Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Ašvorts: "Pirmajā puslaikā mums ļoti paveicās - iesitām vienīgo iespēju"

Agris Suveizda

Ašvorts: "Pirmajā puslaikā mums ļoti paveicās - iesitām vienīgo iespēju"
Pols Ašvorts
Foto: Raitis Supe, jelgavasvestnesis.lv

"Ventspils" Latvijas kausa pirmajā pusfinālspēlē izbraukumā uzvarēja "Jelgavu" (1:0) un vērā ņemamu soli pretī finālam. Kurzemnieku galvenais treneris Pols Ašvorts neslēpa, ka pirmajā puslaikā komandai paveicās, savukārt Vitālijs Astafjevs, neskatoties uz kārtējo negatīvu rezultātu, bija gandarīts par parādīto sniegumu.

"Ventspils" galvenais treneris Pols Ašvorts: "Pirmajā puslaikā mums ļoti paveicās - "Jelgava" spēlēja labāk, un tai bija vairāk izdevību. Esmu ļoti lepns par to, kā mani spēlētāji bloķēja sitienus, krita bumbas ceļā. Un viņi, spēlējot ļoti drosmīgi, paveica lielu daļu vārtsarga darba. Taču mums veicās – mums [pirmajā puslaikā] bija viena reāla iespēja, un mēs to izmantojām. Savukārt otrajā puslaikā, domāju, kontrolējām spēli un nedevās pretiniekiem nevienu iespēju.

Protams, "Jelgava" palika desmit vīru sastāvā, kas mums palīdzēja kontrolēt spēli. Tomēr vēl līdz noraidījumam nodomāju, ka spēli kontrolējām nedaudz labāk [par pretiniekiem]. Dažreiz futbolā, kad uzvari, uzvari un uzvari, tev veicas. Ja es būtu "Jelgavas" vietā [iesmejas], futbolā reizēm pilnīgi viss notiek tev par sliktu. No "Jelgavas" skatu punkta viss notika tai par sliktu - "Jelgava" aizvadīja labu pirmo puslaiku, mēs iesitām savu pirmo iespēju, tad viņi otrajā puslaikā dabūja sarkano kartīti. Futbolā tā gadās. Bet es strādāju "Ventspilī" un esmu ļoti apmierināts ar spēlētājiem – domāju, ka beigās bijām pelnījuši uzvaru."

"Jelgavas" galvenais treneris Vitālijs Astafjevs: "Laba kausa spēle. Iepriekšējā kārtā ["Ventspilij"] zaudējām ar 0:1, arī šodien zaudējām ar 0:1, bet šī bija cita spēle un "cits" rezultāts. Neskatoties uz to, ka zaudējām, esmu ļoti apmierināts ar savas komandas spēli. Neatrisinājām savu galveno problēmu – vārtu gūšanu. Iespējas bija, taču bumba spītīgi nevēlas iet vārtos. Trūkst gan veiksmes, gan meistarības, taču noskaņojuma, pašatdeves, vairāku aspektu ziņā pirmais puslaiks no mūsu puses bija ļoti, ļoti labs.

Ja mēs…Pat nevaru atrast pareizo vārdu, lai pateiktu, par ko saņēmām otro kartīti. Taču tā neatbilda spēles situācijai, nebija rupja pārkāpuma, nebija tādas epizodes, lai mūsu spēlētāju [Gintu Freimani] sodītu ar otro kartīti, kas, protams, pēc tam jau mūs salauza. Jau tā bijām iztērējuši daudz spēku un otrajā puslaikā nespējām radīt spiedienu, lai gūtu vārtus. Lai gan bija arī pāris bīstamu centrējumu. [Summā] nekas vēl nav zaudēts, vēlos pateikties spēlētājiem par tādu spēli un atdevi un skatītājiem – par atbalstu. Ar nepacietību gaidu atbildes spēli Ventspilī."

Pols jau teica, ka viņiem pirmajā puslaikā paveicās. Tavuprāt, bijāt pelnījuši zaudēt pirmo puslaiku?
Astafjevs: "Protams, kļūda…pat ne kļūda – tā bija apstākļu sakritība. Lielu draudu mūsu vārtiem nebija, kontrolējām spēli, mums bija momenti pie viņu vārtiem, bet futbolā gadās visādi. Galvenais, ka pēc tāda iznākuma, pēc ielaistajiem vārtiem nenolaidām rokas. Tas bija pats galvenais. Turpinājām cīnīties. Bija grūti, bet pat desmit spēlētāju sastāvā atradām spēkus iet uz priekšu. Tas vieš cerību un pārliecību, ka tomēr tiksim ārā no šīs krīzes un nokļūsim uz uzvaru takas."

Pakomentē sastāva izvēli – spēlējāt ar rombu, Kovaļovs palika rezervē, Savčenkova nebija vispār!
Astafjevs: "Meklējam shēmu, meklējam spēlētājus, mums nav sastāva stabilitātes. Tas nenotiek no labas dzīves – līdzšinējie rezultāti neapmierina. Visi puiši cenšas, visi ir gatavi. Otrajā puslaikā veicām vairākas izmaiņas, gribējām pastiprināt uzbrukumu, tajās pašās pozīcijās izlaist svaigus Malašenoku un Kovaļovu, bet noraidījums nedaudz – nevis nedaudz, bet kardināli – izmainīja spēku samērus. Pirmajā puslaikā iztērējuši tik daudz spēka, otrajā desmit vīru sastāvā mums jau trūka svaiguma."

Savčenkovam ir trauma?
Astafjevs: "Nē, viņam nav traumas. Taču, ņemot vērā saspringto grafiku, rotācija ir nepieciešama."

