Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Skandāls: Anglijas treneris Elardaiss iesaistīts koruptīvā darījumā

Skandāls: Anglijas treneris Elardaiss iesaistīts koruptīvā darījumā
Sems Elardaiss
Foto: AFP/Scanpix

Laikraksts The Telegraph nācis klajā ar šokējošu paziņojumu, ka Anglijas futbola izlases galvenais treneris Sems Elardaiss neilgi pēc apstiprināšanas jaunajā amatā esot iesaistījies pārrunās par iespējamu transfēru un piedāvājis padomus, kā apiet Anglijas Futbola asociācijas noteikumus.

Elardaiss uzķeras uz žurnālistu āķa
Sems Elardaiss divreiz tikās ar diviem pārstāvjiem no Tālo Austrumu uzņēmuma, kas cerēja gūt peļņu Anglijas Premjerlīgas darījumu tirgū. Pirmā tikšanās viesnīcā Londonā notika augustā – vēl pirms Elardaisa debijas pie Anglijas izlases stūres -, kurā 61 gadu vecais treneris stāstīja, kā iespējams apiet Anglijas Futbola asociācijas noteikumus par spēlētāja trešās puses īpašumtiesību aizliegumu, un piekrita kā "vēstnesis" doties uz Singapūru un Honkongu. Savukārt iepriekšējā nedēļā kādā restorānā Mančestrā notika vēl viena tikšanās, kurā tika apspriesti datumi, kad Elardaiss varētu doties uz Singapūru.

Par nelaimi Elardaisam un viņa partneriem, tikšanās notika ar fiktīviem uzņēmējiem un īstenībā pretējā pusē bija divi žurnālisti. Elardaiss ar fiktīvajiem uzņēmējiem apsprieda 400 tūkstošu sterliņu mārciņu jeb 460 tūkstošu eiro vērtu darījumu un sacīja, ka nav nekādu problēmu apiet, viņaprāt, smieklīgos noteikumus par trešās puses īpašumtiesību aizliegumu un ka viņš zinot noteiktus aģentus, kuri to darot visu laiku. "Tas joprojām ir iespējams," piebilda Elardaiss.

Desmit mēnešus ilga izmeklēšana
Anglijas izlases galvenais treneris Elardaiss pēc tam, kad ar viņu sazinājās futbola aģents un viņa sens draugs Skots Makgārvijs, uz pārrunām devās kopā ar savu aģentu Marku Kērtisu un savu finanšu padomnieku Šeinu Moloniju. Abas tikšanās notika The Telegraph izmeklēšanas ietvaros, kas ilgst jau desmit mēnešus un kuras mērķis ir izpētīt korupcijas apmērus britu futbolā. Elardaiss un viņa pārstāvji, Makgārviju ieskaitot, nebija lietas kursā, ka tikšanās ir fiktīvas.

The Telegraph izmeklēšanu uzsāka pēc tam, kad medija rīcībā nonāca informācija par to, ka noteikti treneri, amatpersonas un aģenti veic vai saņem maksājumus, lai nokārtotu spēlētāju transfērus. Laikraksts sola tuvākajā laikā publicēt sīkāku informāciju par to, kā 1) divi augsta profila klubu treneri ir pieņēmuši piecu tūkstošu mārciņu (5,7 tūkstošu eiro) vērtu maksājumu, 2) spēlētāju aģenti nosaukuši desmit trenerus, kuri ņem kukuļus, lai noslēgtu spēlētāju transfērus, 3) divi labi zināmi treneri ir diskutējuši par iespēju kļūt par vēstnešiem tai pašai fiktīvajai firmai, uz kuras uzķērās arī Elardaiss, 4) cits augsta profila treneris atzinies, ka viņa spēlētāji pārkāpuši noteikumus, izdarot likmes uz savām spēlēm, bet viņš par to nav ziņojis, 5) Premjerlīgas kluba nozīmīga persona palīdzējusi žurnālistiem izstrādāt plānu, kā piekukuļot trenerus.

The Telegraph savus atklājumus, tostarp par Elardaisu, ar elektroniskā pasta starpniecību nosūtīja Anglijas Futbola asociācijai, taču asociācija pagaidām atteicās atbildēt uz 18 izvirzītajiem jautājumiem, kamēr nav saņēmusi pilnu sarunu atšifrējumus. Asociācijas pārstāvis pēc deviņām stundām atbildēja, sakot, ka asociācija ir lūgusi The Daily Telegraph sniegt tai pilnu informāciju šīs lietas sakarā. Tāpat laikraksts 12 stundas pirms informācijas publicēšanas ar jautājumiem vērsās pie Elardaisa, Kērtisa un Molonija, taču neviena no šīm trim personām neatbildēja. Anglijas Futbola asociācija grasās izmeklēt lietas apstākļus, un Elardaisa darba turpināšana pie Anglijas izlases stūres līdz ar to ir zem ļoti lielas jautājuma zīmes. Jāpiebilst, ka Elardaiss savulaik karjeras laikā jau ir ticis turēts aizdomās par maksājumu saņemšanu, taču viņš to ir kategoriski noliedzis un nekādi pierādījumi nav atrasti.

