Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

UEFA pārstāvis: "Krimā būs Krimas, nevis Krievijas vai Ukrainas čempionāts"

Agris Suveizda

UEFA pārstāvis: "Krimā būs Krimas, nevis Krievijas vai Ukrainas čempionāts"
Františeks Laurinecs
Foto: TASS/Scanpix

Bijušais Slovākijas Futbola federācijas prezidents un pašreizējais UEFA Izpildkomitejas loceklis Františeks Laurinecs intervijā Tribuna.com pastāstīja par pašreizējo situāciju Krimas futbolā un to, ka Ukrainas Futbola federācijai, viņaprāt, aktīvāk bija jāaizstāv savas tiesības.

Vizītes beigās kaut kas tika izlemts?
- Šobrīd nav tāda stadijas, kurā varētu runāt par konkrētiem lēmumiem. Mēģinājām pētīt un saprast, kāda Krimā ir reālā situācija. Braucām uz atsevišķiem stadioniem – Simferopolē, Sevastopolē -, apmeklējām bērnu skolas un runājām ar vietējiem futbola cilvēkiem. Būtībā pagaidām tikai ievācām viņu vēlmes un situācijas redzējumu. To visu nopietni pētīsim un domāsim par iespējamajiem risinājumiem. Bet pagaidām par konkrētiem UEFA lēmumiem par Krimu runāt ir pāragri.

- Vai UEFA ir koncepcija, kādu tā vēlas redzēt futbolu Krimā?
- Jau saskaņojām ar FFU [Ukrainas Futbola federāciju] un RFS [Krievijas Futbola savienību], ka Krimā izveidot atsevišķu turnīru – ja reiz vietējās komandas nez FFU atļaujas nedrīkst spēlēt RFS sacensībās. Tādas atļaujas nav, bet cilvēki Krimā vēlas spēlēt futbolu, un viņiem ir jābūt tādai iespējai. Tāpēc viņi organizēs savas sacensības – Krimas čempionātu vai ko tamlīdzīgu. Tiks izveidots vadošais orgāns, kas iekļaus Krimu un Sevastopoli. Sākumam vēlas organizēt turnīru ar astoņām komandām. Bez tam, spriežot pēc redzētā, futbola infrastruktūra [Krimā] atrodas ļoti sliktā stāvoklī, īpaši bērnu skolas. UEFA mēģina atrast risinājumu, lai palīdzētu.

- Tātad runa ir par Krimas profesionālo līgu? Tādu pašu kā Ukrainas vai Krievijas čempionāti ar pārstāvniecību Eirokausos?
- Droši vien, ka nē, bet mēs to pagaidām vispār neapspriežam. Neesmu drošs, ka pie tik bēdīga stāvokļa reģionā atradīsies resursi profesionālam čempionātam. Varbūt atradīsies pusprofesionālam. Jebkurā gadījumā vēl ir pāragri spriest. Vēl jo vairāk nav jēgas runāt par to, kāda tiem Eirokausu ziņā būs saikne ar UEFA.

- Bet Ukrainā UEFA lēmumu par Krimu saprata tieši kā atbalstu vietējam bērnu, jauniešu un amatieru futbolam bez pilnvērtīga profesionālā čempionāta.
- Jaunajiem spēlētājiem ir vajadzīga perspektīva, motivācija – pēc skolas iekļūt kādā klubā. Bet, kāds būs šo klubu līmenis un kādā līmenī tie Krimā eksistēs, šobrīd neviens nevarēs pateikt. Un šobrīd tur ir tikai trīs četri klubi, kas ir gatavi tūlīt sākt čempionātu. Pārējie vēl tikai veidojas.

