Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:117, Did:0, useCase: 3

Rīgas U-14 futbolisti kļūst par LMT Futbola akadēmijas reģionālo turnīra uzvarētājiem

Rīgas U-14 futbolisti kļūst par LMT Futbola akadēmijas reģionālo turnīra uzvarētājiem
Simboliskā izlase. Foto: LFF.lv

Ar Rīgas reģiona U-14 jauniešu futbola izlases uzvaru Latvijas Futbola federācijas (LFF) mācību un treniņu centrā „Staicele” noslēdzās LMT Futbola akadēmijas ietvaros rīkotais reģionālo izlašu rudens turnīrs, kura ietvaros no 26. - 28.septembrim vienkopus pulcējās U-14 vecuma jeb 2000.gadā dzimušie talantīgākie Latvijas futbolisti.

Kopvērtējumā rīdzinieki tikai par vienu punktu apsteidza šīs vecuma grupas reģionālā turnīra otrās vietas ieguvējus Kurzemes spēlētājus, kamēr pirmo trijnieku noslēdza Zemgales futbolisti - vienīgie no visām komandām, kas spēja atņemt punktus Rīgas reģiona izlasei.

Reģionālā turnīra laikā veidotajā Latvijas U-14 vecuma simboliskajā izlasē iekļuva pa trim pārstāvjiem no Rīgas izlases un Kurzemes izlases, divi futbolisti no Zemgales un Latgales, kā arī viens spēlētājs no Vidzemes reģiona. Staicelē kopumā pavadītajās trīs dienās notika teorētiskie un praktiskie treniņi, kā arī reģionālā turnīra spēles. Talantīgos puišus klātienē vēroja LMT Futbola akadēmijas reģionālo izlašu treneri programmas galvenā trenera Aleksandra Jeļisejeva uzraudzībā. Šogad U-14 reģionu turnīrs notika jau trešo reizi, bet februārī un maijā notikušajos turnīros uzvaru svinēja Kurzemes reģiona klubus pārstāvošie futbolisti.

Pēc LMT Futbola akadēmijas aktīvās sezonas noslēguma Staicelē uz nelielu interviju tika aicināts arī programmas vadītājs Latvijā - Dainis Gudermanis.

LFF.lv: LMT Futbola akadēmijas aktīvā sezonas daļa Staicelē ir noslēgusies. Lūdzu, pastāstiet, kādi pasākumi šogad vēl ir paredzēti programmas ietvaros?

Dainis Gudermanis: „Vispirms atcerēsimies, ka šogad LMT Futbola akadēmijas izlaiduma grupai, proti, 1999.gadā dzimušajiem futbolistiem Staicelē notika starptautisks četru komandu futbola turnīrs. Šobrīd jau notiek darbs pie līdzīga turnīra organizēšanas Staicelē arī 2015.gadā, kurā savu dalību jau apstiprinājusi Polijas kluba „Lechia Gdansk” futbola akadēmijas komanda un mūsu kaimiņzemes Lietuvas pilsētas Kauņas futbola akadēmijas komanda.

Papildus notikušajiem turnīriem un talantu skatēm plānots, ka LMT Futbola akadēmijas 2000. un 2001.gadā dzimušo futbolistu komanda novembrī dosies nedēļu garā futbola tūrē uz Eiropu, kuras laikā paredzētas pārbaudes spēles ar citu valstu klubu akadēmijām. LMT Futbola akadēmijas noslēguma konference savukārt paredzēta kopā ar Latvijas jaunatnes futbola čempionāta noslēguma pasākumu 7.novembrī, bet par tās norises vietu informācija tiks paziņota papildus.”

LFF.lv: Vai futbola akadēmijā iesāktais darbs turpinās arī nākamajā sezonā?

Dainis Gudermanis: „Akadēmija turpina savu darbu! Šobrīd būtu jānotiek kam ārkārtējam, lai kaut kas mainītos. Atcerēsimies, ka šobrīd jau ir apritējuši pilni trīs gadi šīs akadēmijas darbā. Neskaitot uz plānveidīgo darbu klubos, šobrīd mūsu futbola sabiedrība akadēmiju ir pieņēmusi kā galveno pasākumu, kas veicina Latvijas jaunatnes izlašu rezervju sagatavošanu. Kā viens no pierādījumiem šogad ir tas, ka visām reģionu izlasēm ir vienādi tērpi un spēļu ekipējums ar sava reģiona ģerboni un attiecīgajām krāsām.

Ir uzskats, ka tā būtu traģēdija, ja šāds projekts apstātos. Paralēli varētu būt arī citi projekti, taču būtiskākais ir tas, ka jābūt programmai, kuras ietvaros vienkopus tiek pulcināti visi attiecīgā vecuma talantīgākie futbolisti. Šiem puišiem un viņu treneriem šī ir iespēja novērtēt savu sagatavotības līmeni un meistarību kopējā republikas līmenī. Tas it sevišķi attiecas uz futbolistiem no tādiem reģioniem kā Vidzeme un Zemgale. Futbolisti šādas programmas ietvaros aug. Lielākas savstarpējās konkurences ietvaros šo triju gadu laikā ir izlīdzinājies komandu spēku samērs un spēļu rezultāti. Tas nenozīmē, ka vadošās komandas kļuvušas vājākas... Nē! Aizvadot spēles ar sava vecuma labākajiem futbolistiem, attīstās katra attiecīgā individuālā meistarība. Attiecībā uz reģionālo izlašu simbolisko komandu jeb labāko spēlētāju noteikšanas procesu, tam pilnībā nav nozīmes, kura reģiona komandu futbolists pārstāv. Visu nosaka treneru koleģiālais lēmums.”

