Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai Šīrers būs "Newcastle" glābējs?

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Viedoklis: Vai Šīrers būs "Newcastle" glābējs?
Alans Šīrers
Foto: AFP

2.aprīlī Anglijas Premjerlīgas kluba ''Newcatle'' galvenā trenera amatā nedaudz negaidīti tika apstiprināts tā bijušais uzbrucējs Alans Šīrers, kurš piekritis klubu vadīt sezonas atlikušajās astoņās spēlēs.

Pirmā informācija par to, ka Šīrers varētu kļūt par Ņūkāslas kluba galveno treneri parādījās 1.aprīlī. Ņemot vērā to, ka minētais datums visā pasaulē zināms kā joku diena, liela daļa šai informācijai neticēja. Tomēr jau nākamajā dienā Šīrers oficiāli tika apstiprināts kluba galvenā trenera amatā. Kā tas viss notika? Alans pagājušajā nedēļas nogalē esot saņēmis zvanu no kluba vadības ar piedāvājumu kļūt par treneri. Viņš esot vienu dienu padomājis un akceptējis šo piedāvājumu. Pats Šīrers atzīst, ka to darījās lielās mīlestības pret klubu dēļ. To var saprast, bet...

Ne mirkli nešaubos, ka šis lēmums tika pieņemts, balstoties uz emocijām. Viņš nespēja atteikt klubam, kur ļoti mīl. Šīreram nav pilnīgi nekādas trenera pieredzes, pat ne zemāka līmeņa klubā, nemaz nerunājot par Premjerlīgu. Pēc futbolista karjeras beigām bijusī ''Newcastle'' un Anglijas izlases zvaigzne strādāja par ekspertu raidorganizācijā BBC, konkrēti raidījumā ''Match Of The Day''. Vai kādreiz lielisks spēlētājs vienā dienā spēs kļūt par labu treneri, rādīs laiks, kura Šīreram nav daudz. ''Newcastle'' pašreiz Premjerlīgā ieņem 18.vietu un atrodas izkrišanas zonā. Līdz sezonas beigām ir palikušas astoņas spēles. Tikai astoņas. Un jau pati pirmā no tām vieglu dzīvi Šīreram nesola – ''Chelsea'' vārds komentārus neprasa.

Šīrers sev par palīgu ir paņēmis pieredzējušo Ianu Doviju, kuram ir gan Premjerlīgas, gan zemāko līgu pieredze, tātad viens šajā smagajā cīņā viņš nav. Eksperimentiem laika nebūs. Vispār ir diezgan grūti iedomāties Šīreru trenera amatā tik pēkšņi, ņemot vērā to, ka viņš jau sezonas sākumā noraidīja piedāvājumu (s) kļūt par Ņūkāslas treneri. Alanu gaida astoņas smagas spēles. Un no savainojumu novājinātā sastāva viņam būs jāizspiež maksimums, lai sasniegtu tik ļoti nepieciešamo rezultātu. Par to, ka spēlētājiem varētu nebūt respekts pret viņu, nav jāšaubās. Šīrers Ņūkāslā ir ''liels'' cilvēks. Kā spēlētājs viņš bija labs profesionālis un to prasīs arī no saviem padotajiem. Šīrers savu bijušo komandu pārzina no A līdz Z, tāpēc viņam tā nebūs kā jauna pasaule.

Bažas rada vienīgi fakts, ka Šīreram nav trenera pieredzes. Reālā pasaulē grūti iedomāties, ka treneris bez pieredzes astoņās spēlēs augsta līmeņa turnīrā varētu pēkšņi darīt lielas lietas. Tas vienkārši tā nenotiek. Pat nedaudz pieredzējušiem treneriem tā nav. Piemēri nav tālu jāmeklē. Vēl viens bijušais Anglijas izlases spēlētājs Tonijs Adamss, kuram salīdzinājumā ar Šīreru, Premerlīgas kluba vadīšana nav pirmā trenera pieredze. Adamss netika galā ar Portsmutu - tāda paša līmeņa klubu kā ''Newcastle''. Protams, visus nevar mest vienā maisā, tas tikai viens tāds salīdzinājums.

Šīrers spēs iedvesmot gan fanus, gan, kas daudz svarīgāk – arī spēlētājus, bet vai ar to būs pietiekami, lai klubs izglābtos un neizkristu uz Čempionātu, rādīs laiks. Astoņas spēles ir tieši tik daudz, cik Šīreram dots, lai glābtu savu bijušo komandu no izkrišanas. Pirmā pieredze vienmēr ir ļoti svarīga, un Šīreram, kurš neslēpj, ka viņam ir mērķis strādāt par treneri arī ilgtermiņā, ne tikai pagaidu variantā, ir ļoti būtiski nostartēt labi, pretējā gadījumā tas var atstāt negatīvu iespaidu uz viņa turpmāko karjeru. Šīrera pirmais eksāmens jau šodien pret ''Chelsea''.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-04-04 16:12, pirms 15 gadiem
Tiešām cerams.
Atceros,ka šamais vēl spēleja izslasē spēleja un Newcastlāa. Bija prieks skatīties viņa spēli.

  +2 [+] [-]

, 2009-04-04 16:20, pirms 15 gadiem
pirmā spēle jau šodien 17:00 pret Chelsea,grūts pārbaudijums!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2009-04-04 16:44, pirms 15 gadiem
nEBUUs!

  -1 [+] [-]

, 2009-04-05 16:16, pirms 15 gadiem
Vēlu veiksmi, bet sastāvs viņam nav tāds, no kura daudz var gribēt...