Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Maradona Latvijas kaimiņzemē - cēli mērķi vai 20 miljonu vilinājums?

Maradona Latvijas kaimiņzemē - cēli mērķi vai 20 miljonu vilinājums?
Maradona preses konferencē Brestā tikko saņēmis dāvanu no dāsnajiem kluba īpašniekiem - gredzenu ar lielu dārgakmeni
Foto: EPA/Scanpix

Maijā futbola pasauli pāršalca vēsts, ka slavenais Djego Maradona kļuvis par Baltkrievijas kluba “Dinamo” (Bresta) prezidentu. Ja šo ziņu kāds arī palaida garām, tad nebija iespējams nepamanīt argentīniešu leģendas rosīšanos PK2018 finālturnīra laikā VIP tribīnēs… Finālturnīrs aizvakar noslēdzās un mēģināju noskaidrot – ko, pie velna, Maradona darīs mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā? Tieši vakar (pirmdien) Zelta rokas īpašnieks ieradās Brestā.

Baltkrievijas līga UEFA līgu rangā ieņem 27. vietu un arī tad – lielākoties pateicoties BATE varoņdarbiem, nevis citu vadošo klubu stabilai un sekmīgai dalībai Eirokausos (mazs izņēmums pāris gados – Minskas “Dinamo”). Tā, piemēram, pērn Minskas “Dinamo” Eiropas līgā tika pāri Fēru salu un Maķedonijas klubu barjerām, bet tad piekāpās Kipras AEK (0:2, 1:1), bet vicečempione “Shakhtyor” izgāzās jau pirmajā kārtā pret leišu “Sūduvu” (0:0, 1:2), drīz vien tiekot atlaistam Oļegam Kubarevam. Savukārt kausa ieguvēja Brestas “Dinamo” pēc cerīgas spēles viesos (1:1) mājās kapitulēja Austrijas ceturtajai komandai “Rheindorf” (0:3). Citiem vārdiem sakot, Baltkrievijas klubu futbols, protams, ir virs Latvijas, bet ļoti tālu no tā, lai būtu uzskatāms par vērā ņemamu Eiropas klubu futbola kontekstā. Tad jautājums – ko Maradona tur pazaudējis? Un te nav runa tikai par Baltkrievijas futbolu, bet valsti kā tādu. Interneta dzīlēs manīju joku, ka Maradona varbūt sajaucis pilsētu Brestu ar kādu tīkamu un fonētiski līdzīgu vārdu angļu valodā…

Sazinājos ar baltkrievu žurnālistu Dzmitriju Ruto (sportpanorama.by), lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošajiem jautājumiem.

Pirmkārt, kāpēc tieši Brestas “Dinamo”, kas pēc bronzas debijas sezonā 1992. gadā labāko trijniekā Baltkrievijas Premjerlīgā vairs nav iekļuvis ne reizi un parasti finišē amplitūdā no 5. līdz 10. vietai? Dzmitrijs stāsta: “Brestas “Dinamo” šobrīd piedzīvo īstu atdzimšanu. Ja iepriekš klubam bija finansiālas problēmas, tad tagad šeit ir atnākuši arābu šeihi un “Dinamo” sācis jaunu dzīvi. Komandā pārpārēm sākuši parādīties leģionāri, komandai tiek stādīti augsti mērķi (pat iekļūšana Eiropas līgas grupu turnīrā un, protams, medaļas Baltkrievijas čempionātā). Un, lūk, lai par Brestas “Dinamo” uzzinātu visā pasaulē, tika uzaicināts Maradona. Daudzi šeit nonākuši pie kopsaucēja, ka, neskatoties uz viņa formālo amatu [kluba prezidents], galvenokārt tas ir PR gājiens. Līgums tika parakstīts Dubaijā. Kas Brestas klubā piesaistīja Maradonu? Iespējams, viņu patiešām ieinteresēja projekti un plāni (tai skaitā 30 tūkstošu ietilpīga stadiona būvniecība, spēcīgas akadēmijas izveide), kurus sazīmējuši kluba jaunie un turīgie īpašnieki. Vismaz pats Maradona ir paziņojis, ka viņam bija vēl trīs piedāvājumi, tostarp no Ķīnas ar finansiāli izdevīgākiem nosacījumiem, taču viņš izvēlējies Baltkrievijas virzienu.”

