Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Izdzīvojušais aizsargs varētu atgriezties laukumā, "Chapecoense" atsakās spēlēt

Agris Suveizda

Izdzīvojušais aizsargs varētu atgriezties laukumā, "Chapecoense" atsakās spēlēt
Netu
Foto: Divulgação/Chapecoense

Brazīlijas futbola klubi "Chapecoense" un "Atletico Mineiro" paziņoja par lēmumu neaizvadīt Brazīlijas A sērijas sezonas pēdējo spēli, kas ir paredzēta 11. decembrī. Tikmēr Kolumbijas klubs "Independiente Santa Fe" pagājušajā gadā izcīnīto "Copa Sudamericana" trofejas repliku piešķīris "Chapecoense", un, ļoti iespējams, ka "Chapecoense" tiks pasludināta par šā gada turnīra uzvarētāju.

Netu varētu atgriezties futbola laukumā
Aviokatastrofā mira 71 no 77 uz lidmašīnas klāja esošajiem cilvēkiem, bet izdzīvoja seši – stjuarte, lidojuma tehniķis, trīs futbolisti un žurnālists. Kā pēdējais tika izglābts 31 gadu vecais aizsargs Netu, kuram tika konstatēti plaušu, ceļgala, plaukstas un galvas ievainojumi. Pēc veiktās operācijas viņš atrodas stabilā stāvoklī, un viņa tēvs sociālajos tīklos jau paziņojis, ka dēls varētu būt spējīgs turpināt karjeru: "Ar milzīgu prieku un sajūsmu vēlos jūs informēt, ka manam dēlam kļūst labāk. Viņam tikko tika veikta kājas operācija, un ārsti saka, ka viņš atgriezīsies futbolā."

Izdzīvoja arī 27 gadus vecais aizsargs Alans Ruskels. "Ja viņam tiks veikts pareizs ārstēšanas un atlabšanas process, viņš atkal varēs staigāt. Taču par viņa atgriešanos futbolā joprojām nav skaidrības, jo viņam ir 12. skriemeļa bojājums," sacīja slimnīcas direktore Ana Marija Gonsalesa. Savukārt "Chapecoense" otrajam vārtsargam Žaksonam Follmanam tika amputēta labā kāja un bija bažas, ka varētu būt nepieciešama arī kreisās kājas amputācija, taču operācija ir noritējusi veiksmīgi. 24 gadus vecā Follmana organisms reaģē labi, un ārsti saka, ka kreisās kājas amputācijas riska vairs neesot.

Kā vēsta žurnālista Rafaela Henzela radinieki, viņš atrodas stabilā stāvoklī un viņa veselības stāvoklis kopš hospitalizācijas uzlabojās, tomēr šobrīd progress ir apstājies. Henzels tika pārvests uz labāk aprīkotu slimnīcu, kur viņam tiks veikta ribu operācija. Henzela veselības stāvoklis pēc krūškurvja ievainojumiem esot ļoti delikāts un viņa aprūpe prasa maksimālu rūpību, taču viņš ir pie samaņas. Stjuartei Ksimenai Svaresai ir lauzta kāja, un viņas veselība, tāpat kā lidojuma tehniķim Ervinam Tumiri, ir labā stāvoklī.

Medijos parādījies video fragments no brīža, kad glābēji atraduši Tumiri. "Kur ir Alekss, Anhels, Davids, mana komanda?!" šādi bijuši Tumiri pirmie vārdi pēc atrašanas. "Nekliedz, nomierinies, nomierinies, lieki netērē spēkus – mēs esam šeit, lai palīdzētu tev un taviem draugiem," atbildējis glābējs. Tumiri medijiem atklāja, ka izdzīvoja tikai tādēļ, ka sekoja drošības protokolam: "Daudzi pieleca kājās no savām sēdvietām un sāka kliegt. Es izdzīvoju, jo izpildīju drošības protokolu un avārijas brīdī ieņēmu pareizo pozu."

"Chapecoense" paziņoja, ka 71 mirušās personas identitāte ir noteikta un ka ar klubu saistīto mirušo cilvēku ķermeņi ar trim lidmašīnas reisiem Šapeku tiks nogādāti rītdien. Ar klubu vai pilsētu nesaistīto mirušo cilvēku ķermeņi ar ceturto reisu tiks nogādāti uz Sanpaulu. Kluba stadionā notiks pasākums, kuru, lai pieminētu un atvadītos no traģiski bojā gājušajiem, varētu apmeklēt ap 100 tūkstošiem cilvēku – drošības pasākumu dēļ vienlaicīgi stadiona tribīnēs gan drīkstēt būt ne vairāk par 19 tūkstošiem. To apmeklēs arī Brazīlijas izlases galvenais treneris Tite, kurš atcēla ieplānoto došanos uz rītvakar Barselonā gaidāmo "El Clasico".