Elardaiss kritizē Hodžsonu, Nevilu un asociāciju
Tikšanās laikā ar izmeklējošajiem žurnālistiem Elardaiss komentēja arī virkni tēmu saistībā ar Anglijas izlasi, tostarp tās startu Eiropas čempionāta finālturnīrā, un bijušais "Sunderland" galvenais treneris ļoti kritiski izteicās par saviem priekštečiem valstsvienībā.

Par bijušā galvenā trenera Roja Hodžsona publiskās runas prasmi:
"Viņš visus aizmidzinātu, Rojs. Vojs. Viņam trūkst personības, lai to darītu."

Kas Hodžsonam nogāja greizi pie izlases stūres:
"Spēlētāji beigās viņu pievīla. Domāju, ka viņš, viņš bija pārāk neizlēmīgs. Varbūt radīja spēlētājos nelielas bažas. Līdz Islandes spēlei viņš bija uzvarējis visās desmit kvalifikācijas spēlēs. Nospēlējām neizšķirti pret Krieviju, kas bija jāuzvar. Uzvarējām Velsu, un tā bija mūsu sliktākā spēle. Nospēlējām neizšķirti ar Slovākiju, un mums vienkārši vajadzēja nospēlēt neizšķirti ar Islandi, lai tiktu tālāk…viņš vienkārši sabruka."

Par Hodžsona asistentu Geriju Nevilu, kurš ieteica pret Islandi Rūniju nomainīt pret Rešfordu:
"Viņi desmit minūtes strīdējās par viņa uzmainīšanu – viņš un Gerijs Nevils. Gerijs viņu slikti ietekmēja. Vajadzēja pateikt Gerijam, lai viņš apsēžas un aizveras, lai viņš [Hodžsons] varētu darīt, ko vēlas. Viņš ir treneris, viņam ir jādara tas, ko grib viņš, nevis kāds cits."

Par Vemblija stadionu:
"Futbola asociācija par Vembliju stulbi izdeva 870 miljonus mārciņu, tāpēc tagad turpina maksāt parādus. Viņi to pilnībā pārbūvēja. Ja viņi to būtu būvējuši citur, tas maksātu kādus 400 miljonus. Viņi to pilnībā nojauca un tad uzbūvēja jaunu stadionu, kas ir pasakains, taču tik lieli parādi nav gluži tas, ko varētu vēlēties. Lielākā daļa asociācijas naudas aizies parādu atmaksā."

Par bijušo izlases spēlētāju pašreizējiem azartspēļu ieradumiem:
"[Kluba īpašnieks] divreiz samaksāja [spēlētāja] drošības naudu. Tādā veidā spēlētāji tiek galā ar garlaicību. Mūsu laikos bija vēl trakāk…mēs savā laikā azartspēles spēlējām vairāk, nekā tas notiek tagad. Atceļā no izbraukuma mačiem spēlējām kārtis…tajās varēja nopelnīt savu algu."

Par Anglijas Futbola asociāciju:
"Tā nepelna naudu, vai ne? Jūs zināt, ka Anglijas Futbola asociācija ir bagātākā futbola asociācija pasaulē? Es gan tā gluži neteiktu – tā nepavisam nav bagātākā. Tai tikai ir lielākie ienākumi pasaulē – 325 miljoni mārciņu."

Pilnu "The Telegraph" rakstu par Sema Elardaisa dalību un komentāriem varat lasīt ŠEIT.


, 2016-09-27 09:39, pirms 8 gadiem
opā. šoks un vilšanās. jau ilgu laiku esmu sekojis šī vīra gaitām un tagad šāds trieciens.
nolāpītā čurgalva!
, 2016-09-27 09:43, pirms 8 gadiem
īsti nesapratu Elardaisa lomu darījumā, par ko tieši viņu apsūdz?
, 2016-09-27 10:26, pirms 8 gadiem
"Viņi desmit minūtes strīdējās par viņa uzmainīšanu – viņš un Gerijs Nevils. Gerijs viņu slikti ietekmēja. "

Jāsmejas, Rūnijs visu turnīru bija pilnīgi nederīgs, tur abi labi, gan Hodžsons, kurš to neredzēja vai izlikās neredzam, gan Sems, kurš viņu tagad aizstāv

"Vajadzēja pateikt Gerijam, lai viņš apsēžas un aizveras, lai viņš [Hodžsons] varētu darīt, ko vēlas. Viņš ir treneris, viņam ir jādara tas, ko grib viņš, nevis kāds cits."