Foto: Aleksandrs Ružečka.


Var, protams, ticēt Maradonas cēlajiem nodomiem par futbola piramīdas būvniecību Brestā, bet man uzreiz pašsaprotams jautājums – cik argentīnietim tiks samaksāts? Atbilde – oficiālas informācijas nav, bet tiek runāts, ka Maradonas kontā par pilnu līguma termiņu (trim gadiem) ieripos 20 miljoni dolāru. Interesanti, ka, lai gan visi nopelni Maradonas piesaistē pienākas arābu šeihiem, pārrunās ar argentīnieti piedalījās arī tā brīža “Dinamo” sporta direktors, lietuvietis Valds Ivanausks. Kādā intervijā viņš apgalvoja, ka Maradonas mērķis nav 20 miljoni, jo viņš tāpat esot turīgs.

Foto: Aleksandrs Ružečka.


Atceramies, ka Maradona bija ne tikai izcils futbolists. Viņš vēl 2010. gadā vadīja Lionelu Mesi un pārējo Argentīnas izlasi PK finālturnīrā. Arī pagājušajā sezonā viņš strādāja par treneri AAE klubā “Fujairah”. Dzmitrijs norāda, ka par iespējamo Maradonas kā galvenā trenera lomu arī Baltkrievijā bijušas dažādas spekulācijas un pats argentīnietis vēloties trenēt. Taču vismaz šobrīd nolemts, ka viņa augstākā iesaistes pakāpe, ja viņš pats to vēlēsies, aprobežosies ar atrašanos uz rezervistu soliņa. Arī tas esot maz ticams, jo galvenais treneris komandai ir. Tomēr treniņos sniegt savu padomu futbolistiem Maradonam nebūs liegts. Taču atkal jautājums ir, cik regulāri tas notiks, ņemot vērā, ka ar viņu noslēgtajā līgumā… nav noteikts, ka Maradonam vispār jāatrodas Baltkrievijā. Ruto: “Maradona Baltkrievijā parādīsies, kad būs nepieciešams.”

Kad atradīsies Baltkrievijā, Maradona, saprotams, nedzīvos kādā padomju laikā būvētas ēkas dzīvoklītī. Jau iepriekš mūsu kaimiņvalstī izskanēja, ka argentīnietim cītīgi tiek piemeklēta privātmāja ar noteiktām VIP cienīgām ekstrām.

Ņemot vērā, ka realitātē Maradonas iesaiste Brestas “Dinamo” ikdienas dzīvē varētu nebūt augsta, taujāju, kāds tad vēl baltkrieviem varētu būt labums no viņa, atskaitot PR? Dzmitrijs atbild: “Ir cerības, ka pateicoties Maradonam klubam var izdoties piesaistīt jaunos talantus – pirmkārt, no Dienvidamerikas, bet ne tikai.”

Foto: Aleksandrs Ružečka.

Pats pirms gada devos ekskursijā uz Baltkrieviju un, nekomentējot politisko situāciju, ekonomiku un cilvēku dzīves līmeni, acīs krita vietējo iedzīvotāju pieklājība, izglītotība, intelekts un reizē kautrīgums un pieticība. Tāpēc prasu, kā vispār Baltkrievijā cilvēki reaģēja uz tik neviennozīmīgas personas piesaisti par milzu naudas līdzekļiem. Baltkrievu žurnālists: “Reakcija ir stipri dažāda. Daudziem spilgtā atmiņā viņa dažāda veida izlēcieni, bet daudzi citi galvenokārt atceras viņa kā futbolista iespēto. Cik cilvēku, tik viedokļu. Taču visi ir vienisprātis – zināms pluss Brestas “Dinamo” un visam Baltkrievijas futbolam tas ir. Domājams, par tāda cilvēka uzaicināšanu pie sevis sapņo virkne Eiropas nacionālo čempionātu un klubu.”

Maradona Baltkrievijā ieradās tikai pirmdien un pavisam ātri mūsu kaimiņvalsti pametis, tāpēc pirmos iespaidus par argentīnieša uzvedību Latvijas kaimiņvalstī gūt grūti: “Lidmašīna nosēdās trijos dienā, sešos viņš sniedza atbildes preses konferencē, bet jau nākamajā rītā atgriezās dzimtenē Argentīnā, kur, kā pats apgalvoja, nav bijis pusotru gadu un ir noilgojies pēc radiniekiem. Veselība? Ja godīgi, viņš izskatījās ne pārāk labi. Taču pārvietojās pats [smaida]. Man neizdevās ar viņu ne aprunāties, ne nofotografēties, jo ap viņu nepārtraukti spietoja gan daudz apsargu, gan arī citi žurnālisti – konkurence bija pārāk asa.”

Foto: Aleksandrs Ružečka.

Daži Maradonas citāti no pieminētās preses konferences: “Paldies par šo piedāvājumu. Nešaubījos ne sekundi, un man bija patīkami, kad puiši no Brestas atbrauca un piedāvāja man šo amatu. Ieraudzīju, ka tas ir nopietns projekts. Ļoti, ļoti nopietns. Ja beigšu karjeru Brestas “Dinamo”, tad palikšu šeit dzīvot. Tagad apmeklēju labu Pasaules kausa izcīņas turnīru un man ir vajadzīgs neliels atvaļinājums. Pusotru gadu neesmu bijis dzimtenē, neesmu saticis bērnus un māsas. Man ir jāpārlādē baterijas, lai pēc tam atgrieztos šeit un no Brestas “Dinamo” izveidotu komandu, kas būs konkurētspējīga. Kāpēc tieši Bresta? Mana mamma, kura jau ir debesīs, mani nepārtraukti virza. Man bija vajadzīgs mērķis un bija jāatrod svarīgs projekts, ko realizēt. Nekad neesmu apstājies, pēdējo pusotru gadu esmu strādājis bez brīvdienām. Tāpēc ļoti cienu cilvēkus par šo iespēju un darīšu visu, lai mēs augtu harmoniski un izaugtu par lielu klubu.”

Maradona turpina: “Vai mani nemulsina Baltkrievijas laika apstākļi? Kad augu mazs, man nebija apavu, staigāju pa sniegu basām kājām. Es no sniega nebaidos. Ikviens dzīvo tur, kur ir darbs. Bez jebkādām problēmām varu dzīvot Baltkrievijā. Lukašenko? Protams, vēlētos ar viņu iepazīties. Man ir spilgtas atmiņas par Fidelu, Čavesu, Maduro, Ortegu, Kadafi. Pazīstu Putinu un tagad vēlos kopbildi ar Lukašenko. Vispirms foto, bet pēc tam, ceru, viņš kļūs par mūsu kluba līdzjutēju. Ko zinu par baltkrievu futbolu? Zinu pietiekami un visus pretiniekus cienu. Taču nerunāšu tagad par BATE vai citām komandām – runāšu tikai par savu “Dinamo”. Mēģināsim radīt komandu, ar kuru leposies visa Baltkrievija. Baltkrievu valoda? Diez vai runāšu jūsu līmenī, taču centīšos uzlabot savu vārdu krājumu, lai izveidotu labāku kontaktu ar futbolistiem.”

Foto: Aleksandrs Ružečka.

Pirmdien Maradonas klātbūtnē Brestas “Dinamo” savā laukumā ar 1:3 piekāpās Soļigorskas “Shakhtyor”, kuru pēc “Spartaka” bijušajiem treneriem Kubareva un Mareka Zuba tagad trenē krievu speciālists Sergejs Tašujevs. Vaicāju, kā Maradonas klātbūtne šajā mačā ietekmēja apmeklējumu. “Tieši Brestas “Dinamo” arī bez viņa bija pietiekami kupli apmeklēts. Stadions ar 10 tūkstošu ietilpību regulāri ir pilnībā vai gandrīz pilnībā piepildīts. Skaidrs, ka Maradonas klātbūtne garantēja pilnu stadionu un atnāca gandrīz 11 tūkstoši, taču tikpat skaidrs, ka arī bez viņa uz šādu pretinieku sanāktu daudz cilvēku.”


, 2018-07-18 00:33, pirms 6 gadiem
Cik saprotu, šobrīd top krokodila raksts- vai gaidāms sprādziens baltkrievu futbolā?
, 2018-07-18 00:34, pirms 6 gadiem
Es sapņoju?
, 2018-07-18 00:51, pirms 6 gadiem
pabijušais lieliskais futbolist zelta roka ,tagad idins ,pienem vovkas pasi un tiksi izlase,tur visi no 40 spele
, 2018-07-18 01:04, pirms 6 gadiem
ainars_vindulis_4034643 rakstīja: Es sapņoju?
Kamēr tu sapņosi, Maradona savā greznajā savrupmājā vālēs simpātiskās baltkrievietes. Katram savs...
, 2018-07-18 06:15, pirms 6 gadiem
Mamma man teica, ņem Messi, ved uz Brestu un runā ar viņu baltkrievu valodā!
, 2018-07-18 07:05, pirms 6 gadiem
Nodzēries un nopīpējies narkomāns, bija pretīgi skatīties, kā viņš uzvedās PK spēļu laikā, tagad nocirps no šeihiem 20 limonus un paņirgs par baltkrieviem un atkal parādīs vidējo pirkstu.
, 2018-07-18 07:17, pirms 6 gadiem
Suņi rej,bet karavāna dodās tālāk.
, 2018-07-18 08:21, pirms 6 gadiem
guns21 rakstīja: Nodzēries un nopīpējies narkomāns, bija pretīgi skatīties, kā viņš uzvedās PK spēļu laikā, tagad nocirps no šeihiem 20 limonus un paņirgs par baltkrieviem un atkal parādīs vidējo pirkstu.
PČ viņš nebija ne nodzēries, ne nopīpējies
, 2018-07-18 09:15, pirms 6 gadiem
guns21 rakstīja: Nodzēries un nopīpējies narkomāns, bija pretīgi skatīties, kā viņš uzvedās PK spēļu laikā, tagad nocirps no šeihiem 20 limonus un paņirgs par baltkrieviem un atkal parādīs vidējo pirkstu.
Kāpēc tu dari to kas riebjās? Mamma liek?
, 2018-07-18 11:04, pirms 6 gadiem
LXI rakstīja: PČ viņš nebija ne nodzēries, ne nopīpējies
Jā, viņš pa žizņi tāds lohs ir
, 2018-07-18 11:04, pirms 6 gadiem
LXI rakstīja: PČ viņš nebija ne nodzēries, ne nopīpējies
Jā, viņš pa žizņi tāds lohs ir
, 2018-07-18 11:12, pirms 6 gadiem
alguns rakstīja: Suņi rej,bet karavāna dodās tālāk.
Nu jā, jaunais Vasjuki ciems ir dzimis
, 2018-07-18 11:40, pirms 6 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Kamēr tu sapņosi, Maradona savā greznajā savrupmājā vālēs simpātiskās baltkrievietes. Katram savs...
Vina veselibas stavoklis to var nemaz neatlaut...
, 2018-07-18 14:42, pirms 6 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Vina veselibas stavoklis to var nemaz neatlaut...
Tik slikti ir ar šamo, ka pat pirksti ļengani?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-07-18 15:22, pirms 6 gadiem
Kaut kas līdzīgs Kuldīgas superkluba projektam un Rosam Stonam-akmenim.
, 2018-07-18 16:05, pirms 6 gadiem
Bija super futbolists,tagat bauda dzīvi kāda kuram daļa ko viņš lieto ko ne!!
, 2018-07-18 16:32, pirms 6 gadiem
Kleins rakstīja: Kaut kas līdzīgs Kuldīgas superkluba projektam un Rosam Stonam-akmenim.
kādā ziņā līdzīgs?

es redzu pilnīgu atšķirību - viena projektā nebija nauda, bet otrā projektā ir liela reāla nauda
, 2018-07-18 18:02, pirms 6 gadiem
Daniel rakstīja: kādā ziņā līdzīgs?

es redzu pilnīgu atšķirību - viena projektā nebija nauda, bet otrā projektā ir liela reāla nauda
Protams, ka šeihiem naudas netrūkst, tikai šaubos vai kāds no viņiem grib nodarboties ar labdarību, kā tas šobrīd izskatās.
, 2018-07-18 19:31, pirms 6 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Protams, ka šeihiem naudas netrūkst, tikai šaubos vai kāds no viņiem grib nodarboties ar labdarību, kā tas šobrīd izskatās.
Tas tiesa, labs jautājums ar ko tā Bresta ir pievilinājusi naudīgos šeihus.
, 2018-07-18 23:44, pirms 6 gadiem
Maradona gan jau vēl nesaprot, ka tie 20 miljoni būs baltkrievu rubļos. Pa 3 gadiem nopelnīs kādus 8-10 tūkstošus eiro
, 2018-08-15 13:04, pirms 6 gadiem
Vareja kadu blondini ari piesolit padrazt
, 2019-11-15 01:22, pirms 4 gadiem
Domāju ar 20 ļimakiem priekš koka kādam laikam pietiks
, 2019-11-15 01:25, pirms 4 gadiem
puslaiks rakstīja: Maradona gan jau vēl nesaprot, ka tie 20 miljoni būs baltkrievu rubļos. Pa 3 gadiem nopelnīs kādus 8-10 tūkstošus eiro
Ja nemaldos tad zem štukas eiro saņems 3 gados
, 2019-11-15 01:26, pirms 4 gadiem
Zoom Mode rakstīja: Vareja kadu blondini ari piesolit padrazt
Izskatās ,ka troļļi nav viņas gaumēe
Lionels Mesi. Foto: Reuters/Scanpix
2

Vārtsargam rupja kļūda, Mesi atgriešanās neglābj no izstāšanās no CONCACAF Čempionu kausa

CONCACAF Čempionu kausā, ko agrāk dēvēja par Čempionu līgu, noskaidroti visi pusfinālisti. Šonakt atbildes spēlēs uzvarēja Meksikas klubi "Pachuca" un "Monterrey", sasniedzot nākamo kārtu.
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai

Ikaunieka un Dubras vienības savstarpējā cīņā zaudē kārtējos punktus

Lietuvas A līgā futbolā noslēgusies septītās kārtas izspēle, šodien laukumos cīnoties trim latviešu futbolistiem.
Mirklis pēc Roterdamas "Feyenoord" vārtu guvuma. Foto: Pieter Stam de Jonge/EPA/Scanpix

"Feyenoord" ar 6:0 saplosa "Ajax"; Glāzgovas derbijā vārtu birums; "Sporting" tuvojas titulam

Aizvadītajā nedēļas nogalē norisinājās lielklubu derbiji Nīderlandes "Eredivisie", Skotijas Premjerlīgā un Portugāles meistarsacīkstēs.