"Chapecoense" un "Atletico Mineiro" atsakās aizvadīt pēdējo spēli
Līdz Brazīlijas A sērijas sezonas noslēgumam atlikusi viena kārta, un Brazīlijas Futbola konfederācijas prezidents Marku Polu del Neru uzstāj, lai A sērijas pēdējās kārtas spēle starp "Chapecoense" un "Atletico Mineiro" notiktu. "Viņš man teica, ka spēlei ir jānotiek un ka tai ir jābūt kā lieliem svētkiem," sacīja Ivans Toco, kurš pēc kluba prezidenta Sandru Pallaoru nāves kļuvis par prezidenta pienākumu izpildītāju. "Atbildēju, ka mums nav 11 spēlētāju. Viņš teica: "Nē, jums ir. Jums ir jauniešu komanda, spēlētāji, kuri atgūstas no savainojumiem. Lai pieci seši savainotie vienkārši iziet laukumā, un viņiem pievienojiet jauniešus. Rezultāts nav svarīgs. Nepieciešams izveidot lielisku ceremoniju – tādu, kādu Šapeku un "Chapecoense" ir pelnījusi. Tādu, kādu šis reģions, Santakatarinas štats un Brazīlija ir pelnījusi."

Neskatoties uz del Neru vēlmi, abi klubi pēc tam publiski paziņoja, ka spēli neaizvadīs. "Lēmums bija vienbalsīgs – mēs nespēlēsim!" sacīja "Chapecoense" sporta direktors Vitors Ugu Nasimentu. "Jaunu spēlētāju pieteikšana vairs nav iespējama, komandā nav nekādas atmosfēras. Kā gan uzvestos tiesneši un spēlētāji? Tika pat lietots vārds "svinības". Kas gan tās būtu par svinībām?" Paredzams, ka atbilstoši reglamentam abi klubi par neiziešanu laukumā saņems tehnisko zaudējumu. "Atletico Mineiro" jau ir nodrošinājusi ceturto vietu, bet "Chapecoense" tabulā atrodas devītajā pozīcijā.

Pagaidām nav skaidrs, kas notiks ar traģēdijas dēļ neizspēlēto "Copa Sudamericana" finālu un kam pienāksies trofeja un ceļazīme uz nākamās sezonas "Copa Libertadores". Dienvidamerikas Futbola konfederācija (CONMEBOL) paziņoja, ka sēru laikā visas aktivitātes tiek pārtrauktas un lūdza neticēt visām baumām, kas cirkulē sociālajos tīklos. Taču Globo ziņo, ka konfederācija jau ir pieņēmusi lēmumu par čempioni pasludināt "Chapecoense" un pagaidām to nepaziņo tādēļ, ka uzskata, ka šobrīd vēl nav tam piemērots brīdis, un ka vēl jātiek galā ar birokrātijas jautājumiem. Savukārt Kolumbijas klubs "Independiente Santa Fe", kas ir pašreizējā trofejas īpašniece, nolēma kluba rīcībā esošo kausa repliku nodot "Chapecoense" un ceremonijā Medeljinā pasniedza to kluba direktoram.

Aviokompānijai, ar kuru lidoja "Chapecoense", tiek apturēta licence
"Chapecoense" no Santakrusas de la Sjerras, Bolīvijā, uz Medeljinas starptautisko lidostu Rionegro lidoja ar Bolīvijas aviokompāniju "LaMia", kas apkalpojusi virkni futbola komandu – tieši ar to pašu lidmašīnu nesen uz spēli pret Brazīliju devās arī pasaules vicečempione Argentīna. Kā pirmā oficiāli pieļautā versija tika minēta elektronikas kļūme, taču Kolumbijas varas iestādes ziņo, ka arvien vairāk pieaug aizdomas un pierādījumi, ka avārijas cēlonis bija degvielas beigšanās.

"Izpētot un izmeklējot visas pāri palikušās lidmašīnas daļas, varam skaidri apstiprināt, ka lidmašīnā sadursmes brīdī vairs nebija degvielas," sacīja Kolumbijas aviācijas vadītājs Alfredo Bokanegra. Arī audioierakstā no pēdējās sarunas starp lidmašīnu un kontroltorni pilots apstiprina, ka lidmašīnā notikusi pilnīga elektronikas kļūme un ka lidmašīnai drīz beigsies degviela. Glābēji jau iepriekš uzsvēra, ka tieši eksplozijas neesamība bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ izdevās glābt sešu cilvēku dzīvības. Netiek gan izslēgta versija, ka lidmašīnas pilots arī apzināti šķīries no pēdējām degvielas rezervēm, lai mazinātu eksplozijas risku. Pēc katastrofas tika atrastas lidmašīnas melnās kastes, kuras atrodas perfektā stāvoklī.

