Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Igaunijas uzbrucējs stāsta par murgu Blekpūlā, Oistonam atkal skandāls

Agris Suveizda

Igaunijas uzbrucējs stāsta par murgu Blekpūlā, Oistonam atkal skandāls
Sergejs Zeņovs "Blackpool" rindās aizvadīja astoņas spēles, tikai divas sākot pamatsastāvā, un vārtus neguva
Foto: blackpolfc.co.uk

Igaunijas izlases uzbrucējs Sergejs Zeņovs šovasar parakstīja viena gada līgumu ar Anglijas pēc spēka otrās līgas futbola klubu "Blackpool", kā prezidents un līdzīpašnieks joprojām ir Latvijas uzņēmējs Valērijs Belokoņs. Tomēr jau otrajā decembrī Zeņovs, nespējot tikt pie spēles laika, lauza līgumu. Intervijā Sports.ru 25 gadus vecais spēlētājs stāsta par pieredzi Blekpūlā un atmiņām, kādas palikušas no šī tumšā perioda.

- Kā no "Karpaty" vispār nonācāt "Blackpool"?
- Būtībā nebiju pret pamēģināt sevi citā čempionātā, un aģenti man piedāvāja dažādus klubus. Tā parādījās variants ar "Blackpool". Tikai pēc tam uzzināju, ka kluba prezidents Karls Oistons [Oistons gan ir vadītājs, nevis prezidents - A.S.] ir tik aktīvs darījumu tirgū, jo ir pieradis ik pēc diviem gadiem praktiski pilnībā mainīt komandu, lai nopelnītu ar spēlētāju pārejām.

- Ko jums Oistons teica, kad tikāties?
- Viņu redzēju, manuprāt, tikai vienu reizi – kad parakstīju līgumu. Tad viņš paziņoja, ka klubs grasās atgriezties Premjerlīgā. Pēc tam mūsu ceļi vispār nekrustojās. Komunicējām tikai ar kluba sekretāru, kurš neko nezināja un ne par ko neatbildēja. Man radās iespaids, ka Blekpūlā vairāk darbinieku nemaz nebija – tikai prezidents un viņa sekretārs.

- Kad sapratāt, ka klubā kaut kas nav kārtībā?
- Gandrīz uzreiz. Parakstīju līgumu, ierados bāzē, bet tur laukumā stāv trīs vagoniņi. Ne remonta, nekā. Tiesa, tad man apsolīja, ka drīz visu savedīs kārtībā. Pēc tam devos trenēties, bet tur – astoņi cilvēki. Ieskaitot mani.

- Kam līdzinājās jūsu treniņi?
- Iesildījāmies, paskrējām pa apli, dažreiz pat uzspēlējām divpusējo maču – četri pret četri. Turklāt mums taču tad nebija neviena vārtsarga, tā ka spēlējām bez vārtiem. Treneris, beļģis Žozē Rigā, bija šokā. Viņam Oistons taču apsolīja nopirkt spēlētājus, bet pēc mana transfēra vēl ilgi nevarēja nokomplektēt komandu. Tāpēc nācās atcelt treniņnometnes. Sportisko formu lāga tā arī neuzņēmām, spēlētājus atveda pēdējā brīdī – nav brīnums, ka sezona tā izvērtās. Kad notika pārbaudes, es pat vārdus nepaguvu iegaumēt. Kad sākām spēlēt, pirmajā sezonas mačā mums rezervē nebija vārtsarga, bet uz maiņu nāca 17 gadus vecs puisis.

- Cik ļoti jūsu formu iespaidoja tas, ka nebija normālas pirmssezonas gatavošanās?
- Murgs vispār. Atceros, izgāju pirmajā spēlē pret "Nottingham Forest" un biju satriekts, cik ātrs un spēcīgs futbols ir līgā. Sajūta bija tāda, it kā datorspēlē pārāk strauji būtu pārgājis uz citu līmeni. Mierīgi to var pielīdzināt Ukrainas čempionātam. "Shakhtar" un "Dynamo" futbolisti, protams, ir labāki, bet spēles temps ir pamatīgs.