LFF.lv: Kādu progresu Jūs personīgi redzat futbolistu sagatavotībā LMT Futbola akadēmijas programmas ietvaros?

Dainis Gudermanis: „Ja salīdzinām ar agrākiem laikiem, mūsu futbolisti šādā vecumā šodien jau sāk „spēlēt futbolu ar prātu”. Šodien publiskā informācija un citu valstu vadošo čempionātu spēles ir pieejamas, tāpēc arī mūsu futbolisti vēlās viņiem līdzināties un laukumā spēlē vairāk kombinacionālu futbolu. Šādā vecumā parādās arī daudzi īpaši talantīgi un interesanti puikas.

Progress vērojams arī fiziskās sagatavotības jomā, futbolisti mūsdienās kļūst raženāki. Agrākos laikos futbolisti bija augumā salīdzinoši mazi. Tad bija mazi un tehniski. Tālāk sekoja posms, kad futbolu spēlēja galvenokārt augumā raženi, taču tehnikas jomā ne tik apmācīti spēlētāji. Šobrīd varam secināt, ka pienācis laiks arī „lielajiem un tehniskajiem” futbolistiem.

LMT Futbola akadēmijas kā spēlētāju sekcijas pienesums vērojams arī Latvijas jaunatnes futbola izlases interesēs, jo caur šādu programmu treneri un spēlētāji tuvāk iepazīst viens otru. Treneri jau šādā vecumā apzinās futbolistu individuālās spējas. Agrāk Latvijas U-16 izlases treneris selekcijas procesu sāka „no nulles”. Nevienu no spēlētājiem nepazīstot, bija jātērē pāris gadi, lai sakumā iegūtu par viņiem informāciju. Šodien Latvijas jauniešu futbola izlašu treneri var analizēt futbolistu spējas un būvēt komandu „ar ieskrējienu” akadēmijas laikā, trīs līdz četros gados pārbaudot un iespēlējot noteiktu komandas modeli. Manuprāt, ilgtermiņā tas mums noteikti dos iespēju vismaz neatpalikt no citām Eiropas komandām jauniešu futbola izlašu rezultātu ziņā. Galvenais visiem veikt savu darbu atbildīgi un profesionāli!

Ņemot vērā visu augstākminēto, uzskatu, ka šis projekts ir veiksmīgs un tas nākotnē turpināsies. Šobrīd neesam dzirdējuši nevienu sliktu vārdu par to. Protams, ir arī dažādi ierosinājumi, kā uzlabot akadēmijas darbu. Šogad, piemēram, tika ņemti vērā ieteikumi pasākuma kalendāra izveidē, un beigās visi ir apmierināti ar to. Arī turpmāk jāveicina aktīva sadarbība ar Latvijas futbola klubiem dažādos jautājumos. Nākotnē tāpat notiks talantu skates, reģionālo izlašu turnīri, kā arī starptautiskās spēles akadēmijas ietvaros.”

LFF.lv: Vai Jums ir informācija par to, vai citas Eiropas futbola federācijas vai klubi ir vērsušies pie LFF pēc padoma vai pieredzes apmaiņas šādu akadēmiju organizēšanā?

Dainis Gudermanis: „Runājot, piemēram, ar Gdaņskas „Lechia” akadēmijas pārstāvjiem, viņi par LMT Futbola akadēmijas izveidi Latvijā bija ļoti patīkami pārsteigti. Polijā valsts mērogā šādas kopējās akadēmijas nav. Taču šeit jāpiemin, ka viņiem - atšķirībā no Latvijas – pašlaik ir pietiekoši daudz spēcīgu akadēmiju profesionālo klubu paspārnē. Uzskatu, ka veiktā darba apjoma un organizācijas ziņā LMT Futbola akadēmijai šobrīd noteikti varētu likt vienlīdzības zīmi ar kāda Eiropas kluba labāko akadēmiju.

Mans personīgais sapnis būtu, ja Latvijā eksistējoša futbola akadēmija apvienotu piecu reģionu – Kurzemes, Vidzemes, Zemgales, Latgales un Rīgas akadēmijas. Kā zināms, šogad tika izveidota Rīgas Futbola akadēmija, kurā jau tiek veidotas izlases trijos vecumos – U-13, U-14 un U-15. Tādā veidā LFF reģionālie centri strādātu ciešā sadarbībā ar vietējiem klubiem, tiktu pielietota arī stimulēšanas sistēma, savukārt klubi un treneri būtu ieinteresēti virzīt uz šādām akadēmijām savus talantīgākos audzēkņus uz noteiktu periodu.

Akadēmijas ietvaros tādā gadījumā būtu jānotiek vairāk pasākumiem, it īpaši tas attiecas uz vasaras mēnešiem, kad produktīvam treniņu darbam neviens cits blakus apstāklis netraucē. Turklāt Staiceles bāzē šobrīd esošie futbola laukumi spēj izturēt šādu slodzi, savukārt jaunajā sezonā tiks atvērti vēl divi dabīgā zālāja futbola laukumi Salacas upes otrajā krastā, kuru nepieciešamību un kvalitāti atzinīgi novērtējuši akadēmijas treneri. Šie laukumi tādējādi palielinās akadēmijas organizatoriskās iespējas.”

Vairāk informācija:
LFF: 26.-28.septembris | U-14 reģionālo izlašu...