Situāciju komentēja arī cits aviācijas pārstāvis Fredijs Bonilja: "Noteikumi nosaka, ka lidmašīnai jābūt degvielas rezervēm vēl 30 minūtēm, ja ārkārtas gadījumā būs nepieciešams sasniegt citu lidostu, bet šajā gadījumā lidmašīnā tās nebija. Lidmašīnas dzinēji darbojas ar strāvu, taču bez degvielas strāvas avots, protams, tiktu pilnībā zaudēts." Bolīvijas aviācijas amatpersonas paziņoja, ka šobrīd "LaMia" licence tiek apturēta. Viens no aviokompānijas līdzīpašniekiem bija pilots, kurš gāja bojā aviokatastrofā.

Veterāns, neaizvadījis jubilejas 300. spēli, beidz karjeru
Pēc notikušās traģēdijas par karjeras beigām paziņoja "Chapecoense" veterāns Nivaldu, kuram A sērijas pēdējā mačā bija jāaizvada 300. spēle klubā un ar šādu apaļu jubileju savas publikas priekšā jāpieliek punkts karjerai. "Man bija paredzēts doties [uz Kolumbiju], bet beigās paliku," ar asarām acīs medijiem sacīja 42 gadus vecais rezerves vārtsargs, kurš "Chapecoense" pārstāv jau kopš 2006. gada, kad klubs vēl spēlēja tikai Santakatarinas štata čempionātā.

"Visam dzīvē ir savs iemesls. Nedevos uz izbraukuma spēli pret "Palmeiras", jo manai atvadu spēlei vajadzēja notikt šeit pret "Atletico-MG", kas būtu mana 300. spēle klubā. Tā kā ceļojuma grafikā notika izmaiņas un viņi no Sanpaulu neatgriezās Šapeku, bet tā vietā no Sanpaulu devās uz Medeljinu, treneris Kaju pateica, ka neņems mani līdzi." Nivaldu vēlāk pēc sava paziņojuma vēl gan sacīja, ka varētu par godu mirušajiem komandas biedriem tomēr iziet laukumā sezonas pēdējā spēlē un sasniegt apaļo skaitli, taču "Chapecoense" un "Atletico Mineiro", kā jau sacīts, atteicās aizvadīt spēli.


"Arsenal" brazīlieša Gabriela emocionālā uzruna
"Ir nedaudz grūti runāt par notikušo. Vēlu ģimenēm spēku un ceru, ka Dievs spēs remdēt viņu sāpes. Man tur bija daudz draugu, piecus gadus spēlēju "Vitoria" un esmu strādājis kopā ar galveno treneri, viņa palīgiem un arī diviem spēlētājiem. Bijām ļoti tuvi draugi. Notikušo ir ļoti grūti pārdzīvot. Nekad nedomājam, ka kas tāds notiks ar mums vai tuvu draugu. Mazākais, ko varu darīt, ir izteikt līdzjūtību visām viņu ģimenēm un novēlēt, lai viņi spētu turpināt dzīvi. Zinu, ka nav viegli zaudēt ģimenes locekli. Zinu to no savas pieredzes – pats esmu zaudējis brāli un zinu, cik sāpīgi tas ir. Lūdzu spēku šai komandai, kas apbūra Brazīlijas futbolu, kas vēl tikai pirms pieciem gadiem bija D sērijā un pārsteidza ikvienu. Par šo komandu paliks tikai labas atmiņas un draugi, kurus ieguvu futbolā.

Brazīlijā mums ir sarunu grupa, un es viņiem uzrakstīju, sakot – neatstāj uz rītu to, ko vari izdarīt šodien. To saku tādēļ, ka manā iepriekšējā dzimšanas dienā [26. novembrī] man bija vēlme parunāt ar Kaju Žunioru ["Chapecoense" galveno treneri], bet kāda iemesla dēļ es to atstāju citai dienai. Un tad notika šāda traģēdija. Tādēļ, ja domājat, ka vēlaties kaut ko izdarīt, tad vienkārši ejiet un to izdariet, jo mēs nekad nezinām, kas notiks rīt," ar asarām acīs noslēdza Gabriels, kurš kopā ar Kaju Žunioru "Vitoria" strādāja 2013. gadā – savā pēdējā sezonā pirms pārcelšanās uz "Villarreal". Gabriela bijušais klubs "Vitoria" paziņoja, ka pēdējo sezonas spēli pret "Palmeiras" aizvadīs "Chapecoense" rezerves kreklos. Aviokatastrofā gāja bojā bijušie "Vitoria" spēlētāji Mariu Seržiu, Arturs Maja, Deners, Klebers Santana un Žils, bijušais galvenais treneris Kaju Žuniors un palīgi Duka un Pipe Gross.

