Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Totalizatora prognozes: Mančestras derbijs būs sezonas pirmā neoficiālā finālspēle

Rolands Eliņš

Totalizatora prognozes: Mančestras derbijs būs sezonas pirmā neoficiālā finālspēle
Foto: Mančestras "City"

Svētdien 18:30 pēc Latvijas laika Anglijas “Premier League” ietvaros Mančestras derbijā sacentīsies “United” un “City” komandas. Lai gan vienmēr ir riskanti prognozēt titula ieguvēju brīdī, kad vēl nav aizvadīta pat sezonas pirmā puse, šo iespējams saukt par sezonas pirmo neoficiālo finālspēli, jo “City” uzvaras gadījumā sporta totalizators “Betsafe” konkurentu iespējas atspēlēties uzskatīs par teju nereālām. Tiesa, Premjerlīgas vēsturē līdzīgi gadījumi jau novēroti.

Mančestras “City” šosezon Premjerlīgā ir dominējusi un spējusi iekrāt 43 no maksimālajiem 45 punktiem. “City” bija spējusi uzvarēt 20 spēlēs pēc kārtas (visos turnīros), taču šī sērija tika pārtraukta UEFA Čempionu līgas mačā Ukrainā pret “Shakhtyor” ar zaudējumu 1:2, tiesa, “City” turnīra tabulā šis zaudējums neko nenozīmēja un tika iespēlēti vairāki jaunie spēlētāji, Pepam Gvardiolam jau laikus domājot par svētdienas derbiju.

Vai ir korekti Mančestras derbiju saukt par Premjerlīgas neoficiālo finālspēli, ņemot vērā, ka vēl pienācis pat decembra vidus? Iespējams, ka nē, taču sporta totalizatora “Betsafe” bukmeikeri jau šobrīd “City” izredzes izcīnīt titulu vērtē kā lieliskas. “City” ir astoņu punktu pārsvars turnīra tabulā pār tuvāko konkurenti un noteiktais koeficients uz titula iegūšanu šobrīd ir tikai 1,12 jeb apmēram 90% ticamības iespēja. Lieki piebilst, ka, ja Gvardiola pamanās izkārtot savam klubam uzvaru arī pār “United”, tad ar 11 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju šis koeficients kļūs vēl niecīgāks.

“United” iespējas izcīnīt titulu šobrīd tiek vērtētas krietni pieticīgāk (koeficients 11,00), taču bukmeikeri ir daudz labvēlīgāk noskaņoti par Žuzē Morinju vadītās komandas izredzēm svētdienas derbijā. Lai gan favorītes lomā būs tehniski viesos spēlējošā “City”, “United” piešķirts uzvaras koeficients 3,50.

“United” sakarā jāņem vērā, ka tās sniegums šosezon tomēr bijis krietni mazāk pārliecinošs nekā “City”, turklāt komandu arī vajājušas traumas. Ierindā nesen atgriezies Zlatans Ibrahīmovičs, taču uzbrukumā Morinju netrūkst augstas klases izvēles iespēju, un Zlatans pagaidām tikai epizodiski iesaistās spēlē no rezervistu soliņa. Pavisam cita lieta ir Pola Pogbā iztrūkums. Vairākas nedēļas nespēlējis traumas dēļ, viņš aizvadīja nedēļas nogalē pret “Arsenal” saņēma sarkano kartīti, līdz ar to pret “City” nespēlēs.

Uzvarā pret “Arsenal” Mančestras “United” iedvesmoja vārtsarga Davida de Hejas lieliskā spēle, atvairot veselus 14 sitienus pa vārtiem. Tiesa, uzreiz gan rodas jautājums, kā “United” vispār pieļāva tik daudzus pretinieku uzbrukumus, un šosezon novērotais liecina, ka “City” rekordus graujošā uzbrucēju plejāde (46 vārti 15 Premjerlīgas spēlēs) varētu nebūt tik dāsna de Hejas statistikas uzlabotāja. Nav šaubu, ka Morinju izvēlēsies spēlēt no aizsardzības un cerēs uz savas komandas pretuzbrukumiem, tādēļ bukmeikeri šoreiz nemaz neparedz ļoti rezultatīvu spēli – iespēja, ka kopā tiks gūti vismaz trīs vārti, novērtēta ar koeficientu 1,86.