Sems liekulis, pats atzina,ka Rūnijs nosaka, kur viņam Sema vadībā spēlēt laukumā, nevis otrādi
Pie tam pēc nopelniem Rūnijam nemaz nebūtu jāspēlē, bet pašam Semam pietrūkst aknu izmest to mēbeli no sastāva...
, 2016-09-27 10:41, pirms 8 gadiem
march_2k rakstīja: "Viņi desmit minūtes strīdējās par viņa uzmainīšanu – viņš un Gerijs Nevils. Gerijs viņu slikti ietekmēja. "

Jāsmejas, Rūnijs visu turnīru bija pilnīgi nederīgs, tur abi labi, gan Hodžsons, kurš to neredzēja vai izlikās neredzam, gan Sems, kurš viņu tagad aizstāv

"Vajadzēja pateikt Gerijam, lai viņš apsēžas un aizveras, lai viņš [Hodžsons] varētu darīt, ko vēlas. Viņš ir treneris, viņam ir jādara tas, ko grib viņš, nevis kāds cits."

Sems liekulis, pats atzina,ka Rūnijs nosaka, kur viņam Sema vadībā spēlēt laukumā, nevis otrādi
Pie tam pēc nopelniem Rūnijam nemaz nebūtu jāspēlē, bet pašam Semam pietrūkst aknu izmest to mēbeli no sastāva...
piekritīšu tev, un kaut vai neesmu Mu fans bet ceru, un domāju ka tā arī būs ka Mauram jau nu tiešām būs dūša to mēbeli Rūniju izmest no komandas (vismaz uztaisīs atvadu maču un adios amigos - varēs aizlaist piemēram uz LA)
, 2016-09-27 11:29, pirms 8 gadiem
Tūlīt "yuka" visiem mēģinās ieskaidrot, ka tas taču Telegraph - viņiem ticēt nevar!
, 2016-09-27 15:26, pirms 8 gadiem
Sems atlaists vai tikai dzeltenā pīle?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-09-27 21:18, pirms 8 gadiem
Neslund rakstīja: Tūlīt "yuka" visiem mēģinās ieskaidrot, ka tas taču Telegraph - viņiem ticēt nevar!
Kāda man daļa gar Semu? Manis pēc viņš var iet bekot- neko diži savā karjerā nav pacēlis un tagad pacels Angliju? Jā- kā tad Dodot futbolistiem izvēlēties kā paši grib spēlēt nevienu nepacelsi.
Brīnīšos, ja viņš no Anglijas spēs realizēt tās potenciālu, tā ka ceru, ka tiks aizsūtīts pensijā pēc iespējas ātrāk.
Paņemtu vietā kādu normālu pieejamu ārzemju speciālistu- piemēram Mančīni vai Hidinku, bet laikam jau lepnums par lielu.
Mohameds Salāhs un Trents Aleksandrs-Ārnolds. Foto: Action Images via Reuters/Scanpix
3

Zaudējums derbijā attālina "Liverpool" no cīņas par Premjerlīgas titulu

Šovakar zaudējumu Anglijas Premjerlīgas 29. kārtas pārceltajā spēlē piedzīvoja titula tīkotāja "Liverpool", kas pilsētas derbijā ar 0:2 atzina "Everton" pārākumu. Jirgena Klopa vadītā komanda pēdējos četros mačos guvusi tikai vienu uzvaru.
Kajs Hāvercs. Foto: AFP/Scanpix
5

Lielgabalnieki izšķaida "Chelsea" sētiņu, Hāvercs iesit divreiz

Anglijas Premjerlīgā pārceltās 29. kārtas ietvaros turnīra līdervienība "Arsenal" sarāva gabalos citu Londonas komandu "Chelsea". Pret savu bijušo komandu divus vārtus guva vācu futbolists Kajs Hāvercs.
Unajs Emerijs. Foto: Aston Villa
3

Emerijs pagarina līgumu ar "Aston Villa" līdz 2027. gadam

LETA. Anglijas premjerlīgas klubs Birmingemas "Aston Villa" otrdien pagarināja līgumu ar vienības galveno treneri Unaju Emeriju, ziņo Anglijas mediji.