Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Zubs: "Platonovs pēc operācijas nespēlēs vismaz divus mēnešus"

Agris Suveizda

Zubs: "Platonovs pēc operācijas nespēlēs vismaz divus mēnešus"
Krišs Upenieks, Mihails Koņevs un Mareks Zubs
Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

"Riga" vakar ar 2:0 pārspēja Jūrmalas "Spartaku" un spēra soli pretī Latvijas kausa finālam. Piedāvājam abu komandu treneri komentārus.

Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris Mareks Zubs: "Spēle, manuprāt, nebija pietiekami interesanta. Kausa spēlēs tā mēdz būt – tās ir kas pilnīgi cits. Varam teikt, ka pusfināla pirmais puslaiks ir noslēdzies, un esam ielaiduši divus vārtus. Tagad pretiniekus gaidām pie sevis. Runājot par šo spēli, galvenais brīdis bija pirmie vārti, kuri bija absolūti negaidīti. Starp centra aizsargiem un vārtsargu nebija pietiekami labas komunikācijas, tādēļ pretiniekiem bija ļoti viegli gūt vārtus. Pēc tam nespējām atrast savu ritmu, savu spēles stilu. Gluži kā boksā – saņem pirmo triecienu, un pēc tam ir grūtības atgūties."

"Riga" galvenā trenera vietas izpildītājs Mihails Koņevs: "Spēli iespaidoja tas, ka pusfināls izšķiras divos mačos. Tādēļ sākumā bija visai uzmanīga spēle – "Spartaks" vairāk kontrolēja bumbu, bet mēs koncentrējāmies uz aizsardzību. Jo īpaši uz kompaktumu centra zonā, jo vēl atcerējāmies savstarpējo spēli Virslīgā, kad mūsu kļūdas šajā zonā noveda pie ielaistajiem vārtiem – jo īpaši pirmajiem. Ļoti daudz strādājām pie tā, lai puiši saprastu, ka šādas kļūdas pieļaut nedrīkst. Viss izšķirsies otrajā spēlē, un paldies komandai, ka cietās līdz pat mača beigām. Izskaņā varējām gūt arī trešos vārtus, kas varbūt jau būtu izšķīruši pusfināla likteni. Arī otra spēle nebūs viegla. Vienīgi žēl, ka zaudējām centra aizsargu Antoniju Černomordiju, kuram salauza degunu. Droši vien būs operācija, un domāju, ka viņš diez vai piedalīsies nākamajā spēlē."

Šabala sezonas laikā progresē un uzņem arvien labāku formu?
Koņevs: "Pēc tam, kad arī viņam, starp citu, bija lauzts deguns, bija redzams, ka viņš šajā laika periodā uzņēma formu. Un, daudzus gadus zinot Vaļeru, viņam obligāti vajadzēja gūt [pirmos] vārtus no spēles. Tagad iesita un nopelnīja pendeli, un domāju, ka viņa sniegums tagad ies uz augšu."

Zaudējat ar diviem vārtiem – kā vērtējat izredzes tomēr iekļūt finālā?
Zubs: "Vispirms mums mājās ir jāgūst divi vārti, pēc tam tad jau redzēsim. Taču, kā jau teicu iepriekš, kauss nav mūsu galvenais mērķis. Tādēļ šodien izlēmām dot iespēju mūsu, varam teikt, pašreizējam trešajam vārtsargam [debitantam Abilaisanam Duisenam – A.S.] un pēc pirmā puslaika nomainījām mūsu pussargu Habeloku. Mūsu sastāvs nav tik liels, tādēļ kausa spēle ir svarīga tādiem futbolistiem, kuri pārsvarā sēž uz soliņa. Piemēram, arī Klāvam Bāliņam. Diemžēl Ričards [Korzāns] uzreiz pēc iziešanas laukumā iedzīvojās savainojumā. Pagaidām nezinu, kas viņam notika. Šodienas spēle ir tikai pirmais puslaiks, redzēsim, kas notiks nākamajā mačā."

Ja kausa spēle nav prioritāte, kādēļ pamatsastāvā nesūtījāt tādus futbolistus kā Kozeka, Rusins, Džeriņš, Bāliņš?
Zubs: "Tādēļ, ka, ņemot mūsu sastāvu, man nav konkrētu spēlētāju attiecīgajām pozīcijām, bet spēles laikā man ir pieejamas tikai trīs maiņas. Nevēlējos pilnībā sagraut komandu. Mans plāns bija jau pēc puslaika nomainīt trīs spēlētājus, bet negaidīju, ka šodien būs tāda spēle. Neesmu apmierināts – spēlējām pārāk lēni, jo īpaši uzbrukumā. Taktiskā ziņā tā nebija pārāk laba spēle. Taču, atbildot uz jautājumu, mums nav pietiekami daudz spēlētāju, lai veiktu daudz izmaiņu. Redzēsim – varbūt nākamā spēle šajā ziņā bija labāka."