Nav iztrūcis arī bez ierastās treneru sāncensības, ko šoreiz aizsāka Morinju. Viņš, preses konferencē stāstot par savas komandas traumām, uzsvēra, ka stāsta taisnību, atšķirībā no Aleksandra Lakazeta un Davida Silvas gadījumiem. Lakazetam pagājušajā nedēļā bija paredzēta palikšana ārpus sastāva, vismaz saskaņā ar trenera Arsēna Vengera vārdiem, taču viņš tomēr spēlēja un guva savas komandas vienīgos vārtus, bet šonedēļ Silvas nespēlēšanu piesaucis Gvardiola. Silva izlaida ČL spēli Ukrainā, kas gan pats par sevi neko daudz nenozīmē, un Morinju paudis pārliecību, ka Gvardiola publiski visu patiesību par svarīgā spāņu pussarga situāciju nestāsta.

Lai nu kā, bet šīs spēles nozīmi patiešām grūti pārvērtēt – kā nekā, likme ir veseli seši punkti, proti, “City” pārsvars var sasniegt iespaidīgos 11 punktus vai arī sarukt līdz nemaz ne tik iespaidīgajiem pieciem punktiem. Taču arī 11 punktu pārsvars, kas principā ir četru uzvaru tiesa, vēl nav izšķirošs, un abām Mančestras komandām to vajadzētu labi zināt.

1998. gada pavasarī toreiz Aleksa Fērgusona vadītajai “United” marta sākumā bija 11 punktu pārsvars pār tuvāko sekotāju “Arsenal”, ko vadīja tolaik Anglijā mazpazīstamais francūzis Arsēns Vengers. Vengeram gan bija pāris spēles rezervē, un tās tika izmantotas pēc pilnas programmas, ar desmit uzvaru sēriju dzēšot visu milzīgo “United” pārsvaru.

Savukārt “City” tālajā 1972. gadā vēl aprīlī lepojās ar piecu punktu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem. Toreiz par uzvaru piešķīra tikai divus punktus, līdz ar mūsdienu izteiksmē šis pārsvars bija astoņu punktu vērtē. Taču katastrofālas sezonas beigas lika “City” palikt tikai ceturtajā vietā.

Taču Anglijas Premjerlīgā vislielākais līgas līderes sabrukums bija 12 punktu pārsvara nenoturēšana. 1996. gada janvārī Ņūkāstlas “United” ar brīnišķīgu uzbrūkošu futbolu bija ieguvusi četru uzvaru pārsvaru un arī vēl februāra izskaņā bija izcilās pozīcijās, lai iegūtu savu pirmo titulu kopš 1927. gada, proti, astoņu punktu pārsvars pār Mančestras “United” un viena spēle rezervē. Bet sanāca izgāšanās, Ņūkāstlas sniegums krasi kritās, un beigās no pirmās vietas tā atpalika veselus četrus punktus.

Tā gan ir vēsture, kuras atkārtošanos Pepa Gvardiola vadītajai komandai sporta prognozēs šobrīd neparedz. Taču to neparedzēja arī 2004. gada superkomandai Madrides “Real”, kas ar Ronaldo, Deividu Bekhemu, Zinedinu Zidānu un Luišu Figu priekšgalā februārī lepojās ar 12 punktu pārsvaru pār tuvāko konkurenti, bet pamanījās zaudēt septiņās no astoņām pēdējām “La Liga” spēlēm un palikt ceturtajā vietā līgā.

  +1 [+] [-]

, 2017-12-10 12:52, pirms 6 gadiem
Nespēju vien sagaidīt vakaru.
Glory Man United!!!

  +2 [+] [-]

, 2017-12-10 13:07, pirms 6 gadiem
Ceru uz United uzvaru, bet arī tādā gadījumā City būs galvenie favorīti uz titulu. Ja City šodien zaudē vińiem tā nebūs nekāda katastrofa, MU gan.

     [+] [-]

, 2017-12-10 18:34, pirms 6 gadiem
Ja MU neuzvarēs, citus nevarēs vainot, viss pašu rokās