Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Alksnājs

Apbrīnojamais un iedvesmas pilnais U-21 zvaigznes Saula Njigesa stāsts

Apbrīnojamais un iedvesmas pilnais U-21 zvaigznes Saula Njigesa stāsts
Sauls Njigess

Foto: AP/Scanpix

Sauls Njigess aizvadīja fenomenālu Eiropas U-21 čempionātu, iegūstot sudrabu turnīrā ar Spāniju un kļūstot par rezultatīvāko spēlētāju. Tas licis atskatīties uz Saula līdzšinējo futbolista karjeru, kurā ticis nepelnīti apcelts, guvis dzīvībai bīstamu savainojumu, bet nekad nav zaudējis mīlestību pret futbolu. Jaunais spānis mērķtiecīgi, nepadodoties, vienmēr devies pretī savam sapnim.

Apcelšana Madrides ''Real'' akadēmijā

2006. gadā, esot 11 gadus vecs, Sauls pameta savu dzimto pilsētu Elči, lai pievienotos Madrides ''Real'' akadēmijai. Lai arī sportiskā ziņā laiku Spānijas galvaspilsētas klubā spānis atceras lieliski, citādi tas bija murgs viņam.

Sauls pērn spāņu laikrakstam El Mundo atbildēja uz jautājumu, vai par laiku Madrides ''Real'' ir grūti runāt: ''Nē. ''Real'' es ieguvu nenovērtējamu pieredzi, iemācījos daudz svarīgu lietu un nobriedu,'' pussargs sacīja. ''Viņi zaga manus apavus, ēdienu, vienubrīd pat atturēja mani uz divām nedēļām no došanās uz treniņiem,'' Sauls sacīja. ''Tas notika vēstules dēļ, ko kāds nodeva trenerim manā vārdā. Bet tas nebiju es.''

Uz jautājumu, kurš to vēstuli nodeva, Sauls smaidot atbildēja: ''Es nezinu. Es biju jauns un ļoti pašpārliecināts.Es zināju, ka pasaule nav beigusies, kad pametu ''Real'' sistēmu. Es zināju, ka spēlēšu kaut kur citur. Es neieguvu traumu, es tikai gribēju spēlēt futbolu.''

Kā jau minēts, tīri futbola ziņā viņš bija apmierināts, kā arī ar Pepi Fernandesu, savu pirmo treneri, Saulam ir draudzīgas attiecības: ''Viņš palīdzēja manos vājākajos brīžos, kad vēl nebiju labā līmenī.''

Sauls dodas uz ''Atletico'', kur izcīna vietu pirmajā komandā 20 gadu vecumā

Vēl nesasniedzis 14 gadu vecumu, Sauls pārgāja uz ''Real'' Madrides sāncenšiem ''Atletico''. Viņš sevi pierādīja arī tur un 2010./11. gada sezonā debitēja pieaugušo futbolā ar komandas otro vienību trešajā Spānijas līgā pēc spēka, esot tikai 16 gadus vecs. Tā gada vasarā jaunekli paņēma uz ''Atletico'' pirmo komandu, kurā viņš aizvadīja pārbaudes maču pret Arcángel (19:1). Sauls bija atbildīgs par diviem vārtiem 62. un 66. minūtē.

Sekojošajā sezonā spānis periodiski trenējās ar pirmo komandā, 2012. gada 8. aprīlī pirmo reizi tiekot pieteikumā. Tajā spēlē 17 gadus vecais Sauls arī debitēja ''Atletico'', izejot laukumā uz pēdējām sešām minūtēm Eiropas līgas izslēgšanas spēļu mačā pret turku ''Besiktas'' (3:1).

Savukārt jau nākamajā sezonā viņš bija regulāra figūra Eiropas līgas komandā, piedaloties septiņās no astoņām spēlēm. Svarīgā sešpadsmitdaļfināla otrajā spēlē pret Kazaņas ''Rubin'' Sauls aizvadīja pirmo pilno maču. Lai arī ''Atletico'' uzvarēja 1:0, komanda tik un tā izstājās no turnīra iepriekšējā zaudējuma dēļ (0:2). Tikmēr Spānijas Augstākajā līgā ''La Liga'' viņš neieguva tik lielu spēles laiku un piedalījās tikai divās spēlēs. Interesanti, ka ar otro komandu Sauls iesita dubli 2:1 uzvarā pret Madrides ''Real'' trešo vienību.

