārējie norvēģi, liela daļa no kuriem, kā redzams, nule debitējusi Norvēģijas izlasē. „Molde” uzvaras sezonā turnīra rezultatīvāko 10 skaitā iekļuva tikai Pape Pate Diufs, kurš tagad pārstāv „Copenhagen”, toties no šī brīža komandas futbolistiem deviņi vārti bija Anganam, pieci Hosetam, četri Bergetam, Eikremam. Jāmin, ka Angans ir šīs sezonas rezultatīvākais Norvēģijas līgas spēlētājs ar deviņiem vārtiem 13 spēlēs, otram uzbrucējam Bergetam, kurš ar piecām rezultatīvām piespēlēm ir otrs labākais čempionāta asistents, ir vēl arī pieci precīzi raidījumi.

Pēdējo 15 gadu laikā „Molde” Eirokausos piedalījusies astoņas reizes. Bijušas lielas neveiksmes (zaudējumi UEFA kausā jau pirmajam pretiniekam – Tbilisi „Dinamo”, Sofijas CSKA, „Rayo Vallecano”), toties pa vidu arī izcila 1999./00. gada sezona, kad „Molde” kā Norvēģijas vicečempione Čempionu līgā pārvarēja divas kvalifikācijas kārtas (divu maču summā 4:2 pret Maskavas CSKA un derīgs 1:1 pret „Mallorca”), kvalificējoties prestižajam grupu turnīram. Tajā bilance 1-0-5. Abas reizes zaudēts Madrides „Real” (0:1, 1:4) un „Porto” (0:1, 1:3), bet ar „Olympiakos” dalīti punkti uz pusēm (3:2, 1:3). Kas interesanti, abās pēdējās divās Eirokausu sezonās „Molde” saskārusies ar Latviju – 2006./07. gada sezonā UEFA kausā pārvarēta „Skonto” barjera (0:0 mājās, 2:1 Rīgā) un zaudēts skotu „Rangers” (0:0, 0:2), bet 2010./11. gada sezonā ne bez pūlēm uzveikta arī „Jelgava” (1:0, 1:2) un tālāk parādīti lieli zobi Vācijas „Stuttgart” (2:3, 2:2). Tā kā 2010. gada Norvēģijas Premjerlīgā ieņemta tikai 11. vieta (pērn ar Sulšēru skaists lēciens uz zeltu…), tad pagājušajā sezonā nācās iztikt bez Eirokausiem, toties tagad atkal notikusi atgriešanās un atkal jāspēlē pret Latvijas klubu – „Ventspili”.

„Skonto”

Pretinieks: „Hajduk” (Horvātija)
Jāspēlē Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 2. kārtā 19. jūlijā Splitā un 26. jūlijā Rīgā.
Bukmeikeru domas par tikšanu tālāk: nav publicēts.

Šķiet, vēl pavisam nesen „Hajduk” spēlēja Māris Verpakovskis. Tas bija 2007./08. gada sezonā, kad komandu trenēja Roberts Jarni. Kopš tā laika treneris nomainīts… astoņas(!) reizes. Šobrīd Splitas vienību vada Mišo Krstičevičs, kura kontā kā aizsargam vairāk nekā 100 spēles „Hajduk” rindās, septiņi mači arī Dienvidslāvijas izlasē. Trenera karjera Krstičevičam nav diez ko spoža – asistents, zemu līgu komandu vadītājs, bet 2011. gadā ārvalstī Albānijā ar „Tirana” tikai 5. vieta. 2011. gadā atgriezās „Hajduk” sistēmā, trenējot jauniešus, bet pēc tā brīža galvenās komandas vadītāja Krasimira Balakova došanos uz „Kaiserslautern” (izkrita no Bundeslīgas, tagad spēlēs 2.Bundeslīgā) martā tika pie „Hajduk” trenera amata.

