Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Kauņā lielas problēmas ar 35 miljonus vērto futbola stadiona projektu

Kauņā lielas problēmas ar 35 miljonus vērto futbola stadiona projektu
Projekta makets

LETA--BNS. Kauņas pilsētas pašvaldība pārtraukusi līgumu par Darjus un Ģirēna stadiona rekonstrukciju ar Turcijas kompāniju "Kayi Construction", kas nav pildījusi savas saistības un ievērojusi darbu grafiku. Kā piektdien norādījis Kauņas mērs Visvalds Matijošaitis, Turcijas kompānijas pārstāvji "iztērējuši visu viņiem atvēlēto uzticēšanās kredītu".

"Mēs devām viņiem pietiekami daudz iespēju un laika, lai atrisinātu problēmas un darbi varētu turpināties, bet redzam, ka viņi to nav izmantojuši. Tagad pilsēta pārņem iniciatīvu savās rokās. Mūsu pienākums ir nodrošināt, lai stadiona būvdarbi turpinātos un tiktu sekmīgi pabeigti," teikts viņa izplatītajā paziņojumā presei.

Pēc mēra vārdiem, konkurss jauna būvuzņēmēja izraudzīšanai aizņems zināmu laiku, bet pašvaldība darīs visu, lai pārtraukums būtu pēc iespējas īsāks.

"Kayi Construction" advokāts Gintars Čerņausks ziņu aģentūrai BNS sacījis, ka kompānija apsver, vai pārsūdzēt pašvaldības lēmumu tiesā.

Pagājušā gada nogalē Lietuvas mediju uzmanību piesaistīja ziņa, ka 52 stadiona rekonstrukcijas darbos iesaistītie Turcijas pilsoņi pieteikuši streiku, protestējot pret viņiem nesamaksāto algu tūkstošiem eiro apmērā.

Pašvaldība norāda, ka būvuzņēmējs bija apņēmies no Turcijas atvest 400 strādniekus un lielāko daļu celtniecības tehnikas, taču tik lieli strādnieku spēki Kauņā līdz pat šim laikam nav ieradušies, bet tehnika tiek nomāta no Lietuvā strādājošiem apakšuzņēmējiem.

Turklāt pašvaldība saņēmusi Turcijas uzņēmējiem adresētas kreditoru pretenzijas attiecībā uz nenorēķināšanos par būvmateriāliem, projektēšanas darbiem un citiem pakalpojumiem, ieskaitot pat strādniekiem pievesto pārtiku.

Ar lielāko daļu apakšuzņēmēju saskaņā ar trīspusējiem līgumiem tiešā veidā norēķinās pati Kauņas pašvaldība, un arī Turcijas kompānijai par visiem līdz šim veiktajiem un pasūtītājam nodotajiem darbiem samaksāts pilnā apmērā.

Kauņas pašvaldība grib pietiesāt no Turcijas kompānijas aptuveni divus miljonus eiro par svarīgu līguma noteikumu nepildīšanu. Kā pašvaldība informējusi aģentūru BNS, par paveiktajiem darbiem kompānijai samaksāti 8,5 miljoni eiro.

"Kayi Construction" projekta vadītāja vietnieks Alpers Dedeolu ziņu aģentūrai BNS sacījis, ka par līguma pārtraukšanu šobrīd zina tikai no mediju sniegtās informācijas.

Pēc viņa teiktā, darbi stadionā pēdējā laikā iekavējušies, jo bijušas problēmas ar tehnisko projektu.

Stadiona rekonstrukciju bija paredzēts pabeigt jau pavasarī, bet izrādījās, ka daļu starpsienu nāksies nojaukt un celt no jauna, tādēļ darbi ievilkās, tomēr pastāvēja cerība tos pabeigt šā gada laikā.

Saskaņā ar pašvaldības rīcībā esošo informāciju pagaidām paveikta tikai aptuveni ceturtā daļa kopējā darbu apjoma.

Pēc līguma pārtraukšanas tiks izsludināts jauns rekonstrukcijas darbu konkurss, cerot darba turpinātāju atrast dažu mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka līgumu par stadiona rekonstrukcijas darbiem 34,95 miljonu eiro apmērā Kauņas pašvaldība ar kompāniju "Kayi Construction" parakstīja 2018.gada jūnijā.

Tobrīd Lietuvas publiskajā telpā tika paustas šaubas attiecībā uz pārlieku dārgo Turcijas kompānijas piedāvājumu, taču turki Kauņas pašvaldībai skaidroja, ka tehniskajā projektā bijusi paredzēta tikai aptuvena būvlaukuma platība, kas neatbilst reālajām vajadzībām.

Iecerēts, ka pēc rekonstrukcijas vietu skaits stadionā pieaugs no 9500 līdz 15 000 un visas tribīnes būs segtas, pašam stadionam būs mūsdienīgs apsildāms segums un tas atbildīs augstākās jeb ceturtās UEFA kategorijas prasībām.

Izmantotie resursi:
LETA


, 2020-01-10 19:57, pirms 4 gadiem
Noteikti tur arī Žuks iesaistīts!
, 2020-01-10 20:11, pirms 4 gadiem
Latvijā bija futbola māja. Bet tā nekas nenotika.
, 2020-01-10 22:21, pirms 4 gadiem
Vai tiesam tur tikai Turcijas uznemums vainigs? Interesants konkurss, kur uzveratajs ticis izvelets pirms ta iznakuma.

Korupcija, ne tikai pie mums vina pastav.
Lionels Mesi. Foto: Reuters/Scanpix
2

Vārtsargam rupja kļūda, Mesi atgriešanās neglābj no izstāšanās no CONCACAF Čempionu kausa

CONCACAF Čempionu kausā, ko agrāk dēvēja par Čempionu līgu, noskaidroti visi pusfinālisti. Šonakt atbildes spēlēs uzvarēja Meksikas klubi "Pachuca" un "Monterrey", sasniedzot nākamo kārtu.
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai

Ikaunieka un Dubras vienības savstarpējā cīņā zaudē kārtējos punktus

Lietuvas A līgā futbolā noslēgusies septītās kārtas izspēle, šodien laukumos cīnoties trim latviešu futbolistiem.
Mirklis pēc Roterdamas "Feyenoord" vārtu guvuma. Foto: Pieter Stam de Jonge/EPA/Scanpix

"Feyenoord" ar 6:0 saplosa "Ajax"; Glāzgovas derbijā vārtu birums; "Sporting" tuvojas titulam

Aizvadītajā nedēļas nogalē norisinājās lielklubu derbiji Nīderlandes "Eredivisie", Skotijas Premjerlīgā un Portugāles meistarsacīkstēs.