Ja tas būs tikai naudas jautājums, Krievija to izsniegs. Tas jau būs principa jautājums, un viņi vienkārši šos klubus finansēs ar krievu naudu.
- Loģiski. Bet UEFA uzdevums ir reģionā nenogalināt futbolu. Nevaram aizliegt vietējām varām finansēt profesionālus klubus, bet paši atbalstīt tos netaisāmies. Finansiālu atbalstu, turklāt simbolisku, var saņemt tikai, piemēram, Krimas bērnu un jauniešu futbols un treneru izglītības programmas. Visas tās pašas programmas, kuras strādā jau citās valstīs.

- Jūs sākumā pieminējāt, ka Krima ir Ukrainas daļa. Krievija to uzskata par savu teritoriju. Vai UEFA šajā jautājumā ir oficiāla pozīcija?
- UEFA ir futbola orgāns, mēs nevaram risināt politiskus jautājumus. Bet mēs cienām mūsu priekšrakstus, bet Krima saskaņā ar tiem nav Krievijas sastāvdaļa, jo to nav atzinusi starptautiskā sabiedrība, ANO. Tātad juridiski tā ir Ukrainas sastāvdaļa. Taču realitāte ir tāda, ka pussalas statuss nav viennozīmīgs un rodas problēmas, kuras ir kaut kā jārisina.

- Kādēļ UEFA tik ilgi reaģēja uz RFS lēmumu iekļaut Krimas klubus Krievijas čempionātā?
- Izdevām sākotnējo brīdinājumu, kas netika izpildīts…Taču kā pie jums teica? Bez sūdzības nav tiesneša? UEFA Ārkārtas komitejas lēmuma nepildīšanu sākām skatīt tad, kad Ukrainas puse iesniedza savu sūdzību. Kad viņi paziņoja, ka šī situācija pārkāpj mūsu priekšrakstus – bet tā arī bija – mēs sākām darboties.

- Tātad viss tā ievilkās, jo Ukrainas puse neko nepasāka?
- UEFA Disciplinārā komiteja ir pilnībā neatkarīgs orgāns. Tā sāka darbu pie situācijas, kad saņēma iesniegumu no FFU.

- Jums nav žēl, ka RFS pārkāpa konkrētu UEFA noteikumu? Vai tas nav pelnījis sankcijas – visu var atgriezt savās vietās, it kā nekā nebūtu bijis?
- Runājot par sankcijām, par tām jāvēršas Disciplinārajā komitejā. Bet kopumā – tiklīdz saņēmām iesniegumu, sākām darboties. Ja RFS būtu pārkāpusi arī šo lēmumu, tad sankcijas droši vien sekotu

- Ukrainā daudz runāts par to, ka Krievijai vajadzētu atņemt tiesības rīkot 2018. gada Pasaules kausu.
- Tāda iespēja vienmēr pastāv, bet tas ir FIFA kompetencē – tas taču nav Eiropas čempionāts. Ja Krievija atkārtoti neievēros jaunus lēmumus, tad ir iespējamas jebkādas sankcijas.

- Bet, ja runa būtu par "Euro 2016? UEFA ar to draudētu?
- Tā jau sanāk zīlēšana.

- Pārrunas starp FFU un RFS darba grupas ietvaros turpināsies?
- Vēlamies Krimai izveidot īpašu statusu, kura uzraudzība būs UEFA kompetencē. Taču cienām FFU un neplānojam neko darīt bez saskaņošanas. Turklāt, kā jau teicu, mums Krimā ir jāsaglabā futbols, jo Krima ir Eiropas sastāvdaļa.

- Nebaidāties, ka pašreizējās realitātes rezultātā Eiropā būs nu jau divi Krievijas čempionāti?
- Tas nebūs Krievijas čempionāts. Klubi taču nevarēs pakāpties vai nokrist uz kaut kādu krievu līgu.