Horvātijā ilgus gadus valda Zagrebas „Dinamo”, kas kļūst par Horvātijas čempioni nemainīgi kopš 2006. gada (jau septiņi tituli pēc kārtas), tiesa, pat šis horvātu flagmanis uz Eiropas fona diži neizceļas, pagājušajā sezonā tikai pirmo reizi kvalificējoties Čempionu līgas grupu turnīram, kur tika zaudēts visās sešās spēlēs, tai skaitā viesos 0:4 pret „Ajax”, 2:6 pret „Real”, mājās 1:7 pret „Lyon”… „Hajduk” pēdējo reizi par Horvātijas čempioni kļuva 2004. un 2005. gadā, bet tagad jau četras sezonas pēc kārtas ir ieguvusi vicečempiones titulu. No „Dinamo” pēdējās divās sezonās tika atpalikts ļoti daudz – attiecīgi pa sezonām atpalicība pēdējās četrās sudraba sezonās bijusi seši, četri, 17 un 19 punkti. Pēdējā sezonā 2. vieta tika iegūta ar pūlēm, „Slaven” un „RNK Split” turpat aizmugurē vien palika.

„Skonto” priekšrocība būs tāda, ka komanda spēlē Virslīgā un ir formā, kamēr „Hajduk” sezona beidzās 13. maijā, bet jaunais Horvātijas čempionāts sāksies vien 21. jūlijā. Tālāk nedaudz par sastāvu. Par pamatu ņemot 17. marta spēli pret principiālāko pretinieci Zagrebas „Dinamo” (viesos zaudēts ar 1:2), pamatsastāvā izgāja sekojoši spēlētāji: Blaževičs (26 gadi, spēlējis tikai Horvātijā, augums 2.01m), Džeimss (brazīliešu labās malas aizsargs, 25 gadi, uz Eiropu pārcēlies 2009. gadā), Milovičs (23 gadus vecs centra aizsargs, augums 1.95m, ārzemēs nav spēlējis), Neretļjaks (pēc sezonas beigām pārcēlies uz citu horvātu klubu), Lima (22 gadus vecs portugāļu kreisās malas aizsargs, pirms Horvātijas mazliet uzspēlējis Portugāles augstākajā līgā, spēlējis Portugāles U-17, U-19, U-21), Andričs (32 gadus vecs balsta pussargs, komandas kapteinis, spēlējis arī „Panathinaikos”), Andrijaševičs (20 gadus vecs pussargs, spēlējos visu vecumu Horvātijas U izlasēs), Gabričs (pametis klubu), Ozobičs (21 gads, pussargs, arī spēlējis visās horvātu U izlasēs, pieder Maskavas „Spartak”, Splitā spēlē uz īres tiesībām), Anass (25 gadus vecs uzbrūkošais pussargs ar 99. numuru, ārvalstu klubos nav spēlējis) un Vukušičs (21 gads, Horvātijas U-21 dalībnieks, spēlējis tikai „Hajduk”). Pagājušajās sezonas Horvātijas čempionātā par otru rezultatīvāko spēlētāju ar 12 vārtiem turnīrā kļuva tieši Vukušičs. Pirkumu starpsezonā nav bijis, tiek vienīgi operēts ar savu jauniešu komandu.

„Daugava”

Pretinieks: „Sūduva” (Lietuva)
Jāspēlē Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 1. kārtā 5. jūlijā Sūduvā un 12. jūlijā Daugavpilī.
Bukmeikeru domas par tikšanu tālāk: „Sūduva” 53%, „Daugava” 47%.

Daugavpili un Marijampoli šķir nieka 268 kilometri, tā būs principiāla kaimiņu cīņa. Šīs komandas 2. jūnijā pārbaudes spēlē savā starpā izspēlēja neizšķirtu 2:2, nenojaušot, ka drīzumā būs jātiekas vēlreiz, tikai daudz nopietnākā līmenī, proti, Eiropas līgā.