Kāpēc otrajā puslaikā no 4-3-3 pārgājāt uz 4-4-2? Gūto vārtu dēļ vai tāpēc, ka nepatika pirmais puslaiks?
Ašvorts: "Man nepatika pirmais puslaiks. Kā jau teicu, "Jelgava" bija labāka, tāpēc pamainīju shēmu, lai censtos apturēt "Jelgavu" un paši vairāk uzbruktu."

Kāpēc rezervē palika Tīdenbergs, kurš ļoti labi sāka sezonu?
Ašvorts: "Tāpēc, ka pamainīju izvietojumu [uz 4-3-3]. Pamainīju izvietojumu un [balsta pussarga pozīcijā] izlaidu Alfu, kurš nospēlēja ļoti labi. Ar tādu pašu shēmu spēlējām kausā pret "Liepāju" – ar 4-3-3 un Alfu centrā. Un uzvarējām ar 1:0. Tā bija tikai taktiska izmaiņa – ja [pirmajā puslaikā] būtu gājis labi, droši vien būtu turpinājuši spēlēt ar 4-3-3. "Jelgava", kā jūs sacījāt, spēlēja ar rombu, tai viduszonā bija vairāk spēlētāju nekā mums, tāpēc otrajā puslaikā atkal pamainījām izvietojumu."

Cik nopietns savainojums ir Jemeļinam?
Ašvorts: "Nekā īpaša, sasitums."

Sorokinam bija savainojums, vai viņš tika nomainīts, jo slikti spēlēja?
Astafjevs: "Viņš sajuta sāpes, tāpēc maiņa bija nepieciešama."

Neesat uzvarējuši piecas spēles [pret Virslīgas klubiem] pēc kārtas. Vai komandas iekšienē ir sajūta, ka esat iekrituši diezgan pamatīgā bedrē? Cik grūta ir situācija?
Astafjevs: "Pirmām kārtām grūti ir psiholoģiskajā ziņā. Taču nenokaram galvas. Vēl ir atbildes spēle, arī Virslīgā vēl priekšā daudz spēļu, lai pārvarētu šo situāciju. Mums ir raksturs, un domāju, ka spēsim tikt ārā no šīs krīzes."

Vai ir bijusi saruna ar vadību?
Astafjevs: "Tiekamies un meklējam ceļu [kā pārvarēt krīzi]."

Kopš šā gada kausā ir jauna izspēles sistēma – pusfināls notiek divu spēļu summā. Pareizs lēmums?
Astafjevs: "Mums tas, protams, ir labi, bet es vispār atbalstu to, lai būtu vairāk tādu spēļu kā šodien aizvadītā. Šādās spēlēs attīstāmies gan mēs, gan futbolisti, un tās piesaista skatītāju interesi. Ļoti labi, ka ir tādas spēles. Protams, kā tas notiek visos čempionātos, tādas spēles rīko turnīra beigās, lai vairotu sportisko interesi. Domāju, ka šobrīd tas ir optimāls risinājums."
Ašvorts: "Atbalstu, ka aizvadām divas spēles, bet neatbalstu to, ka spēlējam tagad. Domāju, ka Latvijas Futbola federācija, ceturtdaļfinālus aizvadot martā, tādējādi noniecina turnīru. Ja jūs tagad ieietu Livescore.com, mūsu spēles nemaz nebūtu tiešsaistē. Lietuvas kauss ir, Igaunijas kauss ir, bet ne Latvijas kauss. Manuprāt, federācija kausu ir padarījusi nesvarīgu. Domāju, ka vajadzētu darīt kā Anglijas kausā. Labi, tur ir vairāk komandu, bet mēs astotdaļfinālā varētu rīkot aklo izlozi.

Ja mums būs jāspēlē ar "Jelgavu" 1/8 finālā, labi - mēs spēlēsim ar "Jelgavu". Un tad būs iespēja izsisties mazajām komandām. Piemēram, "Babītei", kas kausā nospēlēja ļoti labi. Un esmu pārliecināts, ka tās budžets palielinājās, jo tā iekļuva kausa ceturtdaļfinālā. Un nākamgad vietējā pašvaldība investēs vairāk naudas un turpinās tādā garā. Ja nākamgad to pašu paveiks "Tukums 2000", "Auda" vai kāds cits klubs, tas kausu padarīs interesantāku. Domāju, ka kausam vajadzētu lielāku publicitāti, zemāko līgu komandām vajadzētu sākt janvārī vai februārī, mums vajadzētu sākt astotdaļfinālā ar aklo izlozi un finālam vajadzētu būt, teiksim, septembrī."

Kur zemāko līgu komandas spēlētu februārī un vai tās būtu gatavas sezonu sākt tik agri? Vairākas jau šobrīd sūdzas, ka sezona būtu jāsāk vēlāk.
Ašvorts: "Labi, lai tās sāk martā, tā nebūtu problēma. Taču šobrīd mēs kausu nepadarām pietiekami svarīgu. Es esmu no valsts ar droši vien slavenāko kausa izcīņu – FA kausu. Mēs varam to paveikt, mēs varam radīt lielu interesi. Divas spēles pusfinālā ir ļoti labi – gan es, gan Vitālijs varam eksperimentēt, ko darīsim Eirokausos, kur ir tāda pat sistēma. Domāju, ka šī ideja ir ļoti laba – iespēja pārbaudīt, kā spēlējam izbraukumā Eirokausos vai kausa izcīņā, savukārt mājās varbūt spēlēsim citādi. Tas ir ļoti labs lēmums. Bet šīm spēlēm būtu jānotiek augustā."

     [+] [-]

, 2016-04-28 18:16, pirms 8 gadiem
Astafjevs ir gandarīts par zaudējumu...