Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Polijas titulētākais klubs Krakovas "Wisla" ar milzu parādiem un uz bankrota sliekšņa

Agris Suveizda

Polijas titulētākais klubs Krakovas "Wisla" ar milzu parādiem un uz bankrota sliekšņa
Krakovas "Wisla" rezultatīvākais spēlētājs Zdeneks Ondrāšeks šosezon 19 spēlēs guvis 11 vārtus. Foto: wislakrakow.com

Krakovas "Wisla" šovakar izbraukumā ar 2:1 pārspēja Plockas "Wisla" un Polijas Ekstraklasē ar 29 punktiem 19 spēlēs no astotās vietas pakāpās uz pagaidu piekto pozīciju. Taču Krakovas kluba finansiālās problēmas ir tik lielas, ka nav izslēgts bankrots.

Kā ziņo portāls sport.pl, Krakovas "Wisla" parādsaistības ir 22,6 miljoni zlotu jeb 5,3 miljoni eiro, kas ir tikai nedaudz mazāk kā visi pamatienākumi 2017. gadā (26,58 miljoni zlotu jeb 6,18 miljoni eiro). Akūtākā problēma šobrīd ir algas. Galvenās komandas spēlētāju kopējais atalgojums esot ap 800 tūkstošiem zlotu mēnesī, bet treneru korpuss saņemot vēl 150 tūkstošus, kas mēnesī veidot aptuveni vienu miljonu zlotu (230 tūkstošus eiro) darba spēka izmaksās. Taču klubam nav naudas nedz tam, lai nosegtu aptuveni sešu miljonu zlotu lielos algu parādus, nedz tam, lai atrastu nepieciešamo miljonu par decembri.

Nedēļas sākumā spēlētāji bija noskaņoti rakstīt oficiālu pieprasījumu atdot parādus, kas nozīmētu, ka klubam tas būtu jāizdara divu nedēļu laikā – citādi spēlētāji drīkstētu vienpusēji lauzt līgumus. Tā kā "Wisla" veic pārrunas par kluba pārdošanu un jau bija atrasti iespējamie investori, spēlētāji iesniegumus neuzrakstīja, un viņiem tika apsolīts, ka līdz 14. decembrim jeb šodienai visa nauda tiks izmaksāta. Tomēr potenciālie investori, apjautuši milzīgos kopējā parāda apmērus, ar kuriem būs jātiek galā līdz 31. martam, lai saņemtu licenci nākamajai Ekstraklases sezonai, atteicās. Par kluba kontrolpaketi interesējoties arī citi iespējamie investori, taču šīm pārrunām bija jābeidzas jau pirms mēneša.

Cits veids, kā izkulties no nepatikšanām, būtu spēlētāju pārdošana, taču arī šajā ziņā situācija ir ļoti neskaidra. Viens no pieprasītākajiem spēlētājiem ir spāņu uzbrucējs Hesuss Imass, kurš ir Poznaņas "Lech" vēlmju sarakstā, bet Poznaņas klubs ar piedāvājuma izteikšanu nesteidzas un labprātāk nogaidītu situācijas atrisinājumu – kādēļ gan maksāt transfēru, ja drīzumā spēlētāju, iespējams, varēs iegūt par velti?! Ņemot vērā situāciju ar kluba un spēlētāju (ne)pārdošanu, "Wisla" ir jācer uz brīnumu. Vai arī jau nākamnedēļ var tikt uzsākts process, kas spēlētājiem vēlāk ļaus kļūt par brīvajiem aģentiem. Savukārt kluba administrācijas process nozīmētu "Wisla" izmešanu uz 4. līgu.

Krakovas "Wisla" un Zabžes "Gornik" ar 14 zelta medaļām ir titulētākie klubi Ekstraklases vēsturē, par vienu titulu apsteidzot Hožuvas "Ruch" un Varšavas "Legia". Ja "Gornik" savu iepriekšējo titulu izcīnīja 1988. gadā, "Wisla" astoņus no četrpadsmit tituliem izcīnīja laika posmā no 1999. līdz 2011. gadam. Kā vēstīts Deloitte tradicionālajā pētījumā, "Wisla" pamatienākumi 2017. finansiālajā gadā bija 26,58 miljoni zlotu un desmitie lielākie (jeb septītie mazākie) līgā. Par spīti lielam ienākumu kritumam pārliecinošā pirmajā vietā joprojām bija "Legia", kas 2016. gadā Čempionu līgas grupu turnīra dēļ iekasēja 207,42 miljonus zlotu jeb 48,25 miljonus eiro, bet 2017. gadā tika pie 138,34 miljoniem zlotu jeb 32,18 miljoniem eiro. Otrajā vietā ar 65,82 miljoniem zlotu jeb 15,31 miljonu eiro bija "Lech", bet vēl tālāk sekoja Gdaņskas "Lechia" (39,92 miljoni zlotu jeb 9,29 miljoni eiro).

Izmantotie resursi:
Ekstraklasa. Wis³a Kraków nad przepa¶ci±. Mieli...

     [+] [-]

, 2018-12-14 21:51, pirms 5 gadiem
Ārkārtīgi žēl, bet pie tādiem cipariem neviens investors no malas klāt ķerties negribētu. Šeit lkm vienīgais ir nolaisties līdz apakšai, samazināt visus organizācijas tēriņus, spēlēt ar jauniešiem zemākajās līgās un lēnām atmaksājot parādus kārpīties uz augšu, ja vien grib saglabāt savu vārdu.

     [+] [-]

, 2018-12-14 22:15, pirms 5 gadiem
Vai citam pazīstamam poļu klubam Varšavas "Polonia" arī nebija bankrots un izmešana vispār uz kaut kādu 6.līgu?

  +1 [+] [-]

, 2018-12-14 23:56, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Vai citam pazīstamam poļu klubam Varšavas "Polonia" arī nebija bankrots un izmešana vispār uz kaut kādu 6.līgu?
bij, bij tā. Ap kaut kādu 2010-2012.g., ja nemaldos, izlidoja uz 6.vai 7.līgu pie amatieriem un spēlēja ar akadēmijas jauniešiem, bet viņi izdarīja līdzīgi kā Rangers Skotijā, "uz papīra" visu sākot no nulles.
Par Wislu runājot, tad tie 5-6M, ja nav pāris reizes vairāk, tad nemaz tik daudz nav, zinot to, kādas naudas apgrozās futbolā. Leišu basketa lepnumam Žalgirim bija ap 10M pārāds, ko tagad veiksmīgi lēnu garu atdod. Wislai atliek izpārdot pusi pamatsastāva un lieta darīta,jo Ekstraklasē gana ērti iekārtojušies, lai varētu vietu nosargāt augstākajā līgā arī ar rezervistiem.