„Sūduva” dibināta jau 1968. gadā, bet, kopš Lietuva atguva neatkarību, spēcīgākajā valsts līgā spēlē vien kopš 2002./03. gada sezonas. Pa sezonām ieņemtas sekojošas vietas: 6., 7., 3., 5., 2., 4., 3., 2., 3. Tātad pēdējās piecās sezonās četras reizes iegūtas medaļas, tiesa, čempionu titula šim klubam pagaidām nav. Šosezon „Sūduva” pēc 19 kārtām ieņem 4. vietu, no 3. vietā esošās Māra Eltermaņa un Valērija Čistjakova pārstāvētās „Kruoja” atpaliekot par nieka punktu, bet no līderes (un čempiones) „Ekranas” jau par 10 punktiem.

„Sūduva” septiņreiz ir piedalījusies Eirokausos – pirmajos četros gadījumos izdevās tikt pāri vienai barjerai, bet pēdējos trīs piegājienos zaudējums jau pirmajam pretiniekam. Kas svarīgi, „Sūduva” šogad Eirokausos piedalīsies jau sesto reizi pēc kārtas, tātad iekrāta laba pieredze. 2002./03. gadā lielisks panākums pret norvēģu „Brann” (3:2, 3:2) un sagrāve pret „Celtic” (1:8, 0:2), 2006./07. gada sezonā pārspēta Velsas „Rhyl” (0:0, 2:1), izstāšanās pret spēcīgo beļģu „Club Brugge” (0:2, 2:5), 2007./08. gada sezonā pret Ziemeļīrijas „Dungannon” (0:1, 4:0), izstāšanās pret „Brann” (1:2, 3:4), 2008./09. gada sezonā pēdējais panākums divu spēļu summā pret Velsas TNS (1:0, 1:0), izstāšanās pret mums labi pazīstamo „Salzburg” (1:4, 1:0), bet pēdējās trīs sezonās, kā jau minēts, zaudēts uzreiz: pret dāņu „Randers” (0:1, 1:1), austriešu „Rapid” (0:2, 2:4), pret zviedru „Elfsborg” (1:1, 0:3).

Atšķirībā no „Daugavas” lietuviešu klubā ir ļoti maz leģionāru, tikai četri (brazīlietis, skots, ukrainis un mūsu Pāvels Davidovs). Šosezon divi rezultatīvākie „Sūduvas” futbolisti ir Lukšis (astoņi vārti, 5.-6. vieta) un brazīlietis Ledesma (septiņi vārti, 7.-10. vieta, tai skaitā dalīta ar mūsu Igoru Kozlovu no „Šiauliai”). Četrus vārtus pievienojis Šoblinsks. Kopā šie trīs futbolisti gan guvuši tikai 19 no 41 komandas vārtiem. Pagājušajā sezonā, kad „Sūduva” izcīnīja bronzu, rezultatīvāko 12 spēlētāju skaitā bija uzreiz četri „Sūduvas” spēlētāji: Eliošs (13 vārti), Lukšis (12), Žigalovs (12) un Beniušis (9), komandā nav vairs tikai Žigalova.Jūnija pēdējās dienās „Sūduva” savā īpašumā ieguva mūsu vārtsargu Pāvelu Davidovu, kurš līdz šim sargāja „Jūrmalas” vārtus.

Lietuvas čempionāta pēdējā kārtā „Sūduva” trillerī ar 2:3 zaudēja „Ekranas”, kas arī radījusi to minēto lielo plaisu starp daugavpiliešu pretiniekiem un Lietuvas čempioni. Pie 0:2 „Sūduva” 83. un 88. minūtē guva vārtus, panākot 2:2, tomēr „Ekranas” pēdējās sekundēs pazīstamā Veličkas personā izrāva skaistu 3:2 uzvaru. Šai spēlē „Sūduvas” pamatsastāvu veidoja sekojošo futbolisti: Davidovs (31 gads, spēlējis daudzos Virslīgas klubos, Lietuvā, Baltkrievijā, Uzbekistānā), aizsargs Slavicks (26 gadi, kopš 2005. gada nemainīgi uzticīgs „Sūduvai”, komandas kapteinis), Loginovs (21 gadu vecs, 1.90m garš ukraiņu centra aizsargs), Radžis (35 gadus vecs pieredzējis aizsargs, 12 spēles Lietuvas izlasē, spēlējis Polijas Ekstraklasē, arī Krievijas zemākās līgās), Borovskis (augumā smalks 28 gadus vecs pussargs, spēlējis četros Lietuvas klubos, nedaudz arī izlasē),Tomsons (21 gads, skotu pussargs, „Hearts” 47 spēles, joprojām pieder šim skotu klubam, „Sūduvai” izīrēts), Leimons (24 gadi, Marijampoles audzēknis, spēlējis tikai „Sūduvā”, kopš 2005. gada), Čevduks (21 gadu vecs pussargs, arī vietējais audzēknis), Eliošs (22 gadi, debitējis Lietuvas izlasē, 2010. gadā atzīts par labāko Lietuvas jauno futbolistu), Urbšis (25 gadi, praktiski visa karjera pavadīta „Sūduvā”), Lukšis (jau minēts – gados jauns, rezultatīvs uzbrucējs). Tikai uz maiņu šai spēlē nāca Benušis un Ledesma.