- Kluba vadība kaut kā centās jūs dabūt ārā no šīs bedres?
- Tikai traucēja. Mums bija tikai divi treneri – Rigā un viņa palīgs. Palīgu atlaida pirmo, jo rezultāta neesamības dēļ vajadzēja kādu pasludināt par vainīgu. Un tiklīdz prezidents uzzināja, ka Lī Klārks ir atlaists no Birmingemas, tā izlēma viņu pasaukt un pa ātro nomainīt Rigā. Turklāt beļģis bija vienīgais cilvēks, kurš kaut kā vismaz centās glābt Blekpūli.

- Kā spēlētāji un līdzjutēji reaģēja uz tādu prezidenta uzvedību?
- Bijām neapmierināti, saprotams. Bet algu mums maksāja, tādēļ vajadzēja atstrādāt līgumu – visi taču profesionāļi. Līdzjutēji pastāvīgi izkāra banerus, kaut ko kliedza, pat faierus dedzināja un skrēja laukumā. Anglijā patiesībā tas ir liels retums. Bet man uzreiz pateica – šī nav Anglija, šī ir Blekpūla. Te viss ir citādi.

- Kāda bija Valērija Belokoņa loma?
- Kad uzzināju, ka viņam ir saistība ar klubu, pat nopriecājos. Domāju, ka vismaz ar kādu parunāšu dzimtajā valodā. Bet dažu mēnešu laikā tā arī viņu ne reizi neredzēju, kaut gan iepriekš, runā, Belokoņs apmeklēja visas mājas spēles, pastāvīgi atbalstīja komandu. Bet pēc tam viņi ar Oistonu sastrīdējās, sāka viens otru apvainot zādzībā. Nezinu, vai viņam vēl ir kāda daļa klubā.

- Kas izmainījās, kad Rigu nomainīja Klārks?
- Oistons laikam atkal uzvārījās ar transfēriem, jo jaunais treneris sev līdzi atveda 15 cilvēkus, bet visus spēlētājus, kuri bija paņemti vasarā, nosēdināja rezervē. Man viņš taisni tā arī pateica – ej, paskraidi maliņā, tu man pat rezervē neesi vajadzīgs. Turklāt es būtu varējis mierīgi sēdēt klubā līdz līguma beigām – mani neviens prom nedzina, bet bija skaidrs, ka spēlēt nedabūšu. Es sevi cienu, tāpēc nolēmu decembra sākumā lauzt līgumu un atgriezties Igaunijā. Kamēr Oistons ir Blekpūlā, nevienam neiesaku tur braukt.

Oistons sarakstē fanu nosauc par garīgi atpalikušu un intelektuālu kropli

Jau vēstījām, ka "Blackpool" vadītājs Karls Oistons un kluba līdzīpašnieks Valērijs Belokoņs pirms sezonas apmainījās asām vēstulēm. Belokoņs apsūdzēja Oistonu ģimeni par naudas piesavināšanos – tā vietā, lai to iztērētu sastāva iegādē, jo pavisam neilgi pirms paša sezonas sākuma komandā ar līgumiem bija tikai astoņi futbolisti. Belokoņam pieder 20% kluba akciju, un viņš joprojām ir "Blackpool" prezidenta amatā.

Beļģu treneris Žozē Rigā par "Blackpool" galveno treneri kļuva šā gada vasarā, taču oktobra izskaņā tika atbrīvots no amata. Rigā vadībā "Blackpool" 15 spēlēs izcīnīja tikai vienu uzvaru un sakrāja sešus punktus. Jaunā galvenā trenera Lī Klārka vadībā komanda septiņās cīņās tikusi pie septiņiem punktiem (1-4-2), tomēr ar 13 punktiem 22 spēlēs joprojām 24 komandu konkurencē ieņem pēdējo vietu. 21. pozīcija, kas ļautu pamest izkrišanas zonu, ir desmit punktu attālumā.