Tūkstošiem brazīliešu kļūst par "Chapecoense" fanu kluba biedriem
Kluba pašreizējais prezidents Toco informēja, ka fanu kluba biedru skaits ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes. Ja nedēļas sākumā fanu klubu veidoja 9000 biedru, kuri masā biedru naudu, tad pirmajās dienās pēc traģēdijas pievienojušies vairāk nekā 13 tūkstoši atbalstītāju no visas Brazīlijas, biedru naudu maksājot no 16 līdz 185 Brazīlijas reāliem (no 4,4 līdz 51,3 eiro). Toco saruna ar medijiem notika trešdien, tā ka šobrīd fanu skaits varētu būt vēl lielāks.

"Tas apliecina, ka cilvēki patiešām vēlas palīdzēt. Līmenis, kādā bija klubs – neviens nekad nevarēja pat iedomāties, ka ko tādu sasniegsim," teica Toco. Kopā ar "Chapecoense" sēro visa Brazīlijas futbola sabiedrība, un Brazīlijas grandi un kluba pretinieki aicinājuši bez maksas nākamsezon izīrēt spēlētājus un nākamās trīs sezonas klubu atbrīvot no iespējas izkrist uz B sēriju. Oficiālu lēmumu gan vēl nav. Toco pateicās klubiem par to atbalstu, taču bažījas par "Chapecoense" finansiālo stāvokli.

"Mums ir viens no mazākajiem budžetiem Brazīlijā, teiksim tā, "Globo" [izmaksātās TV raidtiesību] naudas ziņā. Mums patiešām vajadzēs palīdzību no klubiem, bet arī no "Globo", Brazīlijas Futbola konfederācijas un jebkura, kurš ir gatavs sniegt palīdzīgu roku. Pagājušajā sezonā "Chapecoense" par raidtiesībām iekasēja 25 miljonus reālu [6,9 miljonus eiro], kas bija 17. mazākā summa A sērijā – kamēr vidējā summa bija 70 miljoni reālu [19,4 miljoni eiro]. TV nauda veidoja nedaudz vairāk nekā pusi – 54% - "Chapecoense" kopējo ienākumu.

Palīdzīgu roku "Chapecoense" esot gatavs sniegt arī Portugāles grands Lisabonas "Benfica", kas piedāvājis izīrēt savus spēlētājus, taču sociālajos tīklos diemžēl izplatījušās arī vairākas nepatiesas ziņas. Vispirms parādījās vēsts, ka PSG piedāvājusi klubam 40 miljonus eiro, ko francūži vēlāk noliedza, bet vēlāk nepatiesi tika rakstīts par Ronaldinju un Huana Romana Rikelmes piekrišanu pievienoties komandai. Abi leģendārie spēlētāji noraidīja runas, ka būtu to darījuši, bet neizslēdza iespēju, ka varētu kādā veidā palīdzēt Šapeku klubam.

Kolumbiešu fani pulcējas stadionā, lai pieminētu traģēdijas upurus
"Copa Sudamericana" pirmajai finālspēlei Medeljinā pēc Latvijas laika vajadzēja norisināties naktī uz ceturtdienu plkst. 1:45. Lai arī šim mačam tā arī nebija lemts notikt, stadiona tribīnes paredzētās spēles brīdī bija pārpildītas – 45 tūkstoši kolumbiešu tribīnēs un vēl daudzi tūkstoši ārpus stadiona pieminēja traģēdijas upurus. Tribīnēs tika skandēts sauklis "Vamos Chapa", bet debesīs tika palaista 71 dūja, pieminot 71 aviokatastrofā mirušo personu.

Tiesnesis būtu radījis precedentu, ja nesodītu Kavani
Trešdienas vakarā savus simtos vārtus PSG rindās guva Edinsons Kavani, kurš panāca 2:0 pret "Angers" un pēc vārtu guvuma novilka kreklu – uz apakškrekla bija daļa no "Chapecoense" logo un vēstījums klubam. Neskatoties, kāda mērķa dēļ urugvajietis novilka kreklu, viņš par to tika sodīts ar dzelteno kartīti. Francijā tas izraisīja lielu neizpratni, taču Kavani nepārmeta tiesnesim un arī tiesneši atzina – noteikumi paliek noteikumi.