Uz 2012./13. gada sezonu Njigess tika nosūtīts īrē uz citu Spānijas Augstākās līgas komandu ''Rayo Vallecano'', kur bija neatņemama pamatsastāva sastāvdaļa, sākot visos mačos, izņemot tos, kuros nevarēja diskvalifikāciju dēl. Interesanti, ka Sauls sezonas laikā līgā nopelnīja 13 brīdinājumus, kamēr pēc viena no tiem ieguva atkārtotu un tika noraidīts.

Kā Sauls atgriezās Madridē, viņš jau pirmajā spēlē tika sākumsastāvā pret pilsētas sāncenšiem ''Real'' Spānijas superkausā. ''Atletico'' to arī uzvarēja (1:1, 1:0). Sezonas otrajā pusē ''La Liga'' ietvaros jaunais spānis trešo reizi piedalījās Madrides derbijā (ar pirmo komandu),izejot laukumā desmitajā minūtē. Šoreiz viņš par sevi lika runāt ilgi, iesitot skaistus vārtus, kā arī rezultatīvi piespēlējot dalīti graujošākajā ''Atletico'' uzvarā pret ''Real'' (4:0) kopš 1948. gada.

Video

Murgs Leverkūzenē: ''Tā bija sliktākā nakts manā karjerā ne tikai savainojuma dēļ...'

Tikai trīs nedēļas pēc neaizmirstamā Madrides derbija, Sauls guva dzīvībai bīstamu savainojumu spēlē pret Leverkūzenes ''Bayer'', kad pēc sadursmes ar grieķu aizsargu Kiriakosu Papadopulosu nopietni cieta viņa niere. Viņš spēli pameta ar fizioterapeitu palīdzību, vairākkārt vemjot ceļā uz ģērbtuvi.

Foto: goal.com

Kamēr ''Atletico'' spēlētāji uzreiz pēc mača pameta Vāciju, Sauls palika slimnīcā vēl četras dienas iekšējās asiņošanas dēļ. ''Man liekas, ka tā bija pirmā reize, kad sāku spēli Čempionu līgā [īstenībā trešā] un kas tāds notika,'' Sauls atcerējās. ''Tā bija sliktākā nakts manā karjerā ne tikai savainojuma kā tāda dēļ, bet tāpēc, ka redzēju tēvu tur stāvam ar asarām acīs.''

Tikai nepilns mēnesis pagāja līdz Sauls bija atgriezies treniņos, kamēr jau pirmajā spēlē pēc savainojuma viņš iesita vārtus, palīdzot komandai uzvarēt ''Cordoba'' (2:0). Likās, ka viss bija beidzies, bet klusībā viņš cieta. Divus gadus Sauls spēlēja ar ievietotu katetru [caurule, kas palīdz izvadīt urīnpūsli]. ''Pēc katra treniņa un katras spēles es čurāju asinis. Tas bija diezgan slikti, kaut kas, ko cilvēki nezina vai nesaprot,'' viņš stāstīja laikrakstam Diario AS. ''Es riskēju ar savu dzīvību, lai vilktu šī kluba krāsas, lai dodos pretī savam sapnim.''

Sauls atgriežas Leverkūzenē labāks kā jebkad un gūst emocionālus supervārtus

Neskatoties uz smago stāvokli, Sauls kļuva par ''Atletico'' pamatsastāva locekli, aizvadot kluba rindās vairāk nekā 100 mačus, kā arī palīdzot komandai sasniegt otro Čempionu līgas finālu trīs gadu laikā. Pusfināla pirmajā spēlē pret Minhenes ''Bayern'' viņš guva vienus no turnīra skaistākajiem vārtiem.