Papildus iepriekšējiem skandāliem Karls Oistons nesen iekūlās vēl kādā ķezā, privātā sarakstē rupji apvainojot kādu fanu, kurš asi kritizējis to, kā viņš vada klubu. Oistons pretī viņu nosaucis par garīgi atpalikušu un intelektuālu kropli, kas bija tikai dažas no izteiktajām rupjībām. "Blackpool" vadītājs, kuram pretī tika atbildēts ar apvainojumiem, vēlāk izplatīja paziņojumu: "Vēlos atklāti atvainoties par jebkādu aizvainojumu vai ciešanām, ko izraisījušas manas īsziņas, kas nesen publicētas medijos."

Belokoņs, komentējot notikušo skandālu, intervijā BBC Radio 5 tiešajā ēterā atklāja, ka vēlētos uzrakstīt vēstuli Oistonam, sakot, ka "viņam varbūt vajadzētu aiziet". Tāpat Belokoņs aicināja kluba fanus izrādīt savas domas "Vēlētos aicināt Blekpūlas fanus uzrakstīt un parakstīt atklātu vēstuli, lai tiktu izskausta šāda attieksme pret faniem."

Saistītais raksts: "Blackpool" krīze turpinās – Oistons atklātā vēstulē atbild Belokoņam

Izmantotie resursi:
«Приехал на базу, а там три вагончика и восемь...
Blackpool chairman Karl Oyston apologises for...
Blackpool president: Karl Oyston should resign...

 +13 [+] [-]

, 2014-12-24 13:17, pirms 9 gadiem
Viss ir atkarīgs no cilvēkiem, kas atrodas kluba vadībā. Nav starpības Latvija vai Anglija. It kā jau jābrīnās, kā kas tāds var notikt Anglijas futbolā, bet nu redzam, ka, darbojoties pēc Jūrmalas shēmas un vācot sastāvu pēdējā brīdī, lai notiktu sūdi ģeogrāfija nav svarīga.

  +1 [+] [-]

, 2014-12-24 13:54, pirms 9 gadiem
Laikam jau tāpēc neviens no mūsējiem tur nebrauca! Tiešām igaunim skarba pieredze! Bet tur iekšienē nekas savādāks nevarēja būt! Sezonas pirmās spēles lieliski par to liecināja!
Slēpts komentārs: MachimoI

  +8 [+] [-]

, 2014-12-24 14:55, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Bet Malnačs, kas visu šo Blekpūlē savulaik kūrēja, esot pretendents uz LFF prezidenta amatu.
Pierādījumus vai GTFO. Tukši tirst katrs māk

 +10 [+] [-]

, 2014-12-24 15:31, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Bet Malnačs, kas visu šo Blekpūlē savulaik kūrēja, esot pretendents uz LFF prezidenta amatu.
Malnača laikā man liekas Blekpūle gāja tik uz augšu un, pa lielam, visiem bija labi. Lielās problēmas sākās pēc tam, kad Oistoni iebāza kabatā visus bonusus no EPL, klubam atstājot kapeikas. Tad arī Belokoņs sāka ar viņiem kasīties, jo bija plānojis labi pelnīt ar klubu Premjerlīgā, bet Oistoni beigās viņam labus mīnusus sataisīja un vēl klubu nogremdēja atpakaļ nekurienē.

  +2 [+] [-]

, 2014-12-24 16:27, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Bet Malnačs, kas visu šo Blekpūlē savulaik kūrēja, esot pretendents uz LFF prezidenta amatu.
Vispār Melnačs jau labu laiku ir atgriezies Latvijā, un ar Blekpūli nav saistīts.

  -2 [+] [-]

, 2014-12-24 17:31, pirms 9 gadiem
Par balto zirgu un Centrālāzijas netīrās naudas atmazgāšanu caur Latvijas bankām nekas nav dzirdēts?

Malnačs nav sporta funkcionārs, bet gan Belokoņa labā roka un ne tikai futbolā vai Blekpūles klubā.

Turklāt viņš Blekpūlē darbojās arī no 2009. līdz vismaz 13. gada pavasarim, kas nozīmē, ka Malnačs bija kluba direktors arī Premjerlīgas posmā.

  +1 [+] [-]

, 2014-12-25 12:06, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Bet Malnačs, kas visu šo Blekpūlē savulaik kūrēja, esot pretendents uz LFF prezidenta amatu.
Malnacs BFC uz premjerliigu aizveda
domaa ko raksti