"Tiesnesis deva Kavani laiku pieminēt [traģēdijas upurus], pagaidīja, līdz viņš būs uzvilcis kreklu atpakaļ, un tad parādīja viņam dzelteno kartīti. Ja viņš to nebūtu darījis, viņš būtu radījis precedentu," sacīja Francijas Tiesnešu komitejas vadītājs Paskāls Garibjans. Arī Kavani izteica tiesnesim publisku atbalstu: "Viņš man sacīja, ka tas ir jauks žests, bet tas ir normāli [mani par to sodīt] – nav atļauts tādā veidā izteikt vēstījumus. Es to saprotu. Dzeltenā kartīte ir mana problēma, bet galvenais bija svarīgais vēstījums, ko gribēju nodot." Teorētiski gan iespējams, ka Kavani brīdinājums varētu tikt anulēts, taču noteikumu dēļ iespējamība nav pārāk liela.

Savus vārtus traģēdijas upuriem veltīja arī Bukarestes "Steaua" brazīliešu pussargs Riks Boldrins. "Steaua" jau devītajā sekundē derbijā pret Bukarestes "Dinamo" nopelnīja pendeli, kuru Boldrins realizēja un pēc tam turēja rokās "Chapecoense" veltītu kreklu. Tādējādi Boldrins, atšķirībā no Kavani, netika brīdināts. Derbijā gan beigās uzvarēja "Dinamo" (3:1).

Izmantotie resursi:
https://www.theguardian.com/world/2...
Brazilians rush to support shattered...
Foot -

...
Chapecoense could have to play final Serie A...
Chapecoense plane crash: 'Team will be rebuilt...
Chapecoense could have to play final Serie A...
Chape não vai jogar a última rodada: "CBF...
Independiente Santa Fé entrega réplica de...
Conmebol vai declarar Chapecoense campeã da...
foxsports.com.br
“Alan Ruschel poderá voltar a andar, mas é...
https://www.facebook.com/ory.ro/pos...
El rescate de Erwin Tumiri y el pedido...
https://www.facebook.com/AChapeF/po...
#FORĒACHAPE | EC Vitória
Chapecoense air crash: Bolivia suspends LaMia...

  +5 [+] [-]

, 2016-12-02 17:49, pirms 7 gadiem
Saprotu, ka katrs grib publiski izrādīt savu atbalstu bojāgājušajiem, bet par ko čempiona tituls? Pareizāk tad būtu neapbalvot nevienu. Ir sēras, nevis jāsvin neizcīnīta uzvara.

  -2 [+] [-]

, 2016-12-02 19:43, pirms 7 gadiem
Katrā lidojumā stjuartes nolasa par to - ka avārijas gadījumā jāvelk ārā izpletņi, kas atrodas zem krēsla, jāizsit logs un jālec ārā - bet nekur dabā tas nav redzēts ka avārijas brīdī tā darītu!
- Mani vakar nokritizeja par so citatu, ka logus nevarot izsist, neko tuvak nepaskaidrojot!
- Es Angļu valodu zinu labi - es pat esmu sēdējis krēslā - blakus lidmašīnas spārnam - kur stjuarte nāca brīdinat - ka šis - blakus spārnam - ir ta Avarijas izeja - pa kuru mums būs japalīdz cilvēkiem evakuēties!

  -3 [+] [-]

, 2016-12-02 19:44, pirms 7 gadiem
- ja jau bija labi zināms - ka Benzīns cauri, tūlīt visi krītam - kāpēc viņi neleca ārā ar parašūtu?!

  +1 [+] [-]

, 2016-12-02 20:46, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: - ja jau bija labi zināms - ka Benzīns cauri, tūlīt visi krītam - kāpēc viņi neleca ārā ar parašūtu?!
tev, laikam, fizika tikai nākamgad sāksies.

  -3 [+] [-]

, 2016-12-02 21:02, pirms 7 gadiem
asta rakstīja: tev, laikam, fizika tikai nākamgad sāksies.
Man ir sen augstākā izglītība;

     [+] [-]

, 2016-12-03 20:07, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: - ja jau bija labi zināms - ka Benzīns cauri, tūlīt visi krītam - kāpēc viņi neleca ārā ar parašūtu?!
Kur tu aviolainerī dabūsi parašūtu?