„Liepājas metalurgs”

Pretinieks: „La Fiorita” (Sanmarīno)
Jāspēlē Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra 1. kārtā 5. jūlijā Serravallē un 12. jūlijā Liepājā.
Bukmeikeru domas par tikšanu tālāk: „Liepājas metalurgs” 92%, „La Fiorita” 8%.

Klubs dibināts 1967. gadā un par Sanmarīno čempionu kļuvis divas reizes – 1987. un 1990. gadā. Šosezon „La Fiorita” ieņēma 2. vietu savā grupā (Sanmarīno čempionāts sadalīts divās grupās – vienā astoņas komandas, otrā septiņas, no katras grupas trīs komandas iekļūst „play-off”), taču „play-off” nesekmējās un nācās samierināties ar 6. vietu. Tomēr tieši „La Fiorita” izdevās kļūt par trešo Sanmarīno dalībnieci Eirokausos, jo tika uzvarēts kausa izcīņā, kuras fināls tika izspēlēts vēl pirms izšķirošajiem notikumiem („play-off”) nacionālajā čempionātā. Pēc sekmīga grupu turnīra kausa izcīņas 1/4 finālā „La Fiorita” kontā uzvara ar 4:0, 1/2 finālā ar 1:0 pār vicečempioni „Libertas”, bet finālā ar 3:2 tika pārspēta „Pennarossa”, kurai čempionātā vien 9. vieta. Ja nu kādam interesē, „Youtube” ir pieejams šī kausa finālmača ieraksts praktiski pilnā apmērā. „La Fiorita” ieguva otro kausu savā vēsturē, taču vērts pieminēt, ka pret „Liepājas metalurgu” šai Sanmarīno komandai būs debija Eirokausos – kad tika iegūti abi Sanmarīno čempionu tituli, pundurvalstij vietas Eirokausos nepienācās (UEFA deva zaļo gaismu vien 2007. gadā), un tas pats attiecināms uz līdz šim vienīgo iegūto kausu 1986. gadā (UEFA kausā Sanmarīno iekļāvās 2000./01. gada sezonā).