- Taču tajā spēlēs krievu klubi ar krievu spēlētājiem par krievu naudu.
- Spēlētāju statuss, starp citu, ir atsevišķs sarežģīts stāsts. Šobrīd ar FIFA apspriežam, kā atrisināt Krimas spēlētāju reģistrācijas un transfēru jautājumus. Tā ir ļoti sarežģīta tēma. Tā ir FIFA kompetencē, un uz šo "pagaidu periodu" kopīgi ir jāatrod kāds variants. Taču pagaidu periods – tā ir ļoti nosacīta lieta. Esmu no Slovākijas un pats zinu, kas tas ir. Čehoslovākijā 1968. gadā arī viss bija "pagaidu", bet ievilkās vairāk nekā 20 gadus.

Tā vai citādi, par Krimas situāciju lemsim kā par atsevišķu, īpašu gadījumu. Nevēlamies neko solīt ārpus realitātes robežām – tikai to, ka vajag, lai futbols Krimā izdzīvotu. Lai bērni varētu nodarboties ar futbolu, varētu spēlēt. Un, ja tur ir resursi, lai varētu rīkot čempionātu. Taču tas būs Krimas, nevis Krievijas vai Ukrainas čempionāts.

- Ukrainā daudzi tic, ka UEFA tik ilgi pieņēma lēmumu un beigās to pieņēma tādā kompromisa variantā tāpēc, ka "Gazprom", esot Čempionu līgas sponsors, ietekmē organizācijas finanses.
- Bet es atkārtošu to, ko jau teicu: vajadzēja būt aktīvākiem. Ja uzskatāt, ka tiek pārkāptas jūsu tiesības, dariet kaut ko. Sauciet pēc palīdzības, sūdzieties. Starp citu, UEFA ļoti labi attiecas pret Ukrainu. Šeit rīkojām 2012. gada Eiropas čempionātu, kaut gan spiediens ar prasību atņemt turnīru bija milzīgs. Beigās aizvadījām teicamu turnīru.

- Jūs apgalvojat, ka FFU iepriekšējā vadība bija pasīva?
- Tā es neteicu. Tikai paskaidroju savu priekšstatu par to, kā teorētiski vajadzēja rīkoties.

- Mēs, kā reiz, uzskatām, ka tā tiešām bija pasīva.
- Tas nav gluži pareizais vārds. Domāju, viņi vienkārši no paša sākuma nebija pietiekami skaļi un aktīvi. Bet jums ir jāsaprot, ka mēs strādājam futbolā. Bet futbols dzīvo sabiedrībā, nevis kosmosā. Tas mums var nepatikt, mēs varam neatbalstīt kaut kādus politiskus lēmumus, bet mēs nevaram tos mainīt.

Izmantotie resursi:
«В Чехословакии в 1968-м тоже все было...

  +1 [+] [-]

, 2015-03-10 03:06, pirms 9 gadiem
Šeit redzu, ka UEFA nostāja ir pilnīgi politiski neitrāla - var teikt it kā tajā cilvēki vispār neklausa ziņas. Bet tomēr tas priecē, ka UEFA cenšas norobežot sportu no politikas.
Vienīgā hohma būs tad, ja galu galā Latvija būs vienādā līmenī ar Krimu, kur ir 8 komandu čempis ar kvalifikācijām ČL un EL
Tad mēs arī varēsim rīkot Latvijas Autonomās Republikas čempionātu zem Zviedrijas, piemēram. Varu pat derēt, ka tad pie mums futbols būs lielākā plusā (zviedru nauda+UEFA+vietējā)

  +5 [+] [-]

, 2015-03-10 03:47, pirms 9 gadiem
subeiža rakstīja: un to saka cilvēks no Slovākijas , kura pati bija sarkanajā jūgā.
UEFA - gazprom kantoris, tas nekas , ka 10 izdevīgāk ir gāzi piegādāt no Norvēģijas (padomājieit , kur ir Norvģījia, va paRaša , piemēram no minhenes) + vēl sašķidrinātā gāze no tankeriem maksā vēl lētāk. Nē tas p.impis bijušais Vācijas kanclers, Šrēders ,laikam , ielīda p utinam dgirsā.
kruti
tādai krievijau jau sen bijna jāatņem Pasaulesčempionāta rīkošanas tiesības
Tu diešām domāka visa Eiropa ( un ne tikai) ir pēdējie idioti un pārmaksā? Būtu Norvēģijas gāze lētāka un pieejamāka,visi pirktu tikai to. Virtuālie interneta ekonomikas spečuki ibio