Labās malas pussarga pozīcijā parasti spēlēja Bāliņš, bet šodien tur sāka balsta pussargs Vardanjans. Kādēļ?
Zubs: "Bāliņam, manuprāt, tā šobrīd ir labākā pozīcija [treneris pārprata jautājumu – A.S.] Jo īpaši tādēļ, ka labās malas aizsargs Ingus Šlampe ir atguvies no smaga savainojuma. Klāvam tagad ir labs brīdis, lai pacīnītos par vietu labajā malā. Pagājušajā spēlē viņš otrajā puslaikā spēlēja šajā pozīcijā un, manuprāt, nospēlēja diezgan labi."

Vairāk gribēju prasīt to, kādēļ šajā pozīcijā sāka tieši Vardanjans, kurš iepriekš spēlēja balstā.
Zubs: "Varam teikt, ka tas bija mans mazs eksperiments. Gribēju zināt, kā viņš spēlē šajā pozīcijā. Zinām, ka Vardanjans labāk spēlē vidū, bet tā bija kausa spēle, tādēļ man bija iespēja kaut ko pamainīt un kaut ko pārbaudīt."

Konkurence starp Litvinski un Timofejevu šobrīd ir 50:50? Vai kādam no viņiem tomēr ir priekšroka?
Koņevs: "Principā jā. Domājām, kuru likt pamatsastāvā. Litvinskis iepriekšējās spēlēs izskatījās labi un arī spēlēja vairāk maču [nekā Timofejevs], bet ņēmām vērā to, ka malējie aizsargi droši vien pieslēgsies uzbrukumiem un izmantos vai nu piespēles gar vārtiem, vai centrējumus. Un Timofejevam šajā ziņā tika dota priekšroka, tādēļ arī izvēlējāmies par labu viņam. Vēl bija variants nomainīt Antonu Kurakinu, kurš aizvada visas spēles bez maiņas, un dot iespēju abiem [gan Timofejevam, gan Litvinskim]. Tomēr, tā kā mūsu uzdevums ir iegūt kausu, izlēmām neriskēt un neko nemainīt. Nākamajā spēlē Litvinskis varbūt spēlēs."

Ņemot vērā Černomordija traumu, vai viss ir kārtībā ar Belicu, kura nebija pat pieteikumā?
Koņevs: "Mums pret Belicu bija pretenzijas vairāku spēļu sakarā. Jo īpaši par spēli šajā laukumā pret "Mettu"/LU, arī pret RFS viņam bija kļūdas. Tādēļ izlēmām viņu neiekļaut pat pieteikumā, jo mums ir Vitālijs Smirnovs un atveseļojies ir Kaspars Gorkšs."

Tad var gaidīt, ka Jelgavā spēlēs Smirnovs, nevis Belica?
Koņevs: "Nezinu…Goguā spēlēs (smejas)."

Pirmkārt, Kozeka bija rezervē, bet nespēlēja – ar viņa veselību viss ir kārtībā? Un, otrkārt, vai ir jaunumi par Platonovu?
Zubs: "Vakar viņš [Platonovs] tika operēts. Menisks. Vismaz divi mēneši, varbūt vairāk. Optimistiskā prognoze ir divi mēneši. Kozeka ir gatavs. Viņš ir sācis normāli trenēties, tā ka šobrīd vienkārši gaidām brīdi, kad viņu izlaist laukumā. Biju domājis, ka viņš spēlēs jau šodien, bet izlēmu uz maiņu sūtīt Šlampi."

Apajevs un Zjuzins?
Koņevs: "Zjuzins vakar aizlidoja uz Franciju, kur šodien viņam vajadzēja veikt pārbaudes. Tā dzirdēju, ka operāciju varbūt nedarīs un iztiks bez šādām metodēm. Rīt viņš atlidos, tad arī viss būs skaidrs. Savukārt Apajevs vienkārši ir apslimis, domāju, ka nākamajās spēlēs viņš noteikti spēlēs."

Pēdējais jautājums preses sekretāram – kāda ir situācija ar galveno treneri, kas viņam neļauj šobrīd būt amatā un kad tas varētu tikt nokārtots?
Krišs Upenieks: "Perevertailo sakarā ir jānokārto dokumenti, dzīvošanas atļauja Latvijā."
Romāns Lajuks: "Darba atļauja."
Upenieks: "Kad tas notiks, par to arī oficiāli paziņosim. Ceram, ka tas varētu notikt nedēļas laikā, vai ne?"
Lajuks: "Vēl desmit dienas vismaz."