Saprotams, ka par „La Fiorita” spēlētājiem informācija ir skopa un nav arī īpaši vērts iedziļināties. Vērtīgāk ir iepazīstināt ar Sanmarīno klubu sekmēm Eirokausos, teiksim, pēdējās trīs sezonās. 2009./10. gada sezonā Čempionu līgā „Tre Fiori” sīvā cīņā piekāpās Andoras čempionei „Sant Julia” (1:1, 1:1, 11m 4:5), kas savukārt pēcāk ar 0:9 divu maču zaudēja bulgāru „Levski”. Eiropas līgā „Juvenes/Dogana” ar 0:1 un 0:4 zaudēja Polijas „Polonia” (Varšava). 2010./11. gada sezonā ČL „Tre Fiori” bezcerīgi ar 0:3 un 1:4 zaudēja UEFA pievienojušās Melnkalnes čempionei „Rudar”, kas jau nākamajā kārtā ar 0:1 un 0:4 zaudēja bulgāru „Litex”. Eiropas līgā šajā pašā sezonā „Faetano” ar 0:5 un 0:0 zaudēja Gruzijas „Zestaponi”, bet „Tre Penne” ar 1:4 un 2:9(!) cieta no bosniešu kluba „Zrinjski”. Visbeidzot pagājušajā sezonā ČL „Tre Fiori” nespēja daudz ko likt priekšā Maltas „Valletta” (0:3 un 1:2), kura savukārt nākamajā kārtā sīvā cīņā piekāpās leišu „Ekranas”. Eiropas līgā „Tre Penne” smagi cieta no serbu „Rad” (0:6 un 1:3), bet „Juvenes/Dogana” neko nespēja padarīt Maķedonijas „Rabotnički” (0:1 un 0:3). Vakar Sanmarīno čempione „Tre Penne” ČL kvalifikācijas turnīra 1. kārtā viesos tikās ar Luksemburgas čempioni „Dudelange”, un zaudēja ar 0:8... Jāmin, ka liepājnieku pretiniece „La Fiorita” ar "Tre Penne" aizvadītajā sezonā dalīja uzvaras uz pusēm – 1:0 „La Fiorita” labā un 6:2 „Tre Penne” labā.

Kuru dueli tu vislabprātāk skatītu TV?

  • 220

  • 89

  • 59

  • 62


  +5 [+] [-]

, 2012-07-04 09:13, pirms 12 gadiem
Pirmais dienas kārtībā lai leiši nodrošina translāciju.

  +4 [+] [-]

, 2012-07-04 09:16, pirms 12 gadiem
Domāju, ka Daugavu sagaida līdzīga spēkošanās, Metalurgam toties jāuzvar droši, lai viss būtu nokārtots jau pēc pirmās spēles. Ventspils un Skonto? Vismaz vienā no šīm cīņām ceru sagaidīt pārsteigumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2012-07-04 10:01, pirms 12 gadiem
Nu man jau gribetos, lai jau "Skonto" uzvar un tiek talak, nebutu jau slikti ja arī Ventspils uzvarētu "Moldi".
P.S. Man vēderā ir tāda čudoņa, ka ar Daugavu un Liepāju viss būss labi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-07-04 11:24, pirms 12 gadiem
Kur rādīs spēles?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2012-07-04 12:30, pirms 12 gadiem
Gongadze sasitīs hat-trick un leiši varēs sēdēt biksēs!

  +2 [+] [-]

, 2012-07-04 12:32, pirms 12 gadiem
ARAGONS rakstīja: vai ir vispar kada jega fanot par musu klubiem,ja tur galvenas vijoles spele visadi mamuki-bambuki no ekzotiskam valstim, un lettinius kadus divus-tris pa visam 4etram komandam labi ja var saskaitit?
Vrb tu nedaudz paarspiilee?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-07-04 12:35, pirms 12 gadiem
LM iisti ''zveeri'' naak pretii...

  +1 [+] [-]

, 2012-07-04 12:45, pirms 12 gadiem
Nedomāju, ka Ventiņiem tik mazs uzvaras % procents varētu būt... 50/50

  -1 [+] [-]

, 2012-07-04 13:18, pirms 12 gadiem
Kadu speli radis pa ltv7 ?

     [+] [-]

, 2012-07-04 13:38, pirms 12 gadiem
Jā, tā tik bija sezona, kad Molde iznīcināja CSKA un tālāk tika galā ar Eto'o pārstāvēto Maljorku.

Ar ko gaidāmajā Eirokausu sezonā centīsies tikt galā pats Eto'o?

  +2 [+] [-]

, 2012-07-04 13:51, pirms 12 gadiem
nu cerams ka nesanaks tā ka,tie no kuriem obligāti gaidam uzvaras netiks talāk,bet tie kam būs grūti tiks tālāk

  +4 [+] [-]

, 2012-07-04 14:01, pirms 12 gadiem
matishels1 rakstīja: LM iisti ''zveeri'' naak pretii...
Arī pelēkas pelītes ir zvēriņi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja