Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Kurš triumfēs Eiropas futbola līgās?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kurš triumfēs Eiropas futbola līgās?
Kāds ir vadībā, kāds dzenas pakaļ un vēlas "aprīt"...
Foto: thesportsblog.info

Piedāvāju nelielu ieskatu UEFA 30 spēcīgāko līgu situācijā – proti, kuras komandas visreālāk pretendē uz uzvaru čempionātā. Dažas titulu jau nodrošinājušas, dažās līgās turnīrs norit pēc sistēmas pavasaris-rudens, bet lielākajā daļā līgu tuvojas pēdējās kārtas jeb atrisinājums.

Īsumā pārskriesim pāri 30 spēcīgākajām līgām saskaņā ar UEFA valstu koeficientu sistēmu.

1. Spānija. Neviens nešaubās par „Barcelona” triumfu. Atlikušas septiņas kārtas un Tito Vilanovas komandas pārsvars pār Madrides „Real” ir 13 punkti. Ja Žuzē Mourinju komanda uzvarēs visas atlikušās spēles, „Barcelona” titula iegūšanai būs nepieciešami vēl deviņi punkti. Nākamās trīs spēles Barca aizvadīs ar „Levante”, „Athletic” un „Betis” (5. maijā). Pagājušajā sezonā pārtrūka „Barcelona” trīs čempiona titulu iegūšanas sērija (to pārtrauca „Real”), bet nu ir lieliska iespēja titulu sev atgriezt, kļūstot par Spānijas čempioni ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā.

2. Anglija. Nav šaubu, ka „Manchester United” tuvākajā laikā nodrošinās titulu, iegūstot to piekto reizi pēdējos septiņos gados. Līdzīgi kā „Barcelona”, arī Aleksa Fergusona komanda šķīrās no titula pērn (triumfēja „Manchester City”), bet šosezon titulu atgūs. Pārsvars pār tuvāko sekotāju „City” ir 15 punkti. Roberto Mančīni vienībai gan ir spēle rezervē, bet pat 12 punktu pārsvars sešas kārtas pirms turnīra noslēguma reāli nav atspēlējams. Pat ja „City” gūs uzvaru pēc uzvaras, līdz „United” kronēšanai ilgi nebūs jāgaida – vajadzīgi septiņi punkti. Tuvākās spēles „United” ir ar „West Ham”, „Aston Villa” un „Arsenal” (28. aprīlī).

3. Vācija. Bundeslīgā čempione tika kronēta rekordātri. „Bayern” triumfēja pēc divu gadu pārtraukuma (divi tituli šai laikā Dortmundes „Borussia”), bet kopumā pēdējās 15 sezonās Minhenei solīds rādītājs – deviņi Vācijas tituli. Dortmunde visdrīzāk šogad nosargās 2. vietu.

4. Itālija. Arī šeit nekādas intrigas. Droši pretī titulam soļo „Juventus”, kuras pārsvars pār „Napoli” ir 11 punkti, bet palikušas tikai sešas kārtas. „Napoli” uzvarot visus atlikušos mačus, Turīnas klubam nepieciešami vēl septiņi punkti. Šo svētdien „Juventus” gan smaga spēle ar 3. pozīcijas īpašnieci „Milan”, pēc tam arī principiālais derbijs ar „Torino”, bet 8. maijā viesos jācīnās ar „Atalanta”. Domājams, „Juventus” tomēr spēs šai laikā nodrošināt titulu – ja šajās trīs spēlēs arī netiks paņemti septiņi punkti, var, piemēram, cerēt uz „Napoli” neveiksmi 5. maijā pret „Inter”. „Juventus” pērn kļuva par Itālijas čempioni pēc deviņu gadu pārtraukuma un ir tuvu tam, lai tagad paņemtu otro titulu pēc kārtas.

5. Francija. Ibrahimovičs un PSG, domājams, savu vairs no rokām neizlaidīs – vēl sešas kārtas un ir deviņu punktu pārsvars pār „Marseille”. Reāli PSG vajag vēl deviņus punktus, jo vārtu starpība (otrais rādītājs pēc punktu skaita) PSG ir +37, „Marseille” tikai +4, tomēr nekad nevienu nekronē, ja pastāv kaut mazākā teorētiskā iespēja konkurentam. Tādējādi, ja Marseļa visu laiku uzvarēs, PSG tuvākajās trīs kārtās (mači ar „Nive”, „Evian” un „Valenciennes” 4. maijā) titulu vēl nenodrošinās. Pagājušās sezonas negaidītā uzvarētāja „Montpellier” ieņem tikai 7. vietu un vairs pat teorētiski titulu nevar saglabāt un, visticamāk, paliks bez Eirokausiem vispār.

6. Portugāle. Šeit acīmredzot viss izšķirsies tikai pēdējās kārtās, tomēr jāuzsver, ka pēdējo gadu ierastās dominētājas „Porto” pozīcijas ir stipri apdraudētas. „Porto” Portugālē bijusi čempione pēdējos astoņos no desmit čempionātiem, divreiz (2004./05., 2009./10.), bet šobrīd nieka piecas kārtas pirms beigām tā atpaliek no „Benfica” par četriem punktiem. Abām gan vēl jātiekas pirmspēdējā kārtā 12. maijā (kas tā būs par spēli!) Portu, tomēr paši saprotat, ka „Benfica”, pat zaudējot šo maču, var kļūt par čempioni triumfējot pārējās četrās spēlēs. Pēdējā kārtā 19. kārtā „Benfica” uzņems pirmspēdējās vietas īpašnieci „Moreirense”. Šajā nedēļas nogalē „Benfica” svarīgs Lisabonas derbijs ar „Sporting”.

7. Ukraina. Doņeckas „Shakhtar” spēlē fenomenāli: 23-0-1. Interesanti, ka vienīgais zaudējums piedzīvots pret Kijevas „Arsenal” (0:2 viesos), kas ieņem tikai 11. vietu. Titulu „Shakhtar”, visticamāk, nodrošinās svētdien, viesos tiekoties ar „Dnipro”. Lai gan pretinieks ieņem augsto 4. vietu, pārāk jau nu pārliecinoši spēlē ogļrači. „Shakhtar” tas būs ceturtais tituls pēc kārtas. Interesanti, ka 90-to gadu Ukrainas flagmanis „Dynamo” ieņem tikai 3. vietu divus punktus aiz „Metalist”. Ja „Dynamo” neizraus 2. vietu, tā būs pirmā reize Ukrainas Premjerlīgas vēsturē, kad labāko duetu neveido „Shakhtar” un „Dynamo”. Minēsim vēl divus faktus: 1) „Metalist” pēdējos sešos gados ieņēma 3. vietu aiz abiem grandiem un nu ir tuvu šī dueta izjaukšanai, 2) mums labi pazīstamā Grigorčuka vadītā „Chernomorets” ieņem augsto 5. vietu (tieši ar šo vietu beidzas Eirokausu zona) – augstāk tikt nav reāli, bet noturēt nebūs viegli, dažas konkurentes ir tuvu.

8. Krievija. Par šo čempionātu (līdzīgi kā par TOP5 čempionātiem) ziņojam regulāri, jo Maskavas CSKA rindās spēlē Aleksandrs Cauņa (un tagad Permas „Amkar” arī Vladimirs Kamešs). Pēdējos divos gados par čempioni kļuva „Zenit”, bet šogad Sanktpēterburgas klubam jādzenas pakaļ tieši Cauņas CSKA, kas pēdējo reizi Premjerlīgā triumfēja 2006. gadā. Un neizskatās, ka pakaļdzīšanās būs sekmīga – CSKA ir priekšā par sešiem punktiem, palikušas sešas kārtas un savā starpā nav jāspēlē. Savulaik CSKA rindās par Krievijas čempionu kļuva Juris Laizāns, tagad tam ļoti tuvu ir arī Cauņa! Tikmēr bagātais „Anzhi” ir 3. vietā četrus punktus aiz „Zenit” – jāmēģina noķert, jo Čempionu līgā Krievijai tikai divas vietas.