Bet gadu vēlāk ČL ''Atletico'' kā savu astotdaļfināla pretinieci izlozēja ''Bayer'', kas nozīmēja, ka Saulam bija jāatgriežas Leverkūzenē. Viņš nebija neko aizmirsis, proti, spānis visu atcerējās gandrīz vai perfekti - kā jutās tajā naktī, cik daudz reizes vēma, kurā palātā gulēja utt.. Pussargs bija atgriezies, un viņa vēsture šajā stadionā nemazināja vēlmi spēlēt. Un Saulam tas nāca par labu, jo viņš paveica neticamo, jau 17. minūtē iesitot apbrīnojamus vārtus, neapturami ievirzot bumbu augšējā stūrī.

''Pēc vārtiem sajutos, it kā liels svars no manis būtu nokritis,'' Sauls teica. ''Visas bailes pazuda. Tas bija emocionāli.''

Nākamajās divās Čempionu līgas kārtās Sauls iesita ar galvu katrā, pārspējot Lesteras ''City'' ceturtdaļfinālā (1:1), kas ''Atletico'' deva svarīgu izbraukuma vārtu guvumu, un Madrides ''Real'' (2:1), ar ko gan nepietika, lai atkal tiktu finālā.

Vasarā viņu izsauca uz Spānijas U-21 izlasi Eiropas čempionātam. Sauls tur uguņoja jau no pirmās spēles, kurā pret Maķedoniju guva vārtus un rezultatīvu piespēli (5:0). Arī nākamajā mačā pret Portugāli viņš atzīmējās (3:1), kamēr pusfinālā ''Atletico'' audzēknis parādīja vienu no visu laiku teicamākajiem sniegumiem jaunatnes futbola turnīros, gūstot trīs skaistus vārtus pret Itāliju (3:1), kuras vārtos stāvēja Džanluidži Donnarumma, kurš ir starp vadošajiem savas paaudzes vārtsargiem. Finālā gan nācās atzīt Vācijas U-21 pārākumu (0:1). Sauls kļuva par turnīra rezultatīvāko spēlētāju.

Izmantotie resursi:
https://www.transfermarkt.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sa%C3...
Atletico Madrid's Saul Niguez: 'I risked my...
Atletico's Saul Niguez talks about being...
https://www.theguardian.com/footbal...
Saśl, sobre su paso por el Madrid: "Me...


, 2017-07-01 15:53, pirms 7 gadiem
Fc Riga noderētu
, 2017-07-01 16:21, pirms 7 gadiem
Ļoti perspektīvs, pie tam jau ļoti labs spēlētājs. Kā arī labs raksts, paldies!
, 2017-07-01 17:54, pirms 7 gadiem
Inspiring!

Šis džeks laikam neprot iesist parastus vārtus - gandrīz visi te redzētie tādi no pusfantastikas žanra. Lai šim spoža un ilga futbolista karjera
, 2018-01-19 00:56, pirms 6 gadiem
Andzzeys rakstīja: Inspiring!

Šis džeks laikam neprot iesist parastus vārtus - gandrīz visi te redzētie tādi no pusfantastikas žanra. Lai šim spoža un ilga futbolista karjera
Jaa, pavisam noteikti. Lielisks talants!
Grobiņas līdzjutēji. Foto: Aiga Veisa
15

Parādniecei "Valmierai" draud atņemt punktus, "Grobiņai" derbijs izmaksās 900 eiro

Latvijas Futbola federācijas Disciplinārlietu komiteja pēc Virslīgas 7. kārtas spēlēm publicējusi garu sankciju sarakstu.
Edgars Maļcevs. Foto: Aiga Veisa
15

Nepalīdzēja arī video: LFF atzīst tiesneša kļūdu - "Liepājai" derbijā bija jāsit pendele

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Tiesnešu nodaļa sniegusi savu skaidrojumu par vakardienas derbiju, kurā "Liepāja" ar 2:3 piekāpās "Grobiņai"/LFS un 68. minūtē pie rezultāta 1:2 pat ar VAR palīdzību netika pie 11 metru soda sitiena.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.