  -2 [+] [-]

, 2015-03-10 06:48, pirms 9 gadiem
Un kāpēc tad ne Ukrainas? Tā ir Ukrainas teritorija galu galā, vienalga ko tie bandīti tur pasludinājuši

  -1 [+] [-]

, 2015-03-10 08:52, pirms 9 gadiem
Kas maksā,tas pasūta mūziku - diemžēl vatņiki atkal dirsi.na Ukrainu!

  +1 [+] [-]

, 2015-03-10 09:16, pirms 9 gadiem
Nedz Krima ,nedz okupētā austrumukraina noteikti nedrīkst piedalīties jebkādās sporta sacensībās krieviā,vai ārzemēs,maksimums starptautiski neatzīti vietējie mači.Nesaprotu daļēji arī Ukrainas neskaidro nostāju ,jo viņiem jāuzliek vetošīm teritorijām sporta jomā.

  +3 [+] [-]

, 2015-03-10 09:43, pirms 9 gadiem
Krimā būs izolēts čempionāts, kurā spēlēs tikai uz interesi. Neviens nebūs muļķis uzņemot Krimu UEFA un FIFA

     [+] [-]

, 2015-03-10 14:02, pirms 9 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Krimā būs izolēts čempionāts, kurā spēlēs tikai uz interesi. Neviens nebūs muļķis uzņemot Krimu UEFA un FIFA
Bet tas ir dīvaini, ka UEFA prasa no Krimas "8 komandu čempi", kas ir viena no prasībām, lai valsts (tagad tā ir Krimas Republika Krievijas Federācijas sastāvā) varētu piedalīties ČL vai EL.
Piemēram, Lihtenšteinai nav sava čempja (ir tikai Kausa izcīņa), bet tās klubi spēlē Šveices čempī.
Domāju, ka pēc gadu desmitiem, kad visa tā krīze būs aizmirsusies, UEFA ļaus Krimas klubiem spēlēt nezin kādā Krievijas divīzijā (kā Lihtenšteina). Protams, ka tagad tas nav iespējams sakarā ar lielu politisko rezonansi Eiropā. Bet arī FFU nav īpaši aktīva savu iespējamo tiesību aizstāvēšanai, tikai pāris reizes kko mēdijos ziņoja...

  +1 [+] [-]

, 2015-03-10 14:19, pirms 9 gadiem
Dark Eagle rakstīja: Bet tas ir dīvaini, ka UEFA prasa no Krimas "8 komandu čempi", kas ir viena no prasībām, lai valsts (tagad tā ir Krimas Republika Krievijas Federācijas sastāvā) varētu piedalīties ČL vai EL.
Piemēram, Lihtenšteinai nav sava čempja (ir tikai Kausa izcīņa), bet tās klubi spēlē Šveices čempī.
Domāju, ka pēc gadu desmitiem, kad visa tā krīze būs aizmirsusies, UEFA ļaus Krimas klubiem spēlēt nezin kādā Krievijas divīzijā (kā Lihtenšteina). Protams, ka tagad tas nav iespējams sakarā ar lielu politisko rezonansi Eiropā. Bet arī FFU nav īpaši aktīva savu iespējamo tiesību aizstāvēšanai, tikai pāris reizes kko mēdijos ziņoja...
Lihtenšteinas klubi drīkst spēlēt Šveices līgās, jo Lihtenšteinas federācija ir devusi atļauju. Bez Ukrainas federācijas atļaujas Krimas klubi nekad mūžā nedrīkstēs spēlēt Krievijas līgās, citādi tas būs statūtu pārkāpums.