9. Nīderlande. „Ajax” ir tuvu tam, lai kļūtu par čempioni trešo sezonu pēc kārtas. Pārsvars pār „Vitesse” (šī kluba visu laiku labākais sasniegums ir 3. vieta 1997./98. gada sezonā) ir pieci punkti, sešu punktu attālumā PSV un „Feyenoord”. Svarīgi gan tas, ka palikušas tikai četras kārtas, kas nozīmē, ka tajās „Ajax” vajadzīgi astoņi punkti. Ļoti reāli izdarāms, jo uz papīra sarežģītākā pretiniece būs 7. vietā esošā „Heerenveen” – cīņa šo piektdien Amsterdamā. Reāli „Ajax” pietiks ar septiņiem punktiem (piemēram, 2-1-1), jo „Vitesse” ir daudz sliktāka vārtu attiecība. Tieši aizvadītajā svētdienā „Ajax” izcīnīja ļoti, ļoti svarīgu uzvaru, viesos ar 3:2 pārspējot PSV.

10. Beļģija. Sarežģīta turnīra izspēle (pēc 30 kārtām vadošais sešinieks dala medaļas, izspēlējot vēl divus apļus jeb 10 spēles, no 30 mačiem nāk līdzi puse punktu, apaļojot uz augšu). Vadošais sešinieks izspēlējis trīs no 10 kārtām un situācija ir vairāk nekā intriģējoša: 1. „Anderlecht” 36, 2. „Genk” 35, 3. „Zulte-Waregem” 34, 4. „Standard” 32, 5. „Club Brugee” 31, 6. „Lokoren” 27. Šeit kaut ko paredzēt patiešām grūti, vēl jo vairāk ņemot vērā, ka „Anderlecht” vadošā sešinieka turnīru uzsākusi ļoti vāji (0-2-1). „Anderlecht” ir titula sargātāja.

11. Turcija. Pagājušajā sezonā uzvarēja „Galatasaray” un arī šogad šis klubs, kas parādīja savu spēku Čempionu līgā, tuvojas titulam. Atslābt gan nedrīkst, jo piecas kārtas pirms beigām pārsvars pār „Fenerbahce” ir četri punkti. Interesanti, ka četras no piecām spēlēm „Galatasaray” jāaizvada pret šī brīža 10.-13. vietu īpašniecēm – šajos mačos jāņem maksimums, jo pirmspēdējā kārtā 12. maijā (tajā pašā dienā, kad Portugālē spēlēs „Porto” un „Benfica”) jācīnās ar „Fenerbahce” tā laukumā. Arī spēle, kas jāredz!

12. Grieķija. Jau ziņojām – ļoti priekšlaicīgi par čempioni kļuva „Olympiakos”, kurai tas ir 40. tituls. "Olympiacos" triumfējusi trešo sezonu pēc kārtas un 15. reizi pēdējās 17 sezonās!

13. Šveice. Andra Vaņina „Sion” ieņem 4. vietu, stabili atrodoties Eiropas līgas zonā. Līdz bronzai (par to gan arī pienākas EL, tikai varēs sākt kārtu vēlāk) trūkst sešu punktu. Tikmēr par titulu notiek sīva cīņa – „Basel”, kura iekļuvusi šīs sezonas EL pusfinālā, šobrīd apsteidz „Grasshoppers” par trim punktiem. Jāspēlē vēl daudz – pabeigti trīs no četriem apļiem, vēl deviņas kārtas. „Basel” tiecas uzvarēt Šveices čempionātu ceturto reizi pēc kārtas un septīto reizi pēdējo 10 gadu laikā. „Grasshoppers” pēdējo reizi triumfēja tieši pirms 10 gadiem.

14. Kipra. Iespējams, sarežģītākā izspēlēs sistēma – 14 komandas izspēlēja divus apļus, divas vājākās komandas izkrita, bet pārējās 12 tika sadalītas trīs četriniekos. Vadošais četrinieks, līdzi ņemot visus iegūtos punktus, izspēlē divu apļu turnīru savā starpā jeb aizvada vēl sešas spēles. Divas no sešām kārtām jau nospēlētas un liels pārsvars ir APOEL, kas par sešiem punktiem priekšā „Anorthosis”. Tātad APOEL pietiks ar septiņiem punktiem atlikušajās četrās kārtās, lai turpinātu triumfēt aptuveni reizi divos gados (tituls bija 2002., 04., 07., 09., 11. gadā). Pagājušā gada čempione Limasolas AEL nemaz netika pirmajā četriniekā.

15. Dānija. Tikai 1991. gadā dibinātais „Nordsjælland” pagājušajā sezonā pirmo reizi izcīnīja čempiones titulu un arī šī sezona nav slikta – komanda ir stabilā 2. vietā. Tomēr tituls visdrīzāk nonāks „Copenhagen” rokās – šī kluba pārsvars sasniedzis 10 punktus, kad palikušas sešas kārtas. Jāpiebilst, ka tieši nupat abu vadošo komandu cīņā galvaspilsētas komanda viesos uzvarēja ar 3:2 (uzvaras vārti 78. minūtē), sperot platu soli 1. vietas nodrošināšanas virzienā. Ja „Nordsjælland” atlikušajā laikā visu laiku uzvarēs, „Copenhagen” nepieciešamas trīs uzvaras – trešā spēle no šī brīža 5. maijā ar „Brondby”. „Copenhagen” tas būs ceturtais tituls pēdējos piecos gados.

16. Austrija. 10 komandas aizvada četrus apļus un 4. aplī nospēlētas divas kārtas. Liels astoņu punktu pārsvars ir „Austria”, kas apsteidz „Salzburg”, kura ir šī brīža čempione un pēdējo četru gadu laikā triumfējusi trīsreiz. "Austria" pēdējo reizi triumfējusi 2005./06. gada sezonā.

17. Čehija. Augstākajā līgā visām 16 komandām ir čehu tautības treneri un kapteiņi. Vēl jāizspēlē septiņas kārtas, un šī brīža čempione Libereces „Slovan”, kas atrodas 5. vietā, praktiski zaudējusi cerības titulu aizstāvēt – līderu duets „Viktoria” un „Sparta” ir 15 punktu attālumā. „Viktoria” pirmo un vienīgo reizi triumfējusi 2010./11. gada sezonā, bet „Sparta” ir titulētākais klubs ar 11 triumfiem. „Viktoria” un „Sparta” abus savstarpējos mačus izspēlējusi, katrai uzvarot mājās ar 1:0.

18. Rumānija. Vēl jāaizvada astoņas kārtas, bet viss jau ir skaidrs – „Steaua” apsteidz tuvāko sekotāju „Petrolul” par 16 punktiem. „Steaua” pietiks ar vēl trim uzvarām. Pagājušās sezonas čempione „CFR Cluj” ieņem tikai 8. vietu. „Steaua” ir visu laiku titulētākais klubs (23 tituli), taču pēdējais no tiem izcīnīts 2005./06. gada sezonā – pēc ilgāka pārtraukuma notikusi augšāmcelšanās.

19. Izraēla. Pēc 14 komandu diviem apļiem vadošais sešinieks savā starpā izspēlē vēl divus apļus jeb 10 kārtas. Puse jeb piecas no tām ir izspēlētas, vēl piecas palikušas. Ļoti tuvu 1. vietas nodrošināšanai ir Telavivas „Maccabi”, kas apsteidz Haifas „Maccabi” par 10 punktiem. Tādējādi Telavivas „Maccabi” nepieciešamas vēl divas uzvaras, un tituls būs rokās. Saldi šo otro uzvaru būtu gūt 27. aprīlī, kad abas līderes tiksies savā starpā. Telavivas „Maccabi” pēdējo reizi triumfēja pirms 10 gadiem. Ja uzvarēs šogad, Izraēlai ceturto gadu pēc kārtas būs jauna čempione. Pagājušā gada čempione „Ironi Kiryat Shmona” ieņem 4. vietu.

20. Baltkrievija. Turnīrs norit pēc sistēmas pavasaris-rudens. 2012. gadā Germana Māliņa jaunā komanda uzvarēja jau 7. reizi pēc kārtas. Šī gada čempionātu tā iesākusi ar 2-1-0, atrodoties trīs komandu vadošajā grupā.

21. Polija. Pagājušā gada liepājnieku pāridarītāja Varšavas „Legia” par četriem punktiem apsteidz bijušo Artjoma Rudņeva komandu „Lech”. Vēl astoņas kārtas. Savās mājās Poznaņā „Lech” 1. aplī zaudēja „Legia” ar 1:3, bet 18. maijā abas tiksies vēlreiz, tikai jau Varšavā. „Legia” pēdējo reizi par Polijas čempioni kļuvusi 2005./06. gadā, „Lech” īsi pirms Rudņeva ierašanās 2009./10. gadā. Arī Polijai, ja triumfēs „Legia”, ceturto gadu pēc kārtas būs jauna čempione. Pērnā gada uzvarētāja Vroclavas „Slask” ieņem 3. vietu, taču no „Legia” atpaliek jau par 13 punktiem. Aiz „Slask” muguras tikai trīs punktu attālumā 6. pozīcijā Arta Lazdiņa „Piast”, kas ir jaunpienācēja.

22. Horvātija. Nekā jauna – turpina dominēt Zagrebas „Dinamo”, kura strauji tuvojas tam, lai par čempioni kļūtu astoto reizi pēc kārtas. „Skonto” Eiropas rekords apdraudēts… „Dinamo” apsteidz „Hajduk” par 14 punktiem, vēl sešas kārtas. Tātad „Dinamo” vajag vēl tikai divas uzvaras. Šajā nedēļas nogalē „Dinamo” viesos spēlēs ar apakšdaļas komandu „Cibalia”, bet 27. aprīlī uzņems 6. pozīcijā esošo „Belupo”. Visticamāk, šajā dienā „Dinamo” atkal tiks kronēts.

23. Zviedrija. Pavasaris-rudens sistēma. Pērn pirmo reizi kopš 2006. gada uzvarēja „Elfsborg”. No 2007. gada Zviedrijai bijušas sešas dažādas čempiones! Šī gada čempionātā izspēlētas trīs kārtas, un „Elfsborg” sākusi lēni – visās trīs cīņās neizšķirts.

24. Skotija. Nesen vēstījām, ka uz 4. līgu izmestā „Rangers” šai turnīrā triumfējusi, bet augstākajā līgā bez šīs konkurentes vientuļa ir „Celtic”, kas par 15 punktiem apsteidz „Motherwell”. Vēl piecas kārtas, un tikai smieklīgi niecīga teorija var likt pabeigt turnīru abām komandām ar vienādu punktu skaitu – taču tad jāskatās vārtu starpība, kas „Celtic” ir +48, kamēr „Motherwell” +13. Un tomēr jāsagaida nākamā kārta šo svētdien, kad „Celtic” uzņems 3. vietā esošo „Inverness” – pietiks ar neizšķirtu (tiesa, pirms tam, piektdien, mačs „Motherwell”, un viss var beigties jau todien). „Celtic” iegūs titulu otro gadu pēc kārtas. Vēl pirms tam trīs reizes pēc kārtas triumfēja „Rangers”.

25. Serbija. Divas niknākās sāncenses nav pārāk tālu viena no otras, ņemot vērā, ka vēl septiņas kārtas – „Partizan” apsteidz „Red Star” (jeb „Crvena Zvezda”) par četriem punktiem. „Red Star” 1. aplī uzvarēja savstarpējā mačā ar 3:2, bet ar to ir par maz – acīmredzot nāksies uzvarēt arī pretinieka stadionā 18. maijā pirmspēdējās kārtas ietvaros. Jāmin, ka „Partizan” triumfējusi Serbijā jau piecas sezonas pēc kārtas un ir pietiekami tuvu, lai pienāktu arī sestā reize. Tikai 1998. gadā neuzvarēja „Partizan” vai „Red Star” – divu komandu čempionāts…

26. Slovākija. Vēl septiņas kārtas, un labs astoņu punktu pārsvars ir „Slovan” – šādā attālumā ir „Senica”. „Slovan” uzvarēja 2009., 2011. gadā un nu pienācis laiks arī 2013. gadam. Pērn uzvarējusī „Žilina” šobrīd ieņem tikai 6. vietu. Vicelīdere „Senica” līdz šim tikai reizi bijusi trijniekā (2.). Visbiežāk uzvarējušas „Slovan” un „Žilina” (pa sešām reizēm), un „Slovan” ir labas izredzes drīzumā iegūt 7. titulu.

27. Norvēģija. 2011. gadā „Molde” Norvēģijas čempionātā triumfēja pirmo reizi kluba 100 gadu vēsturē, un 2012. gadā, vasarā Čempionu līgā apspēlējot „Ventspili”, Sulšēra vadībā panākumu atkārtoja, gūstot otro titulu. Tomēr šis gads (pavasaris-rudens) sācies vairāk nekā slikti – „Molde” pirmajās četrās kārtās piedzīvojusi tikai zaudējumus (visus ar vienu vārtu starpību)! Pretēji 4-0-0 ir „Aalesund”, kas 99 gadu vēsturē zeltu nav ieguvusi ne reizi.

28. Bulgārija. Vēl astoņas kārtas un pavisam reāli par 1. vietu cīnās divas komandas – „Ludogorets” (51 punkts) un „Levski” (49). Tomēr pavisam nevar atmest arī Sofijas CSKA (45), „Botev” (44) un „Litex” (43). Interesanti, ka „Ludogorets” ir no 33 tūkstošu pilsētiņas Razgradas un ir šī brīža čempione (pērn pirmais tituls), kurai šosezon 22 spēlēs tikai viens zaudējums (15-6-1). „Ludogorets” lūkos nosargāt divu punktu pār „Levski”, kas ir otra titulētākā (26 reizes kļuvusi par čempioni) aiz CSKA (31). „Ludogorets” trešajā kārtā no beigām 18. maijā jāspēlē ar „Levski” viesos. Ar citu Sofijas grandu CSKA nesen viesos nospēlēts 0:0.

29. Ungārija. Situācija izskatās diezgan skaidra. „Győr” astoņas kārtas pirms beigām apsteidz Budapeštas MTK par 10 punktiem. Tas ir kaut kas jauns, jo „Győr” līdz šim ir tikai trīs tituli, kas iegūti 1963., 1982. un 1983. gadā. Tātad šīs Ģēras pilsētas klubs var atgriezt titulu pēc 30 gadu pārtraukuma. MTK ir 23 tituli, no kuriem šajā gadsimtā divi, tomēr panākt „Győr” nebūs viegli. Pagājušās sezonas čempione „Debrecen” ieņem tikai 5. vietu. Līdere „Győr” 1. aplī uzveica MTK viesos ar 3:1, bet savā Ģērā uzņems galvaspilsētas komandu pirmspēdējā kārtā 27. maijā. Jāizceļ arī fakts, ka 2002. gada čempione ZTE, kurā pirmo reizi pa īstam uzplaiksnīja Rudņevs, pērn no augstākās līgas izkrita un šogad savā reģionālajā grupā ieņem tikai 6. vietu, nespējot atgriezties ar pirmo piegājienu.

30. Slovēnija. 10 komandu turnīrā pabeigti trīs no četriem apļiem jeb 27 no 36 kārtām. Jāspēlē vēl daudz, bet šobrīd būtisks 11 punktu pārsvars ir „Maribor”, kas šādi apsteidz „Olimpija”. Izskatās, ka „Maribor” spēs aizstāvēt titulu un triumfēt trešo gadu pēc kārtas. Tas „Maribor” kopumā būtu 11. tituls, kamēr nevienai citai nav vairāk par četriem tituliem.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-04-17 19:15, pirms 11 gadiem
Šakhtar jau ir kļuvuši par Ukrainas čempioniem!

     [+] [-]

, 2013-04-17 19:40, pirms 11 gadiem
Vācija tūlīt garām EPL un Portugāle ir garām Ligue 1

  +1 [+] [-]

, 2013-04-17 23:47, pirms 11 gadiem
Paldies, īsi un konkrēti viss aprakstīts.. Tagad ir lielāks priekštats par to, kas notiek ne tik prestižās eiropas